Επικαιρότητα

Η Ελλάδα ψηφίζει: Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Tα πρώτα απρόοπτα και όλες οι λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας.

Parallaxi
η-ελλάδα-ψηφίζει-οι-εξελίξεις-λεπτό-πρ-1003532
Parallaxi

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Έλληνες ψηφοφόροι προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση και τους 300 της νέας Βουλής.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023. Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες.

Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 και ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει το αποτέλεσμα του εκλογικού του τμήματος απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω συσκευής τάμπλετ. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι του πρώτου ασφαλούς και του τελικού αποτελέσματος, καθώς και της σταυροδοσίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας θα υπάρχει μέχρι τις 20:30, ενώ έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

18.26: Στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα γραφεία της ΝΔ έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την κόρη του.

18.00: Μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες

Οι ψηφοφόροι που δεν έχουν μεταβεί ακόμα στο εκλογικό κέντρο, μπορούν να μεταβούν στο σχολείο που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα για ακόμη μία ώρα, έως τις 19:00 το βράδυ.

17.30: Τι ώρα θα έχουμε ασφαλή εκτίμηση αποτελέσματος

Ο κ. Σταυριανουδάκης ανέφερε ότι περί τις 20:30 θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα, σε ποσοστά και αριθμό εδρών των κομμάτων και ποιοι συνδυασμοί θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.

17.00: Κοντά στο 60% η αποχή

Νέα ενημέρωση αναφορικά με τη συμμετοχή στις εκλογές εξέδωσε στις 17:00 το υπουργείο Εσωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, το 40,77% ανέρχεται η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μέχρι τις 16:30, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών, την οποία έκανε ο γενικός γραμματέας Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές της 25ης Μαΐου ήταν στο 48,76%. Η διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές είναι αυτή την ώρα στο 8%.

Λίγο νωρίτερα, κατά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στις 13:30, η συμμετοχή ήταν στο 29,13%, μειωμένη συγκριτικά με τις εκλογές του Μαΐου.

Μέχρι τώρα έχουν ψηφίσει 3.564.116 άτομα.

16.40: Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία σε όλη την επικράτεια

Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία σε όλη τη χώρα. Πολλοί είναι εκείνοι που πάνε στις κάλπες κατευθείαν από την παραλία. Άλλοι πάλι, έκαναν το ανάποδο δρομολόγιο.

16.25: «Δεν αποκλείεται θρίλερ με τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή», λέει ο Γεράκης της Marc

Ο Θωμάς Γεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της MARC, ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο «θρίλερ» όσον αφορά στον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή αλλά και το ποια θα είναι τελικά αυτά.

«Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση οι εκπλήξεις είναι ένα στοιχείο της βραδιάς. Το ενδιαφέρον δεν θα μονοπωλήσουν το πρώτο και το δεύτερο κόμμα, θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και στα μικρότερα κόμματα», πρόσθεσε ο κ. Γεράκης.

15.50: Τι ώρα βγαίνει το exit poll

Εν αναμονή του Exit Poll, το οποίο θα μας δείξει την εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος για τις Εκλογές 2023. Όπως και στις προηγούμενες εκλογές, έτσι και σε αυτές της 25ης Ιουνίου, το Exit Poll θα ανακοινωθεί με το κλείσιμο της κάλπης. Αναλυτικά:

  • Στις 19:00 θα ανακοινωθεί το exit poll
  • Στις 20:30 θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, το 10%

Μέχρι τις 21:00 θα ξέρουμε αν υπάρχει αυτοδυναμία ο Exit Poll πραγματοποιείται, υπενθυμίζουμε, από κοινού από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB HELLAS A.E., Pulse και GPO.

Το Exit Poll θα διενεργηθεί για λογαριασμό των καναλιών Mega (συνεργάζεται με τη Metron Analysis), Open (συνεργάζεται με την ΜRB), Star (συνεργάζεται με την GPO), Alpha (συνεργάζεται με την Alco), ΑΝΤ1 (συνεργάζεται με τη Marc) και ΣΚΑΪ (συνεργάζεται με την Pulse), ενώ στο κοινό exit poll θα συμμετέχει και το Action24.

15.30: Ψήφος ετεροδημοτών: Μπέρδεμα για πολλούς, καθώς ψηφίζουν σε άλλο εκλογικό τμήμα από την 21η Μαΐου

Στο 4ο Γυμνάσιο στο Αιγάλεω, στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, ψήφιζαν ετεροδημότες από την Ηλεία. Σήμερα ψηφίζουν ετεροδημότες από την Αρκαδία, από την Αχαΐα και από την Αργολίδα.

Τα εκλογικά τμήματα είναι 13 και πάρα πολλοί μπερδεύονται.

15. 10: Στο 70% η συμμετοχή για του Έλληνες του εξωτερικού

Η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι ψήφισαν μία ημέρα νωρίτερα, έφτασε στο 70% (79,6% στις εκλογές του Μαΐου), καθώς από τους 25.500 εγγεγραμμένους προσήλθαν στις κάλπες οι 17.300.

14.20: Τι ώρα περιμένουμε ασφαλή εκτίμηση

Mε βάση εκτιμήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών Ιουνίου 2023 αναμένεται στις 20:30.

Ωστόσο, ενδέχεται να έχουμε ακόμα νωρίτερα μια ενδεικτική εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς σήμερα η διαδικασία είναι πιο γρήγορη από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σταυροί σε υποψήφιους βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι το exit poll για τις σημερινές εκλογές θα ανακοινωθεί στις 19:00.

14.00: Αργολίδα: Πήγε να ψηφίσει με το… γαϊδουράκι του

13.22- Ψήφισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς

Λίγο μετά τη 13:00 προσήλθε στο 55ο Σχολείο Αθηνών ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Ο κ. Σαρμάς αποχώρησε χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.

12. 57: Οι κυρώσεις για όσους δεν πάνε να ψηφίσουν

Υποχρεωτική είναι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ. 26/2012).

Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) μήνα έως ένα (1) χρόνο (άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Εξαιρέσεις σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012):

Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.

Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους. Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας

Από την υποχρέωση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται, επίσης, οι εκλογείς οι οποίοι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κατοίκων εξωτερικού, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος, λόγω μη συμπλήρωσης, στη διπλωματική περιφέρεια που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, εκλογέων κατοίκων εξωτερικού.

Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012).

Εξαιρούνται, επίσης, οι εκλογείς οι οποίοι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κατοίκων εξωτερικού, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος, λόγω μη συμπλήρωσης, στη διπλωματική περιφέρεια που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, εκλογέων κατοίκων εξωτερικού.

12: 08: Ψηφίζει ο Κυριάκος Βελόπουλος 

Στο 637 εκλογικό τμήμα, το οποίο στεγάζεται στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης, βρέθηκε στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής (25/6) ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος για να ψηφίσει.

«Για ακόμη μία φορά επιμένω και επιμένουμε ότι όσοι μπουν στο παραβάν σήμερα πρέπει να σκεφτούν λογικά, να σκεφτούν ένα λεπτό παραπάνω και να επιλέξουν τον δρόμο της λύσεων των προβλημάτων της χώρας και του Έθνους. Τους λέμε ότι η μόνη λύση είναι η Ελληνική Λύση άρα λοιπόν τους ζητάμε να σκεφτούν ένα λεπτό το μέλλον της Ελλάδας, της πατρίδας, το δικό τους και τότε σίγουρα θα ψηφίσουν Ελληνική Λύση», δήλωσε ο ίδιος βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο.

12:08- Ψηφίζει αυτήν την ώρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

To εκλογικό της δικαίωμα ασκεί αυτήν την ώρα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αναμένεται νεότερη ενημέρωση.

12.07- Ψήφισε στην Πάτρα ο Γιώργος Παπανδρέου

Το εκλογικό του δικαίωμα υπό βροχή άσκησε στην Πάτρα το πρωί της Κυριακής (25/6) ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Η Δημοκρατία απειλείται. Απειλείται από τη συγκέντρωση πλούτου, εξουσίας και ΜΜΕ στα χέρια των λίγων. Απειλείται από τις ψηφιακές πλατφόρμες που μας ελέγχουν, μας παρακολουθούν καθημερινά. Απειλείται από τη φτωχοποίηση, τις τεράστιες ανισότητες, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις αντιδράσεις τις δημαγωγικές, των πολώσεων και του αυταρχισμού», τόνισε ο κ. Παπανδρέου εξερχόμενος του 538ου εκλογικού τμήματος (2ο Γυμνάσιο Πατρών).

«Σήμερα κάνουμε το καθήκον μας, το δημοκρατικό καθήκον και με την ψήφο μας επιλέγουμε εκπροσώπους του ελληνικού λαού. Αλλά η Δημοκρατία δεν είναι μόνο ένα εκλογικό σύστημα. Η Δημοκρατία είναι ο καθημερινός μας πολιτισμός. Η Δημοκρατία είναι η φωνή του πολίτη κάθε μέρα. Για αυτό και από αύριο συνεχίζουμε τον αγώνα για τη Δημοκρατία», συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

11.30- Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος 

«Έχω έναν φάκελο έτοιμο για κάθε καινούριο υπουργό, για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ώστε η επόμενη μέρα να φέρει την ολοκλήρωση σημαντικών project της πόλης μας», δήλωσε σήμερα (25/6) το πρωί ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, βγαίνοντας από το 115ο εκλογικό τμήμα στο σχολικό συγκρότημα της Ικτίνου, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

«Σήμερα ολοκληρώθηκε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Ελπίζω και εύχομαι με τη σημερινή τους ψήφο οι Έλληνες να αναδείξουν μια σταθερή κυβέρνηση και να προχωρήσουμε σε μια δημιουργική περίοδο. Τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν έφεραν την πόλη μας και την πατρίδα μας πολλά βήματα μπροστά. Έχουμε όμως πολλά θέματα, πολλά προβλήματα, πολλές διεκδικήσεις. Η πόλη, οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν. Από την αυριανή μέρα, που θα έχουμε νέα κυβέρνηση και καινούριους υπουργούς, η πόλη κι εγώ προσωπικά θα διεκδικήσουμε τη λύση όλων των εκκρεμοτήτων της Θεσσαλονίκης το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο Κ. Ζέρβας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα των δημοτικών υπηρεσιών αναφορικά με την προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας.

11.18: Ψηφίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Το εκλογικό της δικαίωμα  ασκεί η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ψηφίζει στο 111ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, στην οδό Κεδρηνού και Δήμου Τσέλιου στην περιοχή Γκύζη.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, είναι η ευκαιρία μας, είναι η στιγμή μας να μην αφήσουμε την ευκαιρία μας να μην αφήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια. Πάμε με χαμόγελο, πάμε με αισιοδοξία, πάμε με αγάπη και με δύναμη», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξερχόμενη από το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψήφιζε.

10.56- Στις 11:00 η πρώτη ενημέρωση από τους δικαστικούς αντιπροσώπους προς το ΥΠΕΣ

Στις 11:00 αναμένεται να γίνει η πρώτη ενημέρωση από τους δικαστικούς αντιπροσώπους προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα ενημερώσουν το υπουργείο για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, ενώ η επόμενη ενημέρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14:00.

10.53: Ψηφίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης 

Κάλεσμα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα δημοκράτη και προοδευτικό, όπως είπε πολίτη, έκανε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 431 εκλογικό τμήμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου.

« Καλώ κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα, κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη ότι κι αν επέλεξε στις 21 Μαΐου, να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, την δημοκρατική παράταξη σ’ αυτή τη νέα της πορεία» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης συμπληρώνοντας ότι « είναι ο μόνος τρόπος για να μην έχουμε άλλα τέσσερα χαμένα χρόνια στο πολιτικό μας σύστημα, με μια αναποτελεσματική αντιπολίτευση και με μια αλαζονική πελατειακή κυβέρνηση, που επιλογές της καθημερινά αποδομούν το κοινωνικό κράτος».

Ο Ν. Ανδρουλάκης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι « από τη δική μας πλευρά, δεσμεύομαι ότι θα είμαστε η δύναμή του μέσα και έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο με αγώνες, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες τους, τις ελπίδες τους, τις ανάγκες τους» και πως « η δημοκρατική παράταξη όσο πιο ισχυρή είναι σήμερα το βράδυ, θα υπάρχει ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δύναμη απέναντι στην συντήρηση, απέναντι στην αναξιοκρατία, απέναντι στην αδιαφάνεια τα επόμενα χρόνια».

Η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να ψηφίσει και σε αυτές τις εκλογές, όπως έκανε και την 21η Μαΐου στο Αρκαλοχώρι, είχε και συμβολισμό, καθώς το σχολείο στο οποίο ψήφισε λειτουργεί σε κοντέινερ , μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, ενώ πληγέντες κάτοικοι της περιοχής, επίσης εξακολουθούν να ζουν σε οικίσκους.

10: 52- Reuters: «Οι Έλληνες ψηφίζουν σε επαναληπτικές εκλογές, πιθανόν να επαναφέρουν τους συντηρητικούς στα αξιώματα»

10.44: Καταφθάνει σε εκλογικό κέντρο της Κηφισιάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ψηφίσει 

Στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 361ο εκλογικό τμήμα, κατέφθασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον Κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν τα παιδιά του, Δάφνη και Κωνσταντίνος.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης φωτογραφήθηκε με τα παιδιά του, τράβηξε selfies με τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής.

10.40- Ψηφίζει τώρα στο Παλαιό Φάληρο ο Γιάνης Βαρουφάκης 

Στο 1072ο εκλογικό τμήμα, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα ο γραμματέας του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Όσοι προεξόφλησαν την εξαφάνιση του ΜέΡΑ25, απόψε θα πάρουν την απάντησή τους. Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, ψήφο ψήφο φτάνουμε τον στόχο μας. Από αύριο το πρωί θα αγωνιστούμε ακόμα πιο παθιασμένα για την ανασύνταξη της αριστεράς και την προστασία ανθρώπων και φύσης από τη δεξιά λαίλαπα που έρχεται», δήλωσε αφού ψήφισε ο Γ. Βαρουφάκης.

10.30: Ψηφίζει αυτήν την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας στο Περιστέρι

Το εκλογικό του δικαίωμα ασκεί αυτήν την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας στο Περιστέρι.

Ειδικότερα, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Παναγή Τσαλδάρη 2 & Κουντουριώτου 1Α) έφτασε στις 10.30 π.μ. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα.

Είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας ψηφίζει στο Περιστέρι.

«Στη σημερινή τελική και κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα κρίνεται ποιος και πως θα κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια, κρίνεται η ζωή μας την επόμενη τετραετία, αλλά κρίνεται και η ποιότητα της δημοκρατίας. Κρίνεται αν την επόμενη ημέρα θα έχουμε μία κυβέρνηση ανεξέλεγκτη ή ισορροπία στη δημοκρατία και στο πολιτικό μας σύστημα. Αν θα έχουμε ισχυρή αντιπολίτευση να ελέγχει την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να παίξει αξιόπιστα αυτό το ρόλο. Να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνίας, να εκπροσωπήσει την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά και να παίξει έναν ρόλο εξισορροπητικό στο σύστημα και στη δημοκρατία. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία και υγιής δημοκρατία αύριο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε.

10: 05- Ψήφισε ο Αντώνης Σαμαράς 

Σε εκλογικό τμήμα της Πύλου προσήλθε λίγο πριν τις 10:000 ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

10.00- Ψηφίζει αυτήν την ώρα στη Λαμία ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Αυτήν την ώρα ασκεί σε εκλογικό τμήμα στη Λαμία το εκλογικό του δικαίωμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Αναμένεται νεότερη ενημέρωση.

09: 28: Σχοινούσα: Από τη γιορτή της φάβας στην… κάλπη

09: 17- Ψήφισε στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής

Λίγο λεπτά μετά τις 9:00 το πρωί της Κυριακής (25/6) έφτασε στο 163ο εκλογικό τμήμα που στεγάζεται στο 1ο δημοτικό σχολείο στην περιοχή Αγίου Ελευθερίου στη Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να ψηφίσει.

Εκεί τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ Ζήσης Ιωακείμοβιτς και υποψήφιοι βουλευτές.

Βγαίνοντας από το παραβάν, οι παρευρισκόμενοι αστειευόμενοι του έκαναν σχόλιο ότι… άργησε.

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος δεν είναι πια υποψήφιος βουλευτής, έφυγε από το εκλογικό τμήμα χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνομίλησε με αρκετούς πολίτες που βρίσκονταν εκεί, ενώ φωτογραφήθηκε και με παιδιά.

Όταν μάλιστα τον πλησίασε ένα παιδί με τον πατέρα του, ο πρώην πρωθυπουργός το ρώτησε «τι ομάδα είσαι;», με τον πατέρα του παιδιού να απαντάει «ΠΑΟΚ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι βάζει τέλος στην πολυετή κοινοβουλευτική του διαδρομή.

08: 39- «Ψηφίζω από το 1958 – Ό,τι θέλει ο καθένας ας ψηφίσει αρκεί να ψηφίσει»

08: 37: Τι ώρα βγαίνουν τα exit polls

Αμέσως, μόλις κλείσουν οι κάλπες των εκλογών, τότε θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του κοινού exit poll που κάνουν τα κανάλια. Δηλαδή, το αποτέλεσμα του exit poll θα ανακοινωθεί στις 7 μ.μ. την Κυριακή. Τότε, βέβαια, βγαίνει το αποτέλεσμα από το πρώτο κύμα του exit poll, δηλαδή ενσωματώνει τις απαντήσεις των πολιτών μέχρι αργά το μεσημέρι. Στη συνέχεια, θα ανακοινωθεί από τα κανάλια τα αποτελέσματα των ποσοστών των κομμάτων, που θα περιλαμβάνει το σύνολο του δείγματος.

08- 36: Τι περιμένει η αγορά από την επόμενη ημέρα των εκλογών

08-35: Τρεις αργοπορημένοι δικαστικοί αντιπρόσωποι στην Αιτωλοακαρνανία

Με μικρά προβλήματα στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, «με καθυστέρηση ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία σε ένα εκλογικό τμήμα της ορεινής Ναυπακτίας διότι παρουσίασε βλάβη το αυτοκίνητο του δικαστικού αντιπροσώπου».

Επίσης, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, «με καθυστέρηση ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία και σε άλλα δύο εκλογικά τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία, λόγω αργοπορίας των δικαστικών αντιπροσώπων».

Πάντως, όπως τόνισε η Μαρία Σαλμά, «όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται πλέον στις θέσεις τους, η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται κανονικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

08: 03- Πρώτα γάμος, μετά… εκλογές

08: 02- Με ενισχυμένη αναλογική και «μπόνους» οι δεύτερες εκλογές

Η μεγάλη διαφορά με τις πρώτες εκλογές είναι το εκλογικό σύστημα, καθώς αυτήν τη φορά δεν ισχύει η απλή αναλογική, αλλά η ενισχυμένη η οποία προβλέπει μπόνους εδρών για το κόμμα που θα κόψει πρώτο την «κορδέλα».

Στην περίπτωση αυτή ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο στην Βουλή, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 50 έδρες. Αν το πρώτο κόμμα επιτύχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή μονάδα στο αποτέλεσμα. Το «ταβάνι» του κλιμακωτού μπόνους είναι το 40%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο μάξιμουμ των 50 εδρών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.

8:01: Πού ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στο 104ο εκλογικό τμήμα, στο 44ο δημοτικό σχολείο Αθηνών (Μηλιαράκη 57-59 & Κουρτίδου).

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ψηφίσει στις 10:30 π.μ. στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 361ο εκλογικό τμήμα (Λεβίδου 42).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα ψηφίσει στις 10.30 π.μ. στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Παναγή Τσαλδάρη 2 & Κουντουριώτου 1Α, Περιστέρι).​

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10.30 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου (εκλογικό τμήμα 431).

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την Κυριακή θα ψηφίσει στις 10:00 π.μ. στο 137ο εκλογικό τμήμα του ΤΕΕ Λαμίας (πρώην Μουστάκειο – Καποδιστρίου 27).

Ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος, θα ψηφίσει στις 12 το μεσημέρι στο 637 εκλογικό τμήμα – 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης.

Η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στις 10:30 στο 111ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, στην οδό Κεδρηνού και Δήμου Τσέλιου στην περιοχή Γκύζη

Ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, θα ψηφίσει στις 10:30 στο 1072ο εκλογικό τμήμα, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου, στην οδό Αχιλλέως 34.

8:00- «Αρρυθμίες» στον Άλιμο: Δεν υπάρχει εφορευτική επιτροπή σε εκλογικό τμήμα

7: 59- Τι γίνεται εάν κληρωθείτε μέλη εφορευτικής επιτροπής και δεν πάτε

Η συμμετοχή των πολιτών στην εφορευτική επιτροπή είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση κωλύματος, ο πολίτης οφείλει να μπορεί να το αποδείξει προσκομίζοντας:

Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας ή Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη ή Κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί. Αν κάποιο από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανιστεί, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει τη δυνατότητα:

να ζητήσει από την Ελληνική Αστυνομία την ανεύρεση του μη παρουσιασθέντος στη διεύθυνση κατοικίας του και να σημειώσει το όνομά του στον κατάλογο των εκλογέων του τμήματος, ούτως ώστε όταν προσέλθει να ψηφίσει, να του ζητήσει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα μέχρι το τέλος (διαλογής των ψήφων). Αν αυτός αρνηθεί να παραμείνει, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε περίπτωση που μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλθουν για οποιοδήποτε λόγο, τη θέση τους παίρνουν τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη για τους ίδιους λόγους, η εκλογή διεξάγεται μόνο από τα παρόντα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και από μόνο τον πρόεδρο της, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.

7:58- Προσοχή προτού ψηφίσετε

Δώστε προσοχή: Ψηφίζουμε κόμμα, δεν βάζουμε σταυρό σε υποψήφιο.

7:55- Ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού

Ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού- Πάνω από 25.000 είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Πηγές: skai.gr/ ieidiseis / ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα