Το Reuters στην πλημμυρισμένη λίμνη Κάρλα – Σε αδιέξοδο οι αγρότες που έχασαν χωράφια
«Βούλιαξαν» περίπου 35.000 στρέμματα - Οι καταστροφές στην Ελλάδα ως προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη.
Εικόνα: Eurokinissi
«Η πλημμυρισμένη ελληνική λίμνη, προειδοποίηση για τους Ευρωπαίους αγρότες που μάχονται απέναντι στην κλιματική αλλαγή»: Με αυτό τον τίτλο, το Reuters δημοσιεύει ένα εκτενές άρθρο για την κακοκαιρία Daniel, τις άνευ προηγουμένου πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη λίμνη Κάρλα που διογκώθηκε κατά πέντε φορές και «κατάπιε» την καλλιεργήσιμη γη των αγροτών, καθώς μέσα σε τέσσερις ημέρες έπεσε όγκος νερού 18 μηνών.
Χιλιάδες στρέμματα κάτω από το νερό
Το Reuters μήνες μετά την καταστροφή μιλά με αγρότες και κατοίκους, όπως τον Μπάμπη Ευαγγελινό, ο οποίος επισκέπτεται την γη που καλλιεργούσε κάποτε με… ένα μικρό σκάφος, καθώς πλέον είναι βυθισμένη κάτω από το νερό.
Πέντε μήνες μετά, μεγάλο μέρος της περιοχής παραμένει κάτω από το νερό. «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έπρεπε να μπω σε μια βάρκα για να πάω να δω τη γη μου», είπε ο Ευαγγελινός στο Reuters. «Οι κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν, έφυγαν σε τρεις, τέσσερις μέρες βροχής» προσθέτει. «Αυτό που θέλω είναι να βάλω το πόδι μου στη λασπωμένη γη και να αρχίσω να καλλιεργώ ξανά» λέει και ολοκληρώνει.
Οι κακοκαιρίες Daniel και Elias είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περίπου 35.000 στρέμματα κοντά στη λίμνη Κάρλα στον θεσσαλικό κάμπο, που αντιπροσωπεύει το 25% της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας και το 5% του ΑΕΠ. Περίπου 30.000 αγρότες επλήγησαν σε όλη την επαρχία, προσθέτει το Reuters.
Όπως συμπληρώνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, με το Reuters να κάνει αναφορά στις καταστροφικές πλημμύρες και τις φωτιές του καλοκαιριού, σημειώνοντας ότι εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της μεσογειακής χώρας να αντιμετωπίσει ένα όλο και πιο ασταθές κλίμα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, φαινόμενο που οι συνέπειές του γίνονται όλο και πιο εμφανείς χρόνο με τον χρόνο.
Το Reuters αναφέρει ακόμα ότι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί στην Ελλάδα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, είναι επίσης μία προειδοποίηση για τα όσα πιθανόν θα αντιμετωπίσουν στο εγγύς μέλλον και άλλες χώρες βορειότερα της Ευρώπης.
Αγωνία των αγροτών παγκοσμίως – Σε αδιέξοδο οι αγρότες της Θεσσαλίας
Η κατάσταση έχει εντείνει τον θυμό μεταξύ των αγροτών που -όπως πολλοί σε όλη την Ευρώπη- έχουν δει τα μέσα παραγωγής τους να απειλούνται από την αύξηση των αυξημένων εξόδων και την κλιματική αλλαγή, γεγονός που έχει δημιουργήσει προβλήματα στις κυβερνήσεις που αναμένεται να πληρώσουν τον λογαριασμό, γράφει το Reuters. Αγρότες από την Ινδία ως τη Γαλλία και την Πολωνία έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό, την έλλειψη κυβερνητικής υποστήριξης και του υψηλού κόστους.
Στην Ελλάδα, χαρακτηριστικό είναι ότι χιλιάδες αγρότες από την επαρχία κατέβηκαν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Άθηνας την περασμένη Τρίτη (20/02) απαιτώντας περισσότερη βοήθεια από το κράτος. Αγρότες από την περιοχή της λίμνης Κάρλα παρευρέθηκαν στις διαμαρτυρίες έξω από τη Βουλή. Ένα τρακτέρ σταθμευμένο στην πλατεία Συντάγματος έφερε πινακίδα που έγραφε: «Λίμνη Κάρλα, 180.000 στρέμματα έγιναν υποβρύχια» και «Θέλουμε τα χωράφια μας πίσω».
Μέχρι στιγμής, οι αγρότες στη Θεσσαλία έχουν λάβει 150 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τις πλημμύρες. Πολλοί από αυτούς λένε ότι θέλουν περισσότερα, καθώς το ποσό που προσφέρει η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις ζημιές που υπέστησαν από την ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών τους.
Οι τοπικές αρχές πρότειναν να επισπευστεί η απάντηση των υδάτων με τη χρήση κινητών μηχανημάτων από τον Απρίλιο σε ένα τμήμα του θεσσαλικού κάμπου, δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας. «Υπάρχουν αρκετές χιλιάδες οικογένειες που ζουν εδώ. Θέλουμε να φύγουν;» ανέφερε ενώ τόνισε ότι μερικοί το έχουν ήδη κάνει.
Πηγή: in.gr