Επικαιρότητα

ΗΠΑ- Λουκέτο Silicon Valley Bank: Ανησυχία για ντόμινο εξελίξεων

Σε αναζήτηση αγοραστή στη Μέση Ανατολή για την τράπεζα SVB UK / FT.

Parallaxi
ηπα-λουκέτο-silicon-valley-bank-ανησυχία-για-ντόμινο-983215
Parallaxi

Διευθυντικά στελέχη στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά και επενδυτές ανησυχούσαν όλο και περισσότερο χθες, σχετικά με το ενδεχόμενο η κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) να προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο συμπαρασύροντας άλλες περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες, στην περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές, δεν βρουν έναν αγοραστή για την SVB στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ώστε να προστατευτούν οι καταθέσεις που δεν έχουν διασφαλιστεί.

Η SVB Financial Group που είχε εξειδικευτεί στο δανεισμό προς νέες επιχειρήσεις (Startup) έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα που κατέρρευσε την Παρασκευή από την οικονομική κρίση του 2008, προκαλώντας εκνευρισμό στις αγορές και αποκλείοντας την πρόσβαση επιχειρήσεων και επιχειρηματιών σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ομοσπονδιακός κυβερνητικός οργανισμός Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), που διορίστηκε για την ανάληψη των αρχικών καθηκόντων διαχείρισης της τράπεζας, θα προσπαθούσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να βρει μία άλλη τράπεζα που θα ήθελε να συγχωνευτεί με την SVB, όπως δήλωσαν την Παρασκευή, πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει αν επίκειται κάποια συμφωνία.

Μερικά διευθυντικά στελέχη των εταιριών προσφοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και του τραπεζικού τομέα δήλωσαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να είναι σημαντική για οποιαδήποτε τράπεζα και ενδεχόμενα θα απαιτούσε την παροχή ειδικών εγγυήσεων από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και τη διάθεση πρόσθετων επιχορηγήσεων για τον οποιονδήποτε αγοραστή.

ΗΠΑ: Η προστασία των καταθετών είναι προτεραιότητα για την Τζάνετ Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ, αντιδρώντας στην κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) για την προστασία των καταθετών, δηλώνοντας ωστόσο, ότι δεν εξετάζεται μία μεγάλη οικονομική διάσωση.

“Αφήστε με να ξεκαθαρίσω ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπήρξαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν οικονομικά… Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έχουν το νόημα ότι δεν θα το ξανακάνουμε αυτό”, δήλωσε η Γέλεν στην τηλεοπτική εκπομπή News Sunday Morning του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

“Ωστόσο, ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κάλυψη των αναγκών τους”, δήλωσε η Γέλεν.

Βρετανία: Προθεσμία 24 ωρών δόθηκε στις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες για τη διάσωση της SVB UK

Προθεσμία 24 ωρών δόθηκε στις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Βρετανίας προκειμένου να διασώσουν από την κατάρρευση την τράπεζα Silicon Valley Bank UK (SVB UK), καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας προετοιμάζεται να τη θέσει σε διαδικασία πτώχευσης, όπως μετέδωσε την Κυριακή το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Δανειστές όπως, η Barclays PLC και η Lloyds Banking Group συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία, προσέγγισε το διοικητικό συμβούλιο της SVB UK στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να διαπιστώσει αν θα μπορούσε να επιτευχθεί μία έκτακτη συμφωνία εξαγοράς, σύμφωνα με το Sky News.

Βρετανία: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει δράση για τον περιορισμό των συνεπειών από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας SVB

Ο Βρετανός υπουργός των Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, αλλά και με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι προκειμένου “να αποφευχτούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες” που προκύπτουν από το χάος γύρω από τη θυγατρική της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Εργαζόμαστε σταθερά το Σαββατοκύριακο στη διάρκεια της νύχτας”, δήλωσε ο Χαντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. “Θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα, σχέδια, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες οικονομικής ρευστότητας και να πληρώσουν το προσωπικό τους”.

Ο Χαντ δήλωσε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εξεύρεση “μιας μακροπρόθεσμης λύσης που ελαχιστοποιεί ή ακόμη και αποφεύγει συνολικά, απώλειες για μερικές από τις περισσότερο υποσχόμενες εταιρίες μας”.

Η δραματική κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας SVB Financial Group, που είχε ως αντικείμενο τη δανειοδότηση νέων εταιριών (startup) στον τομέα της τεχνολογίας, ήταν το μεγαλύτερο τραπεζικό συμβάν, από την οικονομική κρίση του 2008.

Με δεδομένη τη σημασία που είχε η τράπεζα SVB για τους πελάτες της, η κατάρρευσή της θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για μερικές εταιρίες, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Χαντ.

Σε αναζήτηση αγοραστή στη Μέση Ανατολή για την τράπεζα SVB UK / FT

Η κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να βρει αγοραστή από τη Μέση Ανατολή για την εξαγορά της βρετανικής θυγατρικής της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB UK) προκειμένου να αποτρέψει τη διάχυση των συνεπειών από την κατάρρευση της SVB στον τεχνολογικό τομέα, όπως ανέφερε σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας “The Financial Times”.

H SVB UK έχει οικονομικό ύψος καταθέσεων 7 δισεκατομμυρίων λιρών (8,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να τη θεωρεί ως τράπεζα που έχει πτωχεύσει, την Παρασκευή, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλείται πηγές που έχουν ενημερωθεί για το ζήτημα αυτό.

Ο αγοραστής από τη Μέση Ανατολή έχει ηγετικό ρόλο στην κατάθεση προσφορών για την εξαγορά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Ν.Χ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα