Top

Ισπανία: Ανέστειλε νόμο ο οποίος καθιστούσε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
ισπανία-ανέστειλε-νόμο-ο-οποίος-καθισ-750302
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε νόμο της περιφέρειας της Γαλικίας, ο οποίος καθιστούσε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε σήμερα έναν νόμο που είχαν επικυρώσει οι αρχές της περιφέρειας της Γαλικίας, ο οποίος υποχρέωνε τους κατοίκους της να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο δικαστικές πηγές.

Η αναστολή του νόμου, προληπτικού χαρακτήρα, έγινε έπειτα από την προσφυγή που κατέθεσε η κυβέρνηση σε βάρος ενός νόμου αυτής της περιφέρειας στη βορειοδυτική Ισπανία, ο οποίος προέβλεπε πρόστιμα ύψους έως και 3.000 ευρώ στην περίπτωση της αδικαιολόγητης άρνησης εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού.

Στην Ισπανία, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν είναι υποχρεωτικός, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όμως η Γαλικία αποτελούσε εξαίρεση με την υποχρέωση αυτή που ορίστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις δικαστικές πηγές, η προσφυγή έγινε δεκτή τυπικά, οδηγώντας στην αναστολή των άρθρων που αμφισβητεί η κεντρική κυβέρνηση, η οποία διακρίνει τον «περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων» σε ορισμένα σημεία του νόμου.

Οι δικαστές έχουν πλέον πέντε μήνες για να μελετήσουν την προσφυγή επί της ουσίας και να καταλήξουν σε μια οριστική απόφαση. Κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού η προληπτική αναστολή θα παραμείνει σε ισχύ.

«Ταξίδια εμβολιασμού» με Sputnik-V κάνουν οι Γερμανοί στην Μόσχα, με 2.300 ευρώ

Με τον τίτλο «Θέλεις να κάνεις εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Μόσχα; Πώς οι Γερμανοί εμβολιάσθηκαν με το Sputnik-V», η ρωσική υπηρεσία της Deutsche Welle, σε ανταπόκρισή της από την Μόσχα, γράφει ότι από τα μέσα Απριλίου στην Μόσχα φθάνουν με οργανωμένα γκρουπ Γερμανοί πολίτες για να εμβολιασθούν. Επισημαίνει μάλιστα ότι παρότι στην παρούσα χρονική περίοδο τα ταξίδια ξένων στην Ρωσία για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, τυπικά αποκλείονται, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν εμπόδια για κάτι τέτοιο.

Ο πρώτος δημόσιος εμβολιασμός ξένων έγινε σύμφωνα με την ανταπόκριση του γερμανικού μέσου σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Μόσχας. Ο ανταποκριτής τη DW συναντήθηκε μ’ ένα ζευγάρι Γερμανών που έφθασε αεροπορικώς στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας στις 16 Απριλίου μαζί με άλλους 50 Γερμανούς πολίτες τους οποίους υποδέχθηκαν δεκάδες κάμερες γερμανικών και ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων. Το ζεύγος των Γερμανών δικηγόρων από το Αμβούργο έφθασε στην Μόσχα μέσω του παραρτήματος της νορβηγικής εταιρείας World Visitor.

Το κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού εμβολιασμού με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V φθάνει τα 2.300 ευρώ. Βασικά οι Γερμανοί που θέλουν να εμβολιασθούν πληρώνουν 1.999 ευρώ για το τουριστικό πακέτο εμβολιασμού, το οποίο περιλαμβάνει, δύο ξεχωριστά ταξίδια στην Μόσχα (ένα για την πρώτη και ένα για την δεύτερη δόση του εμβολίου ) με διαφορά τριών εβδομάδων το καθένα, την τριήμερη διαμονή στο ξενοδοχείο, το κόστος της βίζας και τις υπηρεσίες του μεταφραστή. Ωστόσο τα εμβόλια πληρώνονται ξεχωριστά. Το ίδιο το εμβόλιο, όπως λένε οι διοργανωτές είναι δωρεάν ακόμη και για τους ξένους. Όμως οι υπηρεσίες του γιατρού ο οποίος θα εξετάσει τον άνθρωπο που θα εμβολιασθεί και θα του κάνει το εμβόλιο κοστίζουν 300 ευρώ (περίπου 27.000 ρούβλια).

Η Αργεντινή ξεκίνησε την παραγωγή του Sputnik-V, ανακοίνωσε το RDIF

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και η φαρμακευτική εταιρεία Laboratorios Richmond SACIF ξεκίνησαν την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορονοϊού στην Αργεντινή, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το RDIF, στην οποία επισημαίνεται ότι η παραγωγή του εμβολίου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει σε πλήρη ισχύ τον Ιούνιο.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η πρώτη παρτίδα των εμβολίων που θα παράγει η φαρμακευτική εταιρεία Laboratorios Richmond, στην οποία διαβιβάσθηκε η τεχνολογία παραγωγής του εμβολίου, θα σταλεί στο Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας για να ελεγχθεί η ποιότητα του σκευάσματος.

Η Αργεντινή ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Λατινικής Αμερικής που ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο για επείγουσα χρήση (Emergency Use Authorization), ενώ οι εμβολιασμοί με το ρωσικό εμβόλιο στην χώρα ξεκίνησαν στις 29 Δεκεμβρίου του 2020.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V που θα παράγεται στην Αργεντινή, μελλοντικά θα μπορεί να εξάγεται σε άλλες χώρες της Κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Μέχρι σήμερα το ρωσικό εμβόλιο έχει εγκριθεί σε 60 χώρες με πληθυσμό 3 δισεκατομμυρίων κατοίκων.

Η αποτελεσματικότητα του Sputnik-V έφθασε το 97,6% σε 3,8 εκατ. εμβολιασθέντες

Η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V έφθασε το 97,6%,σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τον εμβολιασμό 3,8 εκατομμυρίων Ρώσων πολιτών ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων RDIF.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ν. Γκαμαλέι και το RDIF ανακοινώνουν ότι η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων νοσηρότητας από κορονοϊό μεταξύ των Ρώσων που έκαναν τις δύο δόσεις του εμβολίου, έφθασε το 97,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον εμβολιασμό 3,8 εκατομμυρίων Ρώσων πολιτών, οι οποίοι έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά την περίοδο από τις 5 Δεκεμβρίου του 2020 έως τις 31 Μαρτίου του 2021, η νοσηρότητα που παρατηρήθηκε την 35η ημέρα από την στιγμή που έγινε η πρώτη δόση του εμβολίου ήταν της τάξεως του 0,027%.

Βρετανία: Έρευνες για την ανάπτυξη αντιιικών φαρμάκων που θα λαμβάνονται στο σπίτι

Η Βρετανία ξεκινά έρευνες για την ανάπτυξη αντιιικών φαρμάκων για τη θεραπεία της Covid-19, με στόχο να έχει στη διάθεσή τους τουλάχιστον δύο αποτελεσματικά σκευάσματα, που θα μπορούν να χορηγούνται στο σπίτι, μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η διάθεση των εμβολίων και οι τακτικές εξετάσεις είναι τα κλειδιά για να επανέλθει η κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι, όμως η κυβέρνησή του στηρίζει επίσης την έρευνα για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η νέα Αντιιική Ειδική Ομάδα (Antivirals Taskforce) θα επιδιώξει να αναπτύξει καινοτόμες θεραπείες που θα μπορείτε να παίρνετε στο σπίτι για να σταματήσουμε την Covid-19», τόνισε ο Τζόνσον. Τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν «άλλη μια άμυνα ζωτικής σημασίας απέναντι σε τυχόν μελλοντική αύξηση των μολύνσεων και να σώσουν περισσότερες ζωές», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι νέες θεραπείες θα μπορούν να λαμβάνονται στο σπίτι, αφού κάποιος βρεθεί θετικός στο τεστ ή εκτεθεί στον κορονοϊό, ώστε να μειωθεί η μεταδοτικότητα και να επιταχυνθεί η ανάρρωση. Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το στεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη και η τοσιλιζουμάμπη, που χρησιμοποιείται κυρίως για την αρθρίτιδα, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19.

Ο Πάτρικ Βάλανς, ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, είπε ότι τα αντιιικά σε μορφή χαπιού θα μπορούσαν να προστατεύσουν ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και θα αποτελούσαν μια γραμμή άμυνας απέναντι στις παραλλαγές του νέου κορονοϊού.

Στους Σουηδούς κάτω των 65 ετών θα δοθεί μια εναλλακτική του εμβολίου της AstraZeneca για τη δεύτερη δόση

Οι Σουηδοί κάτω των 65 ετών, που έχουν ήδη κάνει μια δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, θα λάβουν διαφορετικό εμβόλιο για τη δεύτερη δόση τους, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Αρχή Υγείας.

Η Σουηδία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο έπειτα από αναφορές για σπάνιους, όμως σοβαρούς θρόμβους αίματος μεταξύ των ανθρώπων που έκαναν το συγκεκριμένο εμβόλιο. Κατόπιν, επανέλαβε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, όμως μονάχα για τους ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στους ανθρώπους κάτω των 65 ετών, που έχουν ήδη εμβολιαστεί με το AstraZeneca, συστήνεται να λάβουν μια δεύτερη δόση ενός εμβολίου mRNA, όπως εκείνο της Pfizer ή της Moderna», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος είπε ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν ξεκάθαρα των κινδύνων για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Η Σουηδία βρίσκεται εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας, που πιέζει ασφυκτικά το σύστημα υγείας της.

Η χώρα κατέγραψε 16.692 νέα κρούσματα κορονοϊού από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, ένας μικρότερος αριθμός σε σύγκριση με τα 19.105 κρούσματα κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου την περασμένη εβδομάδα.

Την ώρα που τα κρούσματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, η Αρχή Υγείας δίνει τα εύσημα στο πρόγραμμα εμβολιασμών για τον σχετικά μικρό αριθμό θανάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Περισσότεροι από 265.000 άνθρωποι έκαναν μία δόση εμβολίου από την Παρασκευή, κάτι που σημαίνει πως το 23,1% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει αυτή τη στιγμή λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 37 νέους θανάτους, με το σύνολο να ανέρχεται σε 13.825 νεκρούς.

Η Υεμένη ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19

Ξεκίνησε σήμερα η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Υεμένη, στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, τρεις εβδομάδες μετά την άφιξη του πρώτου φορτίου εμβολίων από το πρόγραμμα Covax στην εμπόλεμη χώρα.

Στις 31 Μαρτίου η Υεμένη παρέλαβε 360.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, ως μέρος του συνολικού φορτίου των 1,9 εκατομμυρίων δόσεων, που αναμένει φέτος, από το Covax.

Η εκστρατεία ξεκίνησε στο Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο υπουργός Υγείας και ο αντιπρόσωπος για την Υεμένη του Ταμείου των Παιδιών του ΟΗΕ Unicef Φιλίπ Ντουαμέλ παρέλαβαν τα εμβόλια, σε μια επίδειξη εμπιστοσύνης σε αυτά.

Ο Ντουαμέλ δήλωσε πως θα δοθεί προτεραιότητα στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, τους ηλικιωμένους και στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, καταγράφεται στην Υεμένη δραματική αύξηση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων και υπόπτων νέων κρουσμάτων κορονοϊού, με αποτέλεσμα να ασκείται ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο διαλυμένο από τον πόλεμο σύστημα υγείας της χώρας.

Το υπουργείο Υγείας είχε προηγουμένως πει πως τα εμβόλια Covax θα χορηγούνται δωρεάν και θα διανεμηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, όπου οι Χούθι ελέγχουν κυρίως μεγάλα αστικά κέντρα.

Η σημερινή εκστρατεία κάλυψε μονάχα τμήματα της χώρας, που ελέγχει η κυβέρνηση, όπως εξήγησε η Ισράκ αλ Σεμπάι, μέλος της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης του κορονοϊού. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως 10.000 δόσεις θα σταλούν στη Σαναά μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αξιωματούχος της Unicef είπε πως προς το παρόν δεν έχουν διεξαχθεί εμβολιασμοί σε περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι.

Η επιτροπή διαχείρισης του κορονοϊού της Υεμένης κατέγραψε 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έξι θανάτους σήμερα. Το σύνολο των κρουσμάτων Covid-19 ανέρχεται σε 5.858 και εκείνο των θανάτων σε 1.132. Θεωρείται πως τα πραγματικά μεγέθη είναι πολύ υψηλότερα, καθώς ο πόλεμος έχει περιορίσει τη διεξαγωγή τεστ και αναφορά των μολύνσεων και θανάτων από Covid.

Η Johnson & Johnson “σίγουρη” για το εμβόλιό της, ελπίζει να βρεθεί γρήγορα λύση

Η φαρμακοβιομηχανία Johnson and Johnson (J&J) παραμένει “απόλυτα σίγουρη” για το εμβόλιό της κατά της Covid-19 και ελπίζει να βρει “πολύ σύντομα” λύση με τις ρυθμιστικές αρχές όσον αφορά τη χρήση του, που επί του παρόντος έχει ανασταλεί στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της εμφάνισης σπάνιων σοβαρών θρόμβων του αίματος, δήλωσε σήμερα ο οικονομικός της διευθυντής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να γνωμοδοτήσει σήμερα για το εμβόλιο που ανέπτυξε η J&J, ενώ ο ιατρός σύμβουλος του Λευκού Οίκου ‘Αντονι Φάουτσι δήλωσε την Κυριακή ότι μια απόφαση στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να δημοσιοποιηθεί έως την Παρασκευή.

“Παραμένουμε πολύ σίγουροι” και “ελπίζουμε ότι η ισορροπία μεταξύ των οφελών και των κινδύνων θα λειτουργήσει υπέρ ημών”, δήλωσε ο Τζόζεφ Γουόκ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

“Συνεργαζόμαστε με τις ρυθμιστικές αρχές για να βεβαιωθούμε ότι έχουν όλες τις πληροφορίες τις οποίες χρειάζονται για να λάβουν τις αποφάσεις τους”, υπογράμμισε.

“Περιμένουμε να έχουμε πολύ σύντομα, ίσως από το τέλος αυτής της εβδομάδας, από την Ευρώπη και τη FDA (την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) μια απόφαση για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε”, ανέφερε επίσης ο οικονομικός διευθυντής της J&J, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές με την ευκαιρία της δημοσίευσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων του ομίλου.

Στην ανακοίνωση που περιγράφει λεπτομερώς την οικονομική απόδοση της εταιρίας, η J&J δεν αναφέρει συγκεκριμένα το εμβόλιο, το οποίο πωλεί σε τιμή κόστους, αλλά υποδηλώνει ότι έχει πουλήσει εμβόλια αντί 100 εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο όμιλος αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα παραγωγής σε ένα εργοστάσιο στη Βαλτιμόρη, στην Πολιτεία Μέριλαντ, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρία Emergent BioSolutions, με μια παρτίδα δόσεων εμβολίων που δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας.

Η FDA ζήτησε την αναστολή της παραγωγής σε αυτό το εργοστάσιο αναμένοντας την ολοκλήρωση της επιθεώρησης.

Εάν η κανονιστική διαδικασία “πηγαίνει καλά, θα είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε όλες τις συμβατικές μας δεσμεύσεις (όσον αφορά την παράδοση εμβολίων, σ.σ.), στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο”, διαβεβαίωσε ο Τζόζεφ Γουόκ.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα