Ελλάδα

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι σεισμοί στις Κυκλάδες – Τι λένε οι ειδικοί

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων στην περιοχή - Όλες οι εξελίξεις

Parallaxi
συνεχίζονται-με-αμείωτο-ρυθμό-οι-σεισ-876506
Parallaxi

Το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε στις 19:45 ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 22 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στις 19:41 το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, σημειώθηκε και στις 14:55 το μεσημέρι της Κυριακής (2/2) στην Αμοργό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε επίκεντρο 19 χιλιόμετρα νότια- νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Σημειώνεται πως στη συγκεκριμένη περιοχή, από το πρωί έχουν καταγραφεί δεκάδες δονήσεις.

Νωρίτερα, σεισμός άνω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (02/02) μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού. Πιο συγκεκριμένα, στις 13:04 καταγράφηκε δόνηση 4,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 24 χλμ νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος της εντοπίζεται στα 14,1 χλμ.

Διαδοχικές δονήσεις καταγράφτηκαν τις τελευταίες ώρες στην περιοχή των Κυκλάδων, με τους κατοίκους να ανησυχούν, καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 200 σεισμοί την τελευταία εβδομάδα.

Στις 09:22 το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε με επίκεντρο 36,3 χλμ ΒΑ της Θήρας και το εστιακό βάθος ήταν 2 χλμ. Νωρίτερα, στις 08:48 καταγράφηκε σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 28.0 χλμ ΒΑ της Θήρας και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε και στις 10:37. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η δόνηση είχε επίκεντρο 27.1 χλμ ΒΒΑ της Θήρας και εστιακό Βάθος τα 4 χλμ, ενώ η αναθεωρημένη λύση εντοπίζει το επίκεντρο της δόνησης στο θαλάσσιο χώρο 22 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Χθες συνεδρίασε η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και αποφάσισε να ληφθούν προληπτικά μέτρα στη Σαντορίνη, για την ασφάλεια των πολιτών.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

  1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
  2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
  3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
  4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει

  • να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων,
  • να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
  • να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών,
  • να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
  • να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής να λάβει μέτρα στη Σαντορίνη, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε ότι επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως έχει φανεί από θαλάσσιες έρευνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός. «Γι αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο».

Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο εξήγησε: «Υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου που δίνει μια ξεχωριστή μικρή ηφαιστειότητα στο εσωτερικό του ηφαιστείου. Είχε ξαναγίνει το 2011 – 2012, κράτησε ένα διάστημα χωρίς επιπτώσεις. Επειδή και τα δύο φαινόμενα πέσανε σχετικά κοντά και συμβαίνει καμιά φορά κάτι τέτοιο. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στην Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου».

Ο Δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» τόνισε ότι στη λήψη της απόφασης για μέτρα οδήγησε η διαφοροποίηση της ενεργοποίησης του ρήγματος βορειοανατολικά της Σαντορίνης.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε μια ανάρτηση σχετικά με τους σεισμούς, τονίζοντας ότι το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες.

«Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτοψία του Ε. Λέκκα στη Σαντορίνη: Η χθεσινή και η σημερινή σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με τον ηφαιστειακό χώρο

Αυτοψία πραγματοποιεί στη Σαντορίνη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας ο κατολισθητικός κίνδυνος είναι υψηλός σε πέντε περιοχές ενώ διευκρίνισε ότι η σημερινή και η χθεσινή σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με τον ηφαιστειακό χώρο και τον ηφαιστειακό θάλαμο ούτε στην καλδέρα της Σαντορίνης, ούτε στο ηφαίστειο έξω από τη Σαντορίνη το Κολούμπο. Παράλληλα επισήμανε ότι το ρήγμα που δίνει τις τελευταίες 50 ώρες σεισμούς είναι το ρήγμα της Αμοργού ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «η συσσώρευση των δυνάμεων να προκαλέσει σεισμό της τάξεως των 5- 5,5 όχι πάνω από 6 όμως».

Όπως δήλωσε στο κάτω τμήμα του παλιού λιμένα, εκεί που καταλήγει ουσιαστικά το τελεφερίκ, κατά τη διάρκεια του σεισμού που έγινε χθες το πρωί, κατέπεσε βραχώδης μάζα, η οποία έχει μορφή σφήνας. «Αποσπάστηκε από το πρανές και κατέστρεψε το στέγαστρο που υπήρχε στον κάτω χώρο. Υπάρχουν κι άλλα επικρεμάμενα κομμάτια στην ίδια περιοχή, στην ίδια θέση τα οποία θα δούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τι δράσεις θα κάνουμε ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο στο σημείο εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, η συνολική εικόνα που υπάρχει είναι ότι σε πέντε περιοχές, στο Αθηνιό, Παλιό Λιμένα, Αμμούδι, Αρμένη και Κόρφου ο κατολισθητικός κίνδυνος είναι υψηλός ωστόσο, όπως προσέθεσε έχουν αρχίσει να αναλύουν, να βλέπουν τις συνθήκες ευστάθειας που υπάρχουν προκειμένου να προτείνουν τα αντίστοιχα μέτρα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Μέσα σε ένα διάστημα της τάξεως του ενός μηνός θα έχουν προταθεί τα πρώτα μέτρα, τα οποία είναι τα βραχυπρόθεσμα και τα άμεσα. Στη συνέχεια, μέχρι το καλοκαίρι, θα προταθούν τα μέτρα που έχουν μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, και βεβαίως, η παρέμβαση που πρέπει να γίνει εδώ προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος απαιτεί βαριά έργα, τα οποία όμως θα πρέπει να είναι αποδοτικά, οικονομικά και να συνάδουν κυρίως με το περιβάλλον», τόνισε .

Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για σεισμική δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη και η οποία περιλαμβάνει τις τελευταίες 50 ώρες 210 σεισμούς. «8 σεισμοί είναι πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Οι περισσότεροι εκδηλώθηκαν σήμερα το πρωί. Γι’ αυτό συνεδριάσαμε μετά από εντολή του κ. Κικίλια, και με την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και την Επιτροπή Ηφαιστειακού Κινδύνου, γιατί συνυπάρχει ο κίνδυνος. Ασχέτως αν στη σημερινή σεισμική δραστηριότητα δεν συμμετέχει ο ηφαιστειακός κίνδυνος. Έτσι λοιπόν συνεδριάσαμε οι δύο επιτροπές προκειμένου να προτείνουμε τα μέτρα τα οποία η Πολιτική Προστασία θα εφαρμόσει εδώ στη Σαντορίνη. Χθες είχαμε αποφασίσει το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη. Σήμερα αποφασίσαμε το κλείσιμο των σχολείων στην Αμοργό, στην Ανάφη και στην Ίο, γιατί οι δονήσεις είναι ιδιαίτερα αισθητές κι εκεί. Δεν το κάνουμε για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για να μην βρει ο σεισμός τα παιδιά στην τάξη», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Από εκεί και πέρα, αποφασίσαμε να μην συναθροίζονται πολλά άτομα στους χώρους, να μην υπάρχει πρόσβαση στον Παλιό Λιμένα και στο Αμμούδι και στο Αρμένη. Στον Αθηνιό ο κίνδυνος είναι μικρότερος γι αυτό αποφασίσαμε να μην ληφθούν κάποια μέτρα παρά μόνο να γίνει λίγη επιτήρηση. Και βεβαίως, θα πρέπει οι κάτοικοι της Σαντορίνης μεσούσης της σεισμικής δραστηριότητας να ενημερωθούν για το τι πρέπει να κάνουν από τις σελίδες της ΓΓΠΠ και του ΟΑΣΠ σε περίπτωση σεισμού. Μία από αυτές είναι να μην βρίσκονται ή να μην περνούν από παλιά σπίτια ή ερειπωμένα, να μην πανικοβάλλονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης να μην πλησιάζουν τις ακτές, και βέβαια να μην διέρχονται από μονοπάτια ή δρόμους που έχουν μεγάλες μορφολογικές κλίσεις για να μην έχουμε κάποιες καταπτώσεις στη διάρκεια των σεισμών».

Παράλληλα ο κ. Λέκκας επισήμανε: «Όσο έχει δραστηριότητα το ρήγμα εκτονώνεται, αδειάζει. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε πόση ενέργεια έχει αυτό το ρήγμα, και αν η υπολειπόμενη ενέργεια θα προκαλέσει κάποιον αξιόλογο σεισμό σε μέγεθος. Αυτό δεν το ξέρουμε ούτε εμείς, ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Δηλαδή, τι δυναμικότητα έχει συγκεντρωθεί σε ένα ρήγμα». Όπως εξήγησε αυτό το ρήγμα που δίνει τις τελευταίες 50 ώρες σεισμούς είναι το ρήγμα της Αμοργού, – είναι δύο – τρία επάλληλα ρήγματα, από την Αμοργό μέχρι σχεδόν έξω από τη Σαντορίνη- και σημείωσε ότι αυτά τα ρήγματα έδωσαν τον σεισμό του 1956 με μέγεθος 7,6, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και στην Σαντορίνη και στα υπόλοιπα νησιά.

«Είναι βέβαιο ότι αυτό το ρήγμα δεν θα δώσει σεισμό 7,6 όπως έδωσε το 1956 γιατί για να ξαναδώσει έναν τέτοιο σεισμό πρέπει να περάσουν χιλιετίες ολόκληρες. Υπάρχει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο η συσσώρευση των δυνάμεων να προκαλέσει σεισμό της τάξεως των 5- 5,5, όχι πάνω από 6 όμως. Εδώ υπήρχαν συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων και των δύο επιτροπών. Σε αυτά τα μεγέθη δεν θα έχουμε επιπτώσεις στη Σαντορίνη, γιατί τα επίκεντρα είναι μακριά, υπάρχει μία κατευθυντικότητα, σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες. Προσπαθούμε να προλάβουμε ακόμη κι αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα.

Από τις αναλύσεις που κάναμε, είδαμε ότι η σημερινή και η χθεσινή σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με τον ηφαιστειακό χώρο και τον ηφαιστειακό θάλαμο ούτε στην καλδέρα της Σαντορίνης, ούτε στο ηφαίστειο έξω από τη Σαντορίνη το Κολούμπο», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Β. Καραστάθης: Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού μετά την 24η Ιανουαρίου

Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μετά την 24η Ιανουαρίου , στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθης.

«Η περιοχή που λαμβάνει η χώρα η σεισμική δραστηριότητα, είναι μια περιοχή η οποία έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρείται υψηλού δυναμικού. Τώρα, μετά την 24η Ιανουαρίου, έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 380 σεισμοί. Μάλιστα, άνω του μεγέθους του 3 είναι οι 85 μέχρι στιγμής», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι τα τελευταία 24ώρα έχουν γίνει και 10 σεισμοί με μεγέθη άνω του 4, φτάνοντας στο μέγεθος του 4,6. «Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί με τα δεδομένα, δηλαδή δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.

Παρακολουθούμε όλες τις παραμέτρους της ακολουθίας», σημειώνει ο κ. Καραστάθης, τονίζοντας ότι αύριο θα εγκαταστήσουν και δύο επιπλέον σταθμούς στα κοντινά νησιά, έναν στην Αμοργό και έναν στην Ανάφη, προκειμένου να έχουν λεπτομερέστερη εικόνα της σεισμικότητας. Όπως τονίζει, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται σε επιφυλακή, έχοντας αυξήσει τις βάρδιες και αναλύοντας τα δεδομένα αρκετές φορές μέσα στη μέρα.

«Οι σεισμοί είναι ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης. Η σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε εξαιτίας μιας προηγούμενης φάσης στην οποία υπήρχε μικροσεισμικότητα εντός της Καλδέρας. Μέσα στα πλαίσια επίσης της πολιτικής προστασίας, ήταν να αναλυθεί και αυτή η κατάσταση. Να ενημερωθούν σχετικά με αυτή την κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως, η εξέλιξη που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα με τους σεισμούς στην περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης, είναι καθαρά τεκτονική», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση με τον σεισμό του 1956 στην Αμοργό, ο κ. Καραστάθης υπογραμμίζει ότι κάθε συσχέτιση με σεισμούς του παρελθόντος είναι παρακινδυνευμένη, γιατί η ακρίβεια με την οποία έχουν προσδιοριστεί αυτά τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ πολύ μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει για να γίνει κάποιος τέτοιος συσχετισμός.

«Οι σταθμοί τότε ήταν λίγοι, τα μέσα ήταν πολύ λίγα. Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και το βάθος του σεισμού του 1956 βρίσκεται σε debate, αν ήταν επιφανειακός ή αρκετά βαθύς. Αυτή τη στιγμή, η όλη εκτίμησή μας γίνεται βάσει των ζωνών που έχουν ήδη διερευνηθεί σε συγκεκριμένη περιοχή, και οι οποίες είναι αρκετά σημαντικές όπως σας είπα», σημειώνει.

Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν, ο κ. Καραστάθης τονίζει ότι «το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έδρασε άμεσα. Μάλιστα, από τις πρώτες ώρες της σεισμικής δραστηριότητας υπάρχει καθημερινή και διαρκής ενημέρωση του υπουργού και των επιτελών του υπουργείου σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικότητας. Υπάρχουν καθημερινά ανακοινωθέντα σχετικά και με τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται. Αλλά και ενημερωτικά στον κόσμο, για το πώς βαδίζει η σεισμική δραστηριότητα αυτή», καταλήγει.

Τούρκος καθηγητής προειδοποιεί – Τι ανέφερε για μία πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη

Τη δική του επιστημονική άποψη έδωσε και ο Τούρκος καθηγητής της Γεωφυσικής, Όβγκουν Αχμέτ Ερτσάν, σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνουν οι σεισμοί και κατά πόσο θα μπορούσαν να αποτελούν προοικονομία μίας ηφαιστειακής έκρηξης.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο X ο Όβγκουν Αχμέτ Ερτσάν έγραψε ότι:

«Στην επιστήμη της Γεωφυσικής, υπάρχουν οι εξής ενδείξεις ηφαιστειακών εκρήξεων:

1. Ρηχός σεισμός και πλήθος μικροσεισμών 2. Εκπομπές αερίων 3. Θόρυβοι από το έδαφος 4. Διόγκωση του εδάφους

Στη Σαντορίνη έχουν καταγραφεί τρεις από αυτές τις ενδείξεις. Ωστόσο, ακόμα και αν υπάρχουν αυτές οι ενδείξεις, η έκρηξη μπορεί να μην συμβεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να καθυστερήσει για μία εβδομάδα, έναν χρόνο ή να μην συμβεί ποτέ. Στη Σαντορίνη έχουν σημειωθεί ηφαιστειακές εκρήξεις τον 16ο αιώνα και το 1600 π.Χ.

Παρόμοιες γεωφυσικές ενδείξεις παρατηρούνται και στην Τουρκία, στα ηφαίστεια Τεντουρέκ και Αραράτ».

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τους σεισμούς

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται ανοιχτά της Σαντορίνης.  Υπενθυμίζεται πως, μέσα σε 48 ώρες έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 200 σεισμοί στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, με τη σεισμική δραστηριότητα να συνεχίζεται, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τον κρατικό μηχανισμό.

Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετέχουν ο Καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας.

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει τους εξής στόχους:

  • Να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που υπάρχει
  • Να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός από πρώτο χέρι από τους επιστήμονες αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζει μεγάλη έξαρση

Παράλληλα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής προστασίας θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τον σχεδιασμό που υπάρχει και με την συνδρομή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Νωρίτερα σήμερα συνεδρίασαν εκ νέου η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.

Κικίλιας: Προληπτικά τα μέτρα – Συνεχής ενημέρωση από τους ειδικούς και εγρήγορση

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενημερώθηκε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παριστάμενοι από την επιστημονική τους ομάδα. «Ενημέρωση φυσικά θα παρέχεται συνεχώς. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας. Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα καταλαβαίνετε ότι είναι προληπτικά», τόνισε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, ενημέρωση θα υπάρχει συνεχώς και ως προς όλους, καθότι, όπως είπε συνεδριάζει συνεχώς η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. «Παρακαλώ πάρα πολύ, όπως πάντα τους συμπολίτες μας, να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Τα μέτρα είναι προληπτικά», επισήμανε και σημείωσε ότι υπάρχει εγρήγορση και οργάνωση στο πεδίο.

«Οι ειδικοί έχουν τοποθετηθεί και δημοσίως», είπε και υπογράμμισε: «Επειδή υπάρχει επιτροπή, και συγκεκριμένοι επιστήμονες που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους, στα πλαίσια της έγκυρης και σωστής ενημέρωσης, να δώσουμε βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν τα γεγονότα».

Σαντορίνη: Νέα προληπτικά μέτρα από τον δήμο

Στη λήψη νέων προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας προχωρά ο δήμος Θήρας, λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην περιοχή ανοιχτά της Σαντορίνης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση του δήμου Θήρας:

«Δήμος Θήρας: 2η Απόφαση λήψης προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας

Ο Αντιδήμαρχος Θήρας

Έχοντας υπόψη:

Τις διατάξεις του άρθρου 58 παρ.1 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/2010),

Τις διατάξεις του άρθρου 75 παρ. Ι εδάφιο ζ του ν. 3463/2006 (Φ.Ε.Κ. 114 Α’/8.6.2006) «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», σύμφωνα με το οποίο στις αρμοδιότητες των Δήμων εντάσσεται ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που συμβαίνουν στα διοικητικά τους όρια,

Την υπ΄ αριθμ. 8/09.01.2024 απόφαση του Δημάρχου Θήρας με θέμα: «Ορισμός Αντιδημάρχων Θήρας, από 09.01.2024 έως και 30.06.2026» (ΑΔΑ: ΡΩΒΜΩΡΝ-ΚΟΕ),

Το υπ’ αριθμ. 56/01.2.25 κατεπείγον έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με θέμα: Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.

Το υπ’ αριθμ. 58/2.2.25 νέο κατεπείγον έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με θέμα: Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.

Αποφασίζουμε

Προσθέτουμε στα μέτρα που ελήφθησαν με την υπ΄ αριθμ. 27/2025 Απόφαση Αντιδημάρχου Θήρας, ήτοι:

Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) κατά την Δευτέρα 3.2.2025,

Β. την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, αύριο Κυριακή 2.2.2025 και την Δευτέρα 3.2.2025,

Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδικαι τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,

τα εξής νέα μέτρα:

Δ. Την ενημέρωση των πολιτών:

να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν καλαισθητικά φαινόμενα να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους, Ε. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια της Αρμένης και του Κόρφου,

ΣΤ. Την άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

ως μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θήρας

για την Πολιτική Προστασία

Ιάκωβος Λιγνός»

Βρετανία: Ταξιδιωτική οδηγία από το υπουργείο Εξωτερικών για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «οι ελληνικές Αρχές εξέδωσαν συμβουλές για τη Σαντορίνη (Θήρα) και την Αμοργό, μετά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, ενώ συνίσταται στους πολίτες να μην παρευρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν τα λιμάνια του Αμμουδίου και του Παλαιού Λιμένα (Παλαιός Λιμένας) στην περιοχή των Φηρών».

Σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. ενώ σήμερα έφτασε ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:

  1. Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη νήσο Θήρα.
  2. Χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη νήσο Θήρα με έκτακτη πτήση (ATR) μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.
  3. Σήμερα έφτασε στη νήσο Θήρα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Σε επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου

Σημειώνεται ότι σκηνές τοποθετήθηκαν από το Πυροσβεστικό Σώμα στις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου Σαντορίνης για να διαμείνουν οι μονάδες της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ, σύμφωνα με το πρωτόκολλο σχετικά με τη διαμονή τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού ενώ στο νησί βρίσκεται ο περιφερειακός Διοικητής ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ακόμη μετέβησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και σήμερα έφτασε ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Δήμος Θήρας: Τα σημεία όπου θα συγκεντρωθεί ο πληθυσμός σε περίπτωση ανάγκης λόγω σεισμών

Ο Δήμος Θήρας ενημερώνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του. Στο ειδικό σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Θήρας, έχουν προβλεφθεί σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση αν χρειαστεί όπως παρακάτω:

  • Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.
  • Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ –ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
  • Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ.

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και ο δήμος Αμοργού ενημερώνοντας του κατοίκους για τους χώρους συγκέντρωσης ανά οικισμό σε περίπτωση ανάγκης

  • Χώρα Αμοργού : 1)Μεγάλο πάρκινγκ πριν το ελικοδρόμιο, 2) Γήπεδο-πάρκινγκ Καλογερικού
  • Κατάπολα: 1) Χώρος πάρκινγκ πλησίον ελαιοτριβείου και ΔΕΗ στο Ραχίδι, 2) Πέρα Ραχίδι
  • Όρμος & Ποταμός Αιγιάλης: o χώρος των Πρακτορείων Μεταφορών πριν την διασταύρωση Θολαρίων-Λαγκάδας
  • Θολάρια: Πλατεία Θολαρίων
  • Λαγκάδα: 1) Πάρκινγκ Καμινάκι,  2) Πάρκινγκ Άνω Πλατείας
  • Καμάρι: Παιδική Χαρά
  • Βρούτση: Πάρκινγκ “Γιωργαλίνι”
  • Κολοφάνα- Καλοταρίτισσα: Προαύλειος Χώρος Αγ. Παρασκευής(πάρκινγκ)
  • Αρκεσίνη στη πλατεία στον Συνεταιρισμό(Διστρατα) & στη πλατεία Ραχούλας

Επιπλέον, ο δήμος Αμοργού ανέφερε πως:

  • Συνίσταται στους κατοίκους σήμερα Κυριακή 02/02/2025 και αύριο Δευτέρα 03/02/2025 να απομακρύνουν τα οχήματά σας από τους χερσαίους χώρους Λιμένων Καταπόλων και Αιγιάλης και την παραλιακή οδό αυτών.
  • Συνίσταται επίσης στα αλιευτικά και ερασιτεχνικά σκάφη να παραμείνουν ελλιμενισμένα για τις επόμενες 24 ώρες και να μην αποπλεύσουν.
  • Συνίσταται η αποφυγή μετακινήσεων ιδιαίτερα κοντά σε επικίνδυνα & ετοιμόρροπα κτίρια και σε παραλίες, ιδιαίτερα στις νότιες παραλίες και στην παραλία της Καλοταρίτισσας που είναι πλησιέστερη στη σεισμογενή περιοχή.
  • Σε περίπτωση τσουνάμι θα ειδοποιηθείτε με μήνυμα της πολιτικής προστασίας (112) αλλά και από κωδωνοκρουσίες στους ενοριακούς ναούς. Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
  • Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
  • Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
  • Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
  • Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.

To EKΑΒ ενισχύει τις δυνάμεις του σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο

Στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ως επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προχωρά στη στοχευμένη ενίσχυση των δυνάμεών του στις νήσους Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο.

Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις των Τομέων του ΕΚΑΒ σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο ενισχύονται από ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από ιατρό και διασώστες με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και από επιπλέον διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα.

Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, διασφαλίζοντας τον συνεχή συντονισμό και την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών.

Το ΕΚΑΒ και οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα, με βασικό μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτελεσματική διαχείριση κάθε έκτακτης ανάγκης.

ΕΜΑΚ, χειριστές drones και διασωστικός σκύλος

Ήδη στο νησί έχουν φτάσει ομάδα της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες ΕΜΟΔΕ, χειριστές drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες, που θα συνδράμουν στις επιχειρήσεις εκτίμησης της κατάστασης και τυχόν διασώσεων.

Στο νησί στήθηκαν σκηνές από την ΕΜΑΚ, που προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πυροσβεστικής, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Ωστόσο, υπάρχει παραπληροφόρηση από ορισμένους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι διαδίδουν λανθασμένα ότι οι σκηνές αυτές προορίζονται για τους πολίτες. Η πληροφορία αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ, in.gr, news247