Ελλάδα

Θεσσαλία: Στο σφυρί βγάζουν, όσο – όσο, τα «πλημμυρισμένα» αυτοκίνητα

Εκατοντάδες είναι τα ΙΧ που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία Daniel και πλέον  πωλούνται ακόμα και 300 ευρώ

Parallaxi
θεσσαλία-στο-σφυρί-βγάζουν-όσο-όσο-τ-1017173
Parallaxi

Τις πληγές τους μετρούν μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, οι οποίοι σφυροκοπήθηκαν από την κακοκαιρία “Daniel” του Σεπτεμβρίου που βύθισε στις λάσπες τις κατοικίες τους και κατέστρεψε τις περιουσίες τους.

Οι σφοδρές πλημμύρες δεν άφησαν ανέγγιχτα και τα αυτοκίνητα πολλών ανθρώπων, τα οποία παρέμειναν επί ώρες βουτηγμένα στα λασπόνερα, με αποτέλεσμα να υποστούν βλάβες.

Πολλά από αυτά τα ΙΧ πλέον πρωταγωνιστούν σε ηλεκτρονικές αγγελίες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να αποκομίσουν το ελάχιστο δυνατό κέρδος το οποίο θα τους βοηθήσει να ορθοποδήσουν ξανά.

Με μια βόλτα σε γνωστή ιστοσελίδα αγγελιών αυτοκινήτων και σε πλατφόρμες αγοροπωλησίας προϊόντων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί κανείς να βρει εκατοντάδες αυτοκίνητα από την Καρδίτσα, τη Λάρισα, τον Βόλο και άλλες πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, τα οποία πλεόν ψάχνουν για νέο ιδιοκτήτη, σε ένα μεγάλο εύρος τιμών που ξεκινούν από περίπου 300 ευρώ και μπορεί να φτάνουν έως και ένα πενταψήφιο ποσό.

Ένα σημαντικό ποσοστό των πλημμυρισμένων προς πώληση ΙΧ έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και η απόκτησή τους ενδείκνυται αποκλειστικά για την αξιοποίηση ορισμένων μηχανικών μερών τους για ανταλλακτικά, χωρίς, ωστόσο, να απουσιάζουν και οι ευκαιρίες, δηλαδή κάποια σχετικά καινούργια ΙΧ που με κάποιες μικρές επιδιορθώσεις μπορούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής και να εξυπηρετήσουν τον νέο ιδιοκτήτη τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα 600 ευρώ προσφέρεται Hyundai Accent του 2004 με σύστημα κινητήρα διπλού καυσίμου (βενζίνη/LPG) 1.400 κ.εκ. και 100 ίππων, ενώ στην ίδια τιμή και με ίδιας τεχνολογίας μοτέρ 1.800 κ.εκ. διατίθεται και ένα Opel Zafira του 2001.

Στα 1.000 ευρώ έχει βγει προς πώληση ένα Renault Clio του 2005 με κινητήρα βενζίνης 1.400 κ.εκ. και απόδοσης 100 ίππων, το οποίο έχει στο «ενεργητικό» του 200.000 χλμ., ενώ στά 1.700 ευρώ είναι διαθέσιμο Audi A4 του 2004 με 100.000 χλμ. και βενζινοκινητήρα 1.800 κ.εκ. με 150 ίππους.

Πωλητήριο έχει μπει -μεταξύ άλλων- σε Opel Corsa του 2011 με 200.000 χλμ. και 1.300άρι diesel μοτέρ των 90 ίππων, ενώ στα 5.500 ευρώ διατίθεται Nissan Qashqai του 2010 με κινητήρα πετρελαίου 1.500 κ.εκ. που έχει διανύσει 240.000 χλμ.

Νέο αγοραστή, ακόμα, ψάχνει VW Polo του 2019 με κινητήρα βενζίνης 1.000 κ.εκ. και 95 ίππων, με μόλις 51.000 χλμ.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω αυτοκίνητα που διατίθενται στο διαδίκτυο πρως πώληση τιτλοφορούνται «με ζημιά», ενώ μέσα στις αγγελίες διευκρινίζεται ότι είναι πλημμυρισμένα.

Όσον αφορά την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για την έκταση της ζημιάς, απαιτείται επικοινωνία με τον πωλητή του εκάστοτε οχήματος, ενώ απαραίτητος σε αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται και ο επιτόπιος έλεγχος του ΙΧ σε συνεργείο που εμπιστεύονται.

Πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι ότι τα λιμνάζοντα νερά επηρεάζουν το σύστημα πέδησης (φρένα), τον συμπλέκτη και πολλά ακόμα περιφερειακά συστήματα ζωτικής σημασίας, ενώ μεγάλες ζημιές μπορεί να προκληθούν και στον κινητήρα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος δημοσίευσε τα στοιχεία από μια πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τις ζημιές από την κακοκαιρία Daniel οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ποσό αποζημίωσης σε καταστροφικό συμβάν από το 1993 έως σήμερα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ασφαλιστικών εταιριών που συμμετέχουν στη σχετική έρευνα της ΕΑΕΕ αναφέρθηκαν συνολικά 7.426 ζημιές και το ύψος των αποζημιώσεων για αυτές εκτιμάται συνολικά σε 372,05 εκατ. ευρώ. Από αυτές, 2.278 αφορούν σε ασφαλίσεις αυτοκινήτων, με εκτίμηση 7,74 εκατ.

πηγή carandmotor

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα