Διεθνή

Ιράν: Ξηρασία και λειψυδρία φέρνουν αιματηρές ταραχές – Στους δρόμους οι κάτοικοι

Διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για τις διακοπές νερού και οι αρχές τους πυροβολούν.

Parallaxi
ιράν-ξηρασία-και-λειψυδρία-φέρνουν-αι-791889
Parallaxi
Πηγή: Στιγμιότυπο Βίντεο YouTube

Εικόνες χάους έρχονται τις τελευταίες ημέρες από τη νοτιοδυτική επαρχία του Ιράν, Χουζεστάν.

Διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης με την αστυνομία να απαντάει με πραγματικά πυρά εναντίον τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί.

Το Χουζεστάν, που φιλοξενεί τα κυριότερα κοιτάσματα ιρανικού πετρελαίου, αλλά και μια αραβική μειονότητα, πλήττεται από τα τέλη Μαρτίου από ξηρασία. Η επαρχία ήταν μία από τις εστίες του κύματος διαμαρτυρίας κατά της εξουσίας τον Νοέμβριο του 2019, το οποίο κατεστάλη με βιαιότητα.

Πάντως, την Παρασκευή ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι οι Ιρανοί που διαδηλώνουν για ελλείψεις νερού δεν μπορούν να κατηγορηθούν -«έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους» όπως είπε- και κάλεσε τους αξιωματούχους να επιλύσουν το πρόβλημα. Αλλά και ο πρόεδρος Χασάν Ροχάνι δήλωσε ότι οι κάτοικοι του Χουζεστάν έχουν «το δικαίωμα να εκφραστούν και ακόμα να κατέβουν στον δρόμο στο πλαίσιο των κανόνων».

Η κυβέρνηση έχει κατασκευάσει φράγματα στην περιοχή, διοχετεύοντας το νερό σε άλλες περιοχές. Πολλές εύφορες εκτάσεις του Χουζεστάν έχουν πλέον ξεραθεί και το ελάχιστο νερό που απομένει είναι μολυσμένο.

Οι ελλείψεις νερού καταγράφονται σε μία από τις πιο θερμές περιοχές της χώρας, όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ κατηγόρησε το Ιράν για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, αλλά οι αρχές της χώρας αρνούνται τα πάντα, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «αναληθείς ισχυρισμούς».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα