ΗΠΑ : Άνδρας χάνει την σύζυγο του από κορονοϊό- Είχαν πιστέψει στις θεωρίες συνωμοσίας

Το ζευγάρι δεν τηρούσε τα μέτρα προστασίας, καθώς θεώρησε ότι η πανδημία ήταν μία μεγάλη φάρσα

Parallaxi
ηπα-άνδρας-χάνει-την-σύζυγο-του-από-κο-646323
Parallaxi
Εικόνα: Facebook

Ένας οδηγός ταξί, από την Φλόριντα, επηρεάστηκε από τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι ο κοροναϊός είναι μία φάρσα και έχασε τη σύζυγο του από τον Covid-19.

Ο Brian Lee Hitchens και η σύζυγός του, Erin, είχαν διαβάσει αναρτήσεις στο διαδίκτυο ότι ο ιός δημιουργήθηκε και συνδέεται με 5G ή είναι παρόμοιος με τον ιό της γρίπης.

Το ζευγάρι δεν ακολούθησε τους απαραίτητους κανόνες δημόσιας υγείας ή δεν ζήτησε βοήθεια όταν αρρώστησε στις αρχές Μαΐου. Ο Brian ανέκαμψε, αλλά η 46χρονη σύζυγός του αρρώστησε σοβαρά και πέθανε τον Μάιο, από καρδιακά προβλήματα που συνδεόταν με τον ιό.

Ο Brian μίλησε στο BBC τον Ιούλιο, στο πλαίσιο έρευνας που έγινε για το ανθρώπινο κόστος της παραπληροφόρησης που επικρατεί για τον κοροναϊό. Εκείνη την περίοδο, η σύζυγός του βρισκόταν σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο.

Επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας

Η Erin, που ήταν πάστορας στη Φλόριντα, είχε προβλήματα υγείας, υπέφερε από άσθμα και διαταραχή του ύπνου. Ο σύζυγός της εξήγησε ότι το ζευγάρι δεν τήρησε τους κανόνες δημόσιας υγείας στην αρχή της πανδημίας, καθώς πίστεψαν στους ψευδείς ισχυρισμούς που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο.

Ο Brian συνέχισε να εργάζεται ως οδηγός ταξί και να συλλέγει το φάρμακο της γυναίκας του χωρίς να τηρεί τους κανόνες κοινωνικής απόστασης ή να φοράει μάσκα. Ενώ δεν είχαν καταφέρει να ζητήσουν έγκαιρη βοήθεια, όταν αρρώστησαν τον Μάιο και στη συνέχεια διαγνώστηκαν και οι δύο με το Covid-19.

Ο Brian είπε στο BBC News ότι «ευχήθηκε να είχε υπακούσει στους κανόνες από την αρχή» και ελπίζει ότι η σύζυγός του θα τον συγχωρήσει.

«Αυτός είναι ένας πραγματικός ιός που επηρεάζει τους ανθρώπους διαφορετικά. Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν. Μπορώ να ζήσω μόνο σήμερα και να κάνω καλύτερες επιλογές για το μέλλον», εξήγησε ο Brian.

«Δεν υποφέρει πια, αλλά είναι ήρεμη. Περνάνε φορές που μου λείπει, αλλά ξέρω ότι βρίσκεται σε καλύτερο μέρος».

«Ο ιός είναι αληθινός»

Ο Brian δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του, θεωρούσαν ότι ο ιός δεν ήταν κάτι περισσότερο από μία φάρσα που συνδέεται με την τεχνολογία 5G ή μια πραγματική, αλλά πολύ ήπια ασθένεια. Βρήκαν αυτές τις θεωρίες σε αναρτήσεις στο Facebook.

«Νομίζαμε ότι η κυβέρνηση το χρησιμοποιούσε για να μας αποσπάσει την προσοχή», εξήγησε ο Brian, «ή σχετίζονταν με την τεχνολογία 5G».

Αλλά αφού το ζευγάρι αρρώστησε τον ιό τον Μάιο, ο Brian σχολίασε στο Facebook σε μια  ανάρτηση, εξηγώντας στον κόσμο ότι είχε παραπλανηθεί από αυτό που είχε δει στο διαδίκτυο σχετικά με τον ιό.

«Αν πρέπει να βγεις έξω χρησιμοποιήστε την λογική και μην είσαι ανόητος όπως ήμουν, ώστε να μην σου συμβεί το ίδιο πράγμα που συνέβη σε μένα και τη γυναίκα μου», έγραψε.

Τον Μάιο, μια ομάδα του BBC που παρακολούθησε τις δημόσιες αναρτήσεις που παραπληροφορούν για τον κοροναϊό βρήκε ότι συνδέονταν με επιθέσεις, εμπρησμούς και θανάτους.

Οι γιατροί και οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο έμμεσος κίνδυνος που προκαλείται από φήμες, θεωρίες συνωμοσίας και πληροφορίες σχετικά με την κακή υγεία στο Διαδίκτυο παραμένει τεράστιος. Ειδικά καθώς οι συνωμοσίες κατά του εμβολιασμού διαδίδονται στα κοινωνικά μέσα.

Ενώ οι εταιρείες κοινωνικών μέσων έχουν καταβάλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες τους, επικριτές υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες κατά τους επόμενους μήνες.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Facebook δήλωσε στο BBC: «Δεν επιτρέπουμε την παραπληροφόρηση στις πλατφόρμες μας και μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου καταργήσαμε περισσότερα από επτά εκατομμύρια αναρτήσεις επιβλαβούς παραπληροφόρησης σχετικά με τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών που μιλούν για ψευδείς θεραπείες ή ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αναποτελεσματική».

Πηγή: BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα