«Τοπική καταστροφή» – Τι λέει καθηγητής του ΑΠΘ για νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, αλλά και την τοπική οικονομία - Φεύγουν επισκέπτες από τα ξενοδοχεία

Parallaxi
τοπική-καταστροφή-τι-λέει-καθηγητ-1208031
Parallaxi

Με την υπόθεση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό να παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε την Πέμπτη τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως και σε αυτές στη δημόσια υγεία.

Καθηγητής του ΑΠΘ που μίλησε στην ΕΤ3 τονίζει ότι η αποσύνθεση δεκάδων τόνων νεκρών ψαριών θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής, ενώ προσθέτει ότι καλύτερο είναι να αποτεφρωθούν τα ψάρια, για να μην κινδυνεύσει ο υδροφόρος ορίζοντας σε περίπτωση ταφής τους.

Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος επεσήμανε ότι, για τον ίδιο, η κατάσταση στον Παγασητικό είναι «μια τοπική περιβαλλοντική καταστροφή».

Όπως διευκρίνισε, «υπάρχουν συνέπειες και περιβαλλοντικές και κοινωνικές. Έχουν πληγεί άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό και με την εστίαση».

Ανέφερε ακόμη ότι «τα ψόφια ψάρια αρχίζουν και αποσυντίθενται στο νερό, λίγο αργότερα από ότι στη στεριά. Από τη στιγμή που αποσυντίθενται αρχίζουν και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί».

Όσο, για το αν μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε αυτά τα νερά, ο κ. Φυτιάνος ήταν κατηγορηματικός: «Με τίποτα… Εκτός από το κολύμπι και για την αλιεία πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποφάσεις, κατόπιν ελέγχων, αν θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι η αλιεία. Παράλληλα η ταφή των ψαριών αποτελεί μια υγειονομική βόμβα, αυτά αποσυντίθενται και με τα νερά των βροχών καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Συνιστάται η καύση, τέτοιος καυστήρας υπάρχει στη Λάρισα. Ταφή σε καμία περίπτωση. Αυτό που με στενοχωρεί όμως είναι ότι είπαν δεν δούλευε το αντλιοστάσιο της Πέτρας, για αυτό και δεν μπορούσαν να κλείσουν το θυρόφραγμα. Μέσα σε ένα βράδυ βρέθηκαν όμως και τα χρήματα και είπαν ότι θα το κλείσουν. Δρούμε κάπως στη χώρα μας, πυροσβεστικά».

Αγανακτισμένοι οι ξενοδόχοι της περιοχής

Την απόλυτη καταστροφή ζούνε οι επιχειρηματίες του Τουρισμού στον Βόλο, μετά την κρίση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό. Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στις Αλυκές Βόλου, ο Δημήτρης Καραμήτσος μίλησε στο OPEN λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το 90% των πελατών έχει φύγει». Ο κ. Καραμήτσος τόνισε αρχικά: «Το φαινόμενο ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή. Το ξενοδοχείο μου είναι στις Αλυκές, δίπλα στη θάλασσα, στα 20 μέτρα από εκεί που βρίσκονται τα νεκρά ψάρια. Το 90% των πελατών έχει φύγει από το ξενοδοχείο και βρίσκεται ουσιαστικά μόνο το προσωπικό. Ακύρωσαν τις κρατήσεις και έφυγαν και λογικό αφού ήρθαν να κάνουν μπάνιο δίπλα στη θάλασσα και αντί αυτού έβλεπαν νεκρά ψάρια. Εκτός από την άσχημη εικόνα, η δυσοσμία είναι πολύ έντονη στο σημείο».

Στην συνέχεια ο ξενοδόχος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Βόλου από την περσινή χρονιά: «Ήταν ήδη δύσκολη η κατάσταση για τους ανθρώπους του Βόλου, για τα νερά που υπήρχαν από την περσινή χρονιά λόγω των κακοκαιριών. Οι επιχειρήσεις της εστίασης βρίσκονται στο μείον 70-80% περίπου σε σχέση με άλλες χρονιές. Βέβαια τώρα βρίσκονται σχεδόν στο μείον 100%, αφού εξαφανίστηκε όλος ο κόσμος».

Σε ερώτηση για το αν ξέρουν πότε θα τελειώσει το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια ο κ. Καραμήτσος τόνισε: «Κανένας δεν μας έχει πει τίποτα για το πότε θα τελειώσει αυτό το θέμα. Εδώ ακόμα παίζεται το μπαλάκι των ευθυνών. Ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλον. Χθες είδαμε τα πρώτα συνεργία καθαρισμού μετά από 6 μέρες».

Για την τουριστική σεζόν: «Η καλοκαιρινή σεζόν για εμάς φτάνει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Όμως είμαστε ξενοδοχείο που δουλεύει όλο τον χρόνο. Στις Αλυκές υπάρχουν τουλάχιστον 150 άτομα προσωπικό που εργάζεται σεζόν. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά, καθώς οι επιχειρήσεις εδώ δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Πρέπει να υπάρξει άμεση στήριξη όλων των επιχειρήσεων από την Πολιτεία».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα