Top

Ιταλίδα υπουργός έμαθε ότι είχε κοροναϊό την ώρα του Υπουργικού Συμβουλίου – Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας

Αύριο ξεκινάει ο εμβολιασμός στην Βρετανία

Parallaxi
ιταλίδα-υπουργός-έμαθε-ότι-είχε-κορον-678010
Parallaxi

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία, έχασαν την ζωή τους από κορονοϊό 528 άνθρωποι και καταγράφηκαν 13.720 κρούσματα. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 11.217 διαγνωστικά τεστ και το 12,3% ήταν θετικό.

Χθες, τα κρούσματα ήταν 18.887, με 564 νεκρούς. Όπως κάθε σαββατοκύριακο, όμως, ο αριθμός των τεστ ήταν σαφώς μειωμένος. Σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 72 λιγότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους, οι ασθενείς αυξήθηκαν κατά 133.

Όπως και χθες, η περιφέρεια με περισσότερα κρούσματα είναι αυτή του Βένετο, με 2.550, ενώ ακολουθούν η Εμίλια Ρομάνια (1.891), η Λομβαρδία (1.562) και το Λάτιο (1.372) με πρωτεύουσα τη Ρώμη.

Αίσθηση, παράλληλα, προκάλεσε η δήλωση του Μάσσιμο Γκάλι, διευθυντή του τομέα λοιμωδών νόσων του νοσοκομείου Σάκο του Μιλάνου, ο οποίος τόνισε ότι «αν το καλοκαίρι είχαν τηρηθεί τα πρέποντα μέτρα ασφαλείας, η χώρα, σήμερα, θα θρηνούσε 20.000 λιγότερους νεκρούς».

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Βάλτερ Ριτσιάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, δήλωσε ότι «το δεύτερο κύμα έχει κάθε άλλο παρά παρέλθει, και τόσο ο Δεκέμβριος, όσο και ο Ιανουάριος, θα είναι δυο τρομακτικοί μήνες, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης σε αναγκαίες υπηρεσίες, και της ανομοιογένειας του ιταλικού συστήματος υγείας».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Κόντε, τέλος, η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε έμαθε το αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ κορονοϊού στο οποίο είχε υποβληθεί, το οποίο είναι θετικό.

Η συνεδρίαση διεκόπη προσωρινά και όλοι οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υποβλήθηκαν αμέσως σε τεστ. Η Λαμορτζέζε και οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης (Λουίτζι Ντι Μάιο και Αλφόνσο Μποναφέντε), οι οποίοι κάθονταν κοντά της, αποφάσισαν να τεθούν σε προληπτική απομόνωση.

Η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε είναι ασυμπτωματική και αποχώρησε πρώτη από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Η ρωσική πρωτεύουσα είναι έτοιμη για έναν πιο ευρείας κλίμακας εμβολιασμό των κατοίκων της κατά του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκεί Σομπιάνιν, επισημαίνοντας ότι τις δύο πρώτες μέρες εμβολιάσθηκαν 2000 άτομα.

«Ελέγξαμε όλο το σύστημα. Τη λειτουργία των αποθηκών, τη μεταφορά των εμβολίων έως τα κέντρα εμβολιασμού, τη φύλαξη των εμβολίων. Θεωρώ ότι όλο το σύστημα είναι έτοιμο για έναν ευρύτερης κλίμακας εμβολιασμό. Τον λόγο τώρα τον έχουν οι παρασκευαστές και οι εταιρείες», δήλωσε ο Σομπιάνιν.

Ο εμβολιασμός στην Μόσχα ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου. Η εγγραφή γίνεται ηλεκτρονικά και τα 70 κέντρα εμβολιασμού που έχουν δημιουργηθεί λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ.

Ο δήμαρχος της Μόσχας είπε επίσης ότι οι εγγραφές για εμβολιασμό ξεκίνησαν στις 4 Δεκεμβρίου και το Σαββατοκύριακο προσήλθαν 2000 άτομα στα κέντρα εμβολιασμού, στα οποία εμβολιάζονται άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, υγειονομικό προσωπικό, εκπαιδευτικοί και υπάλληλοί των κοινωνικών υπηρεσιών.

Ο Σομπιάνιν επισήμανε ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό στην πόλη εξακολουθεί να είναι δύσκολη, παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων με βάση όλες τις παραμέτρους, το σύστημα ιατρικής περίθαλψης λειτουργεί σταθερά και διαθέτει απόθεμα 5.000 κλινών για ασθενείς με κορονοϊό.

Η Μόσχα βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Συνολικά στην πόλη έχουν καταγραφεί 654.841 κρούσματα, εκ των οποίων τα 7.279 το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Έχουν αναρρώσει 495.871 ασθενείς και έχουν καταγραφεί 9.425 θάνατοι.

Θα γίνουν τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021;

Οι ημερήσιοι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό στην Τουρκία έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ, με 203 νεκρούς τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, τα οποία αυξάνουν τον αριθμό των θανάτων στη χώρα σε 15.103 από την αρχή της πανδημίας.

Την τελευταία ημέρα, η Τουρκία κατέγραψε επίσης 32.137 νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό, συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών φορέων.

Για τέσσερις μήνες, η Άγκυρα ανακοίνωνε στον ημερήσιο απολογισμό της για την εξέλιξη της πανδημίας μόνο τα συμπτωματικά περιστατικά μόλυνσης, αλλά ξεκίνησε να αναφέρει όλο το σύνολο των κρουσμάτων από τις 25 Νοεμβρίου. Ιστορικά δεδομένα για τον αριθμό των κρουσμάτων και το συσωρευτικό σύνολο περιστατικών εξακολουθούν να μην είναι διαθέσιμα.

Η Τουρκία τέθηκε σε lockodown το Σαββατοκύριακο για να καταπολεμήσει την πρόσφατη αύξηση των ημερήσιων θανάτων και των νέων λοιμώξεων. Την Παρασκευή, η Τουρκία είχε 32.736 κρούσματα σε 24 ώρες, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο.

Δύο θανάτους και 416 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε τη Δευτέρα (7/12) το υπουργείο Υγείας Κύπρου, αριθμός που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ για την Κύπρο, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις Υγειονομικές – και όχι μόνο – Αρχές.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Δύο άτομα έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 63.
  • 126 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 20 σε σοβαρή κατάσταση.
  • Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 9.452 τεστ ανίχνευσης της νόσου, εκ των οποίων τα 4.347 με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τα 5.105 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).
  • 416 νέα περιστατικά της νόσου εντοπίστηκαν και επιβεβαιώθηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 12.867. Στα 416 συμπεριλαμβάνονται 200 επαληθεύσεις από rapid tests των προηγούμενων ημερών.
  • Σε 127 περιπτώσεις από τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) υπήρξε θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να επαληθευθεί με τη μοριακή μέθοδο (PCR).

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα