Top

Ιταλία: Οι παραλλαγές του κοροναϊού αποτελούν πλέον το 70% των μολύνσεων

Διαβάστε αναλυτικά τις νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
ιταλία-οι-παραλλαγές-του-κοροναϊού-απ-700657
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

Διαβάστε αναλυτικά τις νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο:

Ιταλία: Το 70% των μολύνσεων αποτελείται από παραλλαγές του κορονοϊού

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, οι παραλλαγές του κορονοϊού αποτελούν πλέον περίπου το 70% των μολύνσεων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην χώρα.

Παράλληλα, βάσει στοιχείων του ερευνητικού ιδρύματος Gimbe, όταν -τις αμέσως επόμενες ημέρες- αυξηθεί θεαματικά η χρήση της τηλεκπαίδευσης, δεν αποκλείεται να αρχίσουν να παρακολουθούν «μαθήματα εξ αποστάσεως» συνολικά εννέα στους δέκα Ιταλούς μαθητές.

Οι περιφέρειες που είναι πιθανό να αποφασίσουν άμεσα την ολική διακοπή των μαθημάτων μέσα στα σχολικά συγκρότημα είναι εκείνες με πρωτεύουσα την Ρώμη, το Τορίνο και την Βενετία.

Στο μεταξύ, η περιφέρεια της ιταλικής πρωτεύουσας (Λάτιο) έκανε γνωστό ότι από τα μέσα Μαρτίου, οι πολίτες στους οποίους έχουν χορηγηθεί και οι δυο δόσεις του εμβολίου θα μπορούν να τυπώνουν ηλεκτρονική βεβαίωση εμβολιασμού, η οποία θα είναι γραμμένη στα ιταλικά και στα αγγλικά.

Στην φάση αυτή, η βεβαίωση θα πιστοποιεί απλά ότι ο κάτοχος έχει εμβολιαστεί, αλλά οι υπεύθυνοι της περιφέρειας του Λατίου ελπίζουν ότι στην συνέχεια θα μπορέσει να διευκολύνει και τις μετακινήσεις των πολιτών της, στην Ιταλία αλλά και στο εξωτερικό.

Στην Ρώμη, τέλος, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Τέρμινι, εγκαινιάσθηκε ένα νέο, μεγάλο κέντρο εμβολιασμού, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει σε εικοσιτετράωρη βάση, μόλις η αύξηση των προμηθειών των διαφόρων εμβολίων το επιτρέψει.

Ελβετία-δημοψήφισμα: Αναμένεται να επικρατήσει η απαγόρευση κάλυψης του προσώπου

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι προβλέπεται να εγκρίνουν με μικρή πλειοψηφία μια πρόταση της ακροδεξιάς να απαγορευθούν τα καλύμματα προσώπου, σε ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα και θεωρείται ως τεστ για τη στάση απέναντι στους μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με τις προβολές του δικτύου SRF, βάσει μερικών αποτελεσμάτων, το μέτρο εγκρίνεται με 51% έναντι 49%, με περιθώριο λάθους δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η πρόταση που υποβλήθηκε σε ψηφοφορία βάσει του ελβετικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας, δεν αναφέρει ευθέως το ισλάμ και έχει σκοπό επίσης να απαγορεύσει τη χρήση μάσκας από βίαιους διαδηλωτές, όμως ντόπιοι πολιτικοί, ΜΜΕ και άλλοι την έχουν αποκαλέσει απαγόρευση της μπούρκα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μέτρο, το οποίο κατά την κυβέρνηση πάει πολύ μακριά, μπορεί να εγκριθεί και η απαγόρευση να γίνει νόμος του κράτους.

“Στην Ελβετία, η παράδοση είναι να δείχνουμε τα πρόσωπά μας. Είναι μια ένδειξη των βασικών ελευθεριών μας”, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Βάλτερ Βόμπμαν, πρόεδρος της επιτροπής δημοψηφισμάτων και βουλευτής του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος.

Αποκάλεσε την κάλυψη του προσώπου “σύμβολο αυτού του ακραίου, πολιτικού ισλάμ που διακρίνεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και δεν έχει θέση στην Ελβετία”.

Η πρόταση είχε προηγηθεί χρονικά της πανδημίας της COVID-19 –εξαιτίας της οποίας απαιτείται από όλους τους ενήλικες να φορούν μάσκα σε πολλούς χώρους προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση της μόλυνσης– και συγκέντρωσε την απαραίτητη υποστήριξη το 2017 προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Η πρόταση επιδεινώνει την τεταμένη σχέση της Ελβετίας με το ισλάμ μετά την απαγόρευση κατασκευής νέων τεμενών που ψήφισαν οι πολίτες το 2009. Δύο καντόνια απαγορεύουν ήδη τη χρήση καλυμμάτων προσώπου.

Η Βόρεια Μακεδονία ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για χρήση κατά του κορωνοϊού

Η Βόρεια Μακεδονία ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για επείγουσα χρήση κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Το Sputnik V έχει πλέον εγκριθεί για χρήση σε 46 χώρες με πληθυσμούς που φτάνουν συνολικά το 1,2 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Κίνα: Το Πεκίνο σχεδιάζει να δημιουργήσει σταθμούς εμβολιασμού για να χορηγεί εμβόλια κατά της Covid σε κινέζους πολίτες στο εξωτερικό, λέει στην ετήσια συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα, η οποία έχει αναπτύξει εγχωρίως αρκετά εμβόλια, σχεδιάζει να δημιουργήσει σταθμούς εμβολιασμού κατά της Covid-19 για να εμβολιάζει κινέζους πολίτες στο εξωτερικό.

Μιλώντας κατά την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μία φορά το χρόνο, ο Ουάνγκ δήλωσε πως το πρόγραμμα αυτό θα είναι διαθέσιμο σε χώρες στις οποίες οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κορυφαίος κινέζος διπλωμάτης δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να επικοινωνεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και ελπίζει πως η Ουάσινγκτον θα άρει το συντομότερο δυνατόν όλους τους «παράλογους» περιορισμούς της συνεργασίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει προσεκτική διαχείριση των διαφορών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ και πως οι δύο πλευρές πρέπει να υποστηρίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και όχι να αλληλοκατηγορούνται ανώφελα.

Για το ζήτημα της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί έδαφός της, ο Ουάνγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό και ότι το Πεκίνο ελπίζει να δει από την Ουάσινγκτον μια αποστασιοποίηση από την πρακτική της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της Ταϊβάν.

Για το Χονγκ Κονγκ, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως το εκλογικό σύστημά του πρέπει να βελτιωθεί για να υπάρξει μακροπρόθεσμη σταθερότητα, πως οι αλλαγές σ’ αυτό είναι συνταγματικές και δικαιολογημένες και πως η μεταρρύθμιση θα φέρει ένα «πιο λαμπρό μέλλον» για την πόλη.

Ο Ουάνγκ Γι είπε ακόμη ότι μερικοί δυτικοί πολιτικοί επιλέγουν να πιστεύουν ψεύδη για τη δυτική κινεζική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, και τόνισε πως η Κίνα θα καλωσόριζε περισσότερες επισκέψεις στην περιοχή αυτή. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και τα κοινοβούλια του Καναδά και της Ολλανδίας έχουν χαρακτηρίσει γενοκτονία την αντιμτώπιση των Ουιγούρων από την Κίνα.

Αναφορικά με το Ιράν, ο κινέζος υπουργός είπε ότι ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα άρουν τις αδικαιολόγητες, όπως τις χαρακτήρισε, κυρώσεις σε βάρος του, προσθέτοντας όμως ότι και το Ιράν χρειάζεται να αναλάβει επίσης ευθύνες στη διαδικασία αυτή.

Σχετικά με τη Μιανμάρ, ο Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να έρθει σε επικοινωνία με όλα τα ενεχόμενα μέρη για να αμβλυνθεί η κατάσταση στη χώρα αυτή όπου ο στρατός πήρε την εξουσία με πραξικόπημα τον περασμένο μήνα, ενώ υπογράμμισε πως η Κίνα είναι φίλη με ολόκληρη τη Μιανμάρ.

Γερμανία: Εφικτός ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων έως τα μέσα Αυγούστου

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα