Διεθνή

Ινδία: Καύσωνας και μολυσμένο νερό σκότωσαν 96 ανθρώπους

Σε δύο από τα πολυπληθέστερα κρατίδια της Ινδίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών

Parallaxi
ινδία-καύσωνας-και-μολυσμένο-νερό-σκό-1022081
Parallaxi

Οι 45 βαθμοί κελσίου σε συνδυασμό με την υγρασία σκότωσαν 96 ανθρώπους στην Ινδία που πλήττεται από κύμα καύσωνα λόγω της κλιματικής αλλαγής

Τουλάχιστον 96 άνθρωποι φέρονται να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια ενός καταιγιστικού καύσωνα σε δύο από τα πολυπληθέστερα κρατίδια της Ινδίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Οι θάνατοι συνέβησαν στο βόρειο κρατίδιο Ούταρ Πραντές και στο Μπιχάρ στα ανατολικά, όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες 45C (113F) τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με υγρασία.

Οι καύσωνες είναι συνηθισμένοι τον Ιούνιο, όταν η καλοκαιρινή ζέστη ανεβαίνει στη μέγιστη ένταση πριν από το χτύπημα των μουσώνων. Πολλοί Ινδοί βγαίνουν έξω για να βγάλουν τα προς το ζην κάτω από τον καυτό ήλιο, με μόνο ένα βρεγμένο πανί τυλιγμένο γύρω από το κεφάλι τους.

Ο Atul Kumar Singh, επιστήμονας της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ινδίας (IMD), όπως αναφέρει ο Guardian δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες σε όλο το Uttar Pradesh ήταν πάνω από το κανονικό, προσθέτοντας: «Δεν αναμένεται ανακούφιση τις επόμενες 24 ώρες».

Οι θάνατοι στο Ούταρ Πραντές σημειώθηκαν σχεδόν όλοι σε μια περιοχή, την Ballia, γεγονός που προβλημάτισε τους αξιωματούχους, καθώς πολλές άλλες περιοχές είχαν εξίσου καεί από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο υπουργός Υγείας της πολιτείας, Brajesh Pathak, δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια του θανάτου «τόσων πολλών ανθρώπων» στην Ballia.

Ο ιατρικός επιθεωρητής στο κυβερνητικό νοσοκομείο της Ballia μετατέθηκε πρόωρα, αφού απέδωσε τους θανάτους στον καύσωνα, ενώ ορισμένοι γιατροί λένε ότι τα συμπτώματα δεν ήταν κλασικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη ζέστη.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που στάλθηκε στην Ballia από την πολιτειακή κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι οι θάνατοι μπορεί να προκλήθηκαν από άλλους παράγοντες, αλλά δεν ήταν ακόμη σαφές ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί.

«Δεν φαίνεται να πρόκειται για θανάτους που σχετίζονται με τον καύσωνα, διότι οι κοντινές περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοιες συνθήκες δεν εμφανίζουν παρόμοια νούμερα θανάτων. Τα αρχικά συμπτώματα ήταν κυρίως πόνος στο στήθος, ο οποίος δεν είναι το πρώτο σύμπτωμα για κάποιον που πλήττεται από καύσωνα», δήλωσε ο Δρ AK Singh, μέλος της ομάδας, στο ειδησεογραφικό κανάλι NDTV.

Από μολυσμένο νερό οι θάνατοι;

Είπε ότι οι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από μολυσμένο νερό. Περίπου 400 άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο της Ballia. Τα πλάνα δείχνουν υπερπλήρεις θαλάμους και υπερφορτωμένο προσωπικό. Οι αναφορές λένε ότι έχουν παρασχεθεί επιπλέον κρεβάτια και ιατρικό προσωπικό για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εισροής ασθενών που παραπονιούνται για υψηλό πυρετό, εμετό, διάρροια και αναπνευστικές δυσκολίες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον επικεφαλής υπουργό, Yogi Adityanath, για τις ανεπαρκείς ιατρικές εγκαταστάσεις της Ballia. Ορισμένες οικογένειες έπρεπε να μεταφέρουν οι ίδιες τους άρρωστους συγγενείς τους στο νοσοκομείο λόγω έλλειψης φορείων.

«Τόσοι πολλοί άνθρωποι σε όλη την πολιτεία έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της απροσεξίας της πολιτειακής κυβέρνησης. Θα έπρεπε να είχαν προειδοποιήσει τους ανθρώπους για τον καύσωνα. Τα τελευταία έξι χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί ούτε ένα περιφερειακό νοσοκομείο. Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους είναι φτωχοί αγρότες επειδή δεν έλαβαν εγκαίρως τρόφιμα, φάρμακα και θεραπεία», δήλωσε ο Akhilesh Yadav, ηγέτης του κόμματος Samajwadi.

Κλιματική Αλλαγή και ακραία καιρικά φαινόμενα

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επιτείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε συχνότερες και πιο θανατηφόρες καταστροφές, από καύσωνες μέχρι πλημμύρες και πυρκαγιές. Κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα, η Ινδία συνήθως υποφέρει από σοβαρές ελλείψεις νερού, με δεκάδες εκατομμύρια του 1,4 δισεκατομμυρίου πληθυσμού της να μην έχουν τρεχούμενο νερό.

Αλλού στην Ινδία, το έρημο κρατίδιο Ρατζαστάν έχει πληγεί από καταρρακτώδεις βροχές. Χωριά, δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές έχουν βυθιστεί. Τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν νερό σε ύψος μέσης να κυλά στους διαδρόμους των νοσοκομείων.

Τρενάκι τρόμου βιώνει η Ινδία από τις αρχές του 2023

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η Ινδία βιώνει ένα τρενάκι του τρόμου. Τον Φεβρουάριο, συνήθως ήπιο μήνα, οι θερμοκρασίες έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1901. Ο Μάρτιος ήταν πολύ πιο υγρός από ό,τι συνήθως. Ο Απρίλιος είχε επίσης ασυνήθιστα δροσερό και υγρό καιρό. Ο Μάιος αποδείχθηκε εξαιρετικά δροσερός και ζεστός.

πηγη tovima.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα