Ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης: Πρώτος θάνατος στο Μεξικό- Άλλος ένας θάνατος στις ΗΠΑ

Ανησυχία για τα κρούσματα που αυξάνονται σε διεθνές επίπεδο.

Parallaxi
ηπατίτιδα-άγνωστης-προέλευσης-πρώτο-920800
Parallaxi

Οι μεξικανικές αρχές επιβεβαίωσαν χθες Παρασκευή τον πρώτο θάνατο παιδιού στη χώρα εξαιτίας οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης.

Πρόκειται επίσης για τον πρώτο γνωστό θάνατο εξαιτίας της στη Λατινική Αμερική.

Την ίδια ώρα τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε διεθνές επίπεδο.

Το παιδί, τριών ετών, από την πολιτεία Ιδάλγο, είχε διακομιστεί και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

Εκεί υπέκυψε αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε η γραμματεία υγείας της Ιδάλγο.

Άλλα τρία ύποπτα κρούσματα της πάθησης μελετώνται στην ίδια πολιτεία.

Η ηπατίτιδα δεν είναι ασυνήθιστη στα παιδιά, όμως το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται από τους γιατρούς ανησυχητική αύξηση των περιπτώσεων πολύ σοβαρής φλεγμονής στο ήπαρ σε –κατά τα άλλα υγιή– παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι έχουν πλέον φθάσει τους επτά.

Τα αίτια της πάθησης παραμένουν άγνωστα. Τα κρούσματα δεν αποδίδονται στις πιο συχνές μορφές ηπατίτιδας (A, B, Γ, Δ και E), δεν θεωρούνται αυτοάνοσα, ούτε οφειλόμενα σε κάποια μορφή δηλητηρίασης. Οι επιστήμονες κάνουν την υπόθεση πως «διαδραματίζει ρόλο ο αδενοϊός 41», είπε χθες αμερικανός υγειονομικός αξιωματούχος, ενώ μελετάται επίσης το εάν «πρότερη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 μπορεί να παίζει ρόλο», πάντως τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν συγκαταλέγονται στον κατάλογο των πιθανών αιτίων καθώς, στη συντριπτική πλειονότητά τους, τα παιδιά που παρουσίασαν ηπατίτιδα διεθνώς δεν ήταν εμβολιασμένα — ήταν άλλωστε πολύ μικρά για να έχουν εμβολιαστεί.

Άλλος ένας θάνατος στις ΗΠΑ

Ακόμη ένας θάνατος αποδιδόμενος στην ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης που πλήττει κυρίως παιδιά καταγράφηκε στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, οι οποίες καταμετρούν 180 κρούσματα μέχρι στιγμής.

Μεγάλο μέρος των περίπου 70 επιπλέον κρουσμάτων από τις αρχές Μαΐου ως αυτή την εβδομάδα δεν είναι πρόσφατα, διευκρίνισαν πάντως. Αρκετά απλώς αναφέρθηκαν εκ των υστέρων.

Τα αίτια αυτών των σοβαρών φλεγμονών του ήπατος ερευνώνται ακόμη από τους επιστήμονες, υπογράμμισε στέλεχος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας της χώρας.

Ως τώρα, «η βασική υπόθεση» είναι πως «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ο αδενοϊός 41», θύμισε ο Τζέι Μπάτλερ, στέλεχος των CDC αρμόδιο για τις μολυσματικές ασθένειες. Οι αδενοϊοί είναι γενικά διαδεδομένοι, όμως ως τώρα δεν ήταν γνωστό πως μπορούν να προκαλέσουν ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά.

Μολαταύτα «συνεχίζουμε να εξετάζουμε αρκετές άλλες πιθανές αιτίες πέραν του αδενοϊού, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος εάν πρότερη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 (σ.σ. τον νέο κορονοϊό, που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19) μπορεί να παίζει ρόλο», πρόσθεσε.

Κάτι λιγότερο από το 20% των κρουσμάτων της ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης διαπιστώθηκε ότι είχαν μολυνθεί προηγουμένως από τον SARS-CoV-2, διευκρίνισε ο κ. Μπάτλερ.

Πάντως, τα εμβόλια κατά της COVID-19 διαγράφτηκαν από τον κατάλογο των πιθανών αιτίων: στη συντριπτική πλειονότητά τους, τα παιδιά που παρουσίασαν ηπατίτιδα δεν ήταν εμβολιασμένα — ήταν άλλωστε πολύ μικρά για να έχουν εμβολιαστεί.

Η διάμεση ηλικία των παιδιών που παρουσίασαν σοβαρή ηπατίτιδα είναι τα 2 έτη. Τα κρούσματα είναι γεωγραφικά διασπαρμένα σε όλη τη χώρα. Τα 15 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Οι γονείς ενθαρρύνονται να επαγρυπνούν για την εμφάνιση πιθανών συμπτωμάτων στα παιδιά τους (εμετοί, βαθύχρωμα ούρα, διάρροιες, πόνοι στην κοιλιακή χώρα, ίκτερος…) και να επικοινωνούν με τον παιδίατρό τους αν ανησυχούν.

Πάντως τα κρούσματα παραμένουν «σπάνια» και «τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι καθησυχαστικά», τόνισε ο κ. Μπάτλερ. Παραδόξως, δεν έχει καταγραφεί αύξηση των παιδιατρικών περιπτώσεων ηπατίτιδας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια μέχρι στιγμής, εξήγησε.

Σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα, κυρίως στην Ευρώπη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει τα περισσότερα (197) και επίσης εργάζεται για να επαληθεύσει τα αίτια της εκδήλωσης της πάθησης, ειδικά οργανώνοντας μελέτες των γονιδίων των παιδιών και των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα