Ισραήλ: 13 φορές πιο σοβαρή η νόσηση στους ανεμβολίαστους

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο.

Parallaxi
ισραήλ-13-φορές-πιο-σοβαρή-η-νόσηση-στου-808031
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα

Η ίδια εικόνα, όπως διαμορφώθηκε εχθές

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο

Μόσιαλος: Στο Ισραήλ υπάρχουν 13 φορές περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις στους ανεμβολίαστους

Αν γίνει στάθμιση του αριθμού των κρουσμάτων στο Ισραήλ με βάση τον αριθμό των εμβολιασμένων ή των μη εμβολιασμένων (ανά εκατομμύριο πληθυσμού), τότε προκύπτει ότι υπάρχουν 13 φορές περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις στους ανεμβολίαστους, αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Όπως επισημαίνει, «πολλοί έχουν την εντύπωση πως το Ισραήλ συνεχίζει να προπορεύεται στους εμβολιασμούς. Όμως αυτό δεν ισχύει. Ούτε ισχύει πως στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού και επειδή το εμβόλιο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, ξεκίνησαν να κάνουν την τρίτη δόση. Στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί μόνο το 60,5% του πληθυσμού.

Επίσης, δεν είναι γνωστό σε πολλούς ότι σε ορισμένες κοινότητες το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι χαμηλό. Για παράδειγμα, μόνο το 35,9% των υπερορθοδόξων Εβραίων έχουν εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση (οι 342.971 από τους 959.185 υπερορθόδοξους). Χαμηλό είναι επίσης και το ποσοστό των εμβολιασθέντων στις κοινότητες των Αραβοϊσραηλινών, όπου μόνο το 45,48% του πληθυσμού είχαν εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση μέχρι τις 16 Αυγούστου (888.000 από τους 1.954.460 αραβοϊσραηλινούς)».

Ο κ. Μόσιαλος παραθέτει ένα γράφημα από τις υγειονομικές Αρχές του Ισραήλ, το οποίο δείχνει τον αριθμό των ανθρώπων που νόσησαν σοβαρά στις ηλικίες 60 ετών και άνω, από τις 14 Ιουνίου έως και τις 28 Αυγούστου 2021. Σε αυτό το διάστημα και σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, σε έναν πληθυσμό 1,4 εκατομμυρίου εμβολιασμένων καταγράφηκαν 35 σοβαρές περιπτώσεις, ενώ από την άλλη στους 110 χιλιάδες ανεμβολίαστους καταγράφηκαν 30 σοβαρές λοιμώξεις.

Όπως επισημαίνει, «γνωρίζουμε ότι η διασπορά του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 στις κλειστές κοινότητες, ιδιαίτερα σε συνοικίες πόλεων και χωριά όπου κυριαρχούν οι ανεμβολίαστοι, μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Επομένως, και πιο συγκεκριμένα όταν αναλύουμε τα στοιχεία του Ισραήλ, είναι θεμιτό να συνυπολογίζουμε ότι:

1. περίπου 40% του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί

2. τα ποσοστά των ανεμβολίαστων είναι υψηλά σε συγκεκριμένες κοινότητες και επομένως και η διασπορά της λοίμωξης στις κοινότητες αυτές είναι μεγάλη

3. όταν συγκρίνουμε τα δεδομένα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, καλό θα ήταν να κάνουμε στάθμιση με βάση τον αριθμό των πολιτών που ανήκουν σε κάθε κατηγορία.

Η στάθμιση αυτή κάνει τεράστια διαφορά και δείχνει την αποτελεσματικότητα της προστασίας του εμβολίου στους εμβολιασμένους».

ΗΠΑ: Προτείνεται το εμβόλιο της Pfizer Inc/BioNTech για τις ηλικίες άνω των 16 

Η συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC) συνέστησε ομόφωνα χθες, Δευτέρα, το εμβόλιο της Pfizer Inc και BioNTech SE κατά της COVID-19 για ανθρώπους μεγαλύτερους των 16 ετών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε την προηγούμενη εβδομάδα πλήρη έγκριση στο ίδιο εμβόλιο, το οποίο είχε προηγουμένως εγκριθεί για έκτακτη χρήση (EUA) από την ίδια υπηρεσία, επιτρέποντας την ταχεία διάθεση των εμβολιαστικών δόσεων για τους Αμερικανούς.

Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ελπίζουν ότι η επίσημη έγκριση και η σύσταση του CDC θα ωθήσουν περισσότερους Αμερικανούς να εμβολιαστούν.

Με πλήρη έγκριση από την FDA μερικές εταιρίες και πολιτείες έχουν αρχίσει να καθιστούν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Ο ρυθμός των εμβολιασμών παραμένει χαμηλός σε αρκετά τμήματα των ΗΠΑ, συνεισφέροντας σε μία μεγάλη αύξηση των νοσηλειών εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, που παρουσιάζει μεγάλη μεταδοτικότητα.

Μερικά από τα μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι η αύξηση των εμβολιασμών πριν από τη φθινοπωρινή περίοδο θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιστροφή των παιδιών με ασφάλεια στα σχολεία.

«Ο οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με ένα παιδί που δεν είναι ακόμη σε ηλικία εμβολιασμού, θα πρέπει να εμβολιαστεί για το καλό των παιδιών», δήλωσε η δρ Χέλεν Κέιπ Τάλμποτ, που είναι ειδική επιστήμονας στις μεταδοτικές ασθένειες και συμμετέχει στην επιτροπή.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εγκρίνει μία τρίτη δόση των εμβολίων της Pfizer/BioNTech και της Moderna για όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι προγραμματίζει να κάνει τις ενισχυτικές δόσεις διαθέσιμες για περισσότερους Αμερικανούς από το Σεπτέμβριο.

Οι σύμβουλοι του CDC εξετάζουν μία προσέγγιση στις ενισχυτικές δόσεις που επικεντρώνεται στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Πρόκειται για όσους φιλοξενούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε δομές φροντίδας, άλλους ηλικιωμένους, αλλά και εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας. Η προσέγγιση αυτή είναι περίπου η ίδια με αυτή, που ακολουθήθηκε στην αρχική προώθηση των εμβολίων.

Το προσωπικό των CDC παρουσίασε δεδομένα για την ανάγκη των ενισχυτικών δόσεων και δήλωσε ότι σε αυτό το σημείο είναι ενδεχομένως δύσκολο να καθοριστεί αν η ανοσία από προηγούμενο εμβολιασμό εξασθενεί με το χρόνο ή αν τα εμβόλια είναι λιγότερο ικανά να προλάβουν την μόλυνση από την παραλλαγή Δέλτα που παρουσιάζει υψηλή διάδοση.

Αρκετά μέλη της επιτροπής εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την έναρξη υλοποίησης μιας πολιτικής για τις ενισχυτικές δόσεις από τον Σεπτέμβριο, πριν η συμβουλευτική επιτροπή για τα εμβόλια εξετάσει τις αποδείξεις ή αποφασίσει ότι μία τέτοια εκστρατεία ήταν αναγκαία.

Μέλη της ομάδας εργασίας της συμβουλευτικής επιτροπής, η οποία διαμορφώνει την προσέγγιση του CDC για τις ενισχυτικές δόσεις, επισήμαναν ότι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ παραμένει ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μία άλλη συνάντηση της επιτροπής θα προγραμματιστεί για τα μέσα Σεπτεμβρίου με θέμα της συζήτησης τις ενισχυτικές δόσεις.

Στη χθεσινή συνάντηση, το CDC υποστήριξε ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της Pfizer υπερτερούν των ενδεχόμενων κινδύνων που σχετίζονται με τις δόσεις εμβολίων.

Νέα μετάλλαξη του κορoνοϊού κατέγραψαν οι επιστήμονες

Γερμανία: 5.750 κρούσματα και 60 θάνατοι σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 5.750 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.942.856, κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 60 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 92.200 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ιταλία: 53 νεκροί και πάνω από 4.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 53 ασθενείς με την COVID-19, έναντι 37 την προηγουμένη, ενώ ο αριθμός των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μειώθηκε σε 4.257, έναντι 5.959 μία ημέρα νωρίτερα, επί συνόλου 109.803 τεστ.

Με 129.146 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού αφότου εκδηλώθηκε στη χερσόνησο τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι χθες, η Ιταλία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον 2ο βαρύτερο επίσημο απολογισμό θυμάτων στην Ευρώπη, μετά τη Βρετανία, και τον 8ο βαρύτερο στον κόσμο. Έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 4,53 εκατ. μολύνσεις ως αυτό το στάδιο.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με την COVID-19, εξαιρουμένων όσων βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αυξήθηκε στους 4.264 χθες, έναντι 4.133 μία ημέρα νωρίτερα.

Στις ΜΕΘ έγιναν 50 εισαγωγές ασθενών, από 44 την προηγουμένη. Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 548, από 525 μια ημέρα νωρίτερα.

Μεξικό: 326 νεκροί και πάνω από 5.500 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 326 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 5.564 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 258.165 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά του ως αυτό το στάδιο, το Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον 4ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.341.264.

Τα επίσημα στοιχεία χαρακτηρίζονται υποτιμημένα. Το ίδιο το μεξικανικό υπουργείο Υγείας υπολόγισε την 30ή Ιουνίου, με βάση δεδομένα που άντλησε από τα ληξιαρχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα, πως οι θάνατοι πιθανόν είναι σχεδόν κατά 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.

Βραζιλία: Πλησιάζουν τους 580.000 νεκρούς

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 266 ασθενείς με την COVID-19, έναντι 298 την προηγουμένη, ενώ επιβεβαιώθηκαν 10.466 περιστατικά του SARS-CoV-2.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για τα Σαββατοκύριακα τείνουν να είναι μειωμένα.

Με 579.574 νεκρούς επί συνόλου 20,7 εκατ. και πλέον μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της, η χώρα των 212 εκατ. κατοίκων κατατάσσεται 2η στη μακάβρια παγκόσμια κατάταξη βάσει του αριθμού θανάτων εξαιτίας της νόσου, πίσω από τις ΗΠΑ, και 3η ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον ιό, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Ιράν: 669 θάνατοι- σχεδόν 34.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το ιρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 669 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 33.780 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως εδώ τους 107.151 νεκρούς επί συνόλου 4.960.744 καταγεγραμμένων μολύνσεων από την εκδήλωσή της στην ιρανική επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων του Ιράν νοσηλεύονται 7.886 ασθενείς με την COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Μέχρι χθες στη χώρα των 83 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν λάβει μια πρώτη δόση εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19 πάνω από 18,55 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων όμως μόνο 8,38 εκατ. και τη δεύτερη.

Η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής δυσκολεύεται να αναχαιτίσει το λεγόμενο «πέμπτο κύμα», το οποίο αποδίδεται κυρίως στην πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του SARS-CoV-2.

Νέα Ζηλανδία: Γυναίκα πέθανε μετά από εμβολιασμό λόγω μυοκαρδίτιδας

Ινδία: 350 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 350 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 30.941 περιστατικά του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην υποήπειρο των 1,3 δισεκ. κατοίκων έχει φθάσει, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα –που όμως ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένα–, τους 438.560 νεκρούς επί συνόλου 32,77 εκατομμυρίων μολύνσεων μέχρι σήμερα.

Ινδονησία: 568 νεκροί και πάνω από 5.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 568 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 5.436 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο αρχιπέλαγος έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 132.491 νεκρούς επί συνόλου 4.079.267 καταγεγραμμένων μολύνσεων από την εκδήλωσή της στην ινδονησιακή επικράτεια, τον Μάρτιο του 2020.

Η Ινδονησία καταγράφει τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων μολύνσεων σε όλη την περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ασίας.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στην τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου (270 εκατ. κάτοικοι), έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 πάνω από 62,29 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων 35,31 εκατ. και τη δεύτερη. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εμβολιαστούν 208 εκατ. πολίτες για να επιτευχθεί η λεγόμενη συλλογική ανοσία.

Χθες έφθασαν ποσότητες των εμβολίων της κινεζικής Sinovac και της αγγλοσουηδικής AstraZeneca για την COVID-19. Με τις παραδόσεις αυτές, η χώρα έχει παραλάβει 217 εκατ. δόσεις από διάφορους προμηθευτές.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα