ΗΠΑ: Οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένονται πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου
Οι νεότερες εξελίξεις της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα αρχίσουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως αφότου λάβουν την έγκριση των υγειονομικών αρχών, δήλωσε σήμερα ο Μόνσεφ Σλάουι, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβερνητικής ομάδας για τα εμβόλια.
“Το σχέδιό μας είναι να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τα εμβόλια προς τα κέντρα εμβολιασμού εντός 24 ωρών μετά την έγκριση, επομένως, αναμένω αυτό να γίνει ενδεχομένως τη δεύτερη ημέρα μετά την έγκριση, την 11η ή τη 12η Δεκεμβρίου”, είπε ο Σλάουι στο CNN, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία κατά την οποία αναμένονται οι πρώτοι εμβολιασμοί.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε επίσης πως ελπίζει ότι μόλις ξεκινήσει αυτή η εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού, η χώρα θα μπορέσει να πετύχει τη “συλλογική ανοσία” τον μήνα Μάιο.
“Κανονικά, με το ποσοστό αποτελεσματικότητας που έχουμε (94%), το να εμβολιάσουμε το 70% ή σχεδόν αυτό το ποσοστό του πληθυσμού θα επέτρεπε να έχουμε μια πραγματική συλλογική ανοσία. Αυτό θα γίνει πιθανόν τον Μάιο ή κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα σχέδιά μας”, εξήγησε.
“Ελπίζω πραγματικά να δούμε τα επίπεδα αρνητικής αντίληψης του εμβολίου να μειώνονται και την αποδοχή από τους πολίτες να αυξάνεται. Αυτό θα είναι αναγκαίο για να μας βοηθήσει”, επισήμανε.
Το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 μπορεί να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές την προσεχή εβδομάδα , γράφει η Telegraph
Το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 θα μπορούσε να λάβει έγκριση από τις αρμόδιες βρετανικές ρυθμιστικές αρχές μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Telegraph.
Η βρετανική ρυθμιστική αρχή θα αρχίσει επίσημη αξιολόγηση του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech SE, με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) να αναφέρει ότι είναι έτοιμο να χορηγήσει δόσεις του εμβολίου την 1η Δεκεμβρίου, γράφει η Telegraph
Η G20 υπόσχεται δίκαιη διανομή του εμβολίου του κορονοϊού
Η G20 υποσχέθηκε σήμερα να καταβάλει “κάθε δυνατή προσπάθεια” για να εξασφαλίσει τη δίκαιη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 σε όλο τον κόσμο και να υποστηρίξει τις φτωχές χώρες των οποίων οι οικονομίες έχουν καταστραφεί από την κρίση, στο τέλος της διαδικτυακής συνόδου κορυφής που οργάνωσε το Ριάντ.
Καθώς η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει, η Ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου υιοθέτησε έναν συναινετικό τόνο για τις προκλήσεις που έρχονται σε μια τελική δήλωση που δεν αναφέρει λεπτομέρειες για πολλά από τα θέματα που κυριάρχησαν στη σύνοδο κορυφής.
“Έχουμε κινητοποιήσει πόρους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών χρηματοδότησης στον τομέα της παγκόσμιας υγείας για την υποστήριξη της έρευνας, της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διανομής τεστ, ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών και εμβολίων κατά της Covid-19”, επιβεβαίωσαν οι ηγέτες της G20 στο τελικό κείμενο.
“Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την προσιτή και δίκαιη πρόσβασή τους σε όλους”, πρόσθεσαν.
Καθώς τα πλουσιότερα κράτη καταρτίζουν τα προγράμματα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους — οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν την έναρξη του εμβολιασμού ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου — οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν εμπόδια που μπορεί να στερήσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους από την πρώτη προστασία κατά του ιού.
Οι εκκλήσεις αυξάνονται συνεπώς ώστε η G20 να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να εγγυηθεί την πρόσβαση όλων στα τεστ, στις θεραπείες και στα εμβόλια.
Όπως και άλλοι ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι η κρίση του κορονοϊού είναι “ένα τεστ για την G20”, τονίζοντας ότι “δεν θα υπάρξει καμιά αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία που δεν θα είναι παγκόσμια απάντηση”.
Ωστόσο, το τελικό κείμενο δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο κάλυψης του κολοσσιαίου κόστους που προϋποθέτει η διανομή των εμβολίων σε μεγάλη κλίμακα.
Ισπανία: Το πρόγραμμα εμβολιασμού θ’ αρχίσει τον Ιανουάριο, δηλώνει ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ
Η Ισπανία θα ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τον Ιανουάριο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
Ο Σάντσεθ είπε ότι η Ισπανία και η Γερμανία είναι οι πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ένα πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού.
Ιταλία: Μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και λιγότερα τεστ
Μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού και των νεκρών, αλλά και διεξαγωγή περιορισμένου αριθμού διαγνωστικών τεστ καταγράφεται σήμερα στην Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα περιστατικά είναι 28.337 και το τελευταίο εικοσιτετράωρο 562 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Πραγματοποιήθηκαν 188. 747 διαγνωστικά τεστ, εκ των οποίων το 15,01% προέκυψε θετικό.
Χθες τα νέα κρούσματα ήταν 34.767 και 692 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 237.255 τεστ. Στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται 3.801 άνθρωποι (43 περισσότεροι από χθες) και στους νοσοκομειακούς θαλάμους 34.279 (234 περισσότεροι από χθες).
Στην φάση αυτή, στην Ιταλία οι θετικοί στον ιό είναι 805.947 ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει 1.408.868 πολίτες . Σε ότι αφορά τις περιοχές με περισσότερα ημερήσια κρούσματα, στην πρώτη θέση συνεχίζει να βρίσκεται η Λομβαρδία ( 5.094) ενώ ακολουθούν η Καμπανία με κύρια πόλη την Νάπολη (3.217), το Βένετο (2.956) και η Εμίλια Ρομάνια (2.665), με πρωτεύουσα την Μπολόνια.
Αυστρία: Καταγράφηκαν 5.226 νέα κρούσματα κορονοϊού
Με τις 5.226 νέες μολύνσεις κορονοϊού εντός 24 ωρών που αναφέρθηκαν σήμερα για την Αυστρία από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, ο αριθμός αυτός συνεχίζει να είναι “δραματικά υψηλός”, και μάλιστα για ημέρα Κυριακή, επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ.
Το ευχάριστο είναι, κατά την γνώμη του, ότι μετά από εβδομάδες έντονης ανόδου του, ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε νοσοκομείο μειώθηκε ελαφρά για πρώτη φορά σε 4.458, μεταξύ αυτών και οι βαριά ασθενείς που χρήζουν εντατικής θεραπείας, και των οποίων ο αριθμός μειώθηκε κατά 14 σε 683, ενώ συνεχίζει να είναι πολύ υψηλός, ο αριθμός των νέων θανάτων, που ήταν 60 μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο.
“Το μερικό lockdown, που ξεκίνησε πριν από δυόμισι εβδομάδες, έχει σαφώς φέρει μία σταθεροποίηση (σε δραματικά υψηλό επίπεδο), αλλά όχι σημαντική μείωση των νέων λοιμώξεων”, προσθέτει, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα, ότι το |σκληρό lockdown” που ισχύει από την περασμένη Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, δεν μπορεί ακόμη να έχει επιδράσει την έκτη ημέρα.
“Προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο, πρέπει να υπάρξουν σαφείς μειώσεις των νέων λοιμώξεων, και τώρα πρέπει να αποφεύγονται από όλους μας όλες οι επαφές που πραγματικά δεν είναι απαραίτητες”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, ένα από τα μέτρα μετά το “σκληρό lockdown”, που ισχύει μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, θα είναι μαζικά τεστ του πληθυσμού, και τέτοια τεστ διενεργούνται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Νότιο Τιρόλο, όπου έχει σταλεί εκπρόσωπος του αυστριακού επιτελείου αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού.
“Φαίνεται ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από την εμπειρία από το Νότιο Τιρόλο – πάνω απ ‘όλα ότι η συνεχής ψηφιοποίηση, η συνεχής λειτουργικότητά της παρά την ακραία επιβάρυνση και η σωστή επικοινωνία είναι καθοριστικής σημασίας”, τονίζει ο Ρούντολφ ‘Ανσομπερ.
Στο μεταξύ, όπως έγινε απόψε γνωστό, σε συνολικά 322.313 ανθρώπους (από τους 350.000 που είχαν προσκληθεί προς τούτο) διενεργήθηκαν μαζικά τεστ Covid-19, και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εκεί υγειονομικές υπηρεσίες, το ποσοστό των θετικών ήταν 0,9%, πολύ χαμηλότερο από εκείνο που θα περίμενε κανείς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αυστρία: “Τίποτε δεν είναι σίγουρο σε τέτοιους καιρούς”, τονίζει ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, αδυνατώντας να υποσχεθεί συγκεκριμένες χαλαρώσεις μετά τη λήξη του δεύτερου “σκληρού lockdown”
Πιθανές χαλαρώσεις, μετά την λήξη του δεύτερου “σκληρού lockdown” που ισχύει από την περασμένη Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, και μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, δεν θέλει να υποσχεθεί ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των συγκυβερνώντων Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, καθώς “τίποτε δεν είναι σίγουρο σε τέτοιους καιρούς”, όπως επισήμανε ο ίδιος σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.
Προσωπικό του μέλημα, ωστόσο, είναι να ανοίξουν και πάλι πλήρως τα σχολεία και επίσης θέλει να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες λειτουργίας μέχρι τα Χριστούγεννα για το λιανικό εμπόριο.
Υποθέτει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος, ανέφερε ο ίδιος σε σχέση με την επανάληψη των σχολικών μαθημάτων, και το εάν αυτό θα συμβεί από την 7η Δεκεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, εξαρτάται από τον αριθμό των λοιμώξεων και τη δυναμική της πανδημίας, που σημαίνει ότι ο αριθμός αναπαραγωγής θα πρέπει να είναι “αισθητά κάτω από το ένα για αρκετές εβδομάδες”.
Ο αντικαγκελάριος υπεραμύνθηκε της απόφασης για το κλείσιμο όλων των σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, παρατηρώντας πως αυτά μπορεί να μην είναι παράγοντες μόλυνσης όπως άλλα κοινωνικά γεγονότα, ωστόσο ο ιός μεταδίδεται επίσης και εκεί.
“Η εκπαίδευση είναι επίσης ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας”, σημείωσε, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να γίνουν όλα για να μπορεί , “με πρόσθετα μέτρα ασφαλείας”, τα σχολεία να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου.
Όπως είχε προαναγγείλει την περασμένη Κυριακή ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, το Σαββατοκύριακο της 5ης και 6ης Δεκεμβρίου, δηλαδή στο τέλος του “σκληρού lockdown”, θα μπορούν να υποβληθούν σε τεστ και οι 200.000 εκπαιδευτικοί της χώρας, και, κατά την άποψή του Βέρνερ Κόγκλερ είναι “έξυπνο και σκόπιμο” να διενεργούνται τεστ σε συγκεκριμένες ομάδες.
Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο, η χαλάρωση που προσδοκά το εμπόριο θα πρέπει να επίσης να υπάρξει, ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει μόνο “σταδιακά και προσεκτικά”, και καλό θα ήταν, για παράδειγμα, να μπορούσαν να εξασφαλιστούν “όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες ανοίγματος” μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, έτσι ώστε να μπορεί πραγματοποιηθεί ορισμένος διαχωρισμός του μεγάλου αριθμού των πελατών.
Βρετανία: 56χρονος νίκησε τον κορονοϊό μετά από 222 μέρες μάχης -«Χτύπησα την πόρτα της αιωνιότητας, αλλά ευτυχώς δεν άνοιξε»
Ο Αλί Σακαλιόγκλου βγήκε νικητής από τη μάχη με τον κορωνοϊό, περνώντας 222 ημέρες στο νοσοκομείο και την εντατική.
Ο 56χρονος είναι ο ασθενής με κορωνοϊό που νοσηλεύεται τις περισσότερες ημέρες σε νοσοκομείο στη Μεγάλη Βρετανία. Οπως σημειώνει το ITV, η οικογένειά του αποκάλυψε ότι δεν τους είχαν δώσει ελπίδα να επιβιώσει. Και όμως ο άνδρας τους διέψευσε και βγήκε νικητής!
Ο Αλί, πατέρας 5 παιδιών και οδηγός ταξί, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στα τέλη Μαρτίου, την ώρα που Βρετανία τέθηκε σε lockdown. Ο 56χρονος είχε χάσει τη γεύση του και υπέφερε από υψηλό πυρετό. Τότε, κανείς δεν ήξερε ότι θα επέστρεφε σπίτι μετά από σχεδόν επτά μήνες.
Ο άνδρας εισήχθη σε ΜΕΘ και ήταν σε κώμα, όπου υπέστη καρδιακή προσβολή, ηπατική, νεφρική και πνευμονική ανεπάρκεια αλλά και γάγγραινα. Οπως είπε στο ITV News «χτύπησα την πόρτα (της αιωνιότητας) μερικές φορές, αλλά η πόρτα δεν άνοιξε, ευτυχώς». Στην οικογένειά του είπαν τρεις φορές ότι δεν θα τα καταφέρει, αλλά αφού ανάρρωσε, επέστρεψε στο σπίτι στις 11 Νοεμβρίου. «Δεν ξέρω πώς το κατάφερα, πραγματικά δεν ξέρω», δηλώνει, προσθέτοντας ότι δεν είχε ιδέα ότι ήταν τόσο πολύ καιρό σε κώμα
Ο Σακαλιόγκλου είπε ότι δεν έχει ιδέα ότι ήταν τόσο πολύ σε κώμα. Η ανάρρωσή του ήταν εξίσου δύσκολη, καθώς στην αρχή δεν μπορούσε να κινήσει ούτε ένα δάχτυλο. «Οι πραγματικοί ήρωες είναι οι νοσοκόμες, οι γιατροί, που είναι εκεί έξω που κάνουν υπέροχη δουλειά. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε επιβιώσει», είπε, μεταξύ άλλων.
Βρετανία-κορονοϊός: 18.662 νέα κρούσματα Covid-19, 398 θάνατοι
Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν σήμερα 18.662 νέα κρούσματα κορονοϊού και 398 θανάτους ανθρώπων που επήλθαν μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωσή τους με τον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ο αριθμός των θανάτων περιλαμβάνει 141, οι οποίοι παραλείφθηκαν από τον συνολικό αριθμό χθες, Σάββατο λόγω λάθους στην επεξεργασία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Τα στοιχεία του Σαββάτου ανέφεραν 19.875 νέα κρούσματα και 341 θανάτους.
G20: Είναι καθοριστικό ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα λόγω του κορονοϊού
Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δήλωσαν σήμερα ότι ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικό όσο είναι τώρα λόγω της κρίσης του κορονοϊού, σύμφωνα με το τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής της G20, καθώς η Ομάδα των 20 δεσμεύτηκε να διατηρήσει τις αγορές ανοιχτές και να επιτύχει ένα δίκαιο και σταθερό εμπόριο και επενδυτικό περιβάλλον.
Η G20 κάλεσε επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να διερευνά πρόσθετα εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα μέλη του καθώς εξελίσσεται η κρίση.
Γαλλία: Εκτροφείο βιζόν μολύνθηκε από κορονοϊό
Η Γαλλία ανίχνευσε με τη σειρά της για πρώτη φορά τη νόσο Covid-19 σε ένα εκτροφείο βιζόν, στο νοτιοδυτικό Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
“Η θανάτωση του συνόλου των 1000 ζωών που βρίσκονται στο εκτροφείο και η καταστροφή των προϊόντων που προέρχονται από αυτά τα ζώα” διατάχθηκαν, αναφέρουν σε ένα δελτίο τύπου τα υπουργεία Γεωργίας, Υγείας και Οικολογικής μετάβασης.
Εκ των τεσσάρων εκτροφείων βιζόν που βρίσκονται στη γαλλική επικράτεια, το ένα είναι “καθαρό” και “αναλύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στα άλλα δύο”, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται εντός της εβδομάδας.
Γαλλία: Στα 13.157 τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο
Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 13.157 σήμερα για να ανέλθει συνολικά σε 2,14 εκατομμύρια, και ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 215, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Χθες, Σάββατο η Γαλλία είχε 17.881 νέες μολύνσεις.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι 48.732 από την αρχή της επιδημίας στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Υγείας.
Περιοριστικά μέτρα: Επεισόδια και συγκρούσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία
Σε συγκρούσεις με την αστυνομία και συλλήψεις κατέληξαν νέες διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία και στη Βρετανία. Την ίδια ώρα, στη Γαλλία, επεισόδια ξέσπασαν – εν μέσω lockdown – στο Παρίσι, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών, που αντιδρούν στο αμφιλεγόμενο Νόμο Καθολικής Ασφάλειας που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.
Με οχήματα εκτόξευσης νερού, γκλοπ και συλλήψεις, η γαλλική αστυνομία διαλύει ογκώδη διαδήλωση, εν μέσω lockdown, στο Παρίσι. Την αστυνομική επιχείρηση προσπαθεί να σταματήσει προς στιγμήν διαδηλωτής σε αναπηρικό καροτσάκι. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών στο γαλλική πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες μεγαλουπόλεις, είναι ο αμφιλεγόμενος «Νόμος καθολικής ασφάλειας», που ουσιαστικά ποινικοποιεί τη φωτογράφηση ή τη βιντεοσκόπηση αστυνομικών. Μέτρο, που καταγγέλλεται ότι καταπατά την ελευθερία του Τύπου και ότι παρέχει κάλυψη στα περιστατικά υπέρμετρης χρήσης αστυνομικής βίας. Παρά τις αντιδράσεις, το κυβερνητικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε ήδη σε πρώτη ανάγνωση από τη γαλλική εθνοσυνέλευση και αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» και από τη Γερουσία.
Ένταση σε συγκέντρωση -ακροδεξιών κυρίως- αρνητών της πανδημίας στη Λειψία, στην ανατολική Γερμανία. Με σπρέι πιπεριού, αστυνομικοί προσπαθούν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, που συνωστίζονται χωρίς μάσκες και φωνάζουν συνθήματα κατά των διευρυμένων αρμοδιοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη λήψη περιοριστικών μέτρων.
Τα πνεύματα ήταν τεταμένα από νωρίς στην περιοχή, καθώς είχαν οργανωθεί δύο συγκεντρώσεις: μία των αρνητών της πανδημίας και μία αντιδιαδηλωτών, κυρίως αριστερών, που καταγγέλλουν την ακροδεξιά για εργαλειοποίηση του φόβου.
Με αρκετές συλλήψεις έληξαν χθες διαδηλώσεις κατά των μέτρων περιορισμού σε πόλεις της Βρετανίας. Πιο επεισοδιακή ήταν αυτή στο Λίβερπουλ, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, χωρίς μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας. Πάνω από 20 άτομα συνελήφθησαν. «Ελευθερία» ήταν το κεντρικό σύνθημα του πλήθους, που αποτελούσε ένα κράμα κυρίως αρνητών της πανδημίας και ατόμων που δηλώνουν κόπωση από τους περιορισμούς και φόβο για τις οικονομικές συνέπειες του lockdown.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ Iefimerida.gr/ Mega
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ