Υγεία

Γιατί οι ιοί και οι κορονοϊοί θα συνεχίσουν να μας επιτίθενται

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα εξηγεί τους λόγους που παλιά νοσήματα επιστρέφουν ενώ παράλληλα γεννιούνται νέοι ιοί

Φανή Χαρίση
γιατί-οι-ιοί-και-οι-κορονοϊοί-θα-συνεχί-909085
Φανή Χαρίση

Με την παγκόσμια κοινότητα να προσπαθεί να αναρρώσει από τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, τα δημοσιεύματα για την εμφάνιση νέων -τουλάχιστον για τους πολίτες- ιών, η ανησυχία όλων ότι ζούμε την εποχή των ιών είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Μετά τα περιστατικά σε παιδιά οξείας ηπατίτιδας, η είδηση των κρουσμάτων στη Μεγάλη Βρετανία, ευλογιάς των πιθήκων ήρθε να δοκιμάσει τις γνώσεις των ειδικών επιστημόνων και τις αντοχές των ανθρώπων.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα, όπως είναι τα τρωκτικά και μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο – μέσω επαφής με το μολυσμένο ζώο αλλά και με την κατανάλωση μισοψημένου κρέατος από ένα μολυσμένο ζώο- ενώ όπως αναφέρεται μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσα από επαφή με μολυσμένα αντικείμενα του πάσχοντος και μέσω των μεγάλων σταγονιδίων που εκπέμπει ο ασθενής.

Μετά από δύο χρόνια με περιόδους καραντίνας και αλλαγών στους τρόπους κοινωνικότητας το μεγάλο ερώτημα είναι εάν πλέον ζούμε σε έναν διαρκή πόλεμο έναντι των ιών που έχουν κυριεύσει την καθημερινότητά μας.

Για την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Α΄ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα -που εδώ και χρόνια ερευνά τους ιούς και τους κορονοϊούς- ένας λόγος εμφάνισης των ιών είναι και η άρνηση εκατομμυρίων ανθρώπων να εμβολιαστούν. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έπεισε εκατομμύρια γονείς στις ανεπτυγμένες χώρες ότι τα εμβόλια είναι ακατάλληλα για την προστασία των παιδιών τους από τα όποια νοσήματα.

«Βλέπουμε να αναδύονται διάφορα νοσήματα -πολυμελίτιδες, ερυθρά, ιλαρά κ.α.- που είχαν εξαφανιστεί και ένας από τους λόγους επανεμφάνισης τους είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα με τους γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους θεωρώντας βλαβερά τα εμβόλια. Έτσι όμως επανεμφανίζονται νοσήματα τα οποία τα είχαμε ξεχάσει» τόνισε.

Επιπλέον, ένας άλλος παράγοντας δυναμικών εμφανίσεων ιών όπως ανέφερε η καθηγήτρια του ΑΠΘ είναι ο τρόπος ζωής διαφόρων λαών και οι διατροφικές τους συνήθειες όπως η κατανάλωση ωμών κρεάτων.

«Έχουμε διάφορες συνήθειες που έχουν λαοί όπως στην Κίνα όπου αναδύονται εκεί διάφοροι ιοί. Έχουμε λόγους κουλτούρας όπου οι άνθρωποι τρέφονται με ωμά ζώα οπότε όταν υπάρχει ένα «καλό» περιβάλλον όπως έγινε με την γρίπη των πτηνών είχαμε συνδυασμούς γονιδίων των διαφόρων ιών τότε προκύπτουν διάφορα πανδημικά ή στελέχη ιών πιο επικίνδυνα» είπε προσθέτοντας ότι παράγοντας «γεννήσεων» ιών και η κατάσταση που επικρατεί στο περιβάλλον μας.

Έτσι σε ένα άρρωστο περιβάλλον, με κακές διατροφικές συνήθειες και με ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να μην εμβολιάζεται έναντι διαφόρων νοσημάτων τότε η επανεμφάνιση παλαιών ή και νέων ιών είναι δεδομένη.

Η λύση όπως λέει η κα Γκιούλα είναι ο εμβολιασμός. «Το εμβόλιο είναι ένα θαύμα της επιστήμης. Χωρίς τα εμβόλια δεν θα υπήρχε η ανθρωπότητα» λέει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον κορονοϊό η καθηγήτρια εκτιμά ότι θα επανεμφανιστεί από τον προσεχή χειμώνα«μαζί και με τους άλλους αναπνευστικούς ιούς» ωστόσο «με τον εμβολιασμό και με την ανοσία που έχει αποκτήσει ο πληθυσμός γιατί έχουν μολυνθεί οι περισσότεροι θα αποκτήσει αυτό που λέμε την ενδημική μορφή του. Δηλαδή θα τον έχουμε κάθε χειμώνα όπως και τους ιούς της γρίπης και τους άλλους κορονοιούς αλλά δεν θα αλλάξει δραματικά η ζωή μας όπως το προηγούμενο διάστημα. Εκτός εάν δούμε μια τόσο ιδιαίτερα παραλλαγή ή μετάλλαξη του που τον κάνει πιο μεταδοτικό».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα