Top

Η Ισπανία επαναφέρει περιορισμούς και η Ολλανδία συστήνει τηλεργασία ξανά

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.

Parallaxi
η-ισπανία-επαναφέρει-περιορισμούς-κα-650320
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.

Κλείσιμο των ντισκοτέκ που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας ή στον αριθμό των πελατών, ακόμη και επαναφορά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας: απέναντι στην δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19, οι διάφορες περιφέρειες της Ισπανίας ξανακλείνουν σταδιακά.

Η Καταλονία, επίκεντρο αυτού του πέμπτου κύματος της πανδημίας, ετοιμάζεται σήμερα, σύμφωνα με τα καταλανικά μέσα ενημέρωσης, να ζητήσει από τη δικαιοσύνη της περιφέρειας την έγκρισή της για να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περισσότερο πληγείσες πόλεις, ανάμεσά τους η πρωτεύουσα Βαρκελώνη.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ντισκοτέκ σε κλειστούς χώρους σφραγίστηκαν για τουλάχιστον 15 ημέρες, ενώ ένα τεστ αντιγόνου ή PCR αρνητικό απαιτείται για να παραστεί κάποιος σε υπαίθριες εκδηλώσεις αν σε αυτές συναθροίζονται περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

Άλλες περιφέρειες έλαβαν ή εξετάζουν να λάβουν παρόμοια μέτρα. Η περιφέρεια της Βαλένθια (νοτιοανατολικά) επέβαλε ξανά απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 01.00 έως τις 06.00 τοπική ώρα και περιόρισε σε 10 τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συμμετάσχουν σε συναθροίσεις σε 32 περιοχές που έχουν περισσότερους από 5.000 κατοίκους, μετά την έγκριση της πλέον ανώτερης δικαστικής αρχής της περιφέρειας.

Η κυβέρνηση του αρχιπελάγους των Καναρίων Νήσων ήθελε να υιοθετήσει αντίστοιχους περιορισμούς αλλά εμποδίστηκε από την τοπική δικαιοσύνη.

Η παραλλαγή Δέλτα, πολύ πιο μεταδοτική, είναι η αιτία εδώ και εβδομάδες για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στους νέους.

Το βράδυ της Τρίτης, η επίπτωση ανήλθε σε 436 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών, επίπεδο που δεν είχε καταγραφεί μετά τις μαύρες ώρες της πανδημίας.

Και αυτός είναι ο εθνικός μέσος όρος. Γιατί στους νέους η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Η επίπτωση ήταν την Τρίτη 3.311 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα από 20 έως 29 ετών

“Οι αριθμοί είναι περισσότερο από κακοί”, δήλωνε τη Δευτέρα ο υπεύθυνος της καταλανικής κυβέρνησης για τα θέματα υγείας Ζοσέπ Μαρία Αργκιμόν.

Ολλανδία: Η κυβέρνηση συστήνει και πάλι την τηλεργασία, καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.000

Η Ολλανδία θα επαναφέρει τις οδηγίες που αφορούν την τηλεργασία, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου έληξε αυτό το μέτρο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο.

Την περασμένη Παρασκευή η ολλανδική κυβέρνηση επέβαλε και πάλι περιορισμούς στα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νάιτκλαμπ για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στους νέους ενήλικες. Τα μέτρα είχαν αρθεί μόλις πριν από δύο εβδομάδες, όταν τα κρούσματα μειώνονταν.

Η σύσταση για τηλεργασία δεν είναι υποχρεωτική και θα εφαρμόζεται μόνο σε όσους μπορούν να εργαστούν από το σπίτι τους.

Το κοινοβούλιο ανέστειλε τις θερινές διακοπές του και συγκλήθηκε ξανά εκτάκτως για να συζητήσει τον εξαπλασιασμό των κρουσμάτων στη χώρα. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 10.000 μολύνσεις, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες.

«Επιστρέφουμε στην παλιά οδηγία» είπε ο Ρούτε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πόρταλ NU.nl.

Η κυβέρνηση έχει αναστείλει όλα τα πολυήμερα φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν μεγάλα πλήθη, στο πλαίσιο των περιορισμών που θα ισχύουν μέχρι τις 14 Αυγούστου.

Βρετανία: Πάνω από 42.000 κρούσματα και 49 θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο

Στα 42.302 ανέρχονται τα νέα κρούσματα της Covid-19 που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην υψηλότερη αύξηση σε ημερήσια βάση από τις 15 Ιανουαρίου.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης 49 θανάτους.

Τα κρούσματα στη Βρετανία αυξάνονται συνεχώς από τα τέλη Μαΐου, αν και ο αριθμός των θανάτων παραμένει χαμηλότερος σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Χθες είχαν ανακοινωθεί 36.660 νέα κρούσματα.

Κύπρος: Ένας θάνατος και 1.120 νέα κρούσματα κορονοϊού

Νέα αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς και σε αυτόν των νοσηλευομένων ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, με 1.120 νέα κρούσματα και έναν θάνατο από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 383.

165 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 40 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 62.656 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Κύπρο είναι 87.305.

Η Ρωσία ξαναρχίζει τις αεροπορικές πτήσεις με την Ελλάδα

Γερμανία: Μετάλλαξη Δέλτα στo 74% των δειγμάτων κορονοϊού

Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού συνεχίζεται ραγδαία στη Γερμανία και αντιπροσωπεύει τώρα τα τρίτα τέταρτα, το 74%, των δειγμάτων που εξετάστηκαν, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) του Βερολίνου, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα το απόγευμα και αφορά στην βδομάδα 29 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, το ποσοστό της μετάλλαξης Δέλτα είχε αυξηθεί από 18% σε 39% και στη συνέχεια σε 60%. Οι λοιμώξεις με την προηγουμένως κυρίαρχη μετάλλαξη Άλφα, από την άλλη πλευρά, μειώθηκαν πολύ γρήγορα, σε περίπου 22%. Άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού που χαρακτηρίζονται ανησυχητικές συνεχίζουν να παίζουν δευτερεύοντα ρόλο στη Γερμανία. Ωστόσο, δεν εξετάζονται όλα τα θετικά δείγματα για μεταλλάξεις.

Η μετάλλαξη Δέλτα (B.1.617.2) η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία θεωρείται ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες μορφές του κορονοϊού. Σε πολλές άλλες χώρες, έχει αυξήσει μαζικά τον αριθμό των λοιμώξεων.

Σύμφωνα με το RKI, τα εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ωστόσο, ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως έχουν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι σοβαρής εξέλιξης της νόσου ακόμη και με την παραλλαγή Δέλτα.

Πορτογαλία: Πάνω από 4.000 νέα κρούσματα

Η Πορτογαλία, η οποία πλήττεται εδώ και εβδομάδες από μια έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού λόγω της παραλλαγής Δέλτα, ξεπέρασε σήμερα το όριο των 4.000 νέων κρουσμάτων σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον απολογισμό των υγειονομικών αρχών.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 4.153 νέες μολύνσεις, και σχεδόν τις μισές από αυτές (1.928) στην περιφέρεια της Λισαβόνας.

Σε εθνικό επίπεδο, πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που καταγράφεται μετά τις 10 Φεβρουαρίου, όταν η Πορτογαλία βρισκόταν σε αυστηρή καραντίνα.

Με ένα σύνολο 734 ανθρώπων να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σήμερα, οι νοσηλείες μειώθηκαν ελαφρά, αλλά στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκαν με 171 ασθενείς, ο μεγαλύτερος αριθμός μετά τις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS).

Η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, η οποία προκάλεσε εκ νέου αύξηση των μολύνσεων στην Πορτογαλία τις τελευταίες εβδομάδες, έγινε κυρίαρχη στη χώρα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (Insa) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η σχετική συχνότητα της παραλλαγής Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, ανήλθε σχεδόν στο 90% για την εβδομάδα που τελείωσε στις 4 Ιουλίου.

Στη Λισαβόνα και τα περίχωρά της όπως και στην ιδιαίτερα τουριστική περιοχή Αλγκάρβε, στον νότο, η Δέλτα ευθύνεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, για το 100% των νέων κρουσμάτων κατά την ίδια περίοδο.

Στην Πορτογαλία το 60% του πληθυσμού έχει κάνει μια πρώτη δόση εμβολίου και το 42% έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της DGS. Από την αρχή της πανδημίας, η χώρα έχει καταγράψει 17.182 νεκρούς και 916.559 κρούσματα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Εμβόλιο J&J: 15 περιστατικά Γκιγιέν-Μπαρέ κατέγραψε ο ΕΜΑ

Διαδήλωση στο Παρίσι κατά των μέτρων που ανακοίνωσε ο Μακρόν για να αναχαιτιστεί η πανδημία

Δεκάδες αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν μια διαδήλωση κατά του σχεδίου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με βάση το οποίο οι πολίτες θα χρειάζεται να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για να μπουν σε μπαρ, εστιατόρια και κινηματογράφους από τον επόμενο μήνα.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για να αναχαιτιστεί το νέο κύμα της πανδημίας. Μεταξύ αυτών είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών.

Η αστυνομία επενέβη λίγο αφότου δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να κάνουν πορεία σε μια λεωφόρο, στο κέντρο του Παρισιού, χωρίς να έχουν λάβει άδεια από τις τοπικές αρχές. Ορισμένοι φορούσαν κονκάρδες με το σύνθημα «Όχι στο διαβατήριο υγείας».

Ένας μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είδε βανάκια της αστυνομίας να κλείνουν έναν δρόμο.

Ορισμένοι Γάλλοι κατηγορούν τον πρόεδρο Μακρόν ότι καταστέλλει τις ελευθερίες και κάνει διακρίσεις σε βάρος όσων δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του τονίζει ότι το εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να επανέλθει η ζωή στην κανονικότητά της και προτρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Στις προτάσεις της κυβέρνησης, που πρόκειται να συμπεριληφθούν σε ένα νομοσχέδιο, είναι και η υποχρεωτική καραντίνα, για 10 ημέρες, για όσους βρεθούν θετικοί στην Covid-19. Η αστυνομία θα αναλάβει να κάνει τυχαιοποιημένους ελέγχους, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

Κούβα: Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι οι διαδηλώσεις θα αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19

Οι διαδηλώσεις στην Κούβα θα αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19, λόγω του υψηλού αριθμού των κρουσμάτων που καταγράφεται αυτήν την περίοδο στο νησί, αλλά και της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα, προειδοποίησε ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO).

Ο Οργανισμός κάλεσε τους Κουβανούς πολίτες αλλά και τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί να αποφεύγουν τα πλήθη, να προσέχουν για τυχόν συμπτώματα της Covid-19 και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής, δηλαδή να φορούν μάσκα και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα