Διεθνή

ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία

Parallaxi
ηπα-και-εε-συζητούν-την-πιθανότητα-να-α-855188
Parallaxi
Εικόνα: SOOC

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπλίνκεν.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δέχεται πολιτικές πιέσεις για να διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Μέχρι στιγμής ο τομέας αυτός δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα που επέβαλε η Δύση, ώστε να μην αποσταθεροποιηθούν οι αγορές. Αμερικανοί γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, παρουσίασαν την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο στόχος του οποίου είναι να απαγορευτούν οι εισαγωγές. Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει την προηγουμένη ότι «δεν αποκλείει τίποτα» σε αυτό το θέμα.

Όταν ρωτήθηκε σήμερα από το CNN, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική. Λέγοντας ότι ο στόχος είναι «να καταστεί αδύνατον για τον Πούτιν να χρηματοδοτεί τους πολέμους του», σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Συζητάμε λοιπόν στην ΕΕ μια στρατηγική προσέγγιση ώστε να αυξήσουμε τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό μας», είπε, χωρίς να αναφερθεί στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών υδρογονανθράκων.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, όταν ρωτήθηκε για την αγορά ρωσικού πετρελαίου από τον βρετανικό κολοσσό Shell, απάντησε: «Σταματήστε να αγοράζετε ρωσικό πετρέλαιο».

«Σήμερα, το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μυρίζουν ουκρανικό αίμα», είπε, προτρέποντας «όλες τις δυτικές εταιρείες να αποχωρήσουν από τη Ρωσία» για «ανθρωπιστικούς» λόγους.

Άντονι Μπλίνκεν: Οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν συνδέονται με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία δεν έχουν καμία σχέση με μια πιθανή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ρωσία ζήτησε το Σάββατο να της δοθούν γραπτές εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις σε βάρος της δεν θα επηρεάσουν τη συνεργασία της με το Ιράν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Face the Nation του τηλεοπτικού δικτύου CBS ο Μπλίνκεν είπε είναι «κοντά» η επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν, ωστόσο παραμένουν ανεπίλυτα ακόμα «ένα-δυο δύσκολα ζητήματα».

«Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί (…) στη Ρωσία δεν έχουν καμία σχέση με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και τις προοπτικές αναβίωσής της. Αυτά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και δεν συνδέονται, κατά κανέναν τρόπο, μεταξύ τους», πρόσθεσε.

Το αίτημα της Ρωσίας θα μπορούσε να τορπιλίσει τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 με την οποία η διεθνής κοινότητα ήρε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Πούτιν σε Μακρόν: Θα πετύχω τους στόχους μου είτε με διάλογο, είτε με πόλεμο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας –όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν– αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.

Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης και να προστατευθούν οι ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο Πούτιν είπε σήμερα ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται.

Η γαλλική Danone αναστέλλει τις επενδύσεις της στη Ρωσία

Ο γαλλικός όμιλος Danone ανακοίνωσε σήμερα στον ιστότοπό του ότι αναστέλλει τις επενδύσεις του στη Ρωσία και ότι το ένα από τα δύο εργοστάσιά του στην Ουκρανία έκλεισε, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα αυτήν.

ΥΠΑ-ΝΟΤΑΜ: Άμεση κατάργηση συμπλήρωσης PLF για Ουκρανούς πολίτες

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό ότι εκδόθηκε έκτακτη notam, με άμεση ισχύ, για τους Ουκρανούς πολίτες που καταφθάνουν στην χώρα μας με πτήσεις εξωτερικού.

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία, που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, όλοι οι ταξιδιώτες που είναι Ουκρανοί πολίτες και έρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το εξωτερικό δεν είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF.

Ria Novosti: Το Τάγμα Αζόφ χτύπησε αυτοκινητοπομπή αμάχων στη Μαριούπολη

Το Τάγμα του Αζόφ χτύπησε αυτοκινητοπομπή αμάχων στη Μαριούπολη στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός, το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti μετέδωσε ότι το Τάγμα του Αζόφ επιτέθηκε σε αυτοκινητοπομπή αμάχων στη Μαριούπολη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καταγράφονται 2 νεκροί και 4 τραυματίες.

Υπό τις εντολές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων λειτουργεί ο σταθμός πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ

Το προσωπικό του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, συνεχίζει να τον λειτουργεί αλλά είναι πλέον υπό τις εντολές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που τον κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επικαλούμενη την ενημέρωση που είχε από τις ουκρανικές ρυθμιστικές αρχές.

«Ανησυχώ πολύ», ανέφερε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι στην ανακοίνωσή του. Οι ρωσικές δυνάμεις, πρόσθεσε, έχουν διακόψει τη λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου, καθιστώντας δύσκολη την επικοινωνία με τον σταθμό.

«Πρέπει να επιτραπεί στη διεύθυνση και το προσωπικό να συνεχίσουν τα καθήκοντά τους σε σταθερές συνθήκες, χωρίς αχρείαστη εξωτερική παρέμβαση ή πιέσεις», τόνισε.

«Αντιρωσική προπαγάνδα» στην Ελλάδα καταγγέλλει η Ζαχάροβα

Στην επίσημη σελίδα της στο facebook η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα ανάρτησε εκτενές σχόλιο της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρίας Ζαχάροβα σχετικά με την Ελλάδα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Χονδροειδείς κατηγορίες

Στο σχόλιό της η Μαρία Ζαχάροβα κάνει λόγο για αντιρωσική προπαγάνδα στην Ελλάδα και δυσφήμιση της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν ήταν απρόκλητη.

«Ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της» αναφέρει μεταξύ άλλων η επίσημη εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ και καταλήγει:

«Ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος – την κρίσιμη στιγμή – έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λάθος επιλογή. Πιστεύουμε, ότι οι αιώνιοι δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν και σ’ αυτές τις δοκιμασίες».

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Σχεδόν 20.000 οι ξένοι εθελοντές που θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών

Σχεδόν 20.000 ξένοι μαχητές δήλωσαν εθελοντές για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

“Επί του παρόντος, ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 20.000, έρχονται κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες” ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, “πολλοί άνθρωποι απεχθάνονται τη Ρωσία” εδώ και χρόνια, αλλά δεν τολμούσαν να της αντιταχθούν. “Όταν οι άνθρωποι είδαν ότι οι Ουκρανοί μάχονται, ότι δεν κατεβάζουν τα χέρια, αυτό τους ώθησε να πολεμήσουν”, πρόσθεσε.

Αν και δήλωσε ότι “κατανοεί την ανάγκη να πολεμήσουν”, ο Κουλέμπα επανέλαβε ότι είναι “πιο σημαντικό” να λάβει η Ουκρανία “πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια” από τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως “για την αντιαεροπορική άμυνά της”.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου την ίδρυση μιας “διεθνούς λεγεώνας” ξένων μαχητών που θα βοηθήσουν στην άμυνα απέναντι στη Ρωσία. Οι εθελοντές καλούνται να απευθυνθούν στις πρεσβείες της Ουκρανίας στις χώρες όπου βρίσκονται. Η Δανία έδωσε το “πράσινο φως” στους πολίτες της να ενταχθούν σε αυτή τη “λεγεώνα”, όπως και η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας. Ωστόσο ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας, ναύαρχος Τόνι Ράντακιν, είπε σήμερα ότι είναι “παράνομο και ανώφελο” να πάνε οι Βρετανοί να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, OPEN

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα