Featured

ΙΟΣ: Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων- Ο ΠΟΥ προβλέπει μια “πολύ μακρά” επιδημία

Διαβάστε τις νεότερες εξελίξεις του ιού παγκοσμίως.

Parallaxi
ιοσ-συνεχίζεται-η-αύξηση-των-κρουσμάτ-628662
Parallaxi
Εικόνα: Unsplash

ΟΗΕ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει μια “πολύ μακρά” επιδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα στη Γενεύη, προειδοποίησε πως η πανδημία του κορονοϊού θα είναι πιθανόν «πολύ μακρά».

Η Επιτροπή Επειγουσών Καταστάσεων του οργανισμού, που συνεδρίαζε από χθες για τέταρτη φορά προκειμένου να επανεκτιμήσει την πανδημία, «υπογράμμισε πως η διάρκειά της θα είναι οπωσδήποτε πολύ μακρά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ΠΟΥ.

«Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να εκτιμά πως ο κίνδυνος που θέτει η Covid-19 είναι πολύ αυξημένος», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Η επιτροπή επειγουσών καταστάσεων» (που αποτελείται από 18 μέλη και 12 συμβούλους) «υπογράμμισε τη σημασία μιας απόκρισης που πρέπει να είναι εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια» απέναντι στην πανδημία.

Ο κορονοϊός έχει μολύνει τουλάχιστον 17,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει περισσότερους από 680.000 θανάτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση στοιχεία από επίσημες πηγές.

Η επιτροπή ζήτησε από τον ΠΟΥ να δώσει σε όλες τις χώρες ρεαλιστικές οδηγίες για τον τρόπο απόκρισης στην πανδημία,«προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος οι αποκρίσεις στην επιδημία να εξασθενίσουν, σε ένα πλαίσιο κοινωνικοοικονομικών πιέσεων».

Η επιτροπή συνιστά επίσης στον ΠΟΥ να επιταχύνει τις έρευνες για τα σημεία που παραμένουν άγνωστα για τον ιό, κυρίως για τη ζωική προέλευσή του και τους πιθανούς τρόπους εξάπλωσής του μέσω των ζώων.

Ζητεί επίσης να διευκρινιστούν σημεία όπως «οι τρόποι μετάδοσης (του ιού), οι ενδεχόμενες μεταλλάξεις του, η ανοσία και οι συσχετίσεις προστασίας».

Η συνεδρίαση της επιτροπής, που διήρκησε έξι ώρες, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, με ορισμένους συμμετέχοντες να λαμβάνουν μέρος μέσω βιντεοσύνδεσης. Αναμένεται να συνέλθει εκ νέου σε τρεις μήνες.

«Αυτή η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που βλέπουμε μια φορά στα εκατό χρόνια και τα αποτελέσματά της θα είναι αισθητά τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Πολλές επιστημονικές ερωτήσεις απαντήθηκαν, πολλές είναι εκείνες που περιμένουν ακόμη να απαντηθούν», πρόσθεσε. «Η πλειονότητα των κατοίκων της Γης μπορούν να μολυνθούν, ακόμη κι εκείνοι που δεν κατοικούν στις ζώνες που έχουν πληγεί σκληρά.»

Ιταλία: Ο Ιταλός υπουργός Υγείας υπογράφει απόφαση για την ανάγκη χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους με συνεχή προσέλευση πολιτών

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε απόφαση με την οποία επιβεβαιώνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει προσέλευση πολιτών (με ιδιαίτερη αναφορά στα τρένα), αλλά και η τήρηση απόστασης ασφαλείας ενός μέτρου.

Ο Ιταλός υπουργός, παράλληλα, ζήτησε από τρεις σιδηροδρομικές εταιρείες να σεβαστούν και πάλι την ελάχιστη απόσταση του ενός μέτρου, την οποία κατήργησαν χθες.

«Η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Παραμένουν τρεις οι βασικοί κανόνες: η απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου, η χρήση μάσκας και το συχνό πλύσιμο των χεριών», δήλωσε ο Ρομπέρτο Σπεράντσα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του δημόσιου καναλιού Rai Uno.

Προς το παρόν, όμως, η περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, έκανε γνωστό ότι μέχρι να εξετάσει με προσοχή τη νέα απόφαση του υπουργού Υγείας, στα μέσα μεταφοράς οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το 100% των καθισμάτων, ενώ όσοι μένουν όρθιοι, θα πρέπει να τηρούν την καθορισμένη απόσταση ασφαλείας.

Είναι σαφές, και λόγω της τελευταίας αυτής διάστασης απόψεων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας, ότι η κυβέρνηση Κόντε έχει διαφορετική και πιο αυστηρή άποψη, σε σύγκριση με μέρος της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας.

Ιρλανδία-κορονοϊός: Ανησυχητική η αύξηση των νέων μολύνσεων από COVID-19

Ο επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσίας της Ιρλανδίας χαρακτήρισε σήμερα την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων από COVID-19 «ανησυχητική», καθώς ο μέσος όρος των κρουσμάτων που καταγράφονται κάθε μέρα διπλασιάστηκε από περίπου 20 τις προηγούμενες εβδομάδες σε περισσότερα από 40 τις προηγούμενες πέντε ημέρες.

Η Ιρλανδία, η οποία εξακολουθεί να έχει χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, κατέγραψε σήμερα Σάββατο 45 νέα κρούσματα μόλυνσης από COVID-19, λιγότερα από το υψηλό δύο μηνών των 85 κρουσμάτων που είχε καταγράψει την Πέμπτη.

«Τις προηγούμενες πέντε ημέρες είδαμε κατά μέσο όρο 44 κρούσματα την ημέρα. Αυτή η τάση είναι σαφώς ανησυχητική», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ρόναν Γκλιν.

Νορβηγία: Τριάντα τρεις ναυτικοί σε κρουαζιερόπλοιο βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό

Τουλάχιστον 33 μέλη πληρώματος που έχουν περιοριστεί πάνω σε κρουαζιερόπλοιο της νορβηγικής εταιρίας Hurtigruten, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο η εταιρία.

Από τα 158 μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο Roald Amundsen, “33 βρέθηκαν θετικά στην Covid-19, ενώ 120 βρέθηκαν αρνητικά”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Hurtigruten. Άλλοι πέντε εργαζόμενοι πρέπει να υποβληθούν εκ νέου σε τεστ.

Χθες Παρασκευή τέσσερις εργαζόμενοι του πλοίου βρέθηκαν θετικοί στον ιό και έκτοτε νοσηλεύονται. Πρόκειται για “ξένους υπηκόους”, σύμφωνα με το νοσοκομείο.

Το πλήρωμα του Roald Amundsen, το οποίο είχε φθάσει το ίδιο πρωί στο λιμάνι Τρόμσο (βόρεια) από το νορβηγικό αρχιπέλαγος των νησιών Σβάλμπαρντ, τέθηκε σε καραντίνα πάνω στο πλοίο, αφού τέσσερα μέλη του προσωπικού “είχαν απομονωθεί για αρκετές ημέρες λόγω άλλων συμπτωμάτων, που δεν συνδέονταν με την Covid-19”, εξήγησε χθες σε ανακοίνωσή της η εταιρία.

“Δεν υπήρχε κανένας λόγος να υποψιαστούμε την Covid-19 όταν το πλοίο έδεσε στο Τρόμσο λόγω των συμπτωμάτων που παρουσίαζαν”, συνέχισε.

Στο πλοίο επέβαιναν επίσης σχεδόν 180 επιβάτες που είχαν αναχωρήσει στις 25 Ιουλίου. Κανείς δεν είχε αναφέρει συμπτώματα που να συνδέονταν με την Covid-19 στη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με την εταιρία. Όλοι αποβιβάστηκαν κατά την άφιξή τους χθες, αλλά περίπου 60 από αυτούς είναι σε καραντίνα στο Τρόμσο, διευκρινίζει σήμερα η εταιρία.

Το νορβηγικό Ινστιτούτο δημόσιας υγείας δεν αποκλείει να ανακαλυφθούν και άλλα κρούσματα μόλυνσης, “όμως δεν θα έχουμε την απάντηση πριν διενεργηθούν τα τεστ”, ανέφερε αξιωματούχος του ινστιτούτου, που συνιστά σε όλους τους επιβάτες να τεθούν σε καραντίνα εν αναμονή των αποτελεσμάτων τους.

Μέχρι χθες η σκανδιναβική χώρα κατέγραφε 9.208 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Ένας άνθρωπος πέθανε από τον ιό χθες βράδυ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 256. Πρόκειται για τον πρώτο καταγεγραμμένο θάνατο που συνδέεται με την Covid-19 τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Κύπρος: 5 νέα κρούσματα κορονοϊού

Πέντε κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν το Σάββατο (01/08) από σύνολο 1.997 εργαστηριακών διαγνώσεων στην Κύπρο, τα 4 από τα οποία προέρχονται από ιχνηλάτηση των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας Κύπρου, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

Από 117 δείγματα μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προέκυψαν 4 κρούσματα. Από 206 δείγματα στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από προσωπικούς ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, προέκυψε 1 κρούσμα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας και από τα μικροβιολογικά εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων. Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 1.124.

Σε ό,τι αφορά τις 11 αφίξεις πτήσεων που αναμένονται συνολικά σήμερα μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο, αλλά και σε ό,τι αφορά όλες τις υπόλοιπες πτήσεις από λοιπές χώρες, τόσο στο αεροδρόμιο Λάρνακας όσο και σε αυτό της Πάφου, δεν ανακοινώθηκε μέχρι στιγμής κάποιο πρόβλημα και οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά.

Το υπουργείο Υγείας με σχετική του ανακοίνωση διευκρινίζει ότι η χρήση μάσκας είναι από σήμερα υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους από άτομα ηλικίας 6 ετών και άνω και αφορά πολίτες και εργαζομένους που οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τις οδηγίες και τις συστάσεις.

Βιετνάμ-κορονοϊός: Οι αρχές της πόλης Ντανάνγκ θα κάνουν τεστ σε όλο τον πληθυσμό

Η παραθαλάσσια πόλη Ντανάνγκ του Βιετνάμ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό σε ολόκληρο τον πληθυσμό της του 1,1 εκατομμυρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της καθώς τα 40 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα σε όλη την χώρα συνδέονται με το τουριστικό αυτό θέρετρο.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 586 και των νεκρών σε τρεις.

Τοπικοί αξιωματούχοι υγείας διενήργησαν 8.247 τεστ για κορονοϊό στην Ντανάνγκ από τις 25 Ιουλίου όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά η πιο πρόσφατη εστία του ιού.

Η ικανότητα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ θα αυξηθεί σε 8.000 με 10.000 ημερησίως, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Παράλληλα, οι αρχές της πρωτεύουσας, του Ανόι, ανακοίνωσαν σήμερα ότι πραγματοποίησαν περίπου 49.000 τεστ από την Πέμπτη που διατάχθηκε η μαζική διενέργεια τεστ για όλους όσοι είχαν επιστρέψει πρόσφατα από την δημοφιλή παράκτια πόλη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έως και 800.000 τουρίστες στην Ντανάνγκ, το νέο επίκεντρο του κορονοϊού στη χώρα, έχουν φύγει από την 1η Ιουλίου με προορισμό άλλες περιοχές της χώρας. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πάνω από 41.000 άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τα τρία νοσοκομεία της πόλης έκτοτε.

Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα συνδέονται με τα τρία αυτά νοσοκομεία της Ντανάνγκ και πρόκειται για ασθενείς ηλικίας από δύο έως 78 ετών.

Η χώρα ανέφερε χθες τους πρώτους δύο θανάτους από COVID-19 και ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σήμερα σε τρεις.

Το Βιετνάμ έχει καταγράψει νέα κρούσματα του κορονοϊού και σε άλλες πόλεις περιλαμβανομένων του Ανόι και της Χο Τσι Μιν, από τότε που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην κοινότητα έπειτα από διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών στην Ντανάνγκ.

Βιετνάμ-κορονοϊός: 40 νέα κρούσματα, 586 συνολικά. Και τρίτος θάνατος. Περίπου 800.000 τουρίστες έχουν φύγει από το επίκεντρο της πανδημίας, την πόλη Ντανάνγκ

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ κατέγραψε σήμερα 40 νέα κρούσματα του κορονοϊού τα οποία συνδέονται με την πρόσφατη έξαρση στην πόλη Ντανάνγκ, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε σε 586, ενώ έχουν καταγραφεί και τρεις θάνατοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο, έως και 800.000 τουρίστες στην Ντανάνγκ, το νέο επίκεντρο του κορονοϊού στη χώρα, έχουν φύγει από την 1η Ιουλίου με προορισμό άλλες περιοχές της χώρας. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πάνω από 41.000 άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τα τρία νοσοκομεία της πόλης έκτοτε.

Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα συνδέονται με τα τρία αυτά νοσοκομεία της Ντανάνγκ και πρόκειται για ασθενείς ηλικίας από δύο έως 78 ετών.

Η χώρα ανέφερε χθες τους πρώτους δύο θανάτους από COVID-19 και ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σήμερα σε τρεις.

Το Βιετνάμ έχει καταγράψει νέα κρούσματα του κορονοϊού και σε άλλες πόλεις περιλαμβανομένων του Ανόι και της Χο Τσι Μιν, από τότε που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην κοινότητα έπειτα από διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών στην Ντανάνγκ, έναν πόλο έλξης τουριστών.

Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε το Σάββατο ότι 46.193 άνθρωποι είχαν πεθάνει σε νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας και στην ευρύτερη κοινότητα μετά από θετικά αποτελέσματα για κοροναϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 5 μ.μ. την Παρασκευή.

Ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις στατιστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι έχουν πλέον καταγραφεί περισσότεροι από 56.400 θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει η PA.

Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι στην περίοδο 24 ωρών υπήρξαν κι άλλες 771 περιπτώσεις που επιβεβαιώθηκαν από το εργαστήριο. Συνολικά, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 303.952 κρούσματα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κυκλοφόρησε τα καθημερινά στοιχεία κοραναϊού.

Περιπτώσεις: 771 άτομα έχουν δοκιμαστεί θετικά για κοροναϊό, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων σε 303.952 Θάνατοι: Καταγράφηκαν 74 ακόμη θάνατοι, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 46.193 – σε νοσοκομεία, νοσοκομεία και στην κοινότητα Για περισσότερα σχετικά με το τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί και πώς συγκρίνονται με τις προηγούμενες ημέρες, ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω γραφήματα:

Δεκάδες χιλιάδες αρνητές της πανδημίας διαδηλώνουν σήμερα στο Βερολίνο

Μαζικές διαδηλώσεις κατά των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό διοργανώνονται σήμερα στο Βερολίνο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ουκρανία – Κορονοϊός: Ο αριθμός των νεκρών από COVID-19 πιθανόν να φθάσει τους 4.000, λένε οι αρχές

Αξιωματούχοι υγείας στην Ουκρανία, όπου αυτή την εβδομάδα σημειωτέον παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα ότι η έξαρση της πανδημίας μπορεί να ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών από COVID-19 στη χώρα σε 4.000, αριθμό υπερδιπλάσιο από τον σημερινό απολογισμό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine.

Στις 29 Ιουλίου υπόψιν η Ουκρανία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 1.197 νέων κρουσμάτων και ρεκόρ νέων εισαγωγών στο νοσοκομείο με τις αρχές να αποδίδουν την αύξηση αυτή στην ευρύτερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και στις επισκέψεις σε εκκλησίες.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο, τα προληπτικά μέτρα είναι ο μόνος τρόπος περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Να σημειωθεί πως οι Ουκρανοί εξακολουθούν να υποχρεούνται να φορούν μάσκα και να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε εστιατόρια και δημόσιους χώρους παρότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, αν δικαιολογείται, θα επιτρέψει σε μεμονωμένες περιοχές να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Σήμερα δε η χώρα κατέγραψε 1.172 νέα κρούσματα σε σχέση με 1.090 μια ημέρα νωρίτερα.

Αξίζει να επισημανθεί πως η Ουκρανία έχει καταγράψει 71.056 κρούσματα κορονοϊού από την έναρξη της πανδημίας, εκ των οποίων 1.709 θανάτους, ενώ 39.308 άνθρωποι ιάθηκαν.

Μεξικό

Το να βλέπεις το Μεξικό να ανεβαίνει στο βάθρο με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων από κοροναϊούς στον κόσμο αντικατοπτρίζει πόσο άσχημα αισθάνονται οι περισσότεροι Μεξικανοί η κατάσταση στη χώρα τους.

Ξεπερνώντας το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτήν την ταξινόμηση, το Μεξικό έχει καταγράψει  46.688 θανάτους που συνδέονται με το Covid-19, με μόνο τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία να είχαν περισσότερους.

Η κατάσταση είναι ζοφερή στο Μεξικό με πολλούς τρόπους. Πρώτον, οι δοκιμές των τεστ παραμένουν χαμηλές, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πειστεί για τη σημασία της. Μόνο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις ελέγχονται και η ανίχνευση επαφών είναι επίσης κακή.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Μεξικού Αντρέ Μανουέλ Λοπέζ Ομπραντόρ φαίνεται να συνεχίζει να χλευάζει τη χρήση μάσκας προσώπου για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι υιοθετεί μια υπεροπτική στάση απέναντι στον ιό και αναφέρουν ότι η απάντηση της κυβέρνησής του ήταν εντελώς ανεπαρκής.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μακροχρόνια ζητήματα στην μεξικανική κοινωνία – όπως τα υψηλά επίπεδα διαβήτη και παχυσαρκίας – είναι εν μέρει ο λόγος για τον μεγάλο αριθμό περιπτώσεων.

Η Ινδία ανακοίνωσε 57000 νέα κρούσματα σε μια μέρα

Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από τότε που ξεκίνησε η πανδημία στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Guardian/ΒΒC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα