Σαρώνει ο κορονοϊός στην Γαλλία – Χάος σε Ουγγαρία, Ουκρανία και Ισημερινό
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Γαλλία
Η Λοράνς Κουρέλ, διευθύντρια σχολείου στη Γαλλία, πέρασε την πανδημία της COVID-19 εργαζόμενη μέχρι αργά προκειμένου να διατηρήσει το σχολείο της σε λειτουργία παρά το γεγονός ότι παιδιά και εκπαιδευτικοί κολλούσαν τον ιό, αλλά με τις μολύνσεις να αυξάνονται και πάλι τώρα, αισθάνεται ότι φθάνει στα όριά της.
“Οι ομάδες φθάνουν στα όρια της εξάντλησης”, είπε για το προσωπικό στο δημοτικό σχολείο Ζαν ντ’ Αρκ στο Σεν-Μορ-ντε-Φοσέ, ένα νότιο προάστιο του Παρισιού, όπου αυτή την εβδομάδα άλλα δύο τμήματα χρειάστηκε να μείνουν στο σπίτι επειδή ορισμένοι μαθητές είχαν μολυνθεί.
“Δεν μπορεί να συνεχίσουμε για πολύ καιρό βγάζοντάς τα πέρα μέρα με τη μέρα. Σε ένα ορισμένο σημείο, κάποιος πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις”, δήλωσε η 48χρονη διευθύντρια. “Αν πρέπει να κλείσουμε, πρέπει να το κάνουμε σύντομα”.
Η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περηφανεύεται ότι –αντίθετα με πολλές άλλες χώρες– η Γαλλία δεν έκλεισε τα σχολεία κατά το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας.
Αξιωματούχοι λένε πως κάνουν ό,τι μπορούν ώστε τα σχολεία να μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτά με ασφάλεια, περιλαμβανομένης της διενέργειας διαγνωστικών τεστ και της χορήγησης εμβολίων.
Όμως η πολιτική του Μακρόν δοκιμάζεται σκληρά. Ο αριθμός των θετικών διαγνώσεων μεταξύ ατόμων κάτω των 18 ετών ήταν αυξημένος κατά 28% από εβδομάδα σε εβδομάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 25 Μαρτίου.
Ο τομέας για την εκπαίδευση του συνδικάτου CGT ανέφερε για τις επιπτώσεις του κορονοϊού: “Πρόκειται για καταστροφή”. Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό δήλωσε σήμερα πως τα σχολεία της πόλης πρέπει να κλείσουν.
Το προσωπικό στο λύκειο Ευγένιος Ντελακρουά στο Ντρανσί, στις βόρειες παρυφές του Παρισιού, έχει ζητήσει να κλείσει το σχολείο.
Οι θάνατοι 20 γονέων μαθητών του σχολείου έχουν συνδεθεί με την COVID-19, σύμφωνα με το τοπικό εκπαιδευτικό συνδικάτο.
Ο Ζενοσάν Εζβαρακουμάρ, ένας 16χρονος μαθητής, είπε πως το τμήμα του έχει μπει σε καραντίνα πέντε φορές. “Για εμάς, η μόνη απάντηση είναι να κλείσει το σχολείο”, είπε.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει σήμερα το απόγευμα τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που εξελίσσεται ραγδαία απειλεί να προκαλέσει κατάρρευση στα νοσοκομεία.
Το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν διευκρίνισε αν ο Μακρόν θα ανακοινώσει περαιτέρω περιορισμούς για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 100.000 ανθρώπους στη Γαλλία.
Χθες ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 98 και ξεπέρασε το φράγμα των 5.000–ο υψηλότερος αριθμός για αυτό τον χρόνο.
Ειδικοί του τομέα δημόσιας υγείας λένε ότι το γεγονός ότι οι ΜΕΘ είναι τόσο επιβαρυμένες αποτελεί ένδειξη ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα δεν είναι επαρκή.
Στη Γαλλία ισχύει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μέσα Δεκεμβρίου και σε τμήματα της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, οι κινήσεις των πολιτών είναι περιορισμένες και κάποια μη απαραίτητα καταστήματα έχουν κλείσει.
Τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι είναι κλειστά εδώ και μήνες.
Εν αναμονή του προεδρικού διαγγέλματος, η δήμαρχος της πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM ότι θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία.
Ο Μακρόν θα προεδρεύσει αργότερα σήμερα της εβδομαδιαίας σύσκεψης του συμβουλίου αντιμετώπισης της COVID.
Ουγγαρία
Η Ουγγαρία κατέγραψε χθες, Τρίτη, 302 θανάτους από covid-19, τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από την αρχή της πανδημίας, και 6.700 νέα κρούσματα του κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Η χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης με πληθυσμό 10 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν ημερήσιο αριθμό νεκρών σε παγκόσμιο επίπεδο επί σειρά ημερών, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Το υγειονομικό σύστημα της χώρας έχει δεχτεί υπερβολική πίεση, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, παρά το πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει ήδη επεκταθεί στο ένα πέμπτο του πληθυσμού και είναι ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού πανευρωπαϊκά.
Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος τον επόμενο χρόνο θα κριθεί στην κάλπη, σχοινοβατεί ανάμεσα στην επιβολή ενός σκληρού λοκντάουν για την ανάσχεση του τρίτου κύματος της πανδημίας και στις εκκλήσεις για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας ώστε να αποφευχθεί μια δεύτερη συναπτή χρονιά ύφεσης.
Χθες νοσηλεύονταν πάνω από 12.000 ασθενείς με covid-19, εκ των οποίων οι 1.492 σε αναπνευστήρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, σήμερα δεκάδες ανεξάρτητα ειδησεογραφικά μέσα στη χώρα δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας από την κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους αναφορικά με τα ρεπορτάζ για το υγειονομικό σύστημα στη διάρκεια της πανδημίας.
Η κυβέρνηση Ορμπάν έχει επιτρέψει μόνο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης την πρόσβαση στα νοσοκομεία και στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά αρνείται ότι θέτει περιορισμούς στο δημοσιογραφικό έργο.
Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν ήταν σήμερα άμεσα διαθέσιμος για να απαντήσει σε email με αίτημα για διευκρινίσεις.
Τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι τους απαγορεύεται να μιλάνε με το υγειονομικό προσωπικό.
Τα τηλεφωνήματά τους συχνά παραπέμπονται στο υπουργείο Υγείας.
“Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν είναι ελεύθεροι να μιλάνε στο κοινό, ενώ οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, επομένως δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τι συμβαίνει εκεί”, αναφέρει η επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε σε 28 ανεξάρτητες εφημερίδες, ιστοσελίδες και άλλα μέσα.
Οι δημοσιογράφοι ζητούν από τον Ορμπάν να τους επιτρέπει να εργάζονται μέσα στους χώρους των νοσοκομείων και των εμβολιαστικών κέντρων, να επιτρέπει στους υγειονομικούς να μιλάνε στους δημοσιογράφους και να αντικαταστήσει την περιορισμένη καθημερινή ενημέρωση με ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο.
“Το λιγότερο είναι το ηθικό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε. Η κυβέρνηση λογοκρίνει το πιο σοβαρό δημόσιο ζήτημα του τελευταίου χρόνου. Είναι σκάνδαλο”, λέει ο Τάμας Ονόντι-Γκόμπερζ, ο οποίος γράφει στην ιστοσελίδα του αριστερού περιοδικού jelen.hu.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε χθες ότι οι εργαζόμενοι στα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν αυξανόμενα προβληματα στη δημοσιογραφική κάλυψη της πανδημίας.
Η κυβέρνηση απέρριψε τις αιτιάσεις αυτές χαρακτηρίζοντάς τις “βασισμένες σε υποθέσεις και καταγγελίες”.
Ακτιβιστές και διεθνείς οργανώσεις έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση Ορμπάν για επιχείρηση καταστολής της ελευθερίας του Τύπου από το 2010 που ανήλθε στην εξουσία.
Η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα Fidesz αρνούνται ότι παρεμβαίνουν στο έργο του ελεύθερου Τύπου, όπως τον χαρακτηρίζουν.
Ουκρανία
Η Ουκρανία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 407 θανάτων από την COVID-19 το 24ωρο που πέρασε, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Μαξίμ Στεπάνοφ.
Ο προηγούμενος υψηλότερος αριθμός θανάτων που σχετίζονταν με την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ανερχόταν σε 362 και είχε καταγραφεί στις 25 Μαρτίου.
Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι 11.226 νέα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα ανήλθε σε 1.674.168 από τότε που ξέσπασε η πανδημία.
Επίσης με τους νέους θανάτους, ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας της COVID-19 στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 32.825, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ισημερινός
Το σύστημα Υγείας του Ισημερινού υφίσταται πλέον τεράστια πίεση εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, με ορισμένα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Κίτο να έχουν ξεπεράσει το 100% των δυνατοτήτων τους να νοσηλεύσουν ασθενείς, τόνισαν γιατροί χθες.
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βίωσε τραγικές καταστάσεις όταν χτυπήθηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας, στις αρχές της περασμένης χρονιάς, ιδίως η πόλη Γουαγιακίλ. Οι αρχές μπόρεσαν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο έπειτα από μήνες.
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα αυξάνονται ξανά με πολύ ανησυχητικό ρυθμό.
«Κορεσμό του συστήματος υγείας δεν έχουμε μόνο στο Κίτο αλλά σε εθνικό επίπεδο», προειδοποίησε ο Δρ. Βίκτορ Άλβαρες, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου στην επαρχία Πιτσίντσα, όπου υπάγεται διοικητικά η πρωτεύουσα, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Τα να βλέπεις ασθενείς στα πατώματα, σε ράντζα, σε στρώματα, να τους χορηγείται οξυγόνο στα επείγοντα – αυτά είναι θλιβερά πράγματα», τόνισε ο Δρ. Άλβαρες.
Σε κάποια νοσοκομεία στο Κίτο ολόκληρες οικογένειες περιμένουν στα επείγοντα με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποια κλίνη, περιέγραψε ο Δρ. Εδίσον Ράμος, συντονιστής στο νοσοκομείο Κάρλος Αντράντε Μαρίν, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο.
Τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.201 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει επισήμως τις 327.325. Συνολικά 16.780 άνθρωποι είτε διαγνώστηκε ότι υπέκυψαν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 ή πιστεύεται πως πέθαναν εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός αλλά αυτό δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.
Οι αρχές επέβαλε τη Δευτέρα νέα περιοριστικά μέτρα, περιορίζοντας τις μετακινήσεις με οχήματα και τις πωλήσεις αλκοολούχων ποτών και κλείνοντας τις παραλίες ενόψει του Πάσχα των Καθολικών.
Ο δήμος της Γουαγιακίλ ανακοίνωσε χθες πως οι εργάσιμες ώρες και το ωράριο των καταστημάτων θα τερματίζονται στις 16:00 και ότι θα απαγορευθεί η κίνηση των αυτοκινήτων από τις 19:00 μέχρι τις 05:00.
«Η πεποίθηση ότι (η πανδημία) έχει ήδη τελειώσει (…) μας οδήγησε να βιώνουμε αυτή την κατάσταση, να διατρέχουμε τον κίνδυνο να ζήσουμε ξανά όσα υποστήκαμε πέρυσι», εξήγησε η δήμαρχος Σίνθια Βιτέρι σε τοπικά ΜΜΕ.
Η εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης, που προχωράει με πολύ αργό ρυθμό, έχει επισκιαστεί από καταγγελίες για εμβολιασμούς εκτός σειράς και άλλα προβλήματα.
Ινδία
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα πως τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 53.480 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός ο οποίος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ήταν χαμηλότερος από αυτόν της προηγουμένης.
Όμως το ίδιο διάστημα άλλοι 354 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ημερήσιος απολογισμός που είναι ο βαρύτερος από τα μέσα του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Η Ινδία καταγράφει έξαρση της πανδημίας τον Μάρτιο, με το πλουσιότερο ομόσπονδο κράτος της, τη Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η Μουμπάι, να επιβεβαιώνει μακράν τα περισσότερα.
Επίσημα, η γιγαντιαία χώρα της Ασίας έχει καταγράψει ως εδώ 162.468 θανάτους επί συνόλου 12 και πλέον εκατομμυρίων μολύνσεων. Πρόκειται αντίστοιχα για τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως.
Πολωνία
Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από covid-19 από την αρχή του έτους εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας που επιβαρύνει υπερβολικά το σύστημα υγείας της χώρας.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η Πολωνία κατέγραψε σήμερα 653 θανάτους και 32.874 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Μαλαισία
Η Μαλαισία θα παραλάβει τον Ιούνιο τις πρώτες 600.000 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 της παρασκευάστριας εταιρείας AstraZeneca, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επιστημών της χώρας.
Η χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα το εθνικό της πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19, έχει εξασφαλίσει 12,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, οι μισές εκ των οποίων θα παραδοθούν μέσω του μηχανισμού παγκόσμιας πρόσβασης σε εμβόλιο κατά της COVID-19, COVAX.
Η πρώτη παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca στη Μαλαισία θα αποτελεί τμήμα της ποσότητας που θα προμηθευτεί η χώρα απευθείας από την εταιρεία, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Χαΐρι Τζαμαλουντίν.
Ο ίδιος εξήγησε ότι η Μαλαισία δεν αναμένεται να επηρεαστεί από την απόφαση της Ινδίας να παγώσει προσωρινά τις εξαγωγές των εμβολίων της AstraZeneca που παρασκευάζονται στο ινδικό Ινστιτούτο Serum, στις οποίες περιλαμβάνονται προμήθειες προς τις εγκαταστάσεις της COVAX.
“Παρότι εξακολουθούμε να αναμένουμε τις λεπτομέρειες για τις παραδόσεις από την COVAX…δεν θεωρώ ότι η απαγόρευση από την Ινδία θα μας επηρεάσει”, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι προμήθεις εμβολίων της AstraZeneca από το πρόγραμμα COVAX στη Μαλαισία αναμένεται να παρασκευαστούν από την νοτιοκορεατική εταιρεία SK Bioscience.
Πηγές δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η Ινδία διέκοψε προσωρινά τις εξαγωγές των εμβολίων της AstraZeneca για να ικανοποιήσει την εγχώρια ζήτηση εν μέσω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.
Η Μαλαισία σχεδιάζει να εμβολιάσει τουλάχιστον το 80% των 32 εκατομμυρίων κατοίκων της μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Πέραν του εμβολίου της AstraZeneca, η Μαλαισία έχει εξασφαλίσει συνολικά 66,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την αμερικανική εταιρεία φαρμάκων Pfizer-BioNTech, το ρωσικό Ινστιτούτο Gamaleya και τις κινεζικές εταιρείες Sinovac Biotech και CanSino Biologics.
Σουηδία
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Σουηδία αυξάνεται, αλλά οι αυστηρότεροι περιορισμοί δεν είναι ο τρόπος για να τεθεί υπό έλεγχο το ‘τρίτο κύμα’ της πανδημίας της COVID, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ.
Η Σουηδία, που έχει επιλέξει να μην επιβάλει αυστηρά lockdowns κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατέγραψε μια αύξηση σχεδόν 10% στις εισαγωγές ασθενών με COVID σε μονάδες εντατικής θεραπείας την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός όσων βρίσκονταν θετικοί αυξάνεται.
«Το να κλείσουμε περισσότερα δεν φάνηκε να είναι ‘success story’», δήλωσε ο Τέγκνελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Dagens Nyheter.
«Βασικά, αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη συμμόρφωση με τις συμβουλές και τους περιορισμούς που ήδη ισχύουν. Είμαι εξαιρετικά πεπεισμένος ότι έχουμε ήδη εφαρμόσει τα πιο σημαντικά μέτρα».
Τα σχολεία έχουν κατά βάση μείνει ανοικτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά η κυβέρνηση έχει, μεταξύ άλλων, αυστηροποιήσει σταδιακά τους περιορισμούς για τις δημόσιες συναθροίσεις, το ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων και τις ώρες που επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ ενώ έχει περιορίσει τον αριθμό των πελατών που επιτρέπονται στα καταστήματα.
Σύμφωνα με έρευνες, οι πολίτες προσφάτως συμμορφώνονται λιγότερο με τους κανόνες.
Η στρατηγική της Σουηδίας να εντείνει σταδιακά τους περιορισμούς, η τήρηση των οποίων είναι κατά βάση οικειοθελής, έχει προκαλέσει διαμάχη.
Η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 13.000 θανάτους COVID, ένα κατά κεφαλήν ποσοστό που είναι πολύ υψηλότερο από αυτό σε γειτονικά της κράτη, που επέλεξαν να επιβάλουν πιο σκληρά μέτρα. Ωστόσο, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα –ένας δείκτης για το πόσους θανάτους καταγράφει μια χώρα σε μια μέση περίοδο– ήταν μικρότερη στη Σουηδία το 2020 συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Παλαιστίνη
Περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, ένας από τους μεγαλύτερους απολογισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα από την αρχή της πανδημίας, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Υγείας.
Από το πρωί της Τρίτης ως το πρωί της Τετάρτης εντοπίστηκαν 1.061 κρούσματα covid-19, ανέφερε η ίδια πηγή επισημαίνοντας ότι στον θύλακα έχει βρεθεί το βρετανικό, παραλλαγμένο στέλεχος.
Οι αρχές της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Γάζα, ανακοίνωναν στα μέσα Μαρτίου μερικές εκατοντάδες νέα κρούσματα ημερησίως.
“Η επιδημιολογική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι επικίνδυνη και παρατηρείται ξεκάθαρη άνοδος του αριθμού των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία”, προειδοποίησε ο Μάζντι Ντάχιρ αξιωματούχος του υπουργείου.
Η Χαμάς επανέφερε το Σάββατο τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 21:00 ως τις 05:00, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η κυκλοφορία των πολιτών στον θύλακα, όπου συνολικά έχουν καταγραφεί περίπου 65.500 κρούσματα covid-19 από την αρχή της πανδημίας και περισσότεροι από 610 θάνατοι.
Τα πρώτα εμβόλια κατά της covid-19 έφτασαν στη Γάζα στα μέσα Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής περίπου 20.600 άνθρωποι –σε σύνολο δύο εκατομμυρίων κατοίκων– έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η Παλαιστινιακή Αρχή έλαβε χθες Τρίτη 25.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.
Πρόκειται για την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά της covid-19 που έχει αγοράσει η παλαιστινιακή κυβέρνηση. Όσες δόσεις διέθετε μέχρι στιγμής έχουν ήδη χορηγηθεί, επεσήμανε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε λάβει τη Δευτέρα 100.000 δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinopharm, ενώ στα μέσα Μαρτίου δέχθηκε 60.000 δόσεις μέσω του συστήματος COVAX, εκ των οποίων 20.000 δόθηκαν στη Γάζα.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα ότι το Ισραήλ έχει “υποχρέωση”, ως δύναμη κατοχής, να “προσφέρει” εμβόλια στους 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιους κατοίκους της Δυτικής Όχθης, μια περιοχή που κατέλαβε το 1967, και στους κατοίκους της Γάζας που υπόκεινται σε ισραηλινό αποκλεισμό.
Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει περισσότερους από τους μισούς κατοίκους του και έχει χορηγήσει εμβόλιο κατά της covid-19 σε περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους που έχουν άδεια εργασίας στο Ισραήλ ή στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης.
Αυστραλία
Η πολιτεία του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία ανέφερε σήμερα δύο νέα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19, τα οποία μεταδόθηκαν τοπικά, έναντι οκτώ μολύνσεων που είχαν αναφερθεί την προηγούμενη ημέρα, καθώς το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην πολιτειακή πρωτεύουσα Μπρίσμπεϊν εφαρμόζεται για δεύτερη ημέρα.
«Οι ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές και θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα που εμπλέκεται σε αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους, η πολιτειακή πρωθυπουργός Αναστάζια Πάλασεϊ.
«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όλα θα είναι καλά για το Πάσχα. Αν δούμε πολύ καλά νούμερα στα διαγνωστικά τεστ για το Κουίνσλαντ και δεν εντοπίσουμε κάποια μη συνδεδεμένη μετάδοση, οι ενδείξεις για το Πάσχα φαίνονται θετικές» πρόσθεσε η ίδια.
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κάτοικοι στο Μπρίσμπεϊν, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε κρίσιμες θέσεις, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, στα καταστήματα τροφίμων, ενώ επιτρέπεται η εξωτερική άσκηση.
Η Παλασέι δήλωσε ότι η τελική απόφαση για το lockdown θα ληφθεί αύριο το πρωί.
Η γειτονική πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ανάφερε σήμερα ένα νέο κρούσμα τοπικής μετάδοσης, που συνδέθηκε με την έξαρση στο Κουίνσλαντ, αναγκάζοντας τις αρχές να επιβάλουν μερικούς περιορισμούς μέχρι το Πάσχα σε τέσσερις περιοχές.
Οι υγειονομικές αρχές στο Μπρίσμπεϊν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν δύο ξεχωριστές συρροές μετάδοσης της πανδημίας COVID-19, με τον εντοπισμό συνολικού αριθμού 15 κρουσμάτων μέχρι χθες, Τρίτη, ενώ με τα σημερινά κρούσματα ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 17 περιστατικά.
Τα οκτώ νέα περιστατικά τοπικής μετάδοσης που αναφέρθηκαν χθες στο Κουίνσλαντ, συνδέθηκαν με τη βρετανική παράλλαξη του κορονοϊού, με τις αρχές να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των μολύνσεων κατά τις ερχόμενες ημέρες.
Αρκετές πολιτείες της Αυστραλίας έκλεισαν τα σύνορά τους με το Κουίνσλαντ, διαταράσσοντας τα σχέδια για τα ταξίδια του Πάσχα, ενώ το αεροδρόμιο του Μπρίσμπεϊν αναμένει μία δραστική μείωση σε ποσοστό 85% στον αριθμό των εσωτερικών τουριστών μέχρι το Σαββατοκύριακο, σε σχέση με το στόχο διακίνησης επιβατών πριν από την εφαρμογή του lockdown.
Τόσο το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, όσο και οι μαθητικές διακοπές των δύο εβδομάδων, είναι μία περίοδο αιχμής για τον ταξιδιωτικό τομέα της Αυστραλίας.
Η εφαρμογή μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, το κλείσιμο των συνόρων, αλλά και τα συστήματα ταχείας ιχνηλάτησης των κρουσμάτων βοήθησαν την Αυστραλία να διατηρήσει σε σχετικά μικρό αριθμό τα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19.
Η Αυστραλία έχει αναφέρει έναν αριθμό κρουσμάτων λίγο μικρότερο από 29.300 μολύνσεις από την COVID-19 και 909 θανάτους, από την έναρξη της πανδημίας.
Ιαπωνία
Μια έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Οσάκα έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η περιοχή αυτή της ανατολικής Ιαπωνίας, στην οποία μόλις πριν από έναν μήνα ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί, εισέρχεται στη φάση ενός νέου κύματος λοιμώξεων από την COVID-19 που θα μπορούσε να αποδειχθεί το χειρότερο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της.
Στον νομό της Οσάκα καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο 599 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαν καταγραφεί 432 νέα κρούσματα. Ο χθεσινός αριθμός των νέων κρουσμάτων πλησιάζει το ρεκόρ των 654 που είχαν καταγραφεί στις 8 Ιανουαρίου.
“Περιμένω ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Οσάκα θα υπερβεί σύντομα τον αριθμό ρεκόρ που είχε καταγραφεί προηγουμένως”, σημείωσε ο κυβερνήτης Χιφορούμι Γιοσιμούρα σε χθεσινό του τηλεοπτικό διάγγελμα.
“Τα παραλλαγμένα στελέχη δείχνουν να έχουν επιδράσει σε αυτό, αλλά είναι δύσκολο να ειπωθεί επιστημονικά και αντικειμενικά σε ποια έκταση”, πρόσθεσε.
Στην Οσάκα και 10 ακόμη περιοχές της Ιαπωνίας είχε κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Ιανουάριο εν μέσω του τρίτου και πιο θανατηφόρου κύματος της COVID-19 ως σήμερα στη χώρα. Σε όλες με εξαίρεση τις τέσσερις που απαρτίζουν την ευρύτερη περιοχή του Τόκιο είχε αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις αρχές του Φεβρουαρίου καθώς τα κρούσματα και η πίεση στα νοσοκομεία υποχώρησαν.
Η άρση νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι ο πιο πιθανός “λόγος για την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων στην Οσάκα”, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κιότο Γιούκι Φουρούσε, επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν έχει εξετάσει σε βάθος τα στοιχεία.
Τα κρούσματα αυξάνονται και στο Τόκιο, όπου 414 νέες περιπτώσεις καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο, αριθμός ο οποίος εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από τα περισσότερα από 2.000 νέα κρούσματα που καταγράφονταν εκεί ημερησίως κατά την κορύφωση της πανδημίας.
Υγειονομικοί ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εξάπλωση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, τα οποία μπορεί να είναι πιο μεταδοτικά και ανθεκτικά στα εμβόλια. Έκθεση του υπουργείου Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα έδειχνε ότι 649 κρούσματα παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού είχαν διαγνωστεί σε όλη τη χώρα και στα αεροδρόμια, με τις μεγαλύτερες συρροές να εντοπίζονται στην Οσάκα και τον κοντινό νομό Χιόγκο.
Η πόλη Κόμπε στον Χιόγκο πραγματοποίησε τη δική της έρευνα, η οποία έδειξε ότι το 15% όλων των νέων κρουσμάτων έφεραν το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη Βρετανία, με το ποσοστό αυτό να είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που αναμενόταν.
Κίνα
Ενοχλημένη είναι η Κίνα από τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος ζήτησε τη συνέχιση της έρευνας σχετικά με την θεωρία σύμφωνα με την οποία ο κορονοϊός που προκαλεί την Covid-19 ενδέχεται να διέφυγε από εργαστήριο.
Ο επικεφαλής της ομάδας των κινέζων επιστημόνων Λιάνγκ Γουανιάν, που συνεργάσθηκε με την αποστολή των επιστημόνων που ορίσθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ερευνήσουν στην Κίνα την προέλευση του ιού, δήλωσε ότι «δεν κατανοεί την οπτική» του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, «διότι είναι ένας τομέας που αφορά εμάς τους επιστήμονες». Ο κινέζος επιστήμονας δεν πήρε θέση σχετικά με το αίτημα του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους για την αποστολή νέας ομάδας έρευνας στην Κίνα. Απλώς δήλωσε ότι οι κινέζοι ερευνητές «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους ξένους συναδέλφους τους».
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει κατηγορηθεί για υπερβολική ευμένεια απέναντι στο Πεκίνο και έκανε χθες την έκπληξη ζητώντας επιπλέον έρευνες για την θεωρία σύμφωνα με την οποία ο κορονοϊός ενδέχεται να διέφυγε από το εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν, που διαχειρίζεται και μελετά τους κορονοϊούς και βρίσκεται στην πόλη – επίκεντρο της επιδημίας Covid-19, όπου εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο 2019 η νόσος για να διαδοθεί στην συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στο προκαταρκτικό πόρισμα που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα, οι διεθνείς εμπειρογνώμονες που επισκέφθηκαν την Γουχάν τον Ιανουάριο, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της επιδημίας, έπειτα συνεχείς καθυστερήσεις και προσκόμματα που έδειξαν την απροθυμία του Πεκίνου να δεχθεί την πραγματοποίηση επιτόπιας έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού, φθάνουν στο συμπέρασμα ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» ο ιός να προήλθε από διαφυγή από εργαστήριο. Να σημειωθεί ότι στο πόρισμα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο που προωθεί το Πεκίνο για «μετάδοση του κορονοϊού στην Κίνα από κατεψυγμένα τρόφιμα» τα οποία εισήχθησαν από το εξωτερικό.
Αυτήν την θέση άλλωστε επανέλαβε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας την επιστημονική κοινότητα «να ερευνήσει και σε άλλες περιοχές του κόσμου, και όχι μόνο στην Κίνα».
Ο Λιάνγκ Γουανιάν απέκρουσε επίσης τις δηλώσεις του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα απέκρυψε στοιχεία από την διεθνή ομάδα των επιστημόνων κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Κίνα.
Ο επικεφαλής της μελέτης για την κινεζική πλευρά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κινέζοι και διεθνείς ερευνητές είχαν πρόσβαση στα ίδια δεδομένα κατά την διάρκεια της έρευνας, ωστόσο, «φυσικά, βάσει του κινεζικού νόμου, ορισμένα δεδομένα δεν μπορούν να απομακρυνθούν ή να φωτογραφηθούν, αλλά όταν τα αναλύαμε από κοινού στην Γουχάν, όλοι έβλεπαν την βάση δεδομένων, το υλικό – όλα μαζί τα κάναμε».
Ο Λιάνγκ Γουανιάν απέρριψε τις κατηγορίες για συστηματική καθυστέρηση της δημοσίευσης του κοινού πορίσματος, αλλά παραδέχθηκε ότι «κάθε φράση, κάθε συμπέρασμα, κάθε στοιχείο» έπρεπε να επιβεβαιωθεί και από τις δύο πλευρές πριν δημοσιευθεί, βάσει της αρχής ότι «η ποιότητα προηγείται».
Επαναλαμβάνοντας δε την θέση που προωθεί το Πεκίνο, ο Λιάνγκ Γουανιάν δήλωσε ότι «τώρα ο κόσμος πρέπει να ερευνήσει περαιτέρω για πιθανά πρώιμα κρούσματα της Covid-19 εκτός της Κίνας», κατά την επόμενη φάση της αναζήτησης της προέλευσης της πανδημίας.
Η κινεζική πόλη Ρουίλι, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Μιανμάρ, τέθηκε σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό έξι κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
Η εστία αυτή στην επαρχία Γιουνάν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κίνας, αποτελεί τη μεγαλύτερη συρροή κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που ανακοινώνεται στην χώρα εδώ και σχεδόν δύο μήνες.
Η Ρουίλι, μια πόλη 210.000 κατοίκων, κατέγραψε επίσης τρία ασυμπτωματικά κρούσματα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας, οι οποίες διευκρίνισαν ότι οι τρεις ασυμπτωματικοί που διαγνώσθηκαν με τον νέο κορονοϊό είναι πολίτες της Μιανμάρ.
Τα κινεζικά σύνορα είναι κλειστά εδώ και έναν χρόνο. Η Ρουίλι αποτελούσε πριν από την επιβολή των περιορισμών για την αναχαίτιση της επιδημίας της COVID-19 ένα σημαντικό μεθοριακό σημείο διέλευσης με την πόλη Μιζ, στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Οι αρχές προειδοποίησαν ότι θα “καταστείλουν αυστηρά τις παράνομες διελεύσεις των συνόρων” όπως και τα δίκτυα διακινητών και αυτούς που φιλοξενούν ανθρώπους που έχουν περάσει παράνομα τη μεθόριο.
Ωστόσο οι αρχές δεν συνέδεσαν συγκεκριμένα τον εντοπισμό των κρουσμάτων αυτών με ενδεχόμενες διελεύσεις των συνόρων από πολίτες που διέφυγαν από την Μιανμάρ.
Το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ προκάλεσε φόβους για μια μαζική φυγή του πληθυσμού στο εξωτερικό στην περίπτωση που η βία εντεινόταν.
Η καραντίνα στην Ρουίλι επιβλήθηκε για μια εβδομάδα. Οι κάτοικοι δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από το σπίτι τους χωρίς “συγκεκριμένο λόγο” και μόνον ένας άνθρωπος από το κάθε νοικοκυριό μπορεί να αναλάβει τον ανεφοδιασμό του, με άδεια.
Η Κίνα, στην οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός στα τέλη του 2019, έχει ουσιαστικά εξαλείψει την επιδημία από την άνοιξη του 2020. Ο επίσημος απολογισμός της χώρας σε κρούσματα του νέου κορονοϊού ανέρχεται σε λίγο περισσότερα από 90.000 και σε θανάτους που οφείλονται στην COVID-19 σε 4.636.
Γερμανία
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 17.051 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.808.873, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Παράλληλα, ακόμη 249 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 76.342 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.
Iρλανδία
Η Ιρλανδία ελπίζει ότι θα ξανανοίξει όλα τα καταστήματά της τον Μάιο, για πρώτη φορά αυτή τη χρονιά, αλλά και τα ξενοδοχεία της τον Ιούνιο, όπως δήλωσε χθες, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωση μία μικρή χαλάρωση ενός από τα πιο σκληρά και μεγαλύτερα σε διάρκεια εθνικά lockdown, που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη.
Η Ιρλανδία έκλεισε τα περισσότερα καταστήματα, εργοτάξια και τον τομέα της φιλοξενίας στα τέλη Δεκεμβρίου, μετά από μία σύντομη επανεκκίνηση ,που προκάλεσε ένα ξέσπασμα των μολύνσεων από την COVID-19. Μία σταθερή πτώση των ποσοστών μόλυνσης από τότε, διακόπηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Με την υπομονή των ανθρώπων να εξαντλείται, η κυβέρνηση θα επιτρέψει την συνάντηση μεταξύ δύο οικογενειών σε εξωτερικούς χώρους από την 12η Απριλίου και θα προχωρήσει στην άρση του περιορισμού μετακίνησης των 5 χιλιομέτρων, ώστε να επιτραπεί η μετακίνηση των ανθρώπων μεταξύ διαφορετικών κομητειών.
Οι εργασίες στις οικοδομές θα ξαναρχίσουν μετά τη 12η Απριλίου, ενώ άμεσα θα μπορούν να συναντηθούν σε εσωτερικούς χώρους, δύο άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί.
Η επανάληψη μερικών εξωτερικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων για τα παιδιά και η επαναλειτουργία εξωτερικών χώρων, όπως οι ζωολογικοί κήποι, θα ακολουθήσουν δύο εβδομάδες μετά. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί «πολλή περισσότερη ελευθερία το καλοκαίρι», αν αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ιρλανδίας εξελιχθεί, όπως έχει προγραμματιστεί.
«Σε ολόκληρη την Ευρώπη τώρα, η COVID-19 προκαλεί πολύ σοβαρές δυσκολίες και ακόμα μία έξαρση της μετάδοσης των κρουσμάτων. Μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό, αν βαδίσουμε μπροστά με λογική και ασφάλεια», είπε ο Μάρτιν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, τονίζοντας απευθυνόμενος στους Ιρλανδούς, ότι βρίσκονται στην τελευταία φάση μιας τρομακτικής περιπέτειας.
Η εφαρμογή του τρίτου πακέτου περιοριστικών μέτρων στην Ιρλανδία πέρυσι μετέτρεψε μία κατάσταση με μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά μεταδοτικότητας της COVID-19 παγκοσμίως τον Ιανουάριο, σε μία κατάσταση με τη χαμηλότερη μεταδοτικότητα στην Ευρώπη.
Ο αριθμός των περιστατικών μόλυνσης ανά 100.000 ανθρώπους που καταγράφηκε τις τελευταίες 14 ημέρες, ήταν γύρω στα 160.
Όπως και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προώθηση εμβολίου κατά της COVID-19 δέχθηκε πλήγμα από τα προβλήματα στη διάθεσή του, αλλά οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν σημαντικά για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Μάρτιν δήλωσε ότι ποσοστό 80% των ενηλίκων θα πρέπει να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 μέχρι το τέλος Ιουνίου, με ποσοστό 70% των ενηλίκων να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ένα μήνα αργότερα. Αυτό θα επιτρέψει να υπάρξουν «σημαντικές ευκαιρίες για επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ευρύτερο επίπεδο» εκτίμησε ο ίδιος. (Γράφημα: https://tmsnrt.rs/3tUM8ta)
Παρά το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι καλωσόρισαν την προοπτική επαναλειτουργίας των επιχειρήσεών τους τον Ιούνιο, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ αντέδρασαν με θυμό για τη μη συμμετοχή τους στο σχέδιο.
«Ούτε ημερομηνίες ούτε σχέδιο. Δεν υπάρχει ελπίδα για τη βιομηχανία μας, τη στιγμή αυτή. Είμαστε πολύ μπερδεμένοι. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο Μάρτιν δεν αναφέρθηκε στις υπόλοιπες επιχειρήσεις της φιλοξενίας», δήλωσε ο Άντριαν Κάμινς εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Εστιατορίων στην Ιρλανδία.
Υεμένη
Η Υεμένη, εμπόλεμη χώρα και θέατρο μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής, έλαβε την πρώτη παρτίδα 360.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19, μέσω του μηχανισμού COVAX, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.
Το φορτίο αυτό έφτασε στο Άντεν, προσωρινή έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, και αποτελεί μέρος του προγράμματος συνολικά “1,9 εκατομμυρίου δόσεων που πρόκειται να λάβει η χώρα το 2021”, εξήγησε η Unicef.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγες ημέρες μετά την έκτακτη έκκληση που απηύθυναν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
“Οι MSF παρατηρούν μεγάλη αύξηση του αριθμού των ασθενών με σοβαρή μορφή της covid-19 που χρήζουν νοσηλείας στο Άντεν και σε άλλες περιοχές της χώρας”, έγραψε στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση το Σάββατο.
“Η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων covid-19 στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική”, είχε υπογραμμίσει ο Ραφαέλ Βέιχτ επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Υεμένη.
Ο ίδιος είχε ζητήσει από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να “εντείνουν άμεσα την έκτακτη απάντησή τους στην covid-19”, αλλά και μεγαλύτερη στήριξη από τους διεθνείς δωρητές.
“Δυστυχώς πολλοί από τους ασθενείς που βλέπουμε είναι ήδη σε κρίσιμη κατάσταση όταν φτάνουν (στο νοσοκομείο)”, είχε σχολιάσει η Λίνε Λούτενς ιατρική συντονίστρια των MSF στην Υεμένη.
Σύμφωνα με την ίδια, η φροντίδα αυτών των ασθενών “είναι τεχνικά δύσκολη και απαιτεί υψηλού επιπέδου θεραπεία”.
Όμως οι MSF υπενθύμισαν ότι οι ικανότητες των ιατρικών κέντρων στην Υεμένη να παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς στην εντατική θεραπεία “είναι περιορισμένες”, καθώς το σύστημα υγείας της χώρας έχει καταρρεύσει λόγω του μακροχρόνιου πόλεμου.
Η Ανώτατη Εθνική Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης, η υπηρεσία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης που έχει αναλάβει την αντιμετώπιση της πανδημίας cοvid-19, ζήτησε χθες Τρίτη από την κυβέρνηση να κηρύξει “υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης” και να επιβάλει “μερική απαγόρευση κυκλοφορίας” λόγω του “δεύτερου κύματος” της πανδημίας.
Η Υεμένη καταγράφει αυτή την περίοδο περίπου 100 νέα κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, πολύ περισσότερα απ’ ό,τι στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, η οποία είχε φανεί να μην πλήττει ιδιαίτερα τη χώρα που είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.
Ειδικοί εκτιμούν ωστόσο ότι οι αριθμοί αυτοί στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτεροι, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά διαγνωστικά τεστ.
Η χώρα των περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων έχει επισήμως καταγράψει περίπου 4.100 κρούσματα και 863 θανάτους από covid- 19.
Ρωσία
Η Ρωσία καταχώρισε το πρώτο παγκοσμίως εμβόλιο κατά της COVID-19 για ζώα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική εποπτική αρχή Rosselkhoznadzor.
Η Ρωσία παράγει ήδη τρία εμβόλια κατά του κορονοϊού για τον άνθρωπο, με το γνωστότερο από αυτά να είναι το Sputnik V.
Η Μόσχα έχει επίσης δώσει επείγουσα έγκριση για δύο ακόμη εμβόλια, τα EpiVacCorona και CoviVac.
Το εμβόλιο για τα ζώα, το οποίο παρασκευάζεται από μια μονάδα της Rosselkhoznadzor, ονομάστηκε Carnivac-Cov, σύμφωνα με την εποπτική αρχή.
“Στις κλινικές δοκιμές του Carnivac-Cov, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο, συμμετείχαν σκύλοι, γάτες, αρκτικές αλεπούδες, μινκ, αλεπούδες και άλλα ζώα”, δήλωσε ο Κοντσταντίν Σαβένκοφ, υποδιευθυντής της εποπτικής αρχής.
“Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μας επιτρέπουν να καταλήξουμε στο ότι το εμβόλιο είναι αβλαβές για τα ζώα και έχει μεγάλη ανοσολογική απόκριση, με αντισώματα κατά του κορονοϊού να αναπτύσσονται στο 100% των περιπτώσεων”, σημείωσε ο Σαβένκοφ.
Η ανοσία διαρκεί για έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, αλλά οι παρασκευαστές του εμβολίου συνεχίζουν να αναλύουν αυτό το δεδομένο, ανακοίνωσε η εποπτική αρχή.
Η μαζική παραγωγή του εμβολίου μπορεί να ξεκινήσει ενδεχομένως και τον Απρίλιο, πρόσθεσε η Rosselkhoznadzor.
Αυστρία
Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία αποφάσισε χθες, Τρίτη, ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις σε άτομα κάτω των 60 ετών, η Αυστρία θα παραμείνει αμετάβλητα στο σχέδιο εμβολιασμού με το εμβόλιο της εταιρείας, καθώς, σύμφωνα με την επικεφαλής της Αυστριακής Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εάν ακολουθηθεί η γερμανική σύσταση, η ομάδα ηλικίας από 18 έως 55 ετών δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί επαρκώς, επειδή υπάρχουν πολύ λίγα εναλλακτικά εμβόλια.
Ο εμβολιασμός με το AstraZeneca μπορεί να προκαλέσει σε μεμονωμένες περιπτώσεις «πολύ δραματικά, αν και πάρα πολύ σπάνια συμβάντα, ωστόσο πρέπει κανείς να παρατηρήσει τη συνολική κατάσταση», δήλωσε μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση η Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ, η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Φυσικά είναι «πολύ ανησυχητικό όταν προκύπτουν τέτοιες περιπτώσεις με ένα εμβόλιο, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει η δραματικότητα της νόσου την οποία αντιμετωπίζουμε», καθώς επί του παρόντος καταγράφονται στην Αυστρία τέσσερις έως έξι θάνατοι CoV την εβδομάδα στην ομάδα ατόμων κάτω των 55 ετών, ανέφερε.
Αντιθέτως, σε 100.000 ανθρώπους που εμβολιάστηκαν, ένας ή δύο είχαν σοβαρές διαταραχές πήξης «που πιθανότατα σχετίζονται με τον εμβολιασμό», στις οποίες τα αιμοπετάλια βλάφθηκαν και στη συνέχεια οδήγησαν σε σχηματισμό θρόμβου αίματος, ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η αντίδραση μπορεί να διαπιστωθεί μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca.
«Το ερώτημα που τίθεται είναι: ποια είναι η εναλλακτική λύση, καθώς επί του παρόντος η Αυστρία δεν διαθέτει αρκετά εναλλακτικά εμβόλια και, αν κάποιος ακολουθούσε τη γερμανική σύσταση σε αυτήν τη χώρα, δεν θα μπορούσαμε να φροντίσουμε επαρκώς προς το παρόν την ομάδα ηλικίας 18 έως 55 ετών», παρατήρησε η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Επομένως η ίδια θεωρεί ότι οι ασθενείς και οι γιατροί μπορούν να ενημερώνονται για τον κίνδυνο και ότι μπορεί να αναληφθεί δράση το συντομότερο δυνατό, εάν εμφανιστούν τα αντίστοιχα συμπτώματα.
Σύμφωνα με την Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ, αυτά τα θρομβωτικά συμβάντα με „τυπικά συμπτώματα” εμφανίζονται μετά από τέσσερις έως δέκα ημέρες και εκδηλώνονται με „ναυτία, ξαφνικό πυρετό, συνεχή πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος”.
Ήδη στις 19 Μαρτίου, μετά την απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) να συστήσει την περαιτέρω χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του νέου κιορονοϊού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Αυστρίας — η οποία δεν είχε αναστείλει την χορήγηση αυτού του εμβολίου στην Αυστρία — υιοθετώντας την απόφαση, είχε ανακοινώσει την αμετάβλητη περαιτέρω χορήγηση του.
Με βάση την αξιολόγηση του EMA, συνιστάται αμετάβλητα η συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού, το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου εμφάνισης θρόμβων αίματος (θρομβο-εμβολικά επεισόδια), αναφερόταν σχετικά.
„Τα οφέλη του εμβολίου στην καταπολέμηση της ακόμη διαδεδομένης απειλής της COVID-19 εξακολουθούν να υπερτερούν του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών. Δεν υπάρχει ένδειξη προβλήματος με οποιαδήποτε παρτίδα του εμβολίου ή με κάποιο συγκεκριμένο τόπο παραγωγής”, υπογραμμιζόταν στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της Αυστριακής Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το εμβόλιο της AstraZeneca δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρόμβων αίματος : „σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, υπάρχει ένδειξη πολύ χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1: 100.000) μιας σπάνιας μορφής διαταραχών πήξης με θρόμβους αίματος μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 και αυτό πρέπει να επισημαίνεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης πριν από τον εμβολιασμό”.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ