Διεθνή

Ισραήλ: Τέλος οι περιορισμοί στην αιμοδοσία gay και bi ανδρών

Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Νίτζαν Χόροβιτς, για το θέμα.

Parallaxi
ισραήλ-τέλος-οι-περιορισμοί-στην-αιμο-550662
Parallaxi

Είναι γεγονός πως η νομοθεσία για την εθελοντική αιμοδοσία στο Ισραήλ αλλάζει, καθώς όλα τα άτομα που θεωρούνταν πως έκαναν “σεξουαλικές σχέσεις υψηλού κινδύνου” θα πρέπει να περιμένουν τρεις μήνες για να δωρίσουν αίμα. 

Το Ισραήλ υπόσχεται πως θα δώσει οριστικό τέλος στους περιορισμούς που δεν αφήνουν gay και bi άνδρες να συμμετέχουν στην εθελοντική αιμοδοσία. Συγκεκριμένα, ο ανοιχτά γκέι υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Νίτζαν Χόροβιτς, προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση στις 19 Αυγούστου, τονίζοντας ότι “οι διακρίσεις κατά των γκέι στη δωρεά αίματος έχουν τελειώσει”.

Σύμφωνα με τους περιορισμούς που ισχύουν μέχρι και σήμερα, οι gay και bi άνδρες έχουν το δικαίωμα να δώσουν αίμα μόνο εφόσον δεν έχουν κάνει σεξ με άλλους άνδρες τον τελευταίο χρόνο, κάτι που φαίνεται να αλλάζει σύμφωνα με την νέα πολιτική που επιθυμεί να ακολουθήσει η χώρα.

Φυσικά, Ισραηλινές ομάδες που μάχονται για ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα υποδέχτηκαν την κίνηση αυτή με ενθουσιασμό, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της ισότητας στη χώρα. Μάλιστα, απαγορεύσεις κατά την αιμοδοσία, που απευθύνονται σε gay και bi άνδρες εισήχθησαν για πρώτη φορά το 1980, με το αποκορύφωμα της κρίσης του AIDS και το ομοφοβικό στίγμα γύρω από τον ιό. Ακτιβιστές, σε πολλές περιοχές του κόσμου, παλεύουν για την αλλαγή των περιορισμών αυτών και την αντιμετώπιση του στίγματος.

Πηγή:News247.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα