Ελλάδα

Τι ψάχνουν οι ξένοι στη Χαλκιδική

Διαμερίσματα κοντά σε ήσυχες παραλίες για τουλάχιστον μία εβδομάδα διακοπών, τα «θέλω» των τουριστών που ετοιμάζονται από τώρα για το καλοκαίρι

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
τι-ψάχνουν-οι-ξένοι-στη-χαλκιδική-1117522
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Και ενώ εμείς δεν έχουμε ακόμη καλά καλά σκεφτεί για το αν εάν μας… παίρνει οικονομικά για κάποια «απόδραση» στα μέσα Μαρτίου οπότε και είναι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, στο εξωτερικό κλείνουν ήδη τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη Χαλκιδική.

Δεν είναι φυσικά κάτι πρωτόγνωρο, καθώς πολλές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική, την Πιερία, αλλά και στα πέριξ της Θεσσαλονίκης (Σταυρό, Ασπροβάλτα, Βρασνά) δουλεύουν συστηματικά με έναν κύκλο πελατών ο οποίος φροντίζει από τα Χριστούγεννα και το αργότερο έως το Πάσχα να έχει ήδη επιλέξει τις ημερομηνίες που θα ζήσει την εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού.

Εδώ και λίγες εβδομάδες η Χαλκιδική κινείται σε ρυθμούς προκρατήσεων με την αίσθηση να δείχνει ότι και το φετινό καλοκαίρι θα κινηθεί από πλευράς αφίξεων όπως και το περσινό και ενδεχομένως σε λίγο ανοδικούς ρυθμούς.

Ήδη, όσον αφορά τη βρετανική αγορά εκφράζεται αισιοδοξία ότι οι προκρατήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν στη Χαλκιδική θα κινηθούν στο +18% σε σχέση με πέρσι από τη συγκεκριμένη «δεξαμενή» επισκεπτών.

Πέρα βέβαια από τη Μ. Βρετανία, σταδιακό ενδιαφέρον υπάρχει και από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, αλλά και η Τσεχία και Πολωνία.

Φυσικά, το μεγαλύτερο κύμα τουριστών αναμένεται και πάλι από τις γειτονικές χώρες, με το φετινό καλοκαίρι να είναι ένα κρας τεστ για τον οδικό τουρισμό προς τη Χαλκιδική, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εργασίες για το Fly Over στον Περιφερειακό, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κίνηση των οχημάτων και κατά πόσο αυτή μπορεί να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο την «καυτή» σεζόν.

Τόσο πάντως αυτοί που θα επισκεφτούν τη Χαλκιδική αεροπορικώς, όσο και εκείνοι που θα έρθουν οδικώς, δείχνουν να συγκλίνουν ως προς τις επιθυμίες τους γύρω από τη διαμονή τους.

Το ενδιαφέρον που εκφράζεται κυρίως διαδικτυακά μέσα από σελίδες στα social media έχει να κάνει με σπίτια που έχουν αρκετά δωμάτια, βρίσκονται κοντά σε ήσυχες και καλές παραλίες και μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες με παιδιά ή ομάδες ατόμων που μπορεί να αποτελούνται και σχεδόν από 10 μέλη.

Σχεδόν όλοι αναζητούν διαμονή για τουλάχιστον επτά ημέρες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις επισκεπτών που σχεδιάζουν διακοπές που θα κρατήσουν και 9 με 10 ημέρες.

Στα «θέλω» των τουριστών, κυρίως αυτών που ταξιδεύουν οικογενειακώς, είναι τα διαμερίσματα που αναζητούν να έχουν κοντά τους οπωροπωλεία, μανάβικα, παντοπωλεία, ώστε να προμηθεύονται προϊόντα για να μαγειρεύουν, κατά την παραμονή τους.

Και μπορεί… σαν τη Χαλκιδική να μην έχει και οι παραλίες να είναι στο «πιάτο», αλλά αρκετοί είναι εκείνοι που αναζητούν στα συγκροτήματα διαμερισμάτων να υπάρχει και πισίνα, ώστε να απασχολούνται τα παιδιά τους και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Πρωταθλήτρια της ζήτησης στα ακίνητα

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που θέλουν να ρίξουν καλοκαιρινή… άγκυρα στη Χαλκιδική και επιλέγουν να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων.

Το 2023 η Χαλκιδική κράτησε τα «πρωτεία» του ενδιαφέροντος των ξένων αγοραστών, οι οποίοι «βρήκαν» πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις στην περιοχή λόγω των χαμηλών της σχετικά τιμών σε σχέση με άλλες τουριστικές περιοχές.

Κασσάνδρα, η Σιθωνία, η Καλλικράτεια, τα Μουδανιά και η Παλλήνη, αποτελούν τις «καυτές» περιοχές ζήτησης, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε ο Spitogatos.

Γερό «μπάσιμο» έχει γίνει και από Ισραηλινούς που αγοράζουν ακίνητα και τα… μεταμορφώνουν με στόχο να τα πουλήσουν στη συνέχεια σε ακόμη καλύτερες τιμές.

Οι Γερμανοί που αγοράζουν ακίνητα στη Χαλκιδική, είναι κυρίως συνταξιούχοι και παίρνουν μικρά και φθηνά διαμερίσματα.

Βαλκάνιοι, αλλά και Γερμανοί, Αυστριακοί φαίνονται «ζεστοί» στο να επενδύσουν τα χρήματά τους σε οικόπεδα – φιλέτα με… πιάτο τη θάλασσα.

Οι παραπάνω αγορές, όπως και κάποιοι Σκανδιναβοί, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αφού από τη μία πλευρά υπάρχουν εκείνοι που αναζητούν ακίνητα ή καινούργια σπίτια για να τα αγοράσουν, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν και εκείνοι που αγοράζουν παλιά σπίτια και στη συνέχεια τα ανακαινίζουν.

Στην πλειοψηφία οι επιλογές που κάνουν είναι value for money, αλλά δεν λείπουν και οι περιπτώσεις, ανάλογα με την τοποθεσία, όπου οι τιμές αγοράς ενός ακινήτου δίπλα στη θάλασσα, ξεφεύγει και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 1 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου spitogatos, οι τιμές στη Χαλκιδική κυμαίνονταν στα 1.455 ευρώ ανά τ.μ, ενώ τώρα έχουν φτάσει στα 2.098 ευρώ ανά τ.μ.

Ενδιαφέρον προκύπτει και από αγορές της Αλβανίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας για επένδυση σε ακίνητα που προορίζονται για εξοχικές κατοικίες σε περιοχές όπως η Πιερία, η Ασπροβάλτα, ο Σταυρός, η Περαία.

Σε αυτές τις παραθαλάσσιες περιοχές κοιτούν πάντως και όσοι Έλληνες έχουν τα χρήματα για να κάνουν μια τέτοια αγορά.

*πηγή εικόνας: Eurokinissi, Βασίλης Βερβερίδης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα