Διεθνή

Ιράν: 8 χρόνια φυλακή σε άνδρα – Αποκεφάλισε την 17χρονη σύζυγό του

Περπατούσε στον δρόμο κρατώντας το κεφάλι της πέρυσι μετά το έγκλημα

Parallaxi
ιράν-8-χρόνια-φυλακή-σε-άνδρα-αποκεφά-962259
Parallaxi

Οκτώ χρόνια φυλάκιση επέβαλε δικαστήριο του Ιράν σε έναν άνδρα που αποκεφάλισε την 17χρονη σύζυγό του.

Εικόνες του Sajjad Heydari να κρατά το κεφάλι της  17χρονης Mona στην πόλη Ahvaz, μετά το επονομαζόμενο «έγκλημα τιμής» πέρυσι προκάλεσαν οργή.

Εκπρόσωπος της δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι η επιείκεια που έδειξαν οι δικαστικές αρχές στην ποινή του οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς της Mona συγχώρησαν τον σύζυγό της και δεν ζήτησαν αντίποινα.

Ο πατέρας της είχε πει στο παρελθόν ότι δεν είχε δώσει την συγκατάθεσή του για το έγκλημα.

Η Mona ήταν παντρεμένη με τον σύζυγό της από την ηλικία των 12 ετών και μόλις δύο χρόνια αργότερα στα 14 της, γέννησε τον γιο τους.

Τα τοπικά Μέσα ανέφεραν ότι εκείνη έφυγε για την Τουρκία αφού είχε πέσει θύμα, ενδοοικογενειακής βίας από τον σύζυγό της, ο οποίος είχε αρνηθεί να της δώσει διαζύγιο.

Επέστρεψε στο Ιράν λίγες μέρες πριν την δολοφονία της τον περασμένο Φεβρουάριο επειδή όπως ανέφεραν τα Μέσα, είχε λάβει όλες τις διαβεβαιώσεις από την οικογένειά της ότι θα ήταν ασφαλής.

Ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου, Massoud Setayeshi, είπε στους δημοσιογράφους ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον Sajjad Heydari ήταν 7,5 χρόνια φυλάκιση και ακόμη 8 μήνες για το αδίκημα της επίθεσης.

Εξήγησε ότι η ετυμηγορία συμφωνούσε με τον Ιρανικό νόμο, που ορίζει ότι η δολοφονία από πρόθεση τιμωρείται με θάνατο εφόσον η οικογένεια του θύματος δεν συγχωρήσει τον δράστη.

Ποινή 45 μηνών επιβλήθηκε και στον γαμπρό της Mona, τον αδελφό του συζύγου της, για συνέργεια στην δολοφονία της.

Η δολοφονία της προκάλεσε έναν νέο γύρο συζητήσεων στο Ιράν για το νομικό πλαίσιο κατά της ενδοοικογενειακής βίας και της προστασίας των θυμάτων.

Υπήρξαν επίσης αιτήματα για το ελάχιστο έτος που μπορεί να παντρευτεί ένα κορίτσι. Σήμερα είναι τα 13 χρόνια αν και με δικαστική και γονική συναίνεση μπορεί τα κορίτσια, που παντρεύονται να είναι ακόμα μικρότερα.

Το 2020, μία ανάλογη περίπτωση είχε προκαλέσει την οργή του κόσμου, όταν η 14χρονη Romina Ashrafi αποκεφαλίστηκε από τον πατέρα της επειδή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το έσκασε από το σπίτι της με το αγόρι της.

Στον πατέρα της, ο οποίος είχε συμβουλευτεί δικηγόρο πριν από το έγκλημα, είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 9 ετών, ένας χρόνος λιγότερο από το ανώτατο όριο που επιτρέπει ο νόμος.

Η κυβέρνηση στη συνέχεια ενέκρινε νομοσχέδιο, που θα πολιτικοποιούσε διάφορες μορφές βίας κατά των γυναικών.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από το κοινοβούλιο. Ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ δε, ανέφερε ότι ούτε αυτό είναι αρκετό.

Το Ιράν κλονίζεται τους τελευταίους μήνες από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής τον Σεπτέμβριο επειδή φέρεται να φορούσε «ακατάλληλα» το χιτζάμπ της.

Τέσσερα άτομα έχουν μέχρι στιγμής εκτελεστεί για εμπλοκή τους στις διαδηλώσεις, ενώ άλλα 18 έχουν καταδικαστεί σε θάνατο. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι καταδικάστηκαν μετά από κατάφωρα άδικες ψευδείς δίκες.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα