Ελλάδα

Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ζήτημα για το μέλλον του ενταξιακού προγράμματος HELIOS

Το «κλείσιμο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS» είναι το αντικείμενο ερώτησης που απευθύνουν στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Parallaxi
βουλή-ο-συριζα-θέτει-το-ζήτημα-για-το-μ-1029599
Parallaxi

Το «κλείσιμο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS» είναι το αντικείμενο ερώτησης που απευθύνουν στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Συμεών Κεδίκογλου.

Όπως αναφέρουν, το μοναδικό ενταξιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα, το HELIOS (Ηellenic Integration Support for Beneficiaries of International and Temporary Protection) του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) που ήταν στον πάγο από την 1η Οκτώβρη οδηγείται σε κλείσιμο τον άλλο μήνα αν δεν υπάρξει άμεση κυβερνητική παρέμβαση. Ως αποτέλεσμα, εργαζόμενοι και ωφελούμενοι μένουν «ξεκρέμαστοι» χωρίς καμία ενημέρωση για το μέλλον τους, σημειώνουν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS στηρίζονται ωφελούμενοι στην ενοικίαση διαμερισμάτων, συμβουλευτικά στην εύρεση εργασίας, στην εκμάθηση ελληνικών, στην απόκτηση δεξιοτήτων, σε διοικητικές διαδικασίες και έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες με στόχο την αλληλεπίδρασή τους.

Αναφέρουν παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο του προγράμματος με πρόσφατη ανακοίνωσή τους, εκφράζουν την ανησυχία τους για περίπου 4.000 ανθρώπους που μένουν χωρίς επίδομα ενοικίου και κάθε άλλης υπηρεσίας ένταξης, αλλά και για το μέλλον των ίδιων, δηλαδή περίπου 500 εργαζομένων, που βρίσκονται εδώ και έναν μήνα χωρίς δουλειά περιμένοντας μία απάντηση για το μέλλον του προγράμματος και της ζωής τους.

«Μέσω του προγράμματος HELIOS από το 2019 έως και σήμερα έχει εξασφαλιστεί στέγη για 22.883 πρόσφυγες/ισσες, ενώ έχουν ενοικιαστεί 7.293 διαμερίσματα. Επιπλέον, έχουν δεχτεί εργασιακή συμβουλευτική 7.204 ωφελούμενοι/ες, που δέχονται επίσης καθοδήγηση ως προς το κλείσιμο ραντεβού σε νοσοκομεία και υπηρεσίες, την εγγραφή σε φορείς εκπαίδευσης και για ποικίλα θέματα που εμπίπτουν στις ανάγκες ένταξής τους», αναφέρουν οι βουλευτές. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνουν, «το Υπουργείο προχώρησε στις 12 Οκτωβρίου 2023 σε προγραμματική σύμβαση με τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη- SOLIDARITY NOW», που δραστηριοποιείται στο ίδιο πεδίο και την οποία μέσα ενημέρωσης φέρουν να διευθύνει συγγενής του πρωθυπουργού, για την υλοποίηση έργου με τίτλο «Κέντρα Αλληλεγγύης (Athens Solidarity Centre)» με συνολικό προϋπολογισμό δύο εκατομμύρια τετρακόσια είκοσι δύο χιλιάδες, οκτακόσια πενήντα εννέα ευρώ».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να ενημερώσει τη Βουλή:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη συνέχιση του προγράμματος και την αντιμετώπιση του ζητήματος απασχόλησης των εργαζομένων του προγράμματος.

-Αν υπάρχει και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για το ζήτημα των ωφελούμενων του προγράμματος.

– Αν είναι τυχαία η σύμβαση με ΜΚΟ για παρόμοιες δράσεις την ίδια στιγμή που έχει σταματήσει η χρηματοδότηση στο πρόγραμμα HELIOS.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα