Ιράν: Αντιδιαδηλώσεις με παρακρατικούς στους δρόμους

Ζητούν εκτέλεση όσων διαμαρτύρονται για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί. - «Θάνατος στους εχθρούς του Κορανίου»

Parallaxi
ιράν-αντιδιαδηλώσεις-με-παρακρατικο-914664
Parallaxi

Αντιδιαδηλώσεις οργανωμένες από το Ιρανικό κράτος πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή (23/9) σε πολλές ιρανικές πόλεις, με τους συγκεντρωμένους να ζητούν την εκτέλεση όσων διαδηλώνουν για τον θάνατο της 22χρονης Αμινί.

Οι απειλές των διαδηλωτών για εκτελέσεις ξεπερνούν ακόμη και τις προειδοποιήσεις των αρχών, που ανακοίνωσαν ότι ο στρατός θα αντιμετωπίσει «τους εχθρούς» πίσω από τις ταραχές. Κίνηση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το είδος της καταστολής που συνέτριψε τις διαδηλώσεις κατά το παρελθόν.

Οι διαδηλωτές καταδίκασαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και παρουσίασαν τους συγκεντρωμένους ως «στρατιώτες του Ισραήλ». Οι συγκεντρώσεις δε, καλύφθηκαν μέσω ζωντανής σύνδεσης στην κρατική τηλεόραση. Φώναξαν επίσης «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ», κοινά συνθήματα που χρησιμοποιούν οι κληρικοί άρχοντες της χώρας για να προσπαθήσουν να υποκινήσουν την υποστήριξη προς τις αρχές.

«Οι παραβάτες του Κορανίου πρέπει να εκτελεστούν», φώναζαν. Οι Ιρανοί έχουν οργανώσει μαζικές διαδηλώσεις για την υπόθεση της 22χρονης Mahsa Amini, που πέθανε την περασμένη εβδομάδα μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία».

Η αστυνομία ηθών, που συνδέεται με τις αρχές επιβολής του νόμου του Ιράν, είναι επιφορτισμένη με τη διασφάλιση του σεβασμού των ισλαμικών ηθών όπως περιγράφεται από τις κληρικές αρχές της χώρας.

Ο θάνατος της 22χρονης Amini έχει αναζωπυρώσει την οργή για ζητήματα όπως οι περιορισμοί στις προσωπικές ελευθερίες στο Ιράν, οι αυστηροί ενδυματολογικοί κώδικες για τις γυναίκες και η οικονομία που παρασύρεται από κυρώσεις.

«Ο στρατός θα αντιμετωπίσει τις συνωμοσίες των εχθρών»

Το μήνυμα του ιρανικού στρατού την Παρασκευή (23/9), που θεωρήθηκε ως προειδοποίηση προς τους εξαγριωμένους από τον θάνατο διαδηλωτές, έγραφε: «Αυτές οι απελπισμένες ενέργειες αποτελούν μέρος της κακής στρατηγικής του εχθρού να αποδυναμώσει το ισλαμικό καθεστώς».

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι «θα αντιμετωπίσει τις διάφορες συνωμοσίες των εχθρών προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ειρήνη για τους ανθρώπους που δέχονται άδικες επιθέσεις».

Ο υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Αλαβί προειδοποίησε επίσης τους «στατιστές» ότι «το όνειρό τους να νικήσουν τις θρησκευτικές αξίες και τα μεγάλα επιτεύγματα της επανάστασης δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ», σύμφωνα με την ιστοσελίδα AsrIran.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στην επαρχία του Αμίνι, το Κουρδιστάν και σε κοντινές περιοχές. Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι κατασχέθηκαν δύο κρύπτες με όπλα, εκρηκτικά και εξοπλισμός επικοινωνίας και δύο άτομα συνελήφθησαν στο βορειοδυτικό Ιράν, που περιλαμβάνει τα σύνορα με το Ιράκ, όπου εδρεύουν ένοπλες Κούρδοι αντιφρονούντες.

Το NetBlocks, που παρακολουθεί το μπλοκάρισμα του Διαδικτύου, ανέφερε ότι το κινητό Διαδίκτυο έχει διακοπεί στο Ιράν για τρίτη φορά.

«Οι ζωντανές μετρήσεις δείχνουν απώλεια συνδεσιμότητας σε εθνική κλίμακα στον κορυφαίο πάροχο κινητής τηλεφωνίας MCI», ανέφερε στο Twitter.

Το Διαδίκτυο στα κινητά επανασυνδέθηκε εν μέρει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λογαριασμοί Twitter που συνδέονται με τους «χακτιβιστές» των Anonymous εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις διαδηλώσεις και ανέφεραν ότι είχαν επιτεθεί σε 100 ιρανικούς ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που ανήκουν στην κυβέρνηση.

Οι ιστότοποι της κεντρικής τράπεζας, του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και πολλών κρατικών πρακτορείων ειδήσεων έχουν διαταραχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Συνέλαβαν τη δημοσιογράφο που αποκάλυψε τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ένα από τα γνωστότερα μαχητικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών στο Ιράν, καθώς και μια δημοσιογράφο, η οποία διαδραμάτισε ρόλο – κλειδί στην αποκάλυψη του θανάτου της Μαχσά Αμινί η οποία βρισκόταν υπό κράτηση, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον τους.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, οι συλλήψεις αυτές έρχονται την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν μετά την ανακοίνωση, στις 16 Σεπτεμβρίου, του θανάτου της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία έπεσε σε κώμα αφού συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για «ανάρμοστη ενδυμασία» και κρατήθηκε από την αστυνομία ηθών. Η καταστολή των διαδηλώσεων αυτών έχει στοιχίσει τη ζωή σε 36 ανθρώπους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η σύλληψη που έχει ευθεία σύνδεση με τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, ήταν εκείνη της Νιλουφάρ Χαμεντί, δημοσιογράφου της Τεχεράνης που είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα η Μαχσά Αμινί και συνέβαλε στην κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την τύχη της, όπως ανακοίνωσε μέσω του Telegram η εφημερίδα Shargh για την οποία εργάζεται η Χαμεντί.

Επιθέσεις στις δυνάμεις ασφαλείας

Οι κληρικοί άρχοντες του Ιράν φοβούνται μια αναβίωση των διαδηλώσεων που ξέσπασαν το 2019 για τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης, τις πιο αιματηρές στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το Reuters ανέφερε ότι 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ομάδες δικαιωμάτων όπως οι Hehgaw και HRANA, δικηγόροι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν εκτεταμένες συλλήψεις φοιτητών και ακτιβιστών στα σπίτια τους από δυνάμεις ασφαλείας σε μια προφανή προσπάθεια να περιορίσουν τις διαδηλώσεις.

Ο Ματζίντ Ταβακολί, ένας ηγέτης φοιτητών που έγινε ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθη τη νύχτα, είπε ο αδελφός του Μοχσέν.

«Έκαναν έφοδο στο σπίτι και συνέλαβαν τον Majid ενώ κοιμόταν…Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Παρακαλώ διαδώστε το», έγραψε ο Mohsen Tavakoli σε ένα Tweet.

Στην τελευταία αναταραχή, διαδηλωτές στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και οχήματα καθώς η οργή για τον θάνατο της Amini δεν έδειξε σημάδια υποχώρησης, με αναφορές για τις δυνάμεις ασφαλείας να δέχονται επίθεση.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη σύλληψη 288 «ταραξιών» την Πέμπτη (22/9).

Στη Μαδρίτη, τέσσερις τόπλες ακτιβίστριες από το γυναικείο κίνημα Femen διαδήλωσαν μπροστά από την ιρανική πρεσβεία για τον θάνατο της Amini, κρατώντας πινακίδες που έγραφαν «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» και «Η Mahsa Amini δολοφονήθηκε».

Η διαμαρτυρία έγινε ειρηνικά και δεν υπήρξαν συλλήψεις.

Αλλά και στην Αθήνα, οργισμένοι διαδηλωτές που διαδήλωσαν για τον θάνατο της Αμινί προσπάθησαν να πλησιάσουν την ιρανική πρεσβεία την Πέμπτη πριν αναγκαστούν να επιστρέψουν από την αστυνομία που είχε στήσει φραγμό. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «η ομοφοβία και ο σεξισμός σκοτώνουν».

Διαδηλώσεις για τον θάνατο της Amini πραγματοποιήθηκαν επίσης στον Καναδά και την Ολλανδία.

πηγή:ieidiseis

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα