Ελλάδα

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Κατέφθασαν οι «γαλαζοαίματοι» στην Αθήνα για την κηδεία

Οι γιοι του έκπτωτου βασιλιά, το μεσημέρι της Κυριακής βρέθηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία, για να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Parallaxi
τέως-βασιλιάς-κωνσταντίνος-κατέφθασ-960761
Parallaxi

Οι προετοιμασίες για την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ το πρωί της Δευτέρας (16/01) έχουν μπει στην τελική ευθεία και, ήδη, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» της πλατείας Συντάγματος έχουν αρχίσει να καταφτάνουν οι πρώτοι καλεσμένοι –μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης.

Οι γιοι του έκπτωτου βασιλιά, Νικόλαος και Φίλιππος, το μεσημέρι της Κυριακής βρέθηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία, για να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Η είσοδος άλλων πολιτών απαγορεύτηκε. Παράλληλα, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» βρέθηκαν οι νύφες του Γλύξμπουργκ, Μαρί Σαντάλ και Τατιάνα Μπλάτνικ, προκειμένου να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το ξενοδοχείο προκειμένου να δει από κοντά τους «γαλαζοαίματους» καλεσμένους που καταφτάνουν στη χώρα μας.

Και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στην κηδεία Γλύξμπουργκ; Οι «γαλαζοαίματοι» και οι Έλληνες πολιτικοί που θα παραστούν

Οι γιοι του έκπτωτου βασιλιά, Νικόλαος και Φίλιππος, το μεσημέρι της Κυριακής βρέθηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία, για να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Η είσοδος άλλων πολιτών απαγορεύτηκε. Παράλληλα, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» βρέθηκαν οι νύφες του Γλύξμπουργκ, Μαρί Σαντάλ και Τατιάνα Μπλάτνικ, προκειμένου να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το ξενοδοχείο προκειμένου να δει από κοντά τους «γαλαζοαίματους» καλεσμένους που καταφτάνουν στη χώρα μας.

Οι «γαλαζοαίματοι» καλεσμένοι

Στην κηδεία θα παραστεί σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας. Ακόμα, αναμένονται μέλη των βασιλικών οικογενειών της Δανίας, της Σουηδίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, του Μονακό, της Σερβίας και της Βουλγαρίας. Συνολικά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται να προσγειωθούν σήμερα 14 ιδιωτικά τζετ.

Οι πολιτικοί στη λίστα

Στην εξόδιο ακολουθία για τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ θα μεταβεί στις 10:15 το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από την σύζυγο του Γεωργία, πρόκειται να μεταβεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου όπου θα είναι η σορός του εκλιπόντος.

Δεν είναι, ακόμα, σαφές αν θα είναι και στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη, που είναι προγραμματισμένη για τις 12:00.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε μια δήλωση που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως λόγω των αποστάσεων που πήρε. Όπως είπε «οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στον θεσμό της Βασιλείας -ήδη από το 1974», προσέθεσε όμως παράλληλα πως «οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες… Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός δίνουμε εξετάσεις».

Από το Μαξίμου δεν υπάρχει κάποιο «απαγορευτικό» στους βουλευτές για το θέμα της κηδείας και άγνωστο ακόμα παραμένει πόσοι γαλάζιοι θα δώσουν το παρών στη Μητρόπολη αύριο. Μάλιστα μένει να φανεί αν η αυριανή παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ακόμα το σκέφτονται να φτάσουν τελικά μέχρι την Μητρόπολη.

Μέχρι τώρα, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης έχει πει πως θα βρεθεί στη Μητρόπολη. Επίσης, στην κηδεία αναμένεται να είναι η ευρωβουλευτής του κόμματος Άννα Μισελ Ασημακοπούλου που την είχε βαφτίσει ο τέως βασιλιάς. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην κηδεία θα πάνε οι βουλευτές Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και Β Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Επίσης, στην κηδεία θα είναι ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, που σε ανάρτηση του αναφέρεται στους λόγους αυτής της απόφασης

Σε επίπεδο υπουργών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το τοπίο, για παράδειγμα πιθανότατα θα πάει στη Μητρόπολη ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης θα είναι στο Κουβέιτ, ωστόσο έχει πει πως αν ήταν στην Αθήνα θα πήγαινε στην κηδεία (θα παραστεί η σύζυγος του).

Δεν είναι ακόμα σαφές αν θα δώσει το παρών ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Φρούριο» η Αθήνα

Σε «φρούριο» θα μετατραπεί η Αθήνα αύριο Δευτέρα για την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Το κέντρο της πόλης, την περιοχή γύρω από τη Μητρόπολη αλλά και το Τατόι, όπου θα τα ταφεί ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας θα «σκανάρουν» 1.000 αστυνομικοί και 150 drones, ώστε να μην συμβεί τίποτα στους γαλαζοαίματους που θα παραστούν στην κηδεία.

Η λίστα των υψηλών καλεσμένων

Στην Αθήνα έχει ήδη έφτασε ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος με την σύζυγό του Λετίθια. Θα μείνουν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» και θα αναχωρήσουν την Τρίτη. Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται και η άφιξη του πατέρα του Φίλιππου, του έκπτωτου βασιλιά Χουάν Κάρλος. Ο Χουάν Κάρλος, η βασιλομήτωρ Σοφία και οι κόρες τους θα μείνουν στο St. George Lycabettus και θα αναχωρήσουν, επίσης, την Τρίτη.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον θα ταξιδέψουν τη Δευτέρα στην Αθήνα προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Ωστόσο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το Παλάτι.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα και η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα, η οποία είναι αδερφή της συζύγου του εκλιπόντος. Μαζί της θα είναι ο πρίγκιπας Φρειδερίκος και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη. Αναμένονται ακόμα και ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος με τη σύζυγό του Σύλβια. Στην Αθήνα θα φτάσει τις επόμενες ώρες και η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας, με τον βασιλιά Φίλιππο και τη βασίλισσα Ματθίλδη να δίνουν το «παρών» στην κηδεία του Γλύξμπουργκ.

Επίσημα, το βρετανικό παλάτι θα εκπροσωπηθεί από την πριγκίπισσα Άννα, η οποία είναι ξαδέρφη του Γλύξμπουργκ από την πλευρά του πατέρα του. Αναμένεται ακόμα ο Δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος, αλλά και ο πρίγκιπας του Μονακό, Αλβέρτος, μαζί με την αδελφή του Καρολίνα. Μεταξύ των καλεσμένων της οικογένειας Γλύξμπουργκ είναι και 50 Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

πηγή – ΕΘΝΟΣ

«Σφραγίζουν» με ΝΟΤΑΜ τον εναέριο χώρο για drones λόγω της κηδείας

Προσωρινούς περιορισμούς τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στον εναέριο χώρο συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής και για συγκεκριμένες ώρες προβλέπει η ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε την Κυριακή, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Γίνεται σήμανση για το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 – 17:00 της 16/1.
Οι περιορισμοί φαίνονται στον παραπάνω χάρτη και αφορούν σε τρεις περιοχές του εναέριου χώρου της Αττικής, ήτοι το κέντρο της Αθήνας, τις περιοχές της Τανάγρας, του Τατοΐου και της Δεκελείας, καθώς και ένα κομμάτι της βορειοανατολικής Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η κηδεία του τέως μονάρχη θα πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη, στο κέντρο της Αθήνας, στις 12:00 της Δευτέρας, ενώ η ταφή του στο Τατόι, στα πρώην βασιλικά ανάκτορα.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Κατά τις συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας, αποφασίστηκε η συμμετοχή 1000 αστυνομικών, δύο ελικοπτέρων και πέντε drones ενώ μέσα στη Μητρόπολη θα βρεθούν τα 187 άτομα τα οποία και έχουν προσκλήσεις. Στο Τατόι η είσοδος του κόσμου θα επιτρέπεται μέχρι την είσοδο Λεύκα καθώς έως το σημείο ταφής θα μπορούν να βρεθούν μόνο όσοι έχουν προσκληθεί.

Οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος με παρέμβασή του στη σύσκεψη ζήτησε να υπάρξει καθ’ όλα άψογη εικόνα των αστυνομικών και να ανταποκριθούν στη σημασία του γεγονότος. Επιπρόσθετα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας σε όλα στάδια της τελετής και ζήτησε να υπάρξει συνολική επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων το επόμενο τριήμερο.

Η ανάπτυξη και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί από τις κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η εποπτεία των μέτρων ανατέθηκε στον υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το πρόγραμμα της Δευτέρας

Η σορός του τέως βασιλιά θα φύγει από το Ά Νεκροταφείο λίγο μετά τις 5:00 το πρωί της Δευτέρας και θα φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου περίπου στις 5:45 το πρωί. Από τις 06:00 έως και τις 10:30 όποιος επιθυμεί θα μπορεί να αποτίσει φορο τιμής.

Λίγο πριν τις 12:00 η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στην Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου δηλαδή και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών.

Η εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και περίπου στη 1:00 μετα το μεσημέρι η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι. Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή στο βασιλικό κοιμητήριο διπλα από τους τάφους των γονέων του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος. Στη συνέχεια η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

πηγή – ΕΡΤ

Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πορεία που θα ακολουθήσει η πομπή από τη Μητρόπολη προς το Τατόι είναι από την οδό Μητροπόλεως (ανάποδα), Σύνταγμα, Βασ. Σοφίας, Μιχαλακοπούλου, Κατεχάκη, Περιφερειακή Υμηττού, Αττική Οδός, Αθηνών-Λαμίας και έξοδο στην Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το σημείο ταφής ενώ έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές.

Επιπλέον, από το Αρχηγείο της Αστυνομίας έχει δοθεί εντολή για να επιβληθούν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00’ έως 14:00’ θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις κατωτέρω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,

Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,

Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Επιπλέον, από σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 22:00’ έως αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 14:00’, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις ανωτέρω οδούς.

1.000 αστυνομικοί, drones, κιγκλιδώματα

Όπως μετέδωσε χθες η «Κ», στο σχέδιο ασφαλείας αναμένεται να μετάσχουν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης Επισήμων, της Τροχαίας, της Ασφάλειας Αττικήςμ καθώς και της Αντιτρομοκρατικής. Υπάρχει πρόβλεψη για τη διαχείριση των πολιτών που θα συγκεντρωθούν στη Μητρόπολη Αθηνών όπου πρόκειται να τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία, καθώς επίσης και για τη μετακίνησή τους στο Τατόι.

Στο εσωτερικό της Μητρόπολης Αθηνών, η πρόσβαση των προσκεκλημένων θα γίνεται με διαπιστεύσεις. Σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα, εντός του ναού αναμένεται να μπουν 187 άτομα. Οι 130 απ’ αυτούς πρόκειται να αφιχθούν στην Ελλάδα από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Εξωτερικά του ναού θα δημιουργηθεί μια περίμετρος με τη χρήση κιγκλιδωμάτων, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει εκτός από έντονη παρουσία ενστόλων και χρήση drones.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως πόσοι από τους 187 προσκεκλημένους θα μεταβούν στο Τατόι για την ταφή, μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μετακίνησή τους θα γίνει με ειδικά μισθωμένα βαν και μέσω δρομολογίων που έχει προβλέψει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Στο Τατόι το «μπλόκο» της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα πρώην βασιλικά κτήματα, στην είσοδο της «Λεύκας» καθώς επιθυμία της οικογένειας είναι να μην υπάρχουν κάμερες στο σημείο ταφής.

πηγή – kathimerini.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα