Top

Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση- Αστυνομικός σκότωσε φοιτητή επειδή δεν φορούσε μάσκα

Τα νεότερα αναφορικά με τον ιό στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Parallaxi
συνεχίζεται-η-ραγδαία-εξάπλωση-αστυν-791464
Parallaxi

Η εικόνα αυτήν την ώρα στον κόσμο:

iosssss

H εικόνα την ίδια ώρα χθες:

Aναλυτικότερα η κατάσταση ανά τον κόσμο:

Βραζιλία: Πάνω από 38.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, άλλοι 1.108 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.108 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 38.091 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Κούβα: Πάνω από 7.700 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 68 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 68 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 7.732 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Μεξικό: Πάνω από 15.800 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 362 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 362 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 15.823 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται μέχρι εδώ σε 238.316 νεκρούς επί συνόλου 2.741.983 μολύνσεων.

Η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει πάντως πως ο επίσημος απολογισμός –ο 4ος βαρύτερος παγκοσμίως– είναι υποτιμημένος. Δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα τα οποία δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας έδειξαν πως οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 πιθανόν είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.

Χιλή: 83 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 1.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 83 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 1.407 κρούσματα του SARS-CoV-2 επί συνόλου 60.817 τεστ.

Κολομβία: Πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, ο Ιβάν Ντούκε, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μετάδοσης της παραλλαγής Δέλτα του SARS-CoV-2 στη χώρα των Άνδεων.

ΛΔ Κονγκό: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε φοιτητή επειδή δεν φόραγε μάσκα

Φοιτητής έπεσε νεκρός χθες Σάββατο στην Κινσάσα από πυρά αστυνομικού που τον κατηγόρησε ότι δεν φόραγε μάσκα κατά τη διάρκεια γυρίσματος βίντεο, την ώρα που η ΛΔ Κονγκό είναι αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανέφεραν σήμερα αυτόπτες μάρτυρες και μέσα ενημέρωσης της αφρικανικής χώρας.

«Ο συμφοιτητής μας Ονορέ Σαμά, σπουδαστής στο πανεπιστήμιο της Κινσάσας, γύριζε βίντεο στο πλαίσιο πρακτικής στην κωμωδία. Αστυνομικός απαίτησε να φοράει μάσκα κατά τη διάρκεια του γυρίσματος», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο φοιτητής Πασιάν Οντιά, παρών όταν εκτυλίχθηκε το επεισόδιο.

«Παρά τις εξηγήσεις που του έδωσε και παρότι του έδειξε τη μάσκα του, ο αστυνομικός, εξοργισμένος διότι μάλλον περίμενε να του δοθούν χρήματα, τον κατηγόρησε πως πρόβαλε αντίσταση και τον πυροβόλησε εξ επαφής», πρόσθεσε.

Παρόμοιες μαρτυρίες συγκεντρώθηκαν από τον ραδιοφωνικό σταθμό Top Congo, που έχει μεγάλη ακροαματικότητα, και ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στη χώρα, επί ποινή προστίμου 10.000 φράγκων Κονγκό (κάπου 4 ευρώ). Όμως στην Κινσάσα, αστυνομικοί κατηγορούνται συχνά ότι παρενοχλούν πολίτες και ότι ενθυλακώνουν τα ποσά των προστίμων χωρίς να εκδίδουν βεβαιώσεις παράβασης και είσπραξης προστίμων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα, ως προχθές Παρασκευή η ΛΔ Κονγκό είχε καταγράψει 1.021 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 47.786 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Από τη 10η Ιουλίου, η εκστρατεία ανοσοποίησης έχει ανασταλεί στη χώρα των 92 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς το διαθέσιμο στοκ των εμβολίων της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής AstraZeneca ξεπέρασε την ημερομηνία λήξης.

Ιταλία: Ένταση στην Ρώμη μετά την ολοκλήρωση κινητοποίησης αντιεμβολιαστών

Ένταση σημειώθηκε χθες βράδυ στην Ρώμη μετά την ολοκλήρωση κινητοποίησης περίπου τριών χιλιάδων αντιεμβολιαστών και αρνητών του νέου κορονοϊού.

Μετά την λήξη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του Λαού, μέρος των πολιτών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατά του «πράσινου πάσου» προσπάθησε να κάνει πορεία στην διπλανή, εμπορική οδό «βία Ντελ Κόρσο».

Η αστυνομία, χρησιμοποιώντας οχήματα και δυνάμεις της, έκλεισε την πρόσβαση στην πολυσύχναστη οδό και υπήρξε ένταση για κάποια ώρα.

Παράλληλα, μικρός αριθμός διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς τα κεντρικά γραφεία της δημόσιας τηλεόρασης RAI, φωνάζοντας συνθήματα κυρίως κατά του τρόπου με τον οποίο μεταδίδονται οι ειδήσεις για τον νέο κορονοϊό.

Στα μπλουζάκια που φόραγαν αρκετοί αρνητές είχαν τυπώσει σκίτσο με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα μέσα σε κελί.

Κατά δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, στην κινητοποίηση παρεισέδυσαν μέλη των νεοφασιστικών οργανώσεων Κάζα Πάουντ και Φόρτσα Νουόβα.

Τυνησία: Ρεκόρ 317 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 5.600 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκε ρεκόρ 317 θανάτων ασθενών με την COVID-19, ενώ το ίδιο διάστημα διαγνώστηκαν άλλα 5.624 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Μαρόκο: 23 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 5.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μαρόκου ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 5.494 σε 24 ώρες, φθάνοντας τα 575.162.

Το ίδιο διάστημα υπέκυψαν 23 ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 9.559 νεκρούς μέχρι εδώ. Ο δείκτης θνητότητας έχει φθάσει το 1,7%.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των μαροκινών νοσοκομείων νοσηλεύονται 616 ασθενείς.

Από την 28η Ιανουαρίου, όταν άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη χώρα των 37 εκατομμυρίων κατοίκων – με την αξιοποίηση κυρίως του σκευάσματος της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Sinopharm –, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου 11,72 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων 9,79 εκατ. έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Ισραήλ: Πάνω από 1.300 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 1.331 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων μολύνσεων στη χώρα να φθάνει τις 859.308, ενώ το ίδιο διάστημα άλλος ένας ασθενής με την COVID-19 υπέκυψε, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων στους 6.458 νεκρούς.

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 936 φθάνοντας τα 11.102, στο υψηλότερο επίπεδο από την 25η Μαρτίου.

Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε σε 89 (+8 σε 24 ώρες).

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, την 20ή Δεκεμβρίου 2020, σχεδόν 5,76 εκατ. πολίτες της χώρας – το 61,8% του πληθυσμού – έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου τους για την COVID-19.

Ιορδανία: Ξεκινά ο εμβολιασμός εφήβων και νέων 12 ετών και άνω για την COVID-19

Το υπουργείο Υγείας της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι σήμερα Κυριακή ξεκινά ο εμβολιασμός για την COVID-19 των εφήβων και των νέων ηλικίας 12 ετών και άνω.

Το υπουργείο «αποφάσισε να μειώσει την ηλικία του εμβολιασμού κατά της COVID-19 στα 12 έτη, από την Κυριακή 25η Ιουλίου 2021 και χωρίς ραντεβού», ανέφερε χθες Σάββατο το υπουργείο σε ανακοίνωσή του η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός», ενώ «οι κάτω των 18 θα έχουν τη δυνατότητα να τους χορηγηθεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech με την έγκριση του κηδεμόνα τους», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Το εμβόλιο της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech έχει λάβει άδεια επείγουσας χρήσης στους εφήβους 12 ετών και άνω στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ιορδανία των περίπου 10 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της 9.948 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 763.922 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Περίπου 1,9 εκατ. κάτοικοι της Ιορδανίας έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως για την COVID-19, ενώ 2,7 εκατ. έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση των εμβολίων τους.

Η Ιορδανία θα λάβει σήμερα μισό εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, δωρεά της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το Αμάν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σύναψε διάφορες συμφωνίες για να προμηθευτεί 12 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19 και λογαριάζει να παραγγείλει επιπλέον 5 εκατ. δόσεις.

Οι αρχές πιέζουν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί και την περασμένη εβδομάδα ανήγγειλαν περιοριστικά και τιμωρητικά μέτρα εναντίον όσων αρνούνται.

Μεταξύ άλλων μέτρων, επιβάλλουν στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί και σε όσους έχουν απόσχει από το να λάβουν τη δεύτερη δόση να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό κάθε Κυριακή και Πέμπτη πρωί.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει επίσης την έκδοση αδειών εργασίας και την ανανέωση των αδειών ετήσιας παραμονής για τις ίδιες κατηγορίες προσώπων.

Αυστραλία- covid-19: Παραμένει υψηλός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Νέα Νότια Ουαλία εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω έξαρση λόγω των διαδηλώσεων κατά του lockdown

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκε στη Νέα Νότια Ουαλία η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού φέτος, εν μέσω φόβων για ένα νέο κύμα μολύνσεων αφού χιλιάδες άνθρωποι στην Αυστραλία διαδήλωσαν κατά του lockdown.

«Σε σχέση με τις χθεσινές διαδηλώσεις, μπορώ να πω πόσο μεγάλη αποστροφή ένιωσα. Μου ράγισε η καρδιά», δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, η πρωθυπουργός της πολιτείας αυτής.

«Ελπίζω να μην αποτελέσουν πισωγύρισμα, αλλά ενδέχεται να είναι», πρόσθεσε.

Χθες Σάββατο πραγματοποιήθηκαν στο Σίδνεϊ, πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας, τη Μελβούρνη, αλλά και άλλες πόλεις της Αυστραλίας διαδηλώσεις κατά του lockdown, στη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στη Νέα Νότια Ουαλία καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο 141 νέα κρούσματα covid-19, μείωση σε σχέση με τα 163 που είχαν ανακοινωθεί το Σάββατο. Τόσο υψηλοί αριθμοί μολύνσεων έχουν να καταγραφούν στην πολιτεία αυτή από το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού, την άνοιξη του 2020.

Το κύμα αυτό της επιδημίας ξεκίνησε τον Ιούνιο και επιταχύνεται λόγω της γρήγορης εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού, που είναι πιο μεταδοτικό. Μέχρι στιγμής 2.081 άνθρωποι στη Νέα Νότια Ουαλία έχουν μολυνθεί από αυτό.

Εξάλλου το προηγούμενο 24ωρο αυξήθηκε και ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, φτάνοντας τους 43, έναντι 37 μία ημέρα νωρίτερα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 παραμένει υψηλός στη Νέα Νότια Ουαλία, και κυρίως στο Σίδνεϊ, παρά το lockdown που επιβλήθηκε πριν τέσσερις εβδομάδες και το οποίο αναμένεται να παραταθεί πέρα από την προγραμματισμένη ημερομηνία άρσης του, στις 30 Ιουλίου.

Στην πολιτεία αυτή της Αυστραλίας ανακοινώθηκαν δύο νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19, ανάμεσά τους και μία γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Συνολικά στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί περίπου 32.600 κρούσματα κορονοϊού και 918 θάνατοι.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Σίδνεϊ, επίκεντρο αυτού του κύματος της επιδημίας, η υπηρεσία που συμβουλεύει την κυβέρνηση της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας για την πανδημία άλλαξε χθες τη σύστασή της για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, καλώντας τους πολίτες κάτω των 60 ετών να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να το λάβουν.

Μέχρι πρότινος συνιστούσε έντονα να μην χορηγείται το εν λόγω σκεύασμα στα άτομα κάτω των 60 ετών λόγω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο εμφάνισης θρομβώσεων.

«Στο πλαίσιο του υφιστάμενου κινδύνου από την covid-19 στη Νέα Νότια Ουαλία και με δεδομένα τα περιορισμένα αποθέματα του Comirnaty (το εμβόλιο της Pfizer κατά της covid-19), όλοι οι ενήλικες στην ευρύτερη περιοχή του Σίδνεϊ θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τα οφέλη της προστασίας από το εμβόλιο της AstraZeneca αντί να περιμένουν για εναλλακτικά εμβόλια», τόνισε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, που δέχεται έντονες επικρίσεις για τη βραδεία εκστρατεία ανοσοποίησης, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του έχει εξασφαλίσει επιπλέον 85 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer, αλλά αυτές θα παραδοθούν το 2022 και το 2023.

«Όλοι οι Αυστραλοί θα έχουν πρόσβαση σε επαναληπτικές δόσεις, εφόσον χρειαστούν», επεσήμανε.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΕΜ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα