Top

ΗΠΑ: Σκέψεις για τρίτη δόση εμβολίου – Η Σκωτία χαλαρώνει τα μέτρα

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.

Parallaxi
ηπα-σκέψεις-για-τρίτη-δόση-εμβολίου-743231
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν κατά πόσο είναι αναγκαία μια τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου για την Covid-19 στους πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά θα χρειαστεί να δουν περισσότερα δεδομένα ώστε να γνωρίζουν αν αυτές οι πρόσθετες δόσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών, ανέφερε σήμερα ένας υγειονομικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματούχο, η δεύτερη δόση στα εμβόλια που χρησιμοποιούν αυτό το σχήμα ανοσοποίησης, συσχετίστηκε με υψηλότερα ποσοστά παρενεργειών. Αυτό υποδηλώνει ότι μια ακόμη δόση θα μπορούσε ενδεχομένως να συνοδεύεται από ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους.

«Ενδιαφερόμαστε πολύ να μάθουμε αν μια τρίτη δόση μπορεί να συνδέεται με οποιονδήποτε υψηλότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων αντιδράσεων, ιδίως των πιο σοβαρών, αν και σπάνιων, παρενεργειών», είπε ο Τζέι Μπάτλερ, ο αναπληρωτής διευθυντής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει αν θα χορηγήσει ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων αλλά θεωρεί ότι ίσως αυτό να είναι αναγκαίο για τους ηλικιωμένους και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρή μόλυνση, πρόσθεσε.

Οι συνεργαζόμενες εταιρείες Pfizer και BioNTEch σχεδιάζουν να ζητήσουν έγκριση, εντός των επόμενων εβδομάδων, από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, για την ενισχυτική δόση του εμβολίου τους για την Covid-19, επικαλούμενες στοιχεία που δείχνουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό αλλά και την εξάπλωση της ιδιαίτερα μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.

Ο Μπάτερ είπε πάντως ότι δεν έχει δει κάποια εξασθένιση της ανοσίας στους κατοίκους των ΗΠΑ που έκαναν το εμβόλιο τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Βρετανία: Η Σκωτία χαλαρώνει τα μέτρα, αλλά η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική – Κλειστά παραμένουν τα νάιτκλαμπ

Οι περιορισμοί για την αναχαίτιση της πανδημίας θα χαλαρώσουν σε μεγάλο βαθμό από την επόμενη Δευτέρα στη Σκωτία, αλλά η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Αγγλία, ανακοίνωσε σήμερα η πρώτη υπουργός Νίκολα Στέρτζον.

Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης αυτής της βρετανικής επαρχίας των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων επέλεξε να ακολουθήσει μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση, σε σύγκριση με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε χθες ότι από τις 19 Ιουλίου τερματίζονται σχεδόν όλοι οι υγειονομικοί περιορισμοί στην Αγγλία – μεταξύ άλλων και η προστατευτική μάσκα και η κοινωνική αποστασιοποίηση – παρά τους φόβους που εκφράζει η επιστημονική κοινότητα για αύξηση των μολύνσεων λόγω της παραλλαγής Δέλτα.

Χάρη στους εμβολιασμούς «χαλαρώνουμε τους περιορισμούς από την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν τους εγκαταλείπουμε», είπε η Στέρτζον. Στους δημόσιους χώρους οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση ενός μέτρου ο ένας από τον άλλον, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Επίσης, στους κλειστούς δημόσιους χώρους θα παραμείνει υποχρεωτική «για κάποιο διάστημα» η χρήση μάσκας, ώστε να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πολίτες.

Η τηλεργασία θα αρχίσει να τερματίζεται «σταδιακά» από τις 9 Αυγούστου. Τα νάιτκλαμπ θα παραμείνουν κλειστά.

Τροποποιούνται επίσης, αλλά δεν αίρονται, οι κανόνες για τις συναθροίσεις στα σπίτια, όπου θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι και οκτώ άτομα από τρία διαφορετικά νοικοκυριά. Σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως στις παμπ, θα επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι και δέκα ατόμων από τέσσερα νοικοκυριά. Επίσης, οι παμπ στο εξής θα κλείνουν τα μεσάνυχτα, αντί για τις 23.00.

Όσον αφορά τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις «πορτοκαλί» χώρες, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στη Σκωτία, εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Στη Βρετανία η κάθε επαρχία αποφασίσει μόνη της το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης των μέτρων. Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία επέλεξαν να τα άρουν με πιο αργούς ρυθμούς, σε σύγκριση με την Αγγλία.

Κορονοϊός – Ολλανδία: Εξαπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή PCR η είσοδος στα γήπεδα της Ligue 1

Οι περιορισμοί στον αριθμό των θεατών που επιτρέπονται στα γήπεδα της Γαλλίας, ελέω κορονοϊού, θα αρθούν κατά την εκκίνηση της σεζόν 2021-22 στη Ligue 1, αν και οι φίλαθλοι θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19 ή αρνητικό τεστ σε PCR, όπως ξεκαθάρισε η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας.

«Επιστρέφουμε σε ένα κανονικό εύρος. Αλλά θα είναι απαραίτητο να έχουμε ένα αποδεικτικό υγείας όταν μπαίνουμε σε ένα γήπεδο. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», δήλωσε η Ροξάνα Μαρασινεάνου σε εκπροσώπους του Τύπου.

Η σεζόν της Ligue 1 είναι προγραμματισμένη να εκκινήσει στις 8 Αυγούστου.

Ο κορονοϊός υπήρξε τον Ιούνιο η βασική ή συντρέχουσα αιτία για 5.527 θανάτους στην Μόσχα

Η νόσος Covid-19 υπήρξε τον Ιούνιο η βασική ή συντρέχουσα αιτία για 5.527 θανάτους στην Μόσχα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υγείας της ρωσικής πρωτεύουσας.

“Από την Covid-19 ως βασική αιτία θανάτου τον Ιούνιο πέθαναν 4.886 άνθρωποι. Από άλλες αιτίες αλλά συντρέχουσες με την Covid-19 πέθαναν τον Ιούνιο 641 άνθρωποι”, αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι “σε 291 περιπτώσεις ο κορονοϊός άσκησε ουσιαστική επίδραση στην εξέλιξη της κύριας νόσου και των θανατηφόρων επιπλοκών”.

Η θνητότητα λόγω κορονοϊού στην Μόσχα, την 1η Ιουλίου ήταν 2,78%, εάν ληφθούν υπόψιν μόνο τα περιστατικά που ο κορονοϊός ήταν βασική αιτία θανάτου και 3,88% αν ληφθούν υπόψιν όλα τα περιστατικά όπου ο κορονοϊός ήταν βασική ή συντρέχουσα αιτία της νόσου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Διεύθυνση Υγείας της ρωσικής πρωτεύουσας επισημαίνει ότι συνολικά τον Ιούνιο καταγράφηκαν 16.271 θάνατοι. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020 οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 3.145.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνεται επίσης ότι τον Ιούνιο καταγράφηκε ένας μεγάλος αριθμός εισαγωγών βαριά νοσούντων ασθενών στα νοσοκομεία, σε καθημερινή βάση από 1.700 έως 1.900, και ότι η αύξηση αυτή οφείλεται πρωτίστως στην εξάπλωση της παραλλαγής “Δέλτα”, “που είναι πιο μεταδοτική και προκαλεί βαρύτερης μορφής νόσηση”.

Τουρκία: Τριπλασιασμός κρουσμάτων μετάλλαξης Δελτα – Ρωσία: Ξανά ρεκόρ θανάτων

Αριθμό-ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού ανακοινώνει η Ινδονησία

Η Ινδονησία ανακοίνωσε σήμερα αύξηση-ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι αρχές παρουσίασαν τα σχέδια να παραγγείλουν υγρό οξυγόνο καθώς και δεκάδες χιλιάδες συμπυκνωτές από το εξωτερικό για τη φροντίδα ασθενών από την αναπνευστική νόσο.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καταστροφική νέα έξαρση του κορονοϊού που τροφοδοτήθηκε από το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα που έχει οδηγήσει τμήματα του συστήματος υγείας στα όριά τους.

Η ομάδα δράσης για την COVID-19 ανακοίνωσε 47.899 νέα κρούσματα, το έκτο ημερήσιο ρεκόρ τις τελευταίες 10 ημέρες και περίπου επταπλάσια σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, με τα συνολικά κρούσματα να ξεπερνούν τώρα τα 2,6 εκατ.

Ανακοίνωσε επίσης 864 νέους θανάτους σήμερα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τις 68.000.

Με τα νοσοκομεία να είναι υπερπλήρη σε κάποιες περιοχές της πυκνοκατοικημένης νήσου Ιάβας, η ζήτηση για ιατρικό οξυγόνο έχει ξεπεράσει την παραγωγική ικανότητα των μόλις άνω των 1.700 τόνων την ημέρα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μπούντι Γκουνάντι Σαντίκιν. «Αυτό που συνέβη ήταν μια σημαντική αύξηση. Αυτό που ήταν 400 τόνοι, τώρα είναι 2.000 τόνοι», δήλωσε ο Μπούντι σε ακρόαση στο Κοινοβούλιο.

Ο ίδιος είπε ότι εννέα επαρχίες είχαν αναφέρει ποσοστό πληρότητας νοσοκομειακών κλινών πάνω από 80%, συμπεριλαμβανομένης της Τζακάρτας και της Δυτικής Ιάβας.

Με πολλούς Ινδονήσιους να μην μπορούν να εξασφαλίσουν νοσοκομειακές κλίνες, η ανεξάρτητη οργάνωση συλλογής δεδομένων Lapor COVID-19 είπε ότι 453 άνθρωποι πέθαναν λόγω του κορονοϊού σε αυτοαπομόνωση από τον Ιούνιο.

Ο Λουχούτ Παντζαϊτάν, υψηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης, είπε ότι ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο έδωσε εντολή στους υπουργούς να αναλάβουν δράση αναφορικά με την κατάσταση με το οξυγόνο.

Ο Λουχούτ είπε στο CNBC Indonesia ότι η χώρα εισάγει 40.000 τόνους υγρού οξυγόνου και πάνω 40.000 συμπυκνωτές από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία προκειμένου ασθενείς με ήπια συμπτώματα να μπορούν να αποφύγουν τη νοσηλεία και να αναρρώνουν στο σπίτι τους.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα