Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Τι είναι το φαινόμενο JetStream το οποίο επηρεάζει την περιοχή μας

Parallaxi
τι-καιρό-θα-κάνει-το-τριήμερο-της-28ης-οκ-1073888
Parallaxi

Απογοητευτικές οι προβλέψεις για βροχές στη χώρα μας, μιας και για το επόμενο 10ημερο δεν αναμένονται σοβαρές βροχοπτώσεις ή καταιγίδες.

Την ευθύνη έχει ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται πολικό JetStream και το οποίο επηρεάζει την περιοχή μας. Όσον αφορά στη θερμοκρασία, ο υδράργυρος επανέρχεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, με το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου να ενδείκνυται για βόλτες στην εξοχή…

Φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπει ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλιας, για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Ούτε ιδιαίτερο κρύο, ούτε 30άρια μέχρι την παρέλαση!

Η εβδομάδα που ξεκινά θα έχει αρκετή ηλιοφάνεια με τον υδράργυρο να σημειώνει σταδιακή άνοδο και να φτάνει τους 24 με 25 βαθμούς κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο

Επιπλέον οι βοριάδες μέσα στο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα 7-8 μποφόρ

Η πρόγνωση για βροχές προς το παρών είναι απογοητευτική.

Η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ καθαρή, με πολύ καλή ορατότητα και χωρίς ιδιαίτερη υγρασία

Ευκαιρία για εξωτερικές δουλειές, άθληση σε εξωτερικούς χώρους και βόλτες στην ύπαιθρο

Καλή εβδομάδα!»

Ο καιρός από τον Θοδωρή Κολυδά και το σπάνιο φαινόμενο Jetstream

Όπως εξηγεί ο διευθυντής της ΕΜΥ, κ.Θοδωρής Κολυδάς, «η παρουσία του πολικού JetStream σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη με Δ-ΝΔ ρεύμα και η απουσία ισχυρών ανέμων στις μέσες και τις ανώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας , “αναγκάζει” ακόμη και το χαμηλό που υπάρχει στις ακτές της Αφρικής να γίνει οπισθoδρομούν. Δηλαδή , αντί να κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά , να γυρίσει προς τα πίσω , κάτι το οποίο είναι σπάνιο».

«Όταν το Jet Stream αποκτήσει ροή από βορά προς νότο, τότε θα αρχίσουν και οι ψυχρές αέριες μάζες να κατευθύνονται προς την Κεντρική Μεσόγειο και να δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες κυκλογέννεσης. Δηλαδή, τότε θα αρχίσουν να οργανώνονται υετοφόρα χαμηλά να έρχονται προς την περιοχή μας, τα οποία κινούμενα πλέον από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα μπορούν να επηρεάσουν όλη τη χώρα με βροχές».

Όπως εξηγεί, «οδηγός των μεγάλων συστημάτων στην ατμόσφαιρα είναι το JetStream, το οποίο είναι ένα μεγάλο ποτάμι αέρα με υψηλές ταχύτητες, που κατευθύνει την κίνηση των αερίων μαζών».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα