Ελλάδα

Le Monde: Οι «27» ετοιμάζουν Ταμείο για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Οι νεοναζί του Τάγματος Αζόφ πυροβόλησαν πολίτες που επιχειρούσαν να βγουν από τη Μαριούπολη καταγγέλλει η Πολιτοφυλακή του Ντονέτσκ

Parallaxi
le-monde-οι-27-ετοιμάζουν-ταμείο-για-τις-συνέ-891749
Parallaxi

Οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να προχωρήσουν στην σύσταση κοινού Ταμείου για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει η Γηραιά Ήπειρος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την αποκάλυψη κάνει σήμερα η γαλλική Le Monde, η οποία στη σχετικό δημοσίευμα αναφέρει: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ξεκίνησαν στο εσωτερικό των 27 Ευρωπαίων εταίρων συζητήσεις για να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό ένα νέο ταμείο, ικανό να απορροφήσει το σοκ του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία.

Οι πρώτες ανακοινώσεις σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να γίνουν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που διοργανώνεται από τον Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη και Παρασκευή, 10 και 11 Μαρτίου, στις Βερσαλλίες».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, ο οποίος διαμηνύει συνεχώς ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, ώστε «να γίνει τελικά μια δύναμη πιο ανεξάρτητη και πιο ισχυρή».

Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου εγγράφεται σε αυτή τη λογική, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας των 27 να χρηματοδοτήσουν από κοινού την αποστολή αμυντικού οπλισμού στην Ουκρανία.

Στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Κομισιόν ξεκίνησαν ήδη προετοιμασίες, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε το θέμα του νέου Ταμείου ενισχύσεων των «27» με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την περασμένη Παρασκευή.

Ο Σολτς είχε εξάλλου παίξει καθοριστικό ρόλο, την εποχή που ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Μέρκελ, για να δημιουργηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο να χρηματοδοτοθούν οι χώρες που είχαν πληγεί από την πανδημία.

Η συζήτηση είχε τότε διαρκέσει αρκετούς μήνες, αφού πολλές χώρες, οι αποκαλούμενες «φειδωλές» (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), αντέδρασαν στο να δοθούν τόσο μεγάλα ποσά στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά τελικά υπέκυψαν.

Παρά τις αντιδράσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργήθηκε, με «προίκα» 750 δισ. ευρώ, σπάζοντας ένα ταμπού στην Ευρώπη, αφού θα χρηματοδοτηθεί από ένα κοινό δάνειο των κρατών-μελών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Monde, ορισμένα από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απαλύνουν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Αλλά οι συνέπειες της ρωσικής επίθεσης ενδέχεται να είναι τόσο μεγάλες που οι 27 θα αναγκαστούν να κάνουν περισσότερα βήματα. Το σχέδιο αποκατάστασης του πολέμου της Ουκρανίας θα χρηματοδοτηθεί επίσης από κοινό ευρωπαϊκό δάνειο. Το ποσό δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. «Είναι η πιο γρήγορη αντίδραση στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσαν δύο πηγές στην εφημερίδα Le Monde.

Στόχος του εν λόγω Ταμείου θα είναι αρχικά να μοιραστεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ το κόστος που προκαλούν οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτά τα μέτρα προκαλούν ήδη μεγάλη κρίση στη Ρωσία, αλλά θα έχουν συνέπειες και στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ειδικά αν η Μόσχα επιβάλλει αντι-κυρώσεις, για παράδειγμα στον αγροτικό τομέα ή στις πτήσεις.

Το Ταμείο που θα δημιουργηθεί θα έχει επίσης στόχο να μειώσει το ενεργειακό σοκ της εισβολής.

Τα κράτη μέλη έχουν όλα επηρεαστεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ορισμένες χώρες μάλιστα εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από τη ρωσική ενέργεια, όπως τα κράτη της Βαλτικής, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Βουλγαρία, οι οποίες φοβούνται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μειώσει τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ακόμη κι αν αυτό είναι σε βάρος της δικής του οικονομίας.

Για να προκαταβάλλουν μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση, οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν από το εν δημιουργία Ταμείο να απευθυνθούν σε τρίτες πηγές ενέργειας ή να επιταχύνουν το πέρασμα σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο ότι αποτρέπει τις απομακρύνσεις αμάχων από τη Μαριούπολη

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι απέτρεψαν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το Κίεβο συνεχίζει να μην σέβεται τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα», προσθέτοντας ότι «Ουκρανοί εθνικιστές εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων» το Σάββατο από την Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, μιας κοντινής πόλης, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Το Σάββατο, η Μόσχα και το Κίεβο ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για να επιτραπεί η εκκένωση αυτών των δύο πόλεων που περικυκλώνονται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, πριν αλληλοκατηγορηθούν ότι παραβίασαν τη συμφωνία.

Στη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις που είναι παρούσες σε αυτές τις δύο πόλεις ότι «χρησιμοποίησαν την παύση στις εχθροπραξίες για να ενισχύσουν τις ικανότητές τους».

Μια νέα προσπάθεια σήμερα για απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη, μια πόλη που ζούν 450.000 κατοίκους, «διεκόπη», ανακοίνωσε η ΔΕΕΣ.

Το άλλο μεγάλο ερώτημα που συζήτησαν Μακρόν και Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν η διεθνής ανησυχία για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, μετά από μάχες τις τελευταίες ημέρες κοντά στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ και του Ζαπορίγιε, όπου ξέσπασε φωτιά.

Ο Πούτιν κατηγόρησε «εξτρεμιστές Ουκρανούς» και «δολιοφθορείς» ότι βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια στο Ζαπορίγιε, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες να κατηγορηθεί η Ρωσία αποτελούν μέρος μιας κυνικής προπαγάνδας».

Μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αμάχους για την ασφαλή απομάκρυνση τους δεν μπόρεσε να φύγει από την πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας Μαριούπολη σήμερα, επειδή οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς παρά την προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βγάζεις έξω ανθρώπους κάτω από τέτοιες συνθήκες», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε από την πλευρά της πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης «διεκόπη». «Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

«Οι νεοναζί του Τάγματος Αζόφ πυροβόλησαν πολίτες που επιχειρούσαν να βγουν από τη Μαριούπολη»

Οι νεοναζί του Τάγματος Αζόφ πυροβόλησαν άμαχους που προσπαθούσαν να φύγουν από τη Μαριούπολη κατά μήκος του ανθρωπιστικού διαδρόμου του αυτοκινητόδρομου M23 προς την κατεύθυνση του Νοβοαζόβσκ, καταγγέλλει η Πολιτοφυλακή της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκραίας του Ντονέτσκ στο κανάλι της Telegram.

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο πολίτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το στρατιωτικό προσωπικό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων εξασφάλισαν την ασφαλή έξοδο από την πόλη για περίπου 150 άτομα.

Ρωσία: Οι χώρες που προσφέρουν αεροδρόμια στην Ουκρανία θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται στον πόλεμο

Οποιαδήποτε χώρα προσφέρει τα αεροδρόμιά της στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εισέλθει στη σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ζελένσκι για ρωσικούς πυραύλους στο αεροδρόμιο της Βιννίτσια: Kαταστρέφουν τη ζωή που έχουμε φτιάξει

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Κυριακή ότι το αεροδρόμιο στη Βιννίτσια έχει καταστραφεί.

Σε βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Ζελένσκι αναφέρει πως ενημερώθηκε για ρωσική επίθεση με οκτώ πυραύλους εναντίον της Βιννίτσια, περιοχή στη δυτικό-κεντρική Ουκρανία.

«Εναντίον της ειρηνικής Βιννίτσια που ποτέ δεν απείλησε τη Ρωσία με κανέναν τρόπο. Μια επίθεση με ρουκέτα, σκληρή και κυνική. Το αεροδρόμιο έχει καταστραφεί εντελώς. Συνεχίζουν να καταστρέφουν τις υποδομές μας, τη ζωή που έχουμε φτιάξει, τους γονείς, τους παππούδες μας, πολλές γενιές Ουκρανών», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε ξανά το καθημερινό σχεδόν αίτημά του προς τη Δύση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι ρωσικοί πύραυλοι, η πολεμική αεροπορία και όλοι οι τρομοκράτες.

«Δημιουργήστε μια ανθρωπιστική ζώνη χωρίς ρουκέτες και χωρίς βόμβες από αέρος. Είμαστε άνθρωποι και είναι ανθρωπιστικό σας καθήκον να μας προστατεύσετε, να προστατεύσετε τους αμάχους και μπορείτε να το κάνετε. Αν δεν το κάνετε, αν τουλάχιστον δεν μας δώσετε αεροπλάνα για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, το μόνο συμπέρασμα παραμένει – θέλετε κι εσείς να μας σκοτώσουν πολύ αργά. Αυτή είναι επίσης ευθύνη των πολιτικών του κόσμου, των δυτικών ηγετών, από σήμερα και για πάντα», λέει ο Ζελένσκι.

Αγωγός φυσικού αερίου υπέστη ζημιές από ρωσικές δυνάμεις

Ουκρανοί μηχανικοί προσπάθησαν σήμερα να επισκευάσουν έναν αγωγό φυσικού αερίου που είχε υποστεί ζημιά από τις ρωσικές δυνάμεις, διακόπτοντας προμήθειες σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντόνετσκ Πάβλο Κιριλένκο.

Οι μηχανικοί έκλεισαν τον αγωγό για να αποτρέψουν τη διαρροή αερίου, είπε, προσθέτοντας ότι η ροή του φυσικού αερίου μειώνεται και θα σταματήσει εντελώς αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Κιριλένκο τόνισε ότι κάθε τοποθεσία μεταξύ της πόλης Βουλεντάρ στην περιοχή του Ντονέτσκ και του λιμανιού του Μπερντιάνσκ θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο, μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά. Η απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων είναι 117 χλμ.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε ο κυβερνήτης.

Δεν θα σταλούν Βρετανοί στρατιώτες ενάντια στους Ρώσους

Ο Ζελένσκι είχε καλέσει εθελοντές από κάθε χώρα να συνδράμουν τα ουκρανικά στρατεύματα στη μάχη κατά της Ρωσίας Ο αρχηγός των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων ναύαρχος Τόνι Ραντάκιν δήλωσε σήμερα ότι είναι «παράνομο και περιττό» Βρετανοί να πάνε και να πολεμήσουν ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά την έκκληση του Κιέβου για ξένους μαχητές εθελοντές.

«Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι η έναρξη της μετάβασης στην Ουκρανία είναι παράνομη καθώς και περιττή για τον βρετανικό στρατό και τον βρετανικό λαό», είπε στο BBC.

Η ουκρανική προεδρία Ζελένσκι ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου τη δημιουργία μιας «διεθνούς λεγεώνας» ξένων μαχητών για να βοηθήσει στην απόκρουση της ρωσικής εισβολής, καλώντας εθελοντές να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Οι εθελοντές καλούνται να επισκεφθούν τις πρεσβείες της Ουκρανίας στις χώρες τους. Ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε προηγουμένως καλέσει τους Ευρωπαίους με εμπειρία μάχης να ταξιδέψουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τον ρωσικό στρατό.

Μετά από αυτό το κάλεσμα, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε ότι στήριζε τους Βρετανούς που επιθυμούν να γίνουν εθελοντές. «Ως επαγγελματίες στρατιωτικοί, λέμε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα το λογικό», είπε ο Ραντάκιν.

Επίσημο αίτημα από το Κίεβο για τον αποκλεισμό Ρωσίας και Λευκορωσίας από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε σήμερα ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα προς ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Αυτές οι δύο χώρες παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους και έστρεψαν την πολιτική τους προς τον πόλεμο», ανέφερε σε ανακοίνωση του.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον υποσχέθηκε στον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι θα προσπαθήσει να του εξασφαλίσει περισσότερα αμυντικά όπλα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα συνεργαστεί με τους διεθνείς συμμάχους του ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσει το Κίεβο.

«Οι ηγέτες συζήτησαν τις κατεπείγουσες ανάγκες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρωθυπουργός ανέλαβε να εργαστεί με τους εταίρους του για να παράσχει περισσότερο αμυντικό εξοπλισμό» σύμφωνα με το κείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Τζόνσον και του Ζελένσκι που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Σαουδική Αραβία: Ρωσικά και ουκρανικά όπλα «ανταγωνιζόνται» σε εκθεσιακούς χώρους στο Ριάντ

Καθώς η τραγική πραγματικότητα του πολέμου εκτυλίσσεται στην ανατολική Ευρώπη, επισκέπτες μιας έκθεσης όπλων άμυνας στη Σαουδική Αραβία αντιμετώπισαν το σουρεαλιστικό θέαμα να βλέπουν το πιο πρόσφατο ουκρανικό και ρωσικό στρατιωτικό υλικό να ανταγωνίζεται για να λάβει προσοχή σε αψεγάδιαστους εκθεσιακούς χώρους.

Εξοπλιστικά σόου Για τον Μαξίμ Ποτίμκοφ του κρατικού εξαγωγέα και εισαγωγέα όπλων της Ουκρανίας, που στέκεται μόνος ανάμεσα σε άρματα μάχης της χώρας του, οι πωλήσεις ήταν το τελευταίο πράγμα στο μυαλό του.

«Ήρθα για αυτό το σόου γιατί πρέπει να υπάρχει κάποιος εδώ και έχουμε τόσο πολύ εξοπλισμό εδώ», είπε στο Reuters. «Αναμενόταν να υπάρχουν πάνω από 50 άτομα από την Ουκρανία».

Ο Ποτίμκοφ, από το Κίεβο, ταξίδευε στην Ουκρανία από μια εμπορική έκθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της την περασμένη εβδομάδα και έπρεπε να ακυρώσει τα σχέδιά του. Τώρα πίσω στη Μέση Ανατολή, στελεχώνει ένα περίπτερο για την προώθηση των τακτικών αρμάτων μάχης Kozark 7 και Kozark 2M της Ουκρανίας και συστημάτων άμυνας κατά droneς.

Εν τω μεταξύ, σε μια παρακείμενη αίθουσα, Ρώσοι κατασκευαστές όπλων παρουσίαζαν το υλικό της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών όπλων και συστημάτων αεράμυνας. Εκπρόσωποι της ρωσικής βιομηχανίας, όταν προσεγγίστηκαν από το Reuters, αρνήθηκαν να συζητήσουν τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση ως απάντηση στον πόλεμο.

Ανταγωνίζονται για συμβόλαια με τις πλούσες αραβικές χώρες του Κόλπου Εκατοντάδες επισκέπτες στην έκθεση εξοπλισμού άμυνας στο Ριάντ, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών κυβερνητών, στρατιωτικών και εταιρικών αξιωματούχων, είδαν αυτήν την έκθεση ισχύος από έθνη σε όλο τον κόσμο, ακόμη και όταν οι κάτοικοι της ουκρανικής παράκτιας πόλης Μαριούπολης βιώνουν από πρώτο χέρι τη φοβερή ισχύ αυτών των στρατιωτικών οπλικών συστημάτων.

Πολλά κράτη που παράγουν όπλα ανταγωνίζονται για επιρροή και συμβόλαια από πλούσιες αραβικές χώρες του Κόλπου, ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν κινηθεί για να διαφοροποιήσουν τους αμυντικούς εταίρους τους και θέλουν να αναπτύξουν τις δικές τους βιομηχανίες.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού, που περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και έχει εμπλακεί στρατιωτικά στην Υεμένη εδώ και επτά χρόνια πολεμώντας το σιιτικό κίνημα των Χούθι στην Υεμένη που στηρίζεται από το Ιράν.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, Iefimerida

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα