Ελλάδα

Συστάσεις από ΕΣΡ για τα ομοφοβικά σχόλια σε Κασσελάκη

Σε σημερινή του ανακοίνωση υπενθυμίζει ουσιαστικά την κείμενη νομοθεσία για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποφυγή διακρίσεων

Parallaxi
συστάσεις-από-εσρ-για-τα-ομοφοβικά-σχό-1067098
Parallaxi

Σε συστάσεις προς τα ραδιοτηλεοπτικά αλλά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης προχωρά το υπό νέα διοίκηση ΕΣΡ, εν μέσω αντιδράσεων αλλά και της ηχηρής διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα ομοφοβικά σχόλια που έκαναν κατά του Στέφανου Κασσελάκη οι δημοσιογράφοι Βασίλης Χιώτης και Γιώργος Αυτιάς.

Σε σημερινή του ανακοίνωση υπενθυμίζει ουσιαστικά την κείμενη νομοθεσία για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποφυγή διακρίσεων.

Πλήρη κάλυψη, ωστόσο, στο πρόσωπο του Γιώργου Αυτιά, παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ περί «στοχοποίησης» δημοσιογράφων και κριτική για τον Παύλο Πολάκη.

Η ανακοίνωση του ΕΣΡ

«Προς όλους τους ενημερωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και εν γένει τους παρόχους υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας της χώρας (συμπεριλαμβανομένων και των διαδικτυακών)

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, και ιδίως τις διατάξεις των άρθρων:

15 παρ. 2 του Συντάγματος για την άσκηση του αμέσου ελέγχου του κράτους επί της ραδιοφωνίας και της τηλεοράσεως και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων. «Ο άμεσος έλεγχος του κράτους…έχει ως σκοπό… την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και νεότητας».

To άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος που καθιερώνει ως πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου.

Το άρθρο 106 παρ. 2 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το άρθρο 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης(που έχει νομική ισχύ επί τη βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, άρ. 6 της ΣΕΕ): «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται».

Στο άρθρο 21 παρ. 1 του Χάρτη ορίζεται: «απαγορεύεται κάθε διάκριση ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.

Το άρθρο 4 παρ. 1 του Π.Δ. 77/2003 σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η παρουσίαση προσώπων με τρόπο ο οποίος, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να ενθαρρύνει, τον εξευτελισμό, την κοινωνική απομόνωση ή τις δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος τους από μέρος του κοινού βάσει ιδίως του φύλου, της φυλής, της εθνικότητας, της γλώσσας, της θρησκείας, της ιδεολογίας, της ηλικίας, της ασθένειας ή αναπηρίας, του γενετήσιου προσανατολισμού ή του επαγγέλματος.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

η αρχή της αξίας του ανθρώπου αποτελεί θεμελιώδη συνταγματικό κανόνα αντικειμενικού χαρακτήρα και άμεσης ισχύος(Α.Π. 40/1998),

η έννοια της αξίας του ανθρώπου περιλαμβάνει την ενυπάρχουσα στον κάθε άνθρωπο ουσία, αυτή που φέρει ως έλλογο ον με φυσική, ηθική και νομική υπόσταση (πρβλ. ΣτΕ 4782/2012, 714/2013, 3311/2013, 4157/2014, 4992/2014), η ευρωπαϊκή νομική παράδοση θεωρεί ότι η ρατσιστική ρητορική δεν αποτελεί έκφραση γνώμης καθώς δεν προσβάλλει απλώς την κρατούσα κοινωνική ηθική αλλά τα θεμέλια της ανθρώπινης αξίας, ο μισαλλόδοξος λόγος συνεπάγεται εξ ορισμού διακρίσεις σε βάρος προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, το σεξουαλικό προσανατολισμό κ.λ.π.

Παρακαλείσθε να ασκήσετε τη δέουσα εποπτεία ώστε να μην παρουσιάζονται ή ανακοινώνονται, μέσω των συχνοτήτων σας, θέσεις και απόψεις που είναι ασύμβατες με τις αξίες της ισότητας και δεν συνάδουν με τις αρχές της ανεκτικότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Κάλυψη σε Αυτιά και επίθεση για τον Πολάκη

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το αν καταδικάζει η Νέα Δημοκρατία τέτοιου είδους συμπεριφορές, δηλαδή ομοφοβικά σχόλια σαν αυτά που διατύπωσαν οι δύο δημοσιογράφοι, απάντησε: «Η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι συνολικά σε οποιοδήποτε ομοφοβικό σχόλιο, σε οποιαδήποτε στοχοποίηση πολίτη και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τις πράξεις μας και από τη συμπεριφορά μας. Αναφερθήκατε σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο κ. Χιώτης ο ίδιος εξήγησε και απολογήθηκε γι’ αυτό το οποίο είπε. Βλέποντας το βίντεο του κ. Αυτιά, ο οποίος και αυτός τοποθετήθηκε και πήρε πλήρης αποστάσεις από οποιοδήποτε ομοφοβικό σχόλιο, δεν θεωρώ ότι υπήρχε κάποιο ομοφοβικό σχόλιο, αλλά σε κάθε περίπτωση, αν ενοχλήθηκε ο οποιοσδήποτε, πολύ σωστά έκανε ο κ. Αυτιάς και πήρε αποστάσεις από τέτοιες λογικές και τέτοιες συμπεριφορές».

Και στη συνέχεια πέρασε στην επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας τα εξής: «Θα κριθούν από το αρμόδιο όργανο, αλλά ξέρετε, εμένα με προβληματίζει πάρα πολύ να υπάρχει στοχοποίηση και να ζητάει κάποιος την απόλυση ενός δημοσιογράφου. Δεν το θεωρώ σωστή πρακτική. Επιλογή του καθενός να ζητάει ό,τι θέλει να ζητήσει. Και, ξέρετε; Μιλάμε για τον πρόεδρο ενός κόμματος – γιατί το ζήτησε ο κ Κασσελάκης αυτό – που αναβάθμισε, έκανε υπερσυντονιστή τον κ. Πολάκη. Και επειδή απευθύνομαι σε δημοσιογράφους, ο κ. Πολάκης ανήρτησε τις φωτογραφίες κάποιων ανθρώπων, στη λογική των προγραφών – μεταξύ αυτών είναι, νομίζω, και οι αναφερόμενοι δημοσιογράφοι – και έχει εκστομίσει αρκετές φορές και απειλές κατά δημοσιογράφων. Τις συμπεριφορές τις οποίες θεωρούμε ακραίες είναι καλό να τις καταδικάζουμε συλλήβδην, συνολικά, όλες. Όχι α λα καρτ. Να είμαστε ευαίσθητοι α λα καρτ ή να μας πιάνει ευαισθησία όταν θεωρούμε ότι θιγόμαστε εμείς. Ειδικά όταν έχουμε μία θεσμική ιδιότητα. Γιατί, ξέρετε, από ένα σημείο και μετά, όταν εκλέγεσαι πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εκπροσωπείς μόνο τον εαυτό σου, εκπροσωπείς το δεύτερο τη τάξει κοινοβουλευτικό κόμμα, εκπροσωπείς ένα θεσμό. Τον άνθρωπο, λοιπόν, αυτόν ο οποίος είχε αυτή την επιθετική συμπεριφορά, αυτή την απειλητική συμπεριφορά και κατά δημοσιογράφων, τον αναβάθμισε ο κ. Κασσελάκης. Άρα, συνολικά κρινόμαστε όλοι. Προφανώς είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια έκφραση -εννοώ η οποία στρέφεται κατά του οποιουδήποτε πολίτη, των δικαιωμάτων των πολιτών η οποία έχει το οποιοδήποτε τέτοιο περιεχόμενο».

Πηγη – efsyn

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα