Διεθνή

Ιταλία: Παρέμβαση του πάπα Φραγκίσκου για την Ιταλία που «χάνεται»

Μιλώντας σε συνέδριο για τη δημογραφική κρίση, είπε ότι σε πολλά νοικοκυριά τα κατοικίδια αντικαθιστούν τα παιδιά

Parallaxi
ιταλία-παρέμβαση-του-πάπα-φραγκίσκου-1006689
Parallaxi

“Τιτάνεια προσπάθεια” που μόνο οι πλούσιοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά χαρακτήρισε τη δημιουργία οικογένειας ο πάπας Φραγκίσκος στην Ιταλία, κατά την ομιλία που απηύθυνε σε συνέδριο για τη δημογραφική κρίση, τονίζοντας ότι αρκετές περιπτώσεις τα κατοικίδια και τα ζώα συντροφιάς αντικαθιστούν τα παιδιά, κάτι που κατά τον ίδιο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.

Την ώρα που η Ιταλία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στην ΕΕ και οι γεννήσεις μειώθηκαν κάτω από τις 400.000 πέρυσι – ένα νέο ιστορικό χαμηλό, ο πάπας δήλωσε ότι η μείωση του ποσοστού γεννήσεων σηματοδοτεί έλλειψη ελπίδας για το μέλλον, με τις νεότερες γενιές να επιβαρύνονται από μια αίσθηση αβεβαιότητας, ευθραυστότητας και επισφάλειας.

«Η δυσκολία στην εύρεση σταθερής εργασίας, τα υψηλά ενοίκια και οι ανεπαρκείς μισθοί είναι πραγματικά προβλήματα», είπε.

Προειδοποιώντας ότι τα κατοικίδια ζώα αντικαθιστούν τα παιδιά σε ορισμένα νοικοκυριά, ο Πάπας εξιστόρησε πώς μια γυναίκα άνοιξε την τσάντα της και του ζήτησε να “ευλογήσει το μωρό της”, μόνο που δεν ήταν μωρό, αλλά ένα μικρό σκυλάκι.

Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι έχασε την υπομονή του με το συγκεκριμένο περιστατικό και αποκάλυψε τι είπε στη γυναίκα: υπάρχουν πολλά παιδιά που πεινούν και μου φέρνεις ένα σκύλο;, κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

“Η Ιταλία εξαφανίζεται”

Η συρρίκνωση του πληθυσμού προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη γειτονική Ιταλία με τα στοιχεία που μεταδίδει το BBC να αναφέρουν πως η χώρα θα μπορούσε να χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο των κατοίκων της μέχρι το 2050. Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός γερνά γρήγορα – ο αριθμός των αιωνόβιων στην Ιταλία τριπλασιάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Ιταλία συχνά αποκαλείται “Η χώρα της άδειας κούνιας”, ενώ ακόμη και ο Έλον Μασκ έγραψε στο Twitter τον περασμένο μήνα: “Η Ιταλία εξαφανίζεται!”

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πληθυσμιακή κρίση θα οδηγήσει στη φτωχοποίηση του έθνους. Ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι είπε ότι μέχρι το 2042, η μείωση του ποσοστού γεννήσεων της Ιταλίας θα κατέληγε να μειώσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της κατά 18%.

Όσο για τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες στην Ιταλία κάνουν λιγότερα μωρά, αυτοί αφορούν το γεγονός ότι οι νέοι αγωνίζονται να βρουν σταθερές θέσεις εργασίας και το σύστημα υποστήριξης της παιδικής μέριμνας είναι συχνά ανεπαρκές, γεγονός που δυσκολεύει τις μητέρες να βρουν ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την οικογενειακή ζωή.

Έξι στις 10 μητέρες δεν έχουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children, ενώ πολλές έγκυες γυναίκες αναγκάζονται να παραιτηθούν και κάποιες απολύονται όταν μένουν έγκυες.

πηγή: news247

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα