Διεθνή

Ισραήλ: Παγώνει προσωρινά την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι κάνει κίνηση από «εθνική ευθύνη»

Parallaxi
ισραήλ-παγώνει-προσωρινά-την-αμφιλεγ-988968
Parallaxi

Βήμα πίσω απ’ τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για το θέμα της αμφιλεγόμενης αλλαγής στο δικαστικό σύστημα του Ισραήλ, υπό το βάρος τεράστιων διαδηλώσεων και της γενικής απεργίας που παρέλυσε αρκετές δραστηριότητες στη χώρα, τη Δευτέρα.

Νωρίς το βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα «παγώσει» προσωρινά τα αμφιλεγόμενα σχέδια της κυβέρνησής του για αποδυνάμωση του δικαστικού συστήματος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι κάνει κίνηση από «εθνική ευθύνη» και πρόσθεσε ότι οι αρνήσεις των εφέδρων «μας διαλύουν».

Ο Νετανιάχου είπε ότι αποφάσισε «το διάλειμμα» για την αμφιλεγόμενη νομοθεσία μέχρι μετά τις διακοπές της Κνεσέτ προκειμένου «να δώσει μια πραγματική ευκαιρία για πραγματικό διάλογο». «Ένα πράγμα δεν είμαι διατεθειμένος να δεχτώ – υπάρχει μια μειοψηφία εξτρεμιστών που είναι πρόθυμοι να κομματιάσουν τη χώρα μας… συνοδεύοντάς μας στον εμφύλιο πόλεμο και καλώντας σε άρνηση της θητείας στο στρατό, κάτι που είναι τρομερό έγκλημα», είπε ο Νετανιάχου.

«Η μεταρρύθμιση θα περάσει», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που προηγουμένως είχε ανακοινώσει το παζάρι με τον Νετανιάχου για συμφωνία. «Θα συσταθεί η Εθνική Φρουρά. Ο προϋπολογισμός που ζήτησα για το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας θα ψηφιστεί στο σύνολό του», έγραψε ο ακροδεξιός πολιτικός.

Φιλοκυβερνητική συγκέντρωση με ακροδεξιά καλέσματα

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης έχουν συγκεντρωθεί στην Ιερουσαλήμ, από τις 6 το απόγευμα, έπειτα από κάλεσμα ακροδεξιών και υπερεθνικιστικών οργανώσεων κατά της αναστολής προώθησης της επίμαχης νομοθεσίας.

«Η φωνή μας δεν είναι λιγότερο σημαντική από αυτή ενός πιλότου», φωνάζουν, καθώς και «Ξέρουμε ακριβώς ποιον ψηφίσαμε» και «Δεν υπάρχει περίπτωση μια φατρία ελίτ να φέρει τη χώρα σε αυτό το σημείο. Είμαστε ένα έθνος».

Μέχρι και εποίκους απ’ τη Δυτική Όχθη μετέφεραν με λεωφορεία προκειμένου να συμμετάσχουν στην αντισυγκέντρωση κόντρα στη μεγαλειώδη διαμαρτυρία που έγινε από νωρίς το μεσημέρι έξω απ’ το κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ.

Παρασκηνιακές προειδοποιήσεις εντός κυβέρνησης

Ο Μπεν Γκβιρ μοιράστηκε τη διαφήμιση για τη διαδήλωση στο Twitter γράφοντας «σήμερα σταματάμε να είμαστε σιωπηλοί. Σήμερα είναι η μέρα που ξυπνάει η Δεξιά». Προηγουμένως ο ίδιος είχε δαιμηνύσει στον Νετανιάχου ότι εάν σταματήσει τη νομοθεσία, θα παραιτηθεί από τη θέση του στην κυβέρνηση, αλλά θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον συνασπισμό. Αλλά ώρες μετά ανακοίνωσε συμφωνία μεταξύ τους.

Κάλεσμα συμμετοχής στην αντιδιαδήλωση απόψε έξω απ’ την Κνεσέτ απηύθυνε και ο Μπεζαλέλ Σμόλτριτς, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταματήσει η δικαστική μεταρρύθμιση». Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter, υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση θα «διορθώσει το δικαστικό σύστημα» και «θα βελτιώσει τη δημοκρατία». «Είμαστε η πλειοψηφία, ας υψώσουμε τις φωνές μας. Δεν θα τους αφήσουμε να μας κλέψουν τη φωνή και τη χώρα», είπε.

Ο αρχιτέκτονας του σχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, ένα δημοφιλές μέλος του κόμματος, είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό ότι θα παραιτηθεί εάν ανασταλεί η γενική αναθεώρηση. Αλλά τη Δευτέρα, είπε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του πρωθυπουργού εάν σταματήσει τη νομοθεσία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα