Διεθνή

Ιταλία: Απαγόρευση ηλεκτρονικού τσιγάρου στους εσωτερικούς χώρους

Νέα μέτρα κατά του καπνού θα θεσπιστούν στην Ιταλία για την πρόληψη και την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Parallaxi
ιταλία-απαγόρευση-ηλεκτρονικού-τσιγ-286798
Parallaxi

Νέα μέτρα κατά των παραδοσιακών και ηλεκτρονικών τσιγάρων ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Οράτσιο Σκιλάτσι σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη.

Νέα μέτρα κατά του καπνού θα θεσπιστούν στην Ιταλία για την πρόληψη και την καταπολέμηση του καπνίσματος. Η κυβέρνηση θέλει να επιτύχει τον στόχο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για τον Καρκίνο, που είναι η δημιουργία μιας «γενιάς χωρίς καπνό».

«Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί σε όλους τους πολίτες η μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας τους, που αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του ατόμου και συμφέρον της κοινότητας», δήλωσε ο υπουργός.

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους παρουσία ανηλίκων και εγκύων γυναικών θα επεκταθεί, ενώ δεν θα επιτρέπεται πλέον η χρήση χώρων καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη «η συνεχώς αυξανόμενη διάδοση νέων προϊόντων στην αγορά και τα αυξανόμενα στοιχεία σχετικά με τις πιθανές βλαβερές επιπτώσεις τους στην υγεία».

Για το λόγο αυτό, η απαγόρευση θα επεκταθεί και στις εκπομπές νέων προϊόντων, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού. Επιπλέον, σχεδιάζεται να επεκταθεί η απαγόρευση της διαφήμισης που ισχύει τώρα για τα τσιγάρα και στα νέα προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη.

Ο υπουργός εξήγησε ότι το κάπνισμα «εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία της προλήψιμης νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Ιταλία» και ότι ο στόχος, όπως έχει τεθεί σε επίπεδο ΕΕ, είναι να καταναλώνει καπνό λιγότερο από το 5% του πληθυσμού μέχρι το 2040.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Έκθεσης για το κάπνισμα στην Ιταλία», που παρουσιάστηκε κατά την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2022, σχεδόν ένας στους τέσσερις Ιταλούς είναι καπνιστής. Υπάρχουν περίπου 800.000 περισσότεροι καπνιστές από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Από το 2019, οι καπνιστές τσιγάρων θερμαινόμενου καπνού αυξάνονται επίσης (3,3%), καθώς ένας στους τρεις (36,6%) τα θεωρεί λιγότερο επιβλαβή από τα παραδοσιακά τσιγάρα. Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξήθηκαν επίσης από 1,7% το 2019 σε 2,4% σήμερα.

Στις 8 Ιανουαρίου, ο νόμος Σίρτσια που καθιέρωσε για πρώτη φορά στην Ιταλία την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους ανοιχτούς στο κοινό, έγινε 20 ετών. Ο νόμος προτάθηκε και υποστηρίχθηκε σθεναρά από τον τότε υπουργό Υγείας Τζιρολάμο Σίρτσια και τέθηκε πλήρως σε ισχύ μόλις το 2005, αλλάζοντας ριζικά τα ήθη και τα έθιμα και την κοινωνική εθιμοτυπία των Ιταλών.

Με την ευκαιρία αυτή, ο πρώην υπουργός Σίρτσια ζήτησε ισχυρότερη κυβερνητική παρέμβαση για να προωθηθεί «η αντικαπνιστική ατζέντα», ιδίως υπό το πρίσμα των προϊόντων που «οι πολυεθνικές έχουν εφεύρει για να διαφοροποιηθούν και να κερδίσουν πίσω την αγορά, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού».

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας από τον Μάιο του 2022, εκτιμάται ότι πάνω από 93.000 θάνατοι ετησίως στην Ιταλία οφείλονται στο κάπνισμα, με άμεσο και έμμεσο κόστος άνω των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το κάπνισμα ευθύνεται για το 20,6% των θανάτων μεταξύ των ανδρών και το 7,9% όλων των θανάτων μεταξύ των γυναικών.

Ο υπουργός Σκιλάτσι τόνισε ότι παράλληλα με τη στήριξη των μέτρων πρόληψης και παύσης του καπνίσματος, «θεωρείται απαραίτητο και στρατηγικό να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή στήριξη των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Υπό αυτή την έννοια, το υπουργείο σκοπεύει να μεταφέρει την κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει την κατάργηση ορισμένων εξαιρέσεων σχετικά με τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού έως τις 23 Ιουλίου 2023.

«Η διαδικασία αυτή αποσκοπεί στο να επιτρέψει στα διάφορα πολλαπλά συμφέροντα που σχετίζονται με τα προϊόντα καπνού, στα οποία συμμετέχουν οικονομικά υπουργεία, να μην υπερισχύσουν της προστασίας της υγείας», διευκρίνισε ο Σκιλάτσι.

πηγή: euractiv.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα