Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για να προμηθευθεί 50 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της COVID-19, οι οποίες θα αρχίσουν να φθάνουν τον επόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.
“Βρισκόμαστε στην τελική φάση για την έγκριση επείγουσας χρήσης του εμβολίου Sputnik V και συνάψαμε μια συμφωνία για την προμήθειά του. Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για την παραλαβή 50 εκατομμυρίων δόσεων εντός έξι μηνών”, δήλωσε ο Κότζα. Η Τουρκία μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί το κινεζικό εμβόλιο που ανέπτυξε η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinovac Biotech Ltd και το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Έχει πραγματοποιήσει 22 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μια πρώτη δόση.
Τη Δευτέρα, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε ότι μια τουρκική φαρμακευτική εταιρεία θα παράγει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V στα εργοστάσιά της στην Τουρκία.
Χιλή: Οι έγκυες εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα
Ηεπικεφαλής των υγειονομικών αρχών Πάουλα Ντάσα εξήγησε ότι οι γυναίκες αυτές εμβολιάζονται με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech επειδή υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλειά του στις εγκυμονούσες.
Εκτιμάται ότι θα εμβολιαστούν 230.000 γυναίκες. Μετά από εκείνες με προϋπάρχοντα νοσήματα, θα ακολουθήσουν όσες εργάζονται σε δουλείες υψηλού κινδύνου, όπως στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.
Η Χιλή εφαρμόζει μια από τις ταχύτερες εκστρατείες ανοσοποίησης για την Covid-19 και μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι δάσκαλοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δημοσιογράφοι και, σταδιακά, οι υπόλοιποι πολίτες ανά ηλικιακή ομάδα. Πλέον εμβολιάζονται οι άνθρωποι ηλικίας 40-49 ετών. Πάνω από το 52% των 15,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που σκοπεύουν οι αρχές να εμβολιάσουν μέχρι τον Ιούλιο έχουν λάβει τη μία δόση και το 41,6% έχουν λάβει και τη δεύτερη.
Πλέον, η Χιλή γίνεται μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που χορηγεί το εμβόλιο και στις έγκυες, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την Τρίτη, η Βραζιλία ανακοίνωσε επίσης ότι οι έγκυες θα συμπεριληφθούν στις κατηγορίες του πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα για το εμβόλιο, αρχής γενομένης από εκείνες με υποκείμενα νοσήματα. Παράλληλα, οι βραζιλιάνικες αρχές προειδοποίησαν πρόσφατα ότι οι γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες είναι προτιμότερο να αναβάλουν τα σχέδιά τους, αν μπορούν, επειδή υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα και να γεμίσουν τα νοσοκομεία.
Μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν την Τρίτη στη συνοικία Λα Φλορίντα του Σαντιάγο ήταν και η Κλαούντια Τεράσας, 32 ετών, η οποία είναι παιδίατρος και βρίσκεται στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της. Είπε στο πρακτορείο Reuters ότι πείστηκε από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν Ισραηλινοί ερευνητές, σύμφωνα με τα οποία οι μητέρες μπορεί να μεταφέρουν αντισώματα στο μωρό τους μέσω του πλακούντα ή του θηλασμού. Το εμβόλιο «δεν θα βοηθήσει μόνο εμένα αλλά και τον γιο μου», είπε.
Αυστρία: Απαγορεύει κάθε προσγείωση πτήσης από Ινδία η Βιέννη
Η Αυστρία, επιβάλλοντας αποτελεσματικούς περιορισμούς εισόδου από την Ινδία και για να αποτρέψει την παράκαμψη της απαγόρευσης προσγείωσης σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύει από αύριο, Πέμπτη, την προσγείωση για απευθείας πτήσεις από την Ινδία, όπως ανακοίνωσε στη Βιέννη ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν, στο περιθώριο της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου.
Όποιος έχει επισκεφτεί την Ινδία τις τελευταίες δέκα ημέρες πρέπει να τεθεί σε καραντίνα μετά την είσοδό του στην Αυστρία, και αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η εξάπλωση της παραλλαγής του κορωνοϊού (B.1.617), η οποία φαίνεται ότι είναι ανεξέλεγκτη στην Ινδία.
Εκείνος που θα εισέλθει στην Αυστρία μέσω πτήσεων transfer και βρισκόταν στην Ινδία τις τελευταίες δέκα ημέρες πρέπει να τεθεί σε καραντίνα δέκα ημερών, ενώ, μετά από πέντε ημέρες, θα είναι δυνατό δωρεάν τεστ για να εξέλθει από την καραντίνα, αλλά μόνο τεστ PCR και όχι πλέον ένα τεστ αντιγόνου.
Αυτό ισχύει τόσο για Αυστριακούς όσο και για άλλα πρόσωπα με τόπο κατοικίας στην Αυστρία, ενώ εάν κάποιος δεν ζει στην Αυστρία, είναι υποχρεωμένος να επιδείξει αρνητικό τεστ PCR πριν ταξιδέψει.
Και για πτήσεις τσάρτερ
Δεν υπάρχουν προς το παρόν απευθείας προγραμματισμένες πτήσεις από την Ινδία προς την Αυστρία, ωστόσο, επιδιώκεται να απαγορευτούν επίσης ιδιωτικές πτήσεις και πτήσεις τσάρτερ και να αποτραπούν εναλλακτικές πτήσεις για την παράκαμψη απαγορεύσεων προσγείωσης σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Η ινδική παραλλαγή του ιού B.1.617 είναι ένας συνδυασμός των μεταλλάξεων από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η μορφή είναι συγκριτικά πιο μεταδοτική και θανατηφόρα.
Παράταση και για πτήσεις από Βραζιλία και Νότια Αφρική
Στην Αυστρία ισχύουν έως τις 2 Μαΐου απαγορεύσεις προσγείωσης αεροσκαφών από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, οι οποίες τώρα πρόκειται επίσης να παραταθούν.
Γερμανία: Προτεραιότητα στην πρώτη δόση του εμβολίου για όλους προτείνει λοιμωξιολόγος
Αλλαγή στρατηγικής εμβολιασμού προτείνει Γερμανός λοιμωξιολόγος. Ο Αλεξάντερ Κεκουλέ ζήτησε από τους πολιτικούς «να αλλάξουν εντελώς τη στρατηγική των εμβολιασμών στη Γερμανία δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στον πρώτο εμβολιασμό. Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιηθεί πλήρως η προστασία την οποία ήδη παρέχει ο πρώτος εμβολιασμός από την δυσμενή εξέλιξη της ασθένειας», όπως είπε στο δίκτυο ntv.de
«Θα έπρεπε να είχε γίνει στην Γερμανία αυτό που έγινε στη Βρετανία: να γίνει δηλαδή αρχικά ο πρώτος εμβολιασμός, δεδομένου ότι λόγω του περιορισμένου αριθμού των εμβολίων ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι δεν μπορούμε να τους εμβολιάσουμε όλους δύο φορές. Γι αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μια φορά, αρχής γενομένης από τους πιο ηλικιωμένους και να ακολουθήσουν οι νεότεροι. Αργότερα μπορούμε να ξεκινήσουμε και τον δεύτερο εμβολιασμό», είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης Χάλε.
«Εάν γίνει μόνο ο πρώτος εμβολιασμός θα προστατεύονται διπλάσιοι άνθρωποι. Είναι ιδιαίτερα ακατανόητο γιατί ορισμένες ηλικιακές ομάδες στη Γερμανία έχουν ήδη κάνει το δεύτερο εμβόλιο, ενώ άλλες, ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες δεν έχουν κάνει καν το πρώτο εμβόλιο. Δεν είναι δυνατόν ένα μεγάλο μέρος των εμβολίων mRNA να χρησιμοποιείται για τον δεύτερο εμβολιασμό νέων, όπως για παράδειγμα νέων του ιατρικού προσωπικού και αστυνομικοί, αντί να το γίνει ένας πρώτος εμβολιασμός σε αυτούς που θα βρίσκονται αύριο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ανθρώπους δηλαδή οι οποίοι βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 65 και 80 ετών και οι οποίοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν», συνέχισε ο επιδημιολόγος.
Ανατροπή με αποσύνδεση της θνησιμότητας από τα κρούσματα
«Με μια τακτική εμβολιασμών που να βασίζεται εξ ολοκλήρου στον πρώτο εμβολιασμό, όχι μόνο ελαχιστοποιείται ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ, αλλά θα μειωθεί επίσης σημαντικά και ο αριθμός των θανάτων, διότι είναι γνωστό από καιρό ότι η ηλικιακή κατανομή της θνησιμότητας έχει το σχήμα μιας ράβδου του χόκεϊ επί πάγου. Οι πολύ νέοι πεθαίνουν σπάνια από κορωνοϊό. Μόνο από μέσα της δεκαετίας των 50 ανεβαίνει ξαφνικά ο κίνδυνος θανάτου και αυξάνεται απότομα από τα μέσα της δεκαετίας των 60. Με έναν εμβολιασμό, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα προστατεύονταν σημαντικά και θα πέθαιναν από τον Covid-19 μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε περίπτωση που η μόλυνση επιμείνει. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυνδεόταν η θνησιμότητα από τα κρούσματα», τόνισε ο Κεκουλέ.
«Επιτρέψτε μου να το θέσω επιγραμματικά: Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να σταματήσουμε τους θανάτους. Και έτσι η ασθένεια αυτή ξαφνικά θα έχει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο και θα χάσει μέρος του τρόμου τον οποίο προκαλεί. Η αποσύνδεση της θνησιμότητας από τα κρούσματα θα φέρει την πραγματική ανατροπή», κατέληξε λοιμωξιολόγος.
Pfizer και Moderna προστατεύουν κατά 94% από νοσηλεία τους πλήρως εμβολιασμένους άνω των 65
Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna προστατεύουν κατά 94% από νοσηλεία τους πλήρως εμβολιασμένους άνω των 65 ετών, σύμφωνα με μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα συγκεκριμένα εμβόλια είναι κατά 64% αποτελεσματικά όσον αφορά την αποφυγή νοσηλείας για ηλικιωμένους που έχουν λάβει μόνο την 1η δόση. Τα στοιχεία προέκυψαν από δείγμα 417 νοσηλευόμενων ενηλίκων σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας τις κλινικές δοκιμές.
“Αυτή η πολύπλευρη αξιολόγηση στις ΗΠΑ υπό πραγματικές συνθήκες υποδηλώνει ότι ο εμβολιασμός παρείχε προστασία από νοσηλεία για τη νόσο covid-19 σε άτομα άνω των 65 ετών”, επισήμαναν τα CDC στη μελέτη. “Ο εμβολιασμός είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τη μείωση των κρουσμάτων σοβαρής νόσησης ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου”.
Αξιωματούχοι στον τομέα υγείας στις ΗΠΑ είχαν δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι οι νοσηλείες ηλικιωμένων ατόμων με covid-19 έχουν μειωθεί από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα.
Από χθες, πάνω από το 81% των Αμερικανών ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19. Πάνω από το 67% της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το CDC.
Σε δήλωσή της την Τετάρτη, η διευθύντρια του CDC Dr. Rochelle Walensky δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι “ενθαρρυντικά και ευπρόσδεκτα”.
“Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα για τις κοινότητες και τα νοσοκομεία μας”, δήλωσε η ίδια. “Καθώς οι προσπάθειες εμβολιασμού μας συνεχίζουν να επεκτείνονται, οι ασθενείς με covid-19 δεν θα κατακλύσουν τις δομές υγειονομικής περίθαλψης – αφήνοντας διαθέσιμο το προσωπικό των νοσοκομείων, τις κλίνες και τις υπηρεσίες για τους ανθρώπους που τα χρειάζονται για άλλες ιατρικές παθήσεις”.
Οι ΗΠΑ αναφέρουν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια εμβολιασμούς ημερησίως την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.
Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τους εμβολιασμούς με τον ίδιο ρυθμό, “κυριολεκτικά μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αντιστροφή της δυναμικής”, δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι τη Δευτέρα σε μια εκδήλωση του Χάρβαρντ που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.
Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάστε επίσης:
H Bουλγαρία στο κόκκινο – Μερικό άνοιγμα σε χώρες τις Ευρώπης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ