Ελλάδα

Στους 15 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Ταυτοποιήθηκε η σορός του 42χρονου αγνοούμενου.

Parallaxi
στους-15-οι-νεκροί-από-τις-πλημμύρες-στη-1054512
Parallaxi

Εικόνα: Eurokinissi

Συνολικά 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Κυριακής από το Λιμενικό, αναγνωρίστηκε η σορός 42χρονου άνδρα, ο οποίος βρισκόταν στη λίστα αγνοουμένων από το πρωί της Τρίτης. Η σορός εντοπίστηκε από στελέχη του Λιμενικού στην περιοχή του Τρικερίου στον Παγασητικό κόλπο.

Πρόκειται για τον 42χρονο οδηγό, ο οποίος είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά ρέματος στον Άγιο Γεώργιο Μαγνησίας, μαζί με τον γιο του. Το παιδί κατάφερε να σωθεί από τον χείμαρρο, όμως ο άνδρας εντοπίστηκε νεκρός πέντε ημέρες μετ.

Τις τελευταίες ημέρες, η οικογένειά του έκανε συνεχείς εκκλήσεις στις Αρχές να μην σταματήσουν την αναζήτησή του ανθρώπου τους, αν και οι ελπίδες τους να βρεθεί ζωντανός, ώρα με την ώρα έσβηναν.

Αρτοποιός: Σε εγρήγορση οικισμοί κοντά στον Πηνειό

Για πρώτη φορά, από την πρώτη μέρα που ξέσπασαν τα ακραία φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε πως στην πλημμυρισμένη Καρδίτσα, δεν κινδυνεύουν πια πολίτες.

Στην επίσημη ενημέρωση, ανέφερε χαρακτηριστικά:

Έκτακτη ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας από τη Θεσσαλία, πραγματοποίησε σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου 2023 και περί Ω/17:10, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

« Καλησπέρα σας από το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας από τη Θεσσαλία.

Μέχρι σήμερα από τις 5 Σεπτεμβρίου έχουμε επισήμως καταγεγραμμένα 9.200 συμβάντα και έχουμε προβεί σε 4.500 διασώσεις συμπολιτών μας από επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας σε συνεχή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ την Ελληνική Αστυνομία το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι συμμετέχουν και οι 8 ΕΜΑΚ στις επιχειρήσεις. Συνδράμουν εθελοντές και εθελοντικές Ομάδες διασώσεων από όλη την Ελλάδα με προσωπικό και μέσα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας οι επιχειρήσεις αφορούν σε μεταφορές συμπολιτών μας. Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για την σωματική τους ακεραιότητα. Πολλοί δε παραμένουν εκεί οικειοθελώς. Με εναέρια μέσα ελικόπτερα και drones αλλά και σωσίβιες λέμβους τους παρέχονται τρόφιμα, νερά ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη κλινοστρωμνής.

Στην περιοχή της Λάρισας και σε συνοικίες όπως η Γιάννουλη ο Άγιος Θωμάς η Νέα Σμύρνη και ο Ιπποκράτης έχουν πραγματοποιηθεί από το πρωί 130 μετακινήσεις συμπολιτών μας. Αν και τα καιρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει το τελευταίο 48ωρο παρατηρείται υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού στις ανατολικές εκβολές του προς περιοχές πλησίον της λίμνης Κάρλα και στην βορειοανατολική πλευρά προς Αμφιθέα.

Η στάθμη του Πηνειού ποταμού παραμένει στα ίδια επίπεδα και τα επιχειρησιακά δεδομένα αξιολογούνται τόσο από το ΕΣΚΕΔΙΚ όσο και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ το οποίο βρίσκεται εντός στρατοπέδου 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.

Οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πλημμυρική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Κυρίες και κύριοι παραμένουμε όλοι στο πεδίο των επιχειρήσεων για όσο χρειαστεί.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση

Σας ευχαριστώ »

Η συγκινητική ανάρτηση γυναίκας που ευχαριστεί κάτοικο της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας για την πολύτιμη βοήθεια

Σε μια συγκινητική ανάρτηση προχώρησε μια γυναίκα, μέσω της οποίας ευχαριστεί κάτοικο της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας για την πολύτιμη βοήθεια και την προστασία των παππούδων της, κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Δείτε την ανάρτηση:

«Δεν συνηθίζω πότε να γράφω προσωπικά μηνύματα στο social media. Όμως σήμερα, ΟΦΕΙΛΩ να γράψω ένα μήνυμα που θα ακουστεί σε όλους.

Το χωριό καταγωγής μου είναι η πολύπαθη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, ένα χωριό που δεν υπάρχει πια. Όμως εκεί, υπήρχε κάτι σημαντικότερο απο σπίτι-αναμνήσεις-παιδική ηλικία-δωμάτια-ρούχα-κήποι-δέντρα με φρούτα που κόβαμε με τα χέρια να φάμε και κληματαριές που παίζαμε στη δροσερή σκιά τους!

Στην πολύπαθη και πλέον αδικοχαμένη Μεταμόρφωση Καρδίτσας βρίσκονταν οι δυο παππούδες μου, οι άνθρωποι που με μεγάλωσαν εκεί, γονείς της μητέρας μου και όσοι με ξέρετε, βλέπετε κομμάτι τους σε μένα.

Ο παππούς «Κώτσος» είναι 92 χρονών, με πλήρη διαύγεια, κοφτερό μυαλό και τσαγανό για το μέλλον, με ακρωτηριασμένο πόδι απο τα 50 του και τεχνητό μέλος έκτοτε. Η γιαγιά «Όλογα» είναι 85 ετών, με μεγάλη καρδία, ορφανή απο 9 μηνών και μάνα-γιαγιά κλώσα για όλους μας, δυστυχώς με άνοια πια και κατάκοιτη.

Αυτοί οι άνθρωποι, που για σας είναι απλά 2 γερόντια στην τηλεόραση, για εμάς, είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας, είναι πραγματικοί άνθρωποι που τους λατρεύουμε.

Μέσα στο θρήνο και την καταστροφή, εγω και η οικογένεια μου έχουμε την τύχη να σμίξουμε μαζί τους μετά απο 4 μαρτυρικές μέρες, χάρης σ έναν άνθρωπο, και αυτός είναι η Κυρία Δωρα Καρανωτα

Η κα Δωρα Καρανωτα, έχουμε την τύχη να είναι η κυρία που μας βοηθάει και φροντίζει τους παππούδες μας. Ήταν αυτή που θεώρησε σωστό και ηθικό και ανθρώπινο, ΑΦΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ την ασφάλεια του 12χρονου παιδιού της Αγγέλου, σε διπλανό χωριό και με άτομα εμπιστοσύνης, για να μην αντικρύσει ούτε λεπτό την φρίκη που άλλοι συμπατριώτες μας με τα παιδιά τους βίωσαν ανελέητα, έτρεξε και με το ΕΚΑΒ μετέφερε τους παππούδες μας στη διπλανή κωμόπολη Παλαμάς Καρδίτσας, στο κέντρο υγείας, ενώ το σπιτι μας εξαφανιζόταν μέσα στα νερά.

Όμως η μεγαλοκαρδία της δεν σταμάτησε εκεί. Μετά απο λίγες ώρες μέσα στη νύχτα στο κέντρο υγειάς Παλαμα, όταν άρχισαν να μπαίνουν τα νερά και την ΠΡΟΕΤΡΕΨΑΝ να σηκωθεί να φύγει, να σωθεί, να τους αφήσει εκεί να πνίγουν σαν να ναι κομμάτια κρέας, πεταμένα με κουβέρτες στα πατώματα, με την φράση «ή τώρα ή τέλος» αυτή η γυναίκα με την τεράστια καρδιά (και φυσικά πάντα σε επαφή με το δικό της παιδί ότι είναι ασφαλές) επέλεξε να αφήσει όποιον θέλει να φύγει και να μεταφέρει τους παππούδες μου ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ σε απέναντι διώροφο οίκημα που τους παραχωρήθηκε.

Εκεί, μαζί με έναν μόνο γιατρό περιέθαλψε άλλα 10 γεροντάκια, χωρίς καμία πρόσβαση σε καμία βοήθεια για 2 εικοσιτετράωρα, σε τραγικές συνθήκες.

Όμως δεν τελειωσε εκεί, η κυρία Δώρα τους βοήθησε να μπουν σε βάρκες και να μεταφερθούν στο Κέντρο Πολλαπλων Χρήσεων Παλαμα, όπως και αργότερα την ίδια μέρα μπήκε μαζί τους στο ελικόπτερο αερομεταφοράς στην Καρδίτσα. Δεν τους άφησε λεπτό, δεν δείλιασε λεπτό, δεν σκέφτηκε λεπτό το απολύτως ανθρώπινο «ας τρέξω να σωθώ». Έμεινε εκεί μαζί τους να τους κρατά το χέρι, στους δικούς μας και σε πόσους άλλους.

Καταφθάνοντας με το ελικόπτερο, είδε παππούδες να παθαίνουν ανακοπή και να πεθαίνουν, όμως αυτή φρόντισε ο δικός μας «Κώτσος» και η δικιά μας «Όλογα» να είναι καλα και μετά απο αυτη την τεράστια ταλαιπωρία να βρίσκονται ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ασφαλείς στο διαμέρισμα της οικογένειας μας στην Καρδίτσα!

Δεν ξέρω αν είναι άγγελος, προστάτης, σωτήρας, μάνα, Άνθρωπος ή η ιδία η αυτοθυσία προσωποποιημένη, αλλά για μας είναι αυτά και ακόμη περισσότερα!

Η οικογένεια μας και εγώ, ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ και ευχόμαστε το καλό που μας έκανες να το λάβεις πίσω στο δεκαπλάσιο! Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον μικρό Άγγελο, που όσο αυτός είχε εξασφαλιστεί ασφαλής και στεγνός μακρυά απο την υδάτινη φρίκη, η μαμά του πάλευε με τέρατα για εμάς και για όλους.

Σας ευχαριστούμε!»

Έφτασε στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης – Στις 19:00 ανακοινώνει μέτρα

Στη Θεσσαλία έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ανακοινώσει μέτρα στήριξης των πληγέντων μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Στις 19:00 αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τους πληγέντες.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, οι οποίοι και θα εξειδικεύσουν τα μέτρα μέσα στην εβδομάδα, ενώ από χθες Σάββατο βρίσκεται στην περιοχή και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ,  ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα