ΗΠΑ – Ειδικοί προειδοποιούν: «Αν δεν βρεθεί η προέλευση του κορωνοϊού, θα έχουμε Covid-26 και Covid-32»

Ο ΠΟΥ ονοματίζει τις παραλλαγές του νέου κορονοϊού με γράμματα του ελληνικού αλφάβητου

Parallaxi
ηπα-ειδικοί-προειδοποιούν-αν-δεν-βρ-652343
Parallaxi

corona

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημία του κορονοϊού παγκοσμίως.

Την ανάγκη να συνεργαστεί η Κίνα με τη διεθνή κοινότητα για την ιχνηλάτηση της προέλευσης του κορωνοϊού, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μελλοντικών πανδημιών, επισήμαναν δύο κορυφαίοι ειδικοί στις ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός μπορεί να διέφυγε από εργαστήριο στην Ουχάν πολλαπλασιάστηκαν, επισήμανε ο Σκοτ Γκότλιμπ, επίτροπος του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων επί κυβέρνησης Τραμπ, που τώρα μετέχει στο ΔΣ της Pfizer.

Οπως είπε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS, η Κίνα δεν έχει ακόμη παράσχει αποδείξεις ότι δεν ισχύει η θεωρία αυτή, ενώ η έρευνα για ενδείξεις περί φυσικής προέλευσης του SARS-CoV-2 δεν έχουν αποδώσει ακόμη καρπούς.

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Χότεζ, συνδιευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εμβολίου του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Τέξας, θεωρεί ότι η άγνοια της προέλευσης της πανδημίας θέτει τον κόσμο σε κίνδυνο νέων πανδημιών.

«Θα υπάρξει Covid-26 και Covid-32, αν δεν κατανοήσουμε πλήρως την προέλευση της Covid-19», δήλωσε στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τον πρώτο εντοπισμό του κορωνοϊού σε υπαίθρια αγορά στην Ουχάν της Κίνας, η προέλευση του SARS-CoV-2 εξακολουθεί να καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου.

Επιστήμονες εικάζουν ότι πιθανότατα εξαπλώθηκε από είδη άγριας πανίδας σε ανθρώπους, αλλά η ιδέα ότι μπορεί να ξέφυγε κατά λάθος από ερευνητικό εργαστήριο, που υποστήριζαν εδώ και καιρό ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί, άρχισε να κερδίζει έδαφος και στην κυβέρνηση Μπάιντεν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ζητά από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού και να αναφέρουν εντός τριών μηνών το πόρισμά τους.

Την κουβέντα για την προέλευση του SARS-CoV-2 επανέφερε στο προσκήνιο δημοσίευμα της Wall Street Journal στις 23 Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν νόσησαν τον Νοέμβριο του 2019 με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της Covid-19 ή της εποχικής γρίπης, σε βαθμό που χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Σύμφωνα με τον Χότεζ, θα πρέπει να επιτραπεί σε επιστήμονες να διεξαγάγουν μια μακρόχρονη έρευνα στην Κίνα και να συλλέξουν δείγματα αίματος από ανθρώπους και ζώα, ενώ κάλεσε την Ουάσιγκτον να πιέσει το Πεκίνο, ακόμη και υπό την απειλή κυρώσεων, να αποδεχθεί τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής. «Χρειαζόμαστε μια ομάδα επιστημόνων, επιδημιολόγων, ιολόγων, ειδικών στις νυχτερίδες στην επαρχία Χουμπέι [της Κίνας] για έξι μήνες ή έναν χρόνο», πρόσθεσε.

Κινέζοι αξιωματούχοι απορρίπτουν εδώ και καιρό τη θεωρία της διαρροής του κορωνοϊού από το εργαστήριο της Ουχάν, ενώ προ ημερών ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, χαρακτήρισε την εντολή Μπάιντεν για τη διερεύνηση του θέματος ως προσπάθεια εμπλοκής σε «στιγματισμό, πολιτική χειραγώγηση και μετατόπιση ευθυνών».

Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον περασμένο Μάρτιο δεν κατάφερε να ρίξει φως στο θέμα, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά απίθανο» το ενδεχόμενο να ξέφυγε ο SARS-CoV-2 από εργαστήριο, ενώ ζήτησε να ερευνηθεί περαιτέρω το θέμα. Ο επικεφαλής του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είχε δηλώσει ότι «όσον αφορά στον ΠΟΥ, όλες οι υποθέσεις παραμένουν στο τραπέζι».

Ο ΠΟΥ ονοματίζει τις παραλλαγές του νέου κορονοϊού με γράμματα του ελληνικού αλφάβητου

B.1.617, B.1.1.7, B.1.351… Το να θυμάται κανείς τις επιστημονικές ονομασίες των παραλλαγών της Covid-19 αποδεικνύεται πραγματικός πονοκέφαλος. Έτσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να απλοποιήσει τα πράγματα, δίνοντας σε αυτές και ονομασίες από γράμματα του ελληνικού αλφάβητου.

Η ιδέα είναι να υπάρχουν ονομασίες “εύκολες να τις προφέρει και να τις θυμάται κανείς”, αλλά και να αποφευχθεί το ευρύ κοινό και τα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν ονομασίες που προκαλούν “στιγματισμούς και διακρίσεις”, με αναφορές στους τόπους όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της κάθε παραλλαγής, εξήγησε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι επιθέσεις εναντίον ανθρώπων ασιατικής καταγωγής έχουν αυξηθεί, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν πρόεδρος κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, έκανε τα πάντα για να κατηγορήσει την Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός. Συχνά μιλούσε για κινέζικο ιό ή για “Κουνγκ Φλου”. Το Κογκρέσο έφτασε στο σημείο να ψηφίσει ακόμη και νόμο για την ενίσχυση καταπολέμησης του φαινομένου, τον “Νόμο περί εγκλημάτων μίσους Covid-19”.

Οι επιστημονικές ονομασίες των παραλλαγών του ιού θα συνεχίσουν να υφίστανται καθώς παρέχουν χρήσιμα δεδομένα σε ειδικούς, αλλά ο ΠΟΥ δεν θα τις χρησιμοποιεί πλέον στις καθημερινές του ενημερώσεις.

Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει έντονα τις εθνικές αρχές, τα μέσα ενημέρωσης και άλλους να υιοθετήσουν τις νέες ονομασίες.

Έτσι, η παραλλαγή B.1.1.7, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ονομάζεται “Άλφα” (Alpha). Η παραλλαγή Β.1.351, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, ονομάζεται “Βήτα” (Beta) και η παραλλαγή P.1, που εντοπίστηκε στη Βραζιλία, “Γάμμα” (Gamma).

Ο ΠΟΥ έχει δώσει δύο διαφορετικές ονομασίες στις ξεχωριστές υποκατηγορίες της παραλλαγής B.1.617, η οποία πλήττει την Ινδία και έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες: η B.1.617.2 γίνεται έτσι “Δέλτα” (Delta) και η B.1.617.1 “Κάπα” (Kappa).

Ενώ η πανδημία, που έχει σκοτώσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τα τέλη Δεκεμβρίου 2019, συνεχίζει να μαίνεται, η υψηλότερη μεταδοτικότητα που παρατηρείται από νέες παραλλαγές του ιού είναι ανησυχητική.

Η Δανία θα επανεξετάσει τον αποκλεισμό των εμβολίων J&J και AstraZeneca από το εμβολιαστικό πρόγραμμά της

Η κυβέρνηση της Δανίας ζήτησε από τις υγειονομικές αρχές της χώρας να επανεξετάσουν την απόφαση που έλαβαν νωρίτερα αυτό τον μήνα, σχετικά με τον αποκλεισμό του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 από το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, όπως μετέδωσαν σήμερα τοπικά ΜΜΕ, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 και η εφημερίδα Ekstra Bladet, το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Δανίας θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, δύο εβδομάδες μετά το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

Η καθυστέρηση οφείλεται στην παράδοση λιγότερων εμβολίων της Moderna, σε σύγκριση με τα αναμενόμενα, βάσει του ρεπορτάζ.

Σημειώνεται ότι η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που απέκλεισε το εμβόλιο της J&J, λόγω της πιθανής σύνδεσής του με μια σπάνια αλλά σοβαρή μορφή δημιουργίας θρόμβων στο αίμα.

Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει αμέσως τις πληροφορίες.

https://parallaximag.gr/epikairotita/pos-kairos-epireazei-tin-aksiopistia-ton-rapid-test

Πορτογαλία: Η κυβέρνηση επικρίνεται για τη διαχείριση του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αντιμετωπίζει επικρίσεις από βουλευτές για την αποστολή αντιφατικών μηνυμάτων σχετικά με την COVID-19 αφού επέτρεψε σε χιλιάδες Άγγλους οπαδούς του ποδοσφαίρου να κάνουν πάρτι στο Πόρτο στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, παρά τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού.

Παραμονές του τελικού που διεξήχθη προχθές, Σάββατο, ανάμεσα στην Τσέλσι και στη Μάντσεστερ Σίτι, πλήθη Άγγλων φιλάθλων, στην πλειονότητά τους χωρίς μάσκες και χωρίς να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, κατέβηκαν στους δρόμους του Πόρτο για να πιούν και να τραγουδήσουν συνθήματα υπέρ των ομάδων τους.

«Η κυβέρνηση και ο δήμαρχος του Πόρτο θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τους Πορτογάλους, οι οποίοι, έχοντας στερηθεί τόσα πολλά, παρακολουθούν αυτή την ντροπή εν μέσω της μάχης κατά της πανδημίας», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ρούι Ρίο.

Ωστόσο είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία όλοι οι οπαδοί έπρεπε να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ COVID-19 κατά την άφιξή τους στην Πορτογαλία, η οποία είναι στον “πράσινο” κατάλογο της βρετανικής κυβέρνησης επιτρέποντας στους τουρίστες να την επισκεφθούν χωρίς να πρέπει να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Η Πορτογαλία υπέστη ένα καταστροφικό ξέσπασμα της COVID-19 νωρίτερα φέτος και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους εάν δεν μπορεί να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση. Η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους εκτός υπαίθριων χώρων μπαρ και εστιατορίων που έχουν άδεια εξακολουθεί να απαγορεύεται.

Περίπου 16.500 οπαδοί επιτράπηκαν στο στάδιο Dragao στο Πόρτο, αναστατώνοντας τους ντόπιους οι οποίοι επί μήνες απαγορεύεται να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Πολλοί άλλοι Άγγλοι οπαδοί ταξίδεψαν στην πόλη για να υποστηρίξουν τις ομάδες τους εκτός σταδίου.

Ο Φρανσίσκο Ροντρίγκες ντος Σάντος, ηγέτης του πορτογαλικού δεξιού κόμματος CDS, επέκρινε επίσης την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «υιοθέτησε μια απολύτως αντιφατική και αλλοπρόσαλλη προσέγγιση».

«Ο τρόπος με τον οποίο διοργανώθηκε ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ έδωσε μια άσχημη εικόνα της Πορτογαλίας και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη δημόσια υγεία», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, αστυνομική πηγή δήλωσε στο Reuters πως οι πορτογαλικές αρχές δεν είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους προκειμένου να οργανωθούν πλήρως για τον τελικό, καθώς η UEFA είχε ανακοινώσει ότι ο αγώνας θα μετατίθετο από την Κωνσταντινούπολη στο Πόρτο μόλις πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Οι πορτογαλικές αρχές αποφάσισαν να χαλαρώσουν τους κανόνες κατά της COVID-19 για τον αγώνα την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να απαιτούν πλέον από τους οπαδούς να παραμένουν σε “φούσκες” (“bubbles”) και αίροντας τους περιορισμούς στην κυκλοφορία.

«Δεν είναι κατανοητό να επιτρέπεις σε ένα γεγονός (να λαμβάνει χώρα) που δεν επιτρέπεται για την πλειονότητα των κατοίκων της χώρας αυτής», δήλωσε η επικεφαλής του Αριστερού Μπλοκ Καταρίνα Μαρτίνς.

Ορισμένοι ειδικοί για την υγεία φοβούνται τώρα ότι οι Πορτογάλοι θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να συμμορφωθούν με προληπτικά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Η υγειονομική αρχή της βόρειας περιοχής της Πορτογαλίας ζήτησε χθες, Κυριακή από όλους εκείνους που βρέθηκαν κοντά σε οποιονδήποτε από τους εορτασμούς για το Τσάμπιονς Λιγκ να παρακολουθεί την υγεία του για τυχόν συμπτώματα COVID-19 και να μειώσει τις επαφές με τους άλλους ανθρώπους για τις επόμενες 14 ημέρες.

Πληροφορίες: iefimerida.gr, ΑΠΕ

Κορονοϊός: Έντονη ανησυχία για νέα έξαρση στην Νοτιοανατολική Ασία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα