Η ακρίβεια "ανάβει" σόμπες και τζάκια – Κίνδυνος να μη φτάσουν τα ξύλα
Οι έμποροι μιλάνε για μεγάλη αναμονή και πιθανότητα έλλειψης καυσόξυλων, την ώρα που τα σπίτια αναζητούν φθηνό τρόπο να ζεσταθούν τον χειμώνα
Εναλλακτικούς τρόπους ψάχνουν φέτος τα νοικοκυριά για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, σε ένα χειμώνα που προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρα δύσκολος για τα πορτοφόλια των καταναλωτών.
Ενώ οι τιμές σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο φτάνουν στα ύψη, πολλοί είναι εκείνοι που στην αναζήτηση τους για άλλους τρόπους θέρμανσης τον χειμώνα που έρχεται, στρέφονται στις παραδοσιακές ξυλόσομπες και στα τζάκια.
Μία ανάμνηση άλλης εποχής για πολλούς, γίνεται η απάντηση αυτόν τον χειμώνα για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης, σε μία περίοδο που η ακρίβεια είναι σε ρεκόρ επίπεδα και η ανησυχία όλων για τους επόμενους μήνες στρέφει τους καταναλωτές στην αγορά ξυλόσομπας και ξύλων.
Παλιά τζάκια σε σπίτια, που τα τελευταία χρόνια είχαν διακοσμητικό ρόλο και σόμπες που είχαν μεταφερθεί στα σπίτια στο χωριό, επιστρέφουν σε λειτουργία και γίνονται η βασική θέρμανση πολλών σπιτιών και πάλι.
«Προβλέπεται δύσκολος χειμώνας» λέει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Φοιτάς που εμπορεύεται καυσόξυλα στη Βασ. Όλγας στη Θεσσαλονίκη. «Σίγουρα ο κόσμος είναι φοβισμένος με το φυσικό αέριο που έχει πάει στα ύψη και στρέφεται προς τα ξύλα.» αναφέρει στην Parallaxi, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «Ο κόσμος παλιότερα αγόραζε πιο αργά ξύλα, δηλαδή από μέσα Σεπτεμβρίου και μετά, ενώ τώρα παραγγελίες πηγαίνουμε και από αρχές Ιουλίου»
Η πρόωρη ζήτηση των ξύλων από τους καταναλωτές, δείχνει την ανησυχία του κόσμου για τον χειμώνα που έρχεται, ενώ ένα ακόμα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων με συσκευές θέρμανσης, είναι η μεγάλη αναμονή που έχει προκληθεί λόγω της αυξημένης ζήτησης.
«Άλλες χρονιές, μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε και σε μία με δύο μέρες, ενώ τώρα, μπορεί να χρειάζονται και δέκα μέρες για να εξυπηρετήσουμε την κάθε καινούρια παραγγελία.» αναφέρει ο κ. Φοιτάς, εστιάζοντας στο θέμα της διαθεσιμότητας ξύλων που, ήδη, φαίνεται να είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα όσων ποντάρουν σε αυτόν τον τρόπο θέρμανσης.
Από την άλλη, πολλοί είναι που αναζητούν και τρόπους να μετατρέψουν το παλιό τζάκι του σπιτιού τους, σε ενεργειακό για καλύτερη απόδοση και για να εξασφαλίσουν έναν ζεστό χειμώνα. Σε επικοινωνία της Parallaxi με τους Σταύρο και Ειρήνη Λαζάρου που καθαρίζουν και τοποθετούν τζάκια, μας εξηγούν τον τρόπο που μπορεί κάποιος να μετατρέψει το παλιό του τζάκι σε ενεργειακό: «Σε ένα απλό τζάκι ανοιχτού τύπου που δεν έχει μπροστά πόρτα, όπως είναι τα παλιά τα χτιστά ή τα μαντεμένια, το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι να μπει μία ένθετη κασέτα μέσα, όπου πρόκειται για ένα έτοιμο κουτί που τα έχει όλα, και γίνεται ενεργειακό το τζάκι. Υπάρχουν εταιρείες που παίρνουν ακριβώς τα μέτρα της εστίας και γίνεται κατόπιν παραγγελίας και υπάρχουν και εταιρίες που έχουν έτοιμα, στάνταρ μέτρα και βλέπουν αν ταιριάζουν στο υπάρχον τζάκι. Είναι ακριβή κίνηση, αλλά συμφέρει. Δηλαδή, θέλει 1.500 ευρώ για να γίνει η μετατροπή αυτή, όμως μιλάμε για μία δαπάνη που πραγματικά κερδίζεις τα χρήματα που δίνεις. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και, αν είναι κάποιος είναι ιδιοκτήτης του σπιτιού, θα του μείνει για πάντα. Από την άλλη, αν κάποιος νοικιάζει, ενώ μπορείς αυτή την κασέτα να την μεταφέρεις, ενδεχομένως να μην ταιριάζει στις διαστάσεις του τζακιού του επόμενου σπιτιού. Αυτόν τον καιρό που πηγαίνουμε σε σπίτια για να καθαρίσουμε τζάκια, οι περισσότεροι πελάτες μας που έχουν τα παλιά ανοικτά τζάκια μας ρωτάνε πάντως τι μπορούν να κάνουν φέτος, αλλά όταν ακούν 1.500 ευρώ, πολλοί δεν το κάνουν επειδή είναι δύσκολες οι εποχές.»
Σχετικά με τη «άνθηση» του τζακιού φέτος, η κ. Λαζάρου λέει χαρακτηριστικά πως «Πηγαίνουμε σε σπίτια που παλιότερα είχαν απενεργοποιημένα τα 20ετίας τζάκια και βάζανε μέσα κεριά διακοσμητικά, και μας ζητάνε να τα καθαρίσουμε για να τα λειτουργήσουν φέτος. Ο κόσμος αγοράζει αυτόν τον καιρό και πολλές σόμπες. Μας παίρνουν τηλέφωνο για να πάμε να τις περάσουμε. Υπάρχει και μεγάλη αύξηση στην τιμή των ξύλων αυτή την εποχή. Για το πέλετ, σκεφτείτε πέρυσι δίναμε 350 ευρώ τον τόνο και φέτος τον πήραμε 500 ευρώ, ενώ ξύλα που τα παίρνανε 110 ευρώ τον τόνο, τώρα τον παίρνουν και 180 ευρώ. Κάποτε το ξύλο ήταν μία πιο φθηνή λύση, τώρα πλέον δεν είναι τόσο αλλά τουλάχιστον είναι από τις πιο αποδοτικές. Αισθάνεται ο κόσμος ότι και το ρεύμα να μη λειτουργήσει ή αέριο να μην έχουν, πετάν μέσα δύο κούτσουρα και ζεσταίνονται.»
Ποια είναι όμως η διαθεσιμότητα σε ξύλα στη Θεσσαλονίκη, μετά από την αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών τους τελευταίους μήνες;
Ο Κωνσταντίνος Φοιτάς, κρούει το καμπανάκι και δηλώνει την ανησυχία του για το διάστημα που θα υπάρχουν καυσόξυλα και αν τελικά θα μπορέσουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των φετινών καταναλωτών, σε μία εποχή που δείχνει όπως βρήκε απροετοίμαστους επαγγελματίες και καταναλωτές.
«Δε γνωρίζω το πόσο θα επαρκέσουν τα ξύλα. Άλλες χρονιές πολλοί συνάδελφοι κάνανε και εισαγωγή από Βουλγαρία, αλλά από αυτά που ακούω, το έχει κόψει η Βουλγαρία για λόγους παραγωγής πέλετ, με αποτέλεσμα οι δικοί μας οι έμποροι να έχουν στραφεί όλοι στα ξύλα και να χτυπιούνται οι τιμές, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν στα ύψη. Σκεφτείτε ότι δέχομαι να πληρώσω πιο ακριβά για να προμηθευτώ ξύλα για τους πελάτες μου και δεν υπάρχουν πουθενά. Δηλαδή, ενώ συμφωνούμε σε μία πιο ακριβή τιμή, πάλι δεν έρχονται»
«Οι τιμές των ξύλων, σχεδόν, έχουν διπλασιαστεί» όπως αναφέρει ο κ. Φοιτάς, ενώ «Μπορεί ακόμα να είναι μία φθηνότερη λύση θέρμανσης, βλέπω πολλούς να δυσανασχετούν επειδή ζορίζονται πολύ…»