Διεθνή

ΗΠΑ: Εκτός του Τράμπ, και ο Μπαίντεν “έκρυβε” απόρρητα έγγραφα

Από την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος - Βρέθηκαν στο γκαράζ του σπιτιού του στο Ντέλαγουερ

Parallaxi
ηπα-εκτός-του-τράμπ-και-ο-μπαίντεν-έκ-713066
Parallaxi

Η νομική ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακάλυψε μια δεύτερη παρτίδα διαβαθμισμένων εγγράφων από την περίοδο που ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου ήταν αντιπροέδρος των ΗΠΑ σε έναν αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ του σπιτιού του στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η ανακοίνωση του Ρίτσαρντ Σάουμπερ, ειδικού συμβούλου του Μπάιντεν, έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι μια παλαιότερη παρτίδα εγγράφων είχε ανακαλυφθεί τον Νοέμβριο στο ντουλάπι ενός γραφείου σε ένα think tank του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια που χρησιμοποιούσε ο Μπάιντεν μετά την αποχώρησή του από την αντιπροεδρία.

Οι αποκαλύψεις έχουν δημιουργήσει νομικούς και πολιτικούς πονοκεφάλους για τον Μπάιντεν καθώς ο ίδιος προετοιμάζεται για να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ένα μόνο έγγραφο βρέθηκε σε ένα δωμάτιο δίπλα στο γκαράζ στο Γουίλμινγκτον και κανένα έγγραφο δεν βρέθηκε στο σπίτι του Μπάιντεν στο Ρίχομποθ Μπιτς, ανέφερε ο Σάουμπερ σε ανακοίνωσή του. Η κυβέρνηση «συνεργάζεται πλήρως» για να διασφαλίσει ότι τα αρχεία αντιμετωπίζονται σωστά, είπε ο Σάουμπερ.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ της αποκάλυψης ότι η νομική ομάδα του Μπάιντεν βρήκε διαβαθμισμένα έγγραφα στα ακίνητά του και της συνεχιζόμενης έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την άρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παραδώσει διαβαθμισμένα έγγραφα που ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας πήρε μαζί του από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρώην πρόεδρος κράτησε χιλιάδες κρατικά αρχεία, μερικές εκατοντάδες από τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως διαβαθμισμένα, στην προσωπική του κατοικία στη Φλόριντα για περισσότερο από έναν χρόνο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και δεν τα επέστρεψε αμέσως ή προθύμως παρά τα πολυάριθμα αιτήματα των Εθνικών Αρχείων.

Όταν τελικά παρέδωσε 15 κουτιά με αρχεία τον Ιανουάριο του 2022, τα Εθνικά Αρχεία ανακάλυψαν ότι περισσότερα από 100 ήταν διαβαθμισμένα. Το θέμα παραπέμφθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης την άνοιξη και διορίστηκε ειδικός σύμβουλος για να επιβλέπει την έρευνα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα