Ελλάδα

Η πολιτική αυτοκτονία του ιδιόρρυθμου Πολάκη

Ο δρόμος προς την έξοδο ήταν προδιαγεγραμμένος και ας άργησε...

Parallaxi
η-πολιτική-αυτοκτονία-του-ιδιόρρυθμο-978148
Parallaxi

Ήταν πλέον θέμα χρόνου. Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της Αριστεράς, ένας βουλευτής με ακραίο λόγο που προκαλούσε αντιδράσεις ακόμα και μέσα στην Αριστερά αλλά είχε και φανατικούς φίλους, επώνυμους και ανώνυμους, να βρει το δρόμο προς την έξοδο.

Η σημερινή του ανάρτηση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

«ΤΟ “ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ”…..(φωτο 1-2-3-4)

Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!!

Νομίζω κατάλαβαν οι περισσότεροι πλέον αυτά που φωνάζω από το 2016….

-Επαναφορά όλων των ρυθμίσεων του Νόμου Παππά που κατάργησε η ΝΔ. Τέρμα στις Λίστες ΠΕΤΣΑ, τα λεφτά πίσω!!

-Εθελουσία στους δικαστές άνω των 60 ,δεύτερη σχολή δικαστών με παραγωγή 500 δικαστών το χρόνο για τα πρώτα 4 χρόνια ,ενοποίηση προανάκρισης με κύρια ανάκριση για υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος ,όπως και μέγιστη αναβολή ενός μηνός σε κάθε βαθμό εκδίκασης για αυτές τις υποθέσεις.

-Κατάργηση ΑΑΔΕ από ανεξάρτητη αρχή ,ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΛΗ και επαναφορά της είσπραξης των φόρων στο Υπουργείο Οικονομικών και στις εφορείες!

-ΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ τουλάχιστον μια από τις 4 συστημικές Τράπεζες ,με κατάργηση του ΤΧΣ και πέρασμα των μετοχών του στο Υπουργείο Οικονομικών !

Η ανάρτησή του με την οποία εξαπέλυε «πογκρόμ» κατά δημοσιογράφων, δικαστών και αξιωματούχων,αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και επιτάχυνε τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, καθώς οι πληροφορίες επέμεναν πως δεν επρόκειτο να δεχθεί να είναι υποψήφιος εφόσον δεν ήταν και ο εκλεκτός του υποψήφιος στο νομό Χανίων.

Με προσωπική του απόφαση ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας ευθέως για υπονόμευση των θέσεων και της πολιτικής του κόμματος.

Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου έχει ως εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα και πολιτική που έχουν εγκριθεί από το συνέδριό του. Έχει, επίσης, αρχές λειτουργίας που χαρακτηρίζονται από δημοκρατία, συλλογικότητα και προβλέπουν την υπεράσπιση και όχι την υπονόμευση της πολιτικής του από τα μέλη του και πολύ περισσότερο τα στελέχη της ηγεσίας. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις και αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητά αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης».

Μια ανάρτηση που προκάλεσε όπως αναμενόταν μέχρι και την παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Η έρευνα θα εξετάσει το αδίκημα της διέγερσης πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων και βία κατά δικαστικών λειτουργών. Την άμεση και αυτεπάγγελτη παρέμβαση με στόχο τη διερεύνηση σοβαρών αδικημάτων όπως διέγερση πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων και βία κατά δικαστικών λειτουργών προκάλεσαν οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσα στις οποίες και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη για ανώτατους δικαστικούς που μετείχαν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

Η εισαγγελική έρευνα αφορά επίσης και τα γραφόμενα στις αναρτήσεις για δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες του δημόσιου βίου.Την εντολή για την έρευνα έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αντώνης Ελευθεριάνος ο οποίος ανέθεσε τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης στην προϊσταμένη της ποινικής διωξης, εισαγγελέα πρωτοδικών Αγγελική Τριανταφύλλου για δύο τουλάχιστον αδικήματα, αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών.

Η εισαγγελική παρέμβαση καταλαμβάνει σειρά αναρτήσεων στο διαδίκτυο και όχι μόνον την επίμαχη ανάρτηση Πολάκη που τον οδήγησε εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο η Εισαγγελία λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας θα αποστείλει την υπόθεση, όπως προβλέπεται, στη Βουλή για τις περαιτέρω νόμιμες διαδικασίες.

Και αυτό γιατί αναγκαία προϋπόθεση είναι η άρση της ασυλίας του βουλευτή για να προχωρήσει η ποινική έρευνα στην ουσία της.

Διαγραφή του Παύλου Πολάκη ζητάει η ΝΔ «Σε κάθε δημοκρατικό κόμμα θα ήταν αυτονόητη η διαγραφή του και αυτό απαιτούμε να κάνει ο κ. Τσίπρας» αναφέρει η ΝΔ.

Οι χυδαιότητες, οι απειλές και οι προγραφές κατά δημοσιογράφων, δικαστών και κρατικών λειτουργών από τον κ. Πολάκη δεν μπορούν να καλύπτονται με διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ περί αποπομπής από τα ψηφοδέλτια. Σε κάθε δημοκρατικό κόμμα θα ήταν αυτονόητη η διαγραφή του και αυτό απαιτούμε να κάνει ο κ. Τσίπρας που μέχρι σήμερα τον κάλυπτε. Επίσης, αυτονόητη θεωρούμε την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα καταδικασμένου Νίκου Παππά», είναι η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάρτηση του βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη.

Ο Πολάκης απάντησε σε όλα αυτά με νέα ανάρτηση απειλώντας να μετατρέψει την Κεεντρική επιτροπή του κόμματος σε Κούγκι

Ποιος είναι ο Παύλος Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης (Σφακιά, 11 Μαΐου 1965) είναι Έλληνας γιατρός, βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός.

Έχει διατελέσει δήμαρχος Σφακίων (2011-2015), Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Ιούλιος 2015 – Αύγουστος 2015) και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας (Σεπτέμβριος 2015 – Ιούλιος 2019).

Η καταγωγή του είναι από το χωριό Αργουλές Χανίων.

Πολιτική πορεία Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου απέκτησε την ειδίκευση του γενικού χειρουργού-εντατικολόγου. Αρχικά, εντάχθηκε στην ΚΝΕ, από την οποία αποχώρησε το 1989 ύστερα από την συμμετοχή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη και, αργότερα, προσχώρησε στο ΝΑΡ. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, διετέλεσε μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής «Γρηγόρης Λαμπράκης» και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος. Μετά το πέρας των σπουδών του εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ενώ συμμετείχε σε επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη δήμαρχος Σφακίων από τον πρώτο γύρο, καταλαμβάνοντας το 60,97% των ψήφων, επικρατώντας του ανθυποψηφίου Γιάννη Χιωτάκη που έλαβε το 39,03% των ψήφων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 επανεξελέγη ως ο μοναδικός υποψήφιος με 94%. Η περίοδος της δημαρχίας του χαρακτηρίστηκε από δημόσια έργα, καθώς και από την αντίθεσή του στην καταστροφή των χημικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου ανοιχτά της Μεσογείου.

Εξελέγη βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 (οπότε διετέλεσε Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), του Σεπτεμβρίου 2015 (οπότε διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας) και του Ιουλίου 2019,[1] όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση. Στις εκλογές Ιουλίου 2019 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ Στις 17 Ιουλίου 2015 αποδέχθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει ως υφυπουργός εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης, ύστερα από ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Με την[6] εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015, τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας με επικεφαλής υπουργό τον Ανδρέα Ξάνθο. Το 2018 ανακοίνωσε την πρόσληψη 19.500 υπαλλήλων στο ΕΣΥ.

Αξιοσημείωτη έχει χαρακτηριστεί η κριτική από τον επίτροπο υγείας της ΕΕ Βιτένις Αντριουκαΐτις διότι ο Παύλος Πολάκης, ως αναπληρωτής υπουργός υγείας, εθεάθη να καπνίζει σε συνέντευξη τύπου του υπουργείου, πολλοί βουλευτές από αντίπαλα κόμματα έσπευσαν να τον δικιολογήσουν λέγοντας πως πληθώρα βουλευτών καπνίζει στα γραφεία τους αλλά και στο εντευκτήριο της Βουλής..

Οικογένεια και προσωπική ζωή Ο Παύλος Πολάκης είναι παντρεμένος με την Δώρα Τσούκα, την οποία γνώρισε στα φοιτητικά του χρόνια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχουν αποκτήσει δύο κόρες, την Σταυρούλα και την Πέρσα.

Κριτική και διαμάχες Έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής από μεγάλη μερίδα του τύπου λόγω της οξείας ρητορικής του. Ο δημοσιογράφος Δ. Δουλγερίδης από το in.gr την χαρακτήρισε ως «εμφυλιοπολεμική».

Έχει εμπλακεί σε διαμάχες με δημοσιογράφους, όπως τον Δεκέμβριο του 2015 σε συνέντευξη Τύπου όπου έκανε αναφορές σε ζητήματα διαπλοκής. Τον Απρίλιο του 2016, αναφερόμενος στον ίδιο δημοσιογράφο είπε ότι «έπρεπε να τον χώσω τρία μέτρα κάτω από τη γη», κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις.

Άλλα περιστατικά περιλαμβάνουν τριβή με πολιτικούς αντιπάλους, όπως τον Άδωνι Γεωργιάδη,τον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και μία αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης, έχει δηλώσει ότι το 20% των ιατρών της χώρας «τα παίρνει»,το 80% λαμβάνει φακελάκια, προκαλώντας την αντίδραση του ιατρικού συλλόγου Αθηνών.Τον Οκτώβριο του 2018 βγήκε στην δημοσιότητα η δήλωσή του πως «Θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κάποιους φυλακή», αναφερόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους και προκαλώντας αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο.

Στις 10 Νοεμβρίου 2019, καταδικάστηκε τελεσίδικα από το Εφετείο Αθηνών για συκοφαντική δυσφήμιση του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή.

Του έχει ασκηθεί επανειλημμένα κριτική και για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου στη βουλή. Ενόσω διατελούσε υφυπουργός υγείας δέχθηκε επικρίσεις από τον επίτροπο υγείας της ΕΕ Βιτένις Αντριουκαΐτις διότι κάπνιζε σε συνέντευξη τύπου του υπουργείου.

Η προσωπική επίθεση του Πολάκη στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο για τον διορισμό του στο ΕΣΥ ως ΑΜΕΑ (πάσχων από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία) προκάλεσε αντιδράσεις.

Ένα ακόμα πεδίο κριτικής αποτέλεσε η διαμάχη του Παύλου Πολάκη με τον δημοσιογράφο Γιάννη Κουρτάκη τον οποίο κατηγόρησε για είσπραξη κονδυλίων που δόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης του από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε μήνυση κατέφυγε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κουρτάκης με αίτηση άρσης ασυλίας του βουλευτή η οποία απορρίφθηκε. Μετά την έντονη επίθεση που ακολούθησε από τον Παύλο Πολάκη, ασκήθηκε μήνυση εις βάρος του, η οποία οδήγησε σε άρση της ασυλίας του.

Τον Ιούνιο του 2021 τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού ενάντια στην COVID-19 και προέβη σε υβριστικά σχόλια κατά πανεπιστημιακών και επιστημόνων. Στις απόψεις αυτές αντιτέθηκαν τόσο πολιτικοί αντίπαλοι όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα από τα πρόσωπα που είχε μιλήσει με σθένος για το ήθος του Πολάκη είναι ο Νίκος Φίλης.

Μετά την τοποθέτηση του αναπληρωτή τον Απρίλιο του 2019 υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ενάντια στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ και ΑμΕΑ Στέλιο Κυμπουρόπουλο, πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, καλώντας τον κ. Πολάκη επανορθώσει.

Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Φίλης, κάνοντας αναφορά στο επεισόδιο με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ανέφερε ότι με όσα είπε αδικεί τον εαυτό του, δεν εκπροσωπεί το δημοκρατικό ήθος και το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το έργο των οικογενειών και των ΑΜΕΑ».

Και κατέληξε: «Πιστεύω ότι πρέπει να βρει τρόπο να επανορθώσει αυτή την αστοχία του». Μάλιστα πρόσθεσε ότι με τη θέση του αυτή «διερμηνεύει τα αισθήματα όλων των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ».

Θυμίζουμε ότι λίγες μόλις μέρες πριν είχε δημιουργηθεί νέο επεισόδιο με απειλές Πολάκη ότι δεν είναι υποψήφιος αν δεν είναι και ο φίλος του κ. Χαιρετάκης.

Ο Παύλος Πολάκης αποφάσισε με μια ανάρτησή του να βάλει φωτιά εκβιάζοντας ανοιχτά την ηγεσία του κόμματος προκειμένου να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, ο φίλος του Μιχάλης Χαιρετάκης.

Η εν λόγω υποψηφιότητα σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, αποσκοπούσε από πλευράς Πολάκη στο “ψαλίδισμα” ψήφων από τον Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος παρά τις φήμες του προηγούμενου διαστήματος πως πιθανότατα σε αυτές τις εκλογές δεν θα κατέβαινε στα Χανιά αλλά σε άλλη περιοχή ακόμη και εκτός Κρήτης, κρίθηκε σκόπιμο από την ηγεσία, να δώσει τη μάχη στα Χανιά. Και γιατί θα προσέλκυε κεντρώες, μετριοπαθείς ψήφους που ευνοήτως, στερεί ο νυν βουλευτής Χανίων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κοντολογίς, το πρόβλημα του Παύλου Πολάκη φέρεται να ήταν ότι χωρίς την υποψηφιότητα του φίλου του Μ. Χαιρετάκη, δεν μπορούσε να “κοντύνει” τον πρώην υπουργό και να ελέγξει τα Χανιά.

“Καλό δρόμο”

Μόνον που με την επιλογή του να συνδέσει την δική του υποψηφιότητα με αυτή του κ. Χαιρετάκη, απειλώντας με αποχώρηση και εκβιάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα, κατόρθωσε ( sic) και να εξοργίσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που του απάντησε: όποιος διαφωνεί, δικαιούται και να μην είναι υποψήφιος, ήτοι: καλό δρόμο και να “κάψει” οριστικώς την υποψηφιότητα του πολιτικού του φίλου.

Το αντάρτικο του αψύ βουλευτή βέβαια, διήρκεσε περί τις μια- δυο ώρες. Τόσες χρειάστηκαν για να μεταβολίσει την απάντηση- αντίδραση του Α. Τσίπρα και να επανέλθει με νέα ανάρτηση – ενδεικτική πως μήνυμα ελήφθη με την οποία grosso modo , έστειλε σήμα , “μια κουβέντα είπαμε, θα τα λύσει η πολιτική γραμματεία αυτά, το θέμα τώρα είναι να πέσει ο Μητσοτάκης”.

Στο μεσοδιάστημα, οι πληροφορίες επέμεναν πως γίνεται προσπάθεια να “πέσουν οι τόνοι”. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνόδευσε τη διαρροή -απάντηση στον Παύλο Πολάκη μαζί με μια φωτογραφία από χειμερινή του βουτιά, για να επισφραγιστεί μάλλον και οπτικώς, το μήνυμα στον βουλευτή του: Δεν εκβιάζομαι. Μετά την αναδίπλωση του Παυλου Πολάκη, η Κουμουνδούρου ικανοποιημένη , είπε πως το “θέμα θεωρείται λήξαν”.

Ίδιες πηγές “διεύρυναν” τους αποδέκτες του μηνύματος Τσίπρα: Όχι μόνον ο Πολάκης αλλά ουδείς δικαιούται να θέτει όρους για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια”.

Μένει τώρα να δούμε τι θα συμβεί στα όργανα του κόμματος. Η έξοδος είναι μάλλον μονόδρομος. Το έχουμε δει στο παρελθόν να συμβαίνει με πρόσωπα όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Λαφαζάνης. Δείχνει και ένα είδος πολιτικής ενηλικίωσης…

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα