Τρόμος στη Λάρισα: Στα 12 μέτρα σχεδόν ο Πηνειός- Kομμένη στα δύο η χώρα
Eλικόπτερα μέσα στα νερά και εικόνες θλίψης από τη βάση στο Στεφανοβίκειο.
Εικόνα: Μιχάλης Καραγιάννης/ Εurokinissi
Τρόμος και θλίψη κυριαρχούν στη Θεσσαλία τόσο για τους αγνοούμενους όσο και για την πόλη της Λάρισας αφού, μετά την κακοκαιρία Daniel, η στάθμη του Πηνειού έχει ξεπεράσει πια τα 10 μέτρα και έχει προσεγγίσει τα 12 μέτρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, η στάθμη των υδάτων σε Γιάννουλη, Άγιο Θωμά, Εργατικές Κατοικίες και Ιπποκράτη έχει ανεβεί στα δυόμισι με τρία μετρά ενώ το κέντρο της Λάρισα δεν έχει πληγεί.
Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι σήμερα (09/09) οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στην Πεδιάδα, καθώς μεγαλώνει η ανησυχία για τις περιοχές της Καρδίτσας και των Τρίκαλων, δηλαδή για τα πλημμυρισμένα χωριά όπου δεκάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι υπό πολύ δύσκολες συνθήκες για τέταρτη ημέρα.
Οι πολίτες μεταφέρονται είτε στο γυμναστήριο της Λάρισας είτε σε δωμάτια ξενοδοχείων που ήδη έχουν κλείσει οι ίδιοι, καθώς η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για την τύχη τους. Υπάρχει παντελής απουσία από τα κλιμάκια του Δήμου, όπως παρατηρείται και έχει ήδη καταγγελθεί από πολλούς πολίτες.
Εκτός από τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής από την πρώτη στιγμή, την εθελοντικές ομάδες από Θεσσαλία και Πειραιά που έφτασαν στη Λάρισα, αλλά και από την Ομάδα Ορμητικών Νερών της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας που δίνουν την ψυχή τους προκειμένου να βγάλουν και τον τελευταίο άνθρωπο που έχει εγκλωβιστεί.
Μία απέραντη λίμνη είναι οι πληγείσες περιοχές, καθώς η κατάσταση φαίνεται πως δεν βελτιώνεται.
Αγωνία για τους αγνοούμενους
Εικόνες βιβλικής καταστροφής παρουσιάζει η Κεντρική Ελλάδα αφού έχει πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel και ολόκληρα χωριά να έχουν βουλιάξει στα λασπόνερα. Από τα σημεία που βρέθηκαν στο «μάτι» της φονικής κακοκαιρίας, δεν έχει μείνει τίποτα αλώβητο και έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές σε υποδομές. Ο θλιβερός απολογισμός είναι τουλάχιστον 11 νεκροί, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι τα θύματα ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερα, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμα επιχειρήσεις σε χωριά που έχουν «βουλιάξει» στο νερό.
Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης
«Βρισκόμαστε στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», είναι στα 5-6 χιλιόμετρα από τον Παλαμά Καρδίτσας, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση έκτασής περίπου 750.000 και πλέον στρεμμάτων. Είναι μία πού μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό και την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα και εκατοντάδες εθελοντές οι οποίοι συνδράμουν στις επιχειρήσεις μας, καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση της Θεσσαλίας είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή», είπε αρχικά ο κ. Αρτοποιός, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.
«Η επιχειρησιακή μας πραγματικότητα αφορά σε δύο μέτωπα, το ένα είναι περιμετρικά της Καρδίτσας και φτάνει στα σύνορα με το πρώτο χωριό των Τρικάλων και το άλλο μεγάλο κομμάτι που είναι αρκετά ανησυχητικό. Αυτό γιατί, παρόλο που έχουν κοπάσει τα καιρικά φαινόμενα, οι συνέπειες των έντονων και με μεγάλη διάρκεια καιρικών φαινομένων, έχουμε μεγάλες δυσκολίες με τον Πηνειό στη Λάρισα. Όλη τη νύχτα οι Πυροσβέστες μας ήταν με σωσίβιες λέμβους, σε περιοχές για παράδειγμα στη Γιάννουλη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA.
Αναφορικά με τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε πως, «επίσημα καταγεγραμμένα υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στα χωριά γύρω από την Καρδίτσα, από τον Παλαμά και προς τα Τρίκαλα. Δεν είναι αγνοούμενοι είναι εγκλωβισμένοι, η επίσημη καταγραφή για αγνοούμενους είναι 6. Από την αρχή της κακοκαιρίας έχουν γίνε περισσότερες από 2.850 διασώσεις πολιτών και έχουμε λάβει παραπάνω από 7.800 κλήσεις για συμβάντα. Οι νεκροί έως τώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι 10. Θα μπούμε σε όλα σπίτια και θα ανοίξουμε όλες τις πόρτες, είτε έχουν αναζητηθεί είτε όχι, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».
«Στο κέντρο της Λάρισας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ωστόσο περιμετρικά τα νερά έχουν φτάσει 2-2,5 μέτρα. Ο Πηνειός βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο. Οι παρεκκλίσεις είναι στις στροφές του ποταμού και εκεί περιμέναμε το πρόβλημα, παρακολουθούμε και την ορή στην κοίτη του ποταμού και η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς, είναι τεράστιο το πεδίο επιχειρήσεων. Είναι μία συνεχής πάλη αυτό. Ο θεσσαλικός κάμπος είναι μία απέραντη λιμνοθάλασσα. Υπάρχουν σημεία τα οποία είναι προσβάσιμα για παράδειγμα ο Παλαμάς. Από τη βόρεια πλευρά της πόλης, στον Βλοχό , δεν έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα. Ασχολούμαστε μόνο με τις διασώσεις αυτή τη στιγμή, θα φτάσουμε σε όλους και θα σταθούμε δίπλα τους. Δεν υπήρχε ζήτημα διεθνούς βοήθειας, έχουμε όλα τα μέσα και εναέρια. Ό,τι υπήρχε διαθέσιμο το χρησιμοποιήσαμε», κατέληξε.
Πλημμύρισε η είσοδος της Λάρισας από τη Νέα Σμύρνη
Απίστευτες είναι οι εικόνες που έρχονται από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης, στην πόλη της Λάρισας…
Το πρωί του Σαββάτου η κατάσταση σε δρόμους της συνοικίας είναι απερίγραπτη, καθώς – όπως προκύπτει και από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα – το νερό παραμένει στη μέση των ισογείων κατοικιών, ενώ ούτε λόγος για δρόμους και άλλες υποδομές.
Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι η είσοδος της πόλης από την οδό Σωκράτους παραμένει πλημμυρισμένη.
Δείτε εικόνα του larissanet :
Κάτω από το νερό δρόμοι στη συνοικία του Ιπποκράτη
Δρόμοι, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο ανάχωμα, παραμένουν κάτω από το νερό, ενώ πολίτες προσπάθησαν να οχυρώσουν τις περιουσίες τους.
Πάντως, όπως προκύπτει και από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, έχουν πλημμυρίσει εκτάσεις και περιβάλλοντες χώροι σπιτιών.
Δείτε εικόνες από το πρωί του Σαββάτου που τράβηξε το larissanet:
Σε λιμνοθάλασσα μετατράπηκε η περιοχή στο δρόμο προς Συκούριο
Σε λιμνοθάλασσα μετατράπηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου η περιοχή στο δρόμο προς Συκούριο στο ύψος της λαχαναγοράς.
Ήδη έχουν προκληθεί πλημμυρικά φαινόμενα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και σε επιχειρήσεις. Στην INTERCOM FOODS το ύψος του νερού υπερβαίνει τα δύο μέτρα!
Μιλώντας στο onlarissa.gr, περίοικοι εκτιμούν πως προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα η πόλη της Λάρισας, οι αρμόδιες αρχές «έσπασαν» το φράγμα της Γυρτώνης για να εκτονωθεί η κατάσταση.
Τα ορμητικά νερά πέρασαν και πάνω από τη νέα εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να κοπεί η χώρα στα δύο.
Βίντεο από την περιοχή μετέδωσε ο γνωστός Λαρισαίος επιχειρηματίας Παναγιώτης Τσουμάνης, τονίζοντας πως το νερό υπερβαίνει το ένα μέτρο.
Δείτε βίντεο με την περιγραφή:
Λάρισα: Εικόνες από το Δέλτα Πηνειού
Τις ανυπολόγιστες ζημιές από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel καταγράφει με το φακό του ο Νίκος Ρήγας.
Δείτε πως είναι το Δέλτα Πηνειού προς την πλευρά του Ομολίου και του Στομίου έγινε μια απέραντη Λίμνη.
Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί σε περιοχές των Π.Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας – Προσπάθειες για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων σε νερό, φάρμακα και φαγητό
Σε λιμνοθάλασσα λασποβροχής έχουν μετατραπεί ολόκληρες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, λόγω της κακοκαιρίας Daniel, και καθώς τα νερά υποχωρούν σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα, οι άνθρωποι αρχίζουν και μετρούν τις πληγές τους, οι οποίες είναι πολλές και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να επουλωθούν.
Στον δήμο Παλαμά και σε χωριά, όπως Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αστρίτσα, Μαραθέα, Ριζοβούνι, Μεταμόρφωση, και στην πόλη του Παλαμά, η καταστροφή είναι βιβλική, ανυπολόγιστες οι ζημιές στις υποδομές, ενώ συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών στην Π.Ε. Καρδίτσας, όπου εκτυλίσσονται ανθρώπινες ιστορίες γεμάτες πόνο και θλίψη για αυτά που έχουν υποστεί αλλά και για την επόμενη μέρα. Χωρίς ηλεκτροδότηση είναι περιοχές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με συγγενικά τους πρόσωπα.
Υπάρχουν ανάγκες σε πόσιμο νερό, φάρμακα και φαγητό. Από τον Δήμο Μουζακίου, όπως ανακοινώθηκε, άρχισε η διανομή εμφιαλωμένου νερού και τροφίμων στους κατοίκους του Μουζακίου και των Τοπικών Κοινοτήτων που επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του κυκλώνα «Daniel». Ως Κέντρο Διανομής για όλους τους δημότες ορίστηκε το Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου. Επιπλέον, κλιμάκια στελεχών της Δημοτικής Διοίκησης και υπαλλήλων, μεταβαίνουν σε αποκλεισμένα χωριά από κατολισθήσεις και ζημιές σε υποδομές για να διανείμουν και εκεί νερά, τρόφιμα και φάρμακα που έχουν ανάγκη ηλικιωμένοι, ή άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας. Να σημειωθεί, ότι τόσο η διανομή στο Κλειστό, όσο και οι επισκέψεις τροφοδοσίας στις πληγείσες Τοπικές Κοινότητες θα συνεχιστούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης στους αποκλεισμένους σήμερα οικισμούς και κατοικίες. Επίσης, από τον ίδιο δήμο γίνεται γνωστό ότι οι εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας του Μουζακίου διατίθενται για τη φιλοξενία πλημμυροπαθών.
Ανάλογη είναι και η εικόνα σε δημοτικά διαμερίσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όπου συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών. Σε μια τεράστια λίμνη έχει μετατραπεί ο δήμος Φαρκαδόνας όπου γίνονται προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών σε διάφορες περιοχές. Δύσκολη είναι η κατάσταση στο χωριό Πηνειάδα του δήμου όπου το νερό έχει σκεπάσει το χωριό, όπως και το χωριό Κεραμίδι. Σε ολόκληρη την Π.Ε. Τρικάλων χωριά βυθίστηκαν κάτω από το νερό. Στα Μεγάλα Καλύβια και την Αγία Κυριακή, χωριά κοντά στην πόλη των Τρικάλων, που δέχτηκαν την επίθεση της κακοκαιρίας, η κατάσταση είναι δραματική, όπως και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα που γειτνιάζουν με τον Πηνειό ποταμό. Οι καταπτώσεις και οι κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο είναι συνεχείς και μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων προσπαθούν να δώσουν λύσεις όπου απαιτείται. Γέφυρες έχουν γκρεμιστεί, δρόμοι δεν είναι σε κυκλοφορία. Ο δήμος Πύλης της Π.Ε. Τρικάλων, με σχετική ανακοίνωση κάνει γνωστό, πως όσοι έχουν ανάγκη φαρμακευτικής περίθαλψης και ιδιαίτερα οι κάτοικοι από τα χωριά του ορεινού όγκου, να απευθύνονται στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητάς τους. Εκεί θα δηλώνουν τα φάρμακα που χρειάζονται με την αναγραφή του ΑΜΚΑ και ο Δήμος Πύλης θα αναλάβει την προμήθεια και αποστολή προς τους πολίτες γρήγορα. Επιπρόσθετα μπορούν να απευθύνονται και στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» για να δηλώνουν τις φαρμακευτικές τους ανάγκες. Τέλος, στο τηλέφωνο 2434350100 μπορούν να εξυπηρετηθούν συνδημότες που έχουν ανάγκη προμήθειας τροφής. Επίσης, ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήματος για καταγραφή ζημιών από την κακοκαιρία Daniel.
Η διαδικασία έχει δύο στάδια.
Στάδιο Α: Υποβολή αιτήματος
Στάδιο Β: Επίσκεψη κλιμακίου μηχανικών Δήμου Τρικκαίων
Συνολικά 2.806 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων έχουν πραγματοποιηθεί – 7.687 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων (όπως έγινε γνωστό περί τις 9.02)
Συνολικά 2.806 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα Σάββατο τις 7 το πρωί, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 7.687 κλήσεις, που αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.
Συγκεκριμένα:
* Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 5.427 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 790 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα
-Στην Λάρισα 670 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 193 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 190 άτομα
-Στην Καρδίτσα, 1.480 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 310 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 710 άτομα
-Στα Τρίκαλα, 885 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 143 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα
-Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα
*Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 923 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
-Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 315 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα
-Στη Θήβα και στη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο
*Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
-Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
-Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
-Στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων
*Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 147 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων
-Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα
Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.
-Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων
-Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων
*Στην Περιφέρεια Αττικής 1.150 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 1026 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 716 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.
-Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων
Από την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι εχθές Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 420 εναέριες διασώσεις.
-110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και
-310 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 20 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 7 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και 3 είχαν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών από την Ελβετία.
Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τελευταίο φως μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, ενώ τα επίγεια μέσα συνεχίζουν τις ίδιες ενέργειες, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
Βόλος: Η υδροδότηση, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την πόλη – Προσπάθειες για την απομάκρυνση των όγκων λάσπης – Ποια είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας
Συνεχίζονται οι προσπάθειες να ξεπεραστούν, όσο είναι δυνατόν, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο Βόλος και συνολικά η Μαγνησία, μετά την καταστροφή που προκάλεσε η θεομηνία.
Το μέγιστο πρόβλημα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου παραμένει η υδροδότηση της περιοχής. Η προσπάθεια αντιμετώπισής του είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού έχουν καταστραφεί αντλιοστάσια και μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης. Από χθες και κατά διαστήματα, έγινε παροχή νερού στο κέντρο του Βόλου, για περίπου δύο ώρες, αλλά το νερό δεν είναι πόσιμο και η ίδια προσπάθεια θα επαναληφθεί και σήμερα σύμφωνα με την ΔΕΥΑΜΒ, με συγκεκριμένο ωράριο και σε άλλες περιοχές.
Η κατάσταση αντιμετωπίζεται τόσο στην πόλη του Βόλου, όσο και στην ύπαιθρο, με τη διανομή δωρεάν εμφιαλωμένου νερού από τον Δήμο Βόλου και δωρεές εταιρειών και πολιτών.
Από την πλευρά του Δήμου Βόλου δεκάδες συνεργεία καθαρισμού εργάζονται για την απομάκρυνση των όγκων λάσπης και φερτών υλών από τους δρόμους ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η κίνηση των αυτοκινήτων, αλλά και η απομάκρυνση κατεστραμμένων από τη θεομηνία αυτοκινήτων που παρασύρθηκαν από τα νερά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον οι συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών όπου εγκλωβίστηκαν τεράστιες ποσότητες λάσπης και είναι δύσκολη η απομάκρυνσή της από τις περιοχές αυτές.
Στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και κυρίως στο οδικό δίκτυο καταβάλλονται προσπάθειες να απομακρυνθεί ο κόσμος που έχει εγκλωβισθεί σε θέρετρα του Πηλίου όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη ως αδύνατη. Πρόκειται για τουρίστες που πρέπει να ταξιδέψουν για τα αεροδρόμια και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Από το 730 Τάγμα Μηχανικού της 1ης Στρατιάς καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να ολοκληρωθεί η κατασκευή της μεταλλικής γέφυρας τύπου Belley, επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο, μεταξύ Καλών Νερών και Μπούφας και αναμένεται τις επόμενες ώρες να δοθεί προς χρήση και να επανασυνδεθεί το Νότιο Πήλιο με τον Βόλο ώστε να μην αναγκάζονται να χρησιμοποιούν όσοι κινούνται τον δρόμο Καλά Νερά-Πινακάτες-Μηλιές-Νεοχώρι. Ανάλογη η κατάσταση είναι και στο Ανατολικό Πήλιο όπου αποκλεισμένα είναι τα χωριά της Ζαγοράς, Πουρί και Χορευτό, το Ανήλιο και το Μούρεσι αφού έχουν καταρρεύσει τμήματα του οδικού δικτύου και υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που πρέπει να απομακρυνθούν λόγω έλλειψης τροφίμων αλλά και αφού δεν ηλεκτροδοτείται η περιοχή .
Χθες το απόγευμα, πλοίο που ναυλώθηκε από τη ΔΕΗ, μετέφερε δια θαλάσσης τεχνικούς, οχήματα και υλικό από τον Βόλο στη Μηλίνα και καταβάλλονται προσπάθειες για να αποκατασταθούν οι βλάβες στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου.
Ελικόπτερα που κολυμπάνε – Εικόνες ντροπής από τη βάση στο Στεφανοβίκειο
Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του Δήμου Βερύκιου για το ieidiseis σε σχέση με την τραγική εικόνα που παρουσιάζει η βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ελικόπτερο εντοπίζεται να κολυμπάει αντί να πετάει.
Διαβάστε παρακάτω όλα όσα αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ:
“Πλήρες ξεχαρβάλωμα. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο μέχρι το 2019 ήταν άριστα συντηρημένο και το οποίο χρησιμοποιούσε ο Πάνος Καμμένος ως υπουργός Άμυνας. Το 2018 είχαν παραχωρηθεί απο τις ΗΠΑ στην Ελλάδα 85 παρόμοια ελικόπτερα με τα ανταλλακτικά τους. Δεν είδαμε κανένα απο αυτά τα πετάει στην Θεσσαλία!
Άφαντα και τα Super Puma για τα οποία όψιμα καταγγέλει η «Καθημερινή» ότι δεν πετάνε γιατί είναι ασυντήρητα, γεγονός που οπως αποκάλυψε το iEidiseis οφείλεται στην κυβερνητική επιλογή να αναθέσει την συντήρηση των στρατιωτικών ελικοπτέρων σε ιδιωτικό συνεργείο για το οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έδωσε έγκριση υλοποίησης της σχετικής σύμβασης, διότι το συγκεκριμένο συνεργείο δεν είναι πιστοποιημένο από την κατασκευάστρια εταιρεία!
Το οξύμωρο είναι ότι ενώ τα ελληνικά Super Puma βρίσκονται καθηλωμένα, ασυντήρητα και κανιβαλισμένα στα υπόστεγα, έσπευσαν για βοήθεια στους πληγέντες της Θεσσαλίας τα τρία ελβετικά πυροσβεστικά Super Puma που είχαν έρθει στον Έβρο για να συνδράμουν στην μάχη κατάσβεσης της φωτιάς στο Δάσος της Δαδιάς και τα οποία παρέμεναν στην Ελλάδα λόγω της κακοκαιρίας.
Σχετική ανακοίνωση για την συνδρομή τους στην Θεσσαλία έκανε η ελβετική πρεσβεία στην Αθήνα και όχι οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές”.
Δόθηκε στην κυκλοφορία η Παλαιά Εθνική Βόλου – Λάρισας
Άνοιξε και δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία, λίγο πριν από τις 9.30 το πρωί, η Παλαιά Εθνική Οδός Βόλου-Λάρισας όπου είχε απαγορευθεί η κίνηση αυτοκινήτων λόγω της υπερχείλισης χειμάρρων στην περιοχή, σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.
Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή λόγω απόνερων και λάσπης από τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Ο Daniel “σάρωσε” την κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στον Αϊ Γιάννη Πηλίου
Η κακοκαιρία έπληξε την κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στον Αϊ Γιάννη Πηλίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του ΔΣ της ΧΑΝΘ, Γιάννη Σωσσίδη, η κατασκήνωση κατάφερε να επιβιώσει στο πρώτο κύμα της καταιγίδας παρόλα αυτά το δεύτερο κύμα προκάλεσε σοβαρές ζημιές.
Η ανακοίνωση:
«Αγαπητοί φίλοι,
παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες με αγωνία την πορεία της καταιγίδας Daniel, που πλήττει κυρίως την Κεντρική Ελλάδα.
Η Κατασκήνωσή μας στον Αϊ Γιάννη ξεπέρασε το πρώτο κύμα της καταιγίδας, τα ξημερώματα της Τρίτης και ολόκληρη την Τετάρτη με σχετικά μικρές απώλειες στην περιοχή των οικίσκων του προσωπικού υποστήριξης.
Την Κυριακή είχε ολοκληρωθεί το τελευταίο κατασκηνωτικό πρόγραμμα για το φετινό καλοκαίρι και είχαν παραμείνει στην κατασκήνωση μόνον κάποια μέλη του προσωπικού υποστήριξης και μαγειρείων. Ευτυχώς, πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν από τους οικίσκους τους και ήδη από την ίδια μέρα διαμένουν σε καταλύματα του χωριού.
Το δεύτερο κύμα της καταιγίδας όμως, σήμερα το πρωί, έπληξε σημαντικά την κατασκήνωση, ιδίως στο παρόχθιο τμήμα της, ενώ οι οικίσκοι του προσωπικού υποστήριξης καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η ορμή του ποταμού κατέστρεψε ολοσχερώς το τμήμα του περιφερειακού δρόμου απέναντι από την κατασκήνωση και την παλιά και την καινούρια γέφυρα της Μαυρούτσας, ενώ έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στο χωριό, στις υποδομές και σε όλο το οδικό δίκτυο.
Καθώς τα φαινόμενα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, εικόνα για τις ζημιές που προκλήθηκαν θα μπορέσουμε να έχουμε όταν καταστεί δυνατόν να εισέλθουμε με ασφάλεια στον χώρο της κατασκήνωσης. Τότε θα καταγράψουμε και θα εκτιμήσουμε τις ζημιές.
Παρακολουθούμε στενά τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της κεντρικής Κυβέρνησης για αποζημίωση των πληγέντων από τη θεομηνία.
Είμαστε συντετριμμένοι.
Οφείλουμε όμως να παραμείνουμε όρθιοι και δυνατοί.
Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά!
Θα κινήσουμε γη και ουρανό!
Θα ενεργοποιηθούμε όλοι!
Θα ξαναστήσουμε την αγαπημένη μας κατασκήνωση, όπως ήταν και ακόμα καλύτερη!
Για τις γενιές που μεγαλώσανε στην αγκαλιά της.
Για όλα αυτά τα παιδιά που σήμερα δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους.
Η πυρά της κατασκήνωσης είναι εκεί, αλώβητη και μας περιμένει.
Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!
Μείνετε σε επαφή!
Γ. Σωσσίδης
Πρόεδρος ΔΣ ΧΑΝΘ».
Υπενθύμιση- Σήμερα η κινητοποίηση στο Σύνταγμα από συγγενείς θυμάτων στη Θεσσαλία
Σήμερα στις 12 η διαμαρτυρία στο Σύνταγμα από Θεσσαλούς συγγενείς εγκλωβισμένων και πληγέντων που μένουν στην Αθήνα.
«Όλοι εμείς που υπογράφουμε το κείμενο, καταγόμαστε από τη Θεσσαλία και μένουμε στην Αθήνα, που είμαστε συγγενείς εγκλωβισμένων από τις περιοχές της Θεσσαλίας, που έχουμε υποστεί σοβαρές καταστροφές στις περιουσίες μας, που όλες αυτές τις μέρες ζούμε την αγωνία για τους δικούς μας ανθρώπους, υψώνουμε κραυγή διαμαρτυρίας. Δεν αντέχουμε άλλο! Αυτές τις μέρες ζούμε το δράμα των δικών μας ανθρώπων, φίλων και συγγενών που παραμένουν εγκλωβισμένοι για μέρες χωρίς πόσιμο νερό και τροφή, χωρίς ρεύμα και χωρίς τα αναγκαία φάρμακα για όσους νοσούν. Ζουν κυριολεκτικά και προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στα λασπόνερα».
Τονίζουν πως «το δράμα που ζούμε αυτές τις μέρες είναι ένα δράμα επαναλαμβανόμενο πότε με τον “Ιανό”, πότε με τις πυρκαγιές, πότε με το σεισμό στη Λάρισα» και ξεκαθαρίζουν ότι «οι ζωές οι δικές μας και των δικών μας ανθρώπων μετράνε! Θα τις υπερασπιστούμε απέναντι σε κυβερνήσεις, Περιφερειακές και δημοτικές Αρχές που θεωρούν κόστος τα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας μας».
Τονίζουν ότι «εδώ και τώρα είναι ανάγκη να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και με όλα τα διαθέσιμα μέσα να απεγκλωβιστούν και να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο οι συγγενείς, οι φίλοι μας, οι δικοί μας άνθρωποι. Ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά, τους γερόντους μας και όσους νοσούν . Να εξασφαλιστεί η στέγασή τους για όσο διάστημα χρειαστεί. Να κόψουν το λαιμό τους και να αποζημιώσουν άμεσα στο 100% όλους τους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών».
Απίστευτες ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο
Ανεπηρέαστο από τις καταιγίδες δεν έμεινε ούτε το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας, αφού καταστράφηκε εξοπλισμός και έργα υποδομών, κόβοντας το δίκτυο στα δύο.
Ακόμα, υπάρχουν κομμάτια των πληγείσων περιοχών που είναι απροσπέλαστα, επομένως, συνεργεία του ΟΣΕ χρησιμοποιούν drones για να δουν και να καταγράψουν το μέγεθος των ζημιών. Η διαδικασία αποκατάστασης της καταστροφής που θα ακολουθηθεί θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, καθώς πρέπει αρχικά να καταγραφούν οι ζημιές και έπειτα να καταρτιστούν σχετικές εκθέσεις για να ζητήσει και η χώρα οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως το πότε θα επαναλειτουργήσει το δίκτυο είναι ακόμα άγνωστο.
Διακόπτονται και τα δρομολόγια με λεωφορεία που είχε βάλει η Hellenic Train
Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών IC50/51 που θα εκτελούνταν με λεωφορεία, ακυρώνονται, λόγω κλειστής Εθνικής Οδού στο ύψος της Λάρισας, κατόπιν εντολής της Αστυνομίας, εξαιτίας της πλημμύρας που προκλήθηκε από την κακοκαιρία Daniel.
Θεσσαλία: «Πνίγηκε» ο μεγαλύτερος τροφοδότης της χώρας – Χάθηκε στις λάσπες το 5% του ΑΕΠ
Tι γράφει η Ναυτεμπορική:
Βαριές επιπτώσεις που θα «μεταδοθούν» στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας θα έχει η άνευ προηγουμένου καταστροφή που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Η τρίτη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με πληθυσμό 688.255 κατοίκους (απογραφή 2021) και με συμμετοχή στο συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της τάξεως του 5,5% (άνω των 10 δισ. ευρώ), είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης της χώρας σε αγροτικά προϊόντα, κρέας, γάλα, τυρί κ.ο.κ. Το αρνητικό αποτύπωμα που θα αποκαλυφθεί με την απόσυρση των υδάτων από τεράστιες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και του νομού Μαγνησίας, θα προκαλέσει σοκ.
Το μέγεθος της καταστροφής είναι αδύνατο να καταγραφεί αυτήν την ώρα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, όπως αναφέρει μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας η «Νέα Ένωση», Φώτης Παπαδόπουλος, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, καθώς οι καταστροφές -πλην των οικιών και των υποδομών- στη φυτική παραγωγή, στο ζωικό κεφάλαιο και σε εξοπλισμό θα είναι ανυπολόγιστες.
Σύμφωνα πάντα με τον Φώτη Παπαδόπουλο, ο οποίος είναι «εκτοπισμένος» λόγω εκκένωσης του χωριού του Μάνδρα και είχε μεταφερθεί σε άλλο οικισμό 14 χιλιόμετρα μακριά, «η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Χθες χτύπησαν οι καμπάνες και φύγαμε από το χωριό. Ο κάμπος της Μάνδρας έχει πλημμυρίσει. Είκοσι χιλιάδες στρέμματα είναι βυθισμένα σε πέντε μέτρα νερό, που συνεχίζει να ανεβαίνει». Σε ερώτηση αν έχει κάποια εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, μας είπε απλώς ότι είναι ανυπολόγιστη. Στις λάσπες η παραγωγή που ήταν στις αποθήκες
«Η κατάσταση είναι αφόρητη. Δεν είναι μόνο οι ζημιές στις καλλιέργειες. Είναι και στις αποθήκες, στη δική μου έχω 150 τόνους αγροτικής παραγωγής και μηχανήματα. Δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή. Έφυγα και το νερό απείχε 50 εκατοστά από να πλημμυρίσει. Η αποθήκη ενός συναδέλφου πλημμύρισε με 200 τόνους αγροτικών προϊόντων μέσα. Είναι ανυπολόγιστη η καταστροφή, όλα τα μηνύματα που μου έρχονται από μέλη του συνεταιρισμού είναι τα ίδια».
Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν έχουν χαθεί μόνο παραγωγές. «Έχει χαθεί ποτιστικός εξοπλισμός, καλλιεργητικά μηχανήματα, εγκαταστάσεις, αγροτικά εφόδια, ό,τι υπήρχε», για να συμπληρώσει και μια ακόμη μαρτυρία που αφορά την κτηνοτροφία: «Από προχθές, οι κτηνοτρόφοι στο χωριό Κουτσόχερο, που έχει πολλά κοπάδια, προσπαθούσαν να τα μεταφέρουν σε πιο ψηλά σημεία για να τα διασώσουν» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος. Πόσα προσφέρουν οι πληγείσες περιοχές
Ας δούμε όμως τι προέρχεται από τις πληγείσες περιοχές. H φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι (το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε ποσότητα και για τα δύο προϊόντα).
Αυτή τη στιγμή η συγκομιδή στα σιτηρά έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο από τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί μεγάλες ποσότητες μέσα στις αποθήκες. Το πόσες ακριβώς θα καταγραφεί στο επόμενο διάστημα. Είναι δεδομένο, πάντως, ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην επάρκεια και στις τιμές των σιτηρών. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η νέα καλλιεργητική περίοδος για τα σιτηρά ξεκινά τον Νοέμβριο και είναι άγνωστο αν θα είναι εφικτή η εκκίνηση ή πόσες από τις εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει θα είναι σε κατάσταση να καλλιεργηθούν.
Επίσης, η Θεσσαλία είναι η πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή βιομηχανικών φυτών (38% της παραγωγής βαμβακιού, 52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας) και σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5%, καρύδια 26,3%). Μεγάλη επίσης είναι και η παραγωγή καλαμποκιού, που επίσης στην πλειονότητά του δεν έχει συγκομισθεί.
Όσον αφορά τη ζωική παραγωγή, στον σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας που είναι η αιγοπροβατοτροφία, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος. Ακολουθούν η βοοτροφία που παράγει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος και η χοιροτροφία που παράγει το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος. Στον κλάδο τροφίμων-ποτών, ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο πιο σημαντικός.
Οι επιχειρήσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας παράγουν το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών, έχοντας την εθνική πρωτιά.
Σημαντικές επιδόσεις έχει και ο κλάδος των ποτών (οίνοι, αποστάγματα). Οι επιχειρήσεις του κλάδου οινοποιούν τη μεγαλύτερη ποσότητα σταφυλιών από αυτή που παράγεται στην περιφέρεια (ενώ διαθέτει το 6% των αμπελιών, οινοποιείται το 10,3% της παραγωγής).
Στη Θεσσαλία, ο αγροδιατροφικός κλάδος δίνει τις μισές σχεδόν εξαγωγές της περιφέρειας, με το 41% προέρχεται από τα γαλακτοκομικά και το 37% από μεταποιημένα λαχανικά και φρούτα. Σε αναζήτηση στέγης
Αυτή τη στιγμή σίγουρα προέχει η διάσωση των εγκλωβισμένων ανθρώπων. Η επόμενη μέρα θα είναι τραγικά δύσκολη για την περιφέρεια. Πάρα πολλοί κάτοικοι θα πρέπει να αναζητήσουν στέγη καθώς πάρα πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Θα πρέπει να εξασφαλίσουν μεταφορικά μέσα, αφού πολλαπλάσια είναι τα αυτοκίνητα που έχουν καταστραφεί, όπως επίσης και οι υποδομές (δρόμοι, γέφυρες κ.ο.κ). Μετά από πολλούς μήνες Η γενική εκτίμηση είναι ότι για να «πάρει μπρος» η οικονομία της ευρύτερης περιοχής θα χρειαστεί διάστημα πολλών μηνών.
Ένα μεγάλο ζήτημα που προκύπτει είναι πόσες εκτάσεις έχουν καταστεί μη καλλιεργήσιμες, αλλά και ποια είναι η ποιότητα των υδάτων που τις έχουν κατακλύσει. Έχουν μολυνθεί με φυτοφάρμακα, καύσιμα ή οτιδήποτε άλλο επιβαρυντικό. Επίσης σημαντικό ζήτημα είναι πόσα παραγωγικά ζώα έχουν χαθεί κάτω από τα νερά και πώς θα γίνει η διαχείρισή.
Πηγές: Mega, ΑΠΕ- ΜΠΕ, ieidiseis, larissanet/ Νίκος Ρήγας και συντακτική ομάδα Δήμος Βερύκιος/ ieidiseis, onlarissa, Ναυτεμπορική