Ελλάδα

Θεσσαλία: Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των κουνουπιών

Οι προτεινόμενες δράσεις κατηγοριοποιούνται ανά επίπεδο κινδύνου

Parallaxi
θεσσαλία-μέτρα-για-την-αντιμετώπιση-τ-1057624
Parallaxi

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη (26/09), με εγκύκλιό του, σειρά προτεινόμενων μέτρων στις τοπικές Αρχές για την καταπολέμηση της αύξησης των κουνουπιών στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας προκειμένου να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία.

Συγκεκριμένα, στη σχετική εγκύκλιό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρει τα εξής: «Στο πλαίσιο πρόληψης μεταδοτικών ασθενειών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από τα πλημμυρικά φαινόμενα έχει εντοπιστεί πληθώρα εκτεταμένων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης παθογόνων που μεταδίδονται με κουνούπια και ιδίως του ιού Δυτικού Νείλου τις ερχόμενες εβδομάδες ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες και, μάλιστα, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, που αποτελούν ένα από τα βασικά επίκεντρα της κυκλοφορίας του ιού Δυτικού Νείλου την περίοδο 2023 με καταγραφή αρκετών κρουσμάτων σε ανθρώπους».

Ακόμα, στην εγκύκλιο προστίθεται: «Ως απόκριση στην κρίση αυτή δημόσιας υγείας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας οφείλουν να εκπονήσουν σχέδιο διαχείρισης κουνουπιών στις πληγείσες από τα πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παρατήματος της παρούσης (σ.σ της εγκυκλίου)».

Οι προτεινόμενες δράσεις κατηγοριοποιούνται ανά επίπεδο κινδύνου.

Επιγραμματικά συστήνονται:

  • Σε περιοχές επιπέδου κινδύνου 1: Εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών
  • Σε περιοχές επιπέδου κινδύνου 2: Εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών και υπολειμματικοί ψεκασμοί εξωτερικών χώρων (ακμαιοκτονίες)
  • Σε περιοχές επιπέδου κινδύνου 3: Εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών και υπολειμματικοί ψεκασμοί εξωτερικών χώρων (ακμαιοκτονίες) και ακμαιοκτονία με εκνεφώσεις υπέρμικρου όγκου (ULV)
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα