ΗΠΑ: Ο κορονοϊός τρίτη αιτία θανάτου το 2020

Αναλυτικά όλες οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.

Parallaxi
ηπα-ο-κορονοϊός-τρίτη-αιτία-θανάτου-το-684963
Parallaxi

Ο κορονοϊός είναι η τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2020, πίσω από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Ο κορονοϊός προκάλεσε μια αύξηση άνω του 15% στο γενικό ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με το 2019, ενώ δεν είχε καταγραφεί αύξηση από το 2017.

Συνολικά, περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι απεβίωσαν το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου του 2020 στις ΗΠΑ, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), τα οποία ανέλυσαν τα πιστοποιητικά θανάτου στη χώρα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν ανά 100.000 κατοίκους ανέρχεται σε περίπου 828 έναντι 715 το 2019, ήτοι μια αύξηση 15,9%.

Μεταξύ αυτών των θανάτων, περισσότεροι από 337.800 οφείλονταν με τρόπο βέβαιο ή πιθανό στην Covid-19 (περίπου 345.000, αποκλείοντας τους θανάτους για τους οποίους ο κορονοϊός ήταν μία από τις ασθένειες που συνέβαλαν στον θάνατο, μεταξύ άλλων παραγόντων).

Συγκριτικά, οι καρδιακές νόσοι σκότωσαν περίπου 690.000 ανθρώπους την ίδια χρονιά στις ΗΠΑ και ο καρκίνος 598.000. Το ποσοστό θνησιμότητας που συνδέεται με την Covid-19 ήταν πιο αυξημένο μεταξύ των μαύρων και τον ισπανόφωνων πληθυσμών.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με την ηλικία, με μόλις 0,2 θανάτους για 100.000 παιδιά ηλικίας 1-14 ετών έναντι 1.797 θανάτων για την ίδια αναλογία σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών.

Επιπλέον, οι άνδρες πλήττονται περισσότερο σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Οι εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών από την Covid-19 ήταν τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο, δηλαδή κατά την κορύφωση της πανδημίας την άνοιξη και τον χειμώνα, επισημαίνουν οι υγειονομικές αρχές.

Βέλγιο: Δικαστήριο επιβάλλει στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα μέτρα

Με απόφασή του το πρωτοδικείο των Βρυξελλών διέταξε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο των μέτρων που έλαβε κατά του κορονοϊού εντός 30 ημερών, έπειτα από προσφυγή οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) είχε καταθέσει στα τέλη Φεβρουαρίου αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα αμφισβητώντας τη νομιμότητα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης μέσω υπουργικών διαταγμάτων. Σκοπός της ενέργειάς της ήταν να διεξαχθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Το βελγικό κράτος διατάχθηκε να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να “θέσει τέρμα στην κατάσταση προφανούς παρανομίας που απορρέει από τα περιοριστικά των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων μέτρα”. Το δικαστήριο δίνει προθεσμία 30 ημερών στο βελγικό κράτος προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφασή του, υπό την απειλή χρηματικών προστίμων 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρο, με το οποίο επικοινώνησε το AFP, ανέφερε πως η απόφαση της δικαιοσύνης εξετάζεται.

Η δικαστική απόφαση αφορά όλα τα μέτρα που ελήφθησαν σε ομοσπονδιακό επίπεδο (χρήση μάσκας, κλείσιμο επιχειρήσεων, απαγόρευση μη απαραίτητων ταξιδιών, κοινωνική απόσταση…) αλλά όχι τις νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας που ελήφθησαν σε περιφερειακό επίπεδο”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος της LDH, Όντρεϊ Λάκνερ.

Όπως είπε, οι περιορισμοί που αποφασίστηκαν από το βελγικό κράτος “παραμένουν σε ισχύ (…) αλλά εξυπακούεται ότι οι άνθρωποι που διώκονται επειδή παραβίασαν τα μέτρα κατά της Covid δεν θα παραλείψουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την απόφαση για να αμφισβητήσουν” ενώπιον της δικαιοσύνης ενδεχόμενα πρόστιμα.

Όπως είπε, “το δικαστήριο διαπίστωσε την αδικοπραγία των μέτρων”. Η δικηγόρος εκτιμά πως η κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει ένα νέο νόμο ή ένα νέο υπουργικό διάταγμα στη βάση ενός άλλου νόμου ή να αποσύρει τα μέτρα.

“Εκτιμούμε πως δεδομένων των περιορισμών στις βασικές ελευθερίες που επιβλήθηκαν προκειμένου να καταπολεμηθεί η πανδημία της Covid-19, μια συζήτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου είναι απαραίτητη”, ανέφερε από την πλευρά της σε μια ανακοίνωση η LDH.

“Μπορεί οι περιορισμοί σε αυτά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες να έλαβαν χώρα λόγω της σημασίας των διακυβευμάτων και της ανάγκης προστασίας των δικαιωμάτων στη ζωή και την υγεία των ατόμων, πρέπει ωστόσο να είναι δίκαιοι και αναλογικοί”, πρόσθεσε.

“Καλπάζει” ο κορονοϊός στο Βέλγιο: Για κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος Υγείας μιλά ο πρωθυπουργός

Τα βελγικά νοσοκομεία έχουν λάβει εντολή να διατηρήσουν το 60% των κλινών εντατικής θεραπείας τους διαθέσιμο για ασθενείς με COVID-19 καθώς το τρίτο κύμα λοιμώξεων συνεχίζεται, ανέφεραν οι γιατροί την Τετάρτη.

Με τη νέα έξαρση της πανδημίας να χτυπά την Ευρώπη, το Βέλγιο, το σπίτι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ήδη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων στον κόσμο και ο πρωθυπουργός Alexander de Croo προειδοποίησε για την κατάρρευση του συστήματος Υγείας του.

Οι λοιμώξεις διπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες από έναν ημερήσιο μέσο όρο περίπου 2.000 περιστατικών τους τελευταίους τρεις μήνες, ασκώντας πίεση στα νοσοκομεία.

Από την Τρίτη, ο αριθμός των ασθενών στη ΜΕΘ αυξήθηκε σχεδόν κατά ένα τέταρτο από την τελευταία εβδομάδα – σε 738 – με 2.867 άτομα στο νοσοκομείο. Περίπου 240 Βέλγοι εισάγονται στο νοσοκομείο καθημερινά.

“Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην κορυφή της καμπύλης τις επόμενες εβδομάδες, αλλά προς το παρόν ανησυχούμε περισσότερο για το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες”, δήλωσε ο Niels Van Regenmortel, επικεφαλής γιατρός ΜΕΘ στο νοσοκομείο ZNA Stuivenberg στην Αμβέρσα.

Από τα 31 κρεβάτια ΜΕΘ που διαθέτει Ο Van Regenmortel, 12 έχουν ήδη καταληφθεί από ασθενείς με COVID-19. Είκοσι από τους 31 πρέπει να είναι διαθέσιμα για ασθενείς με COVID έως την Τρίτη, καθώς τα νοσοκομεία αυξάνουν τα δεσμευμένα κρεβάτια τους στο 60% από 50%.

“Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πραγματικό κύμα και ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα είναι σε πλήρη ταχύτητα μέχρι τα τέλη Μαΐου”, δήλωσε ο Van Regenmortel.

Περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το COVID-19 στη χώρα των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αυστρία: Πιθανόν την επόμενη εβδομάδα η παραγγελία του ρωσικού Sputnik V, λέει ο καγκελάριος Κουρτς

“Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα, και μία παραγγελία του εμβολίου Sputnik μπορεί πιθανόν να γίνει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα”, δήλωσε το απόγευμα στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιουμπίνσκι.

Είναι πολύ χαρούμενος για τη δεσμευτική υπόσχεση παράδοσης, καθώς μία “πολύ γρήγορη παράδοση” θα ήταν δυνατή, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς σημειώνοντας ότι έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών, αυτή την στιγμή γίνεται συντονισμός στις λεπτομέρειες.

“Εάν παραγγείλουμε το Sputnik, θα λάβουμε 300.000 δόσεις του εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 δόσεις τον Μάιο και 200.000 δόσεις στις αρχές Ιουνίου”, παρατήρησε, ανακοινώνοντας ότι έχει δημιουργηθεί ένας χώρος δεδομένων και αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, του υπουργείου Υγείας και της Οικονομικής Υπηρεσίας με τη ρωσική πλευρά..

Χθες, Τρίτη, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας είχε αναφέρει ότι δεν είχε ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση και επίσης δεν θα πρέπει αναμένεται και αυτή την στιγμή κάποια απόφαση διευκρίνιζε απόψε ο εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (APA).

Σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες, το Sputnik V έχει μέχρι στιγμής εγκριθεί σε 60 χώρες, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε πάντοτε ότι η προϋπόθεση για παράδοση στην Αυστρία θα ήταν η έγκριση του ρωσικού εμβολίου από την ΕΕ.

Τώρα ο ίδιος αποσαφηνίζει ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν “γεωπολιτικές παρωπίδες” με το εμβόλιο, ενώ, από την πλευρά της, η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ εμφανίζεται μάλλον επιφυλακτική απέναντι σε μία έγκριση καθαρά σε εθνικό επίπεδο.

Από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στο ερώτημα εάν η Αυστρία θα μπορούσε να εξετάσει τη δυνατότητα μίας επείγουσας έγκρισης, καθώς η έγκριση της ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) θα πρέπει να αναμένεται το νωρίτερο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Χωρίς μεμονωμένη ενέργεια, το εμβόλιο θα παραδιδόταν, έπειτα από την υπογραφή σύμβασης, στις καθορισμένες ημερομηνίες, αλλά θα μπορούσε να γίνει ο εμβολιασμός μόνο αφού ο EMA δώσει το “πράσινο φως”.

ΕΜΑ: Δεν υπάρχει ακόμη παράγοντας κινδύνου θρόμβωσης με το εμβόλιο AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει εντοπίσει ακόμη παράγοντες κινδύνου όπως ηλικία, φύλο ή προηγούμενο ιστορικό θρομβώσεων, που να σχετίζονται με τις περιπτώσεις θρόμβωσης που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca.

Τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων, επανέλαβε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρώπης, αλλά προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν την μιδαμινή πιθανότητα εμφάνισης σπάνιων θρομβώσεων και πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση συμπτωμάτων.

Εμβόλιο Pfizer: Αποτελεσματικό και στους εφήβους 12-15 ετών

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα