Την αγορά τέταρτης φρεγάτας Belharra ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας

Θα φέρει τους πιο προηγμένους πυραύλους κρουζ.

Parallaxi
την-αγορά-τέταρτης-φρεγάτας-belharra-ανακοίν-1217298
Parallaxi

Την έναρξη διαπραγματεύσεων για αγορά τέταρτης φρεγάτας Belharra ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του στην τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας Φορμίων στο Λοριάντ της Γαλλίας.

«Έχω τη χαρά να ανακοινώσω σήμερα την πρόθεση της Ελλάδος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με στόχο να αποκτήσει μια ακόμη φρεγάτα, την τέταρτη του ίδιου τύπου. Που θα έρθει να προστεθεί στον ΚΙΜΩΝΑ, το ΝΕΑΡΧΟ και τον ΦΟΡΜΙΩΝΑ. Ισχυροποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο το Πολεμικό μας Ναυτικό», δήλωσε.

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως «παράγοντας ισχύος θα αποτελούν και τα νέα προηγμένα στρατηγικά όπλα των νέων φρεγατών. Η “ΝΕΑΡΧΟΣ”, όπως η “ΦΟΡΜΙΩΝ” και η τέταρτη φρεγάτα, ενσωματώνουν τεχνολογίες που παρέχουν νέες δυνατότητες στο οπλοστάσιό τους. Οι φρεγάτες αυτές θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον πύραυλο SCALP NAVAL. Ίσως τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 1.000 χλμ) και με μεγάλη ακρίβεια».

«Η προσθήκη αυτή εντάχθηκε στο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών, συνοδευόμενο από 20ετή ορίζοντα, ο οποίος παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό».

Ο υπουργός Άμυνας έκανε επίσης αναφορά στα σχέδια για εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ, αλλά και των υποβρυχίων, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης και στην απόκτηση των τεσσάρων περιπολικών ISLAND αλλά και στη μελλοντική συμμετοχή της χώρας στο σχεδιασμό και στη συνέχεια τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας CONSTELATION καθώς και στη συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας.

Τέλος, ο κ. Δένδιας μίλησε και για τη ναυπήγηση νέων υποβρυχίων «στο τέλος της δεκαετίας και πάντοτε μέσα στα δημοσιονομικά όρια της χώρας». «Η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη ναυπήγηση αυτών των φρεγατών για μας είναι ζήτημα υψηλής σημασίας. Έχουν ήδη υπογραφεί 25 συμβόλαια με ελληνικές εταιρείες. Και θέτουμε ως πρώτο στόχο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να αυξήσουμε από 12 σε 15% το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής», δήλωσε.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα