Top

Κ. Μητσοτάκης: Εντός Ιανουαρίου στην Ελλάδα τα εμβόλια- 10 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία διασωληνωμένοι

«Μοναχικές οι φετινές γιορτές».

Parallaxi
κ-μητσοτάκης-εντός-ιανουαρίου-στην-ελ-615404
Parallaxi

Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να φθάσουν στη χώρα μας τα εμβόλια κατά του κοροναϊού, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού συζητήθηκε η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων.

Έμφαση δόθηκε στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα.

«Ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ακόμη, στο διάστημα αυτό το Υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση.

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου. Επισημάνθηκε δε ότι κρίσιμη σε αυτό τον τομέα θα είναι η συμβολή της ιατρικής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι, η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Δέκα εργαζόμενοι σε νοσοκομεία διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ 

Στο μεταξύ, δέκα εργαζόμενοι σε νοσοκομεία έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό και παραμένουν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννακός οι δέκα διασωληνωμένοι δίνουν μάχη για τη ζωή τους στις ΜΕΘ.

«Έλπίζουμε όταν τα καταφέρουν να μην τους καλέσουν σε απολογία οι διοικήσεις των νοσοκομείων τους επειδή κόλλησαν κορωνοϊό. Το κάνουν τελευταία διοικήσεις νοσοκομείων με νοσούντες συναδέλφους. (Άγιος Σάββας γραπτή κλίση σε απολογία και σε άλλα νοσοκομεία με προφορικές κλήσεις για να μην μαθευτεί). Οι απολογίες γίνονται κατόπιν οδηγιών του υπουργείου υγείας. Αντί να πουν περαστικά στους συναδέλφους τους στοχοποιούν για να καλύψουν δικές τους αδράνειες», λέει ο ίδιος επίσης.

Κατά την ΠΟΕΔΗΝ 2000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία νοσούν αυτή τη στιγμή, από τους οποίους οι 50 νοσηλεύονται.

«Επικίνδυνες και ακατανόητες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ να επιστρέφουν οι νοσούντες συνάδελφοι στη δουλειά στις 14 ημέρες με θετικό τεστ αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα τρείς ημέρες Αυτή η απόφαση δεν είναι επιστημονική αλλά πολιτική για να καλύψουν τα κενά σε προσωπικό», σημειώνει ο ίδιος.

Βατόπουλος: «Μοναχικές οι φετινές γιορτές»

Οι ειδικοί μιλούν με τη σειρά τους για Χριστούγεννα με περιορισμούς στις οικογενειακές συναθροίσεις, συστάσεις για αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και περιττών μετακινήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» είπε πως «η γενική κατεύθυνση είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε τις οικογένειες να γιορτάσουν στα σπίτια τους, ενδεχομένως μαζί με μία ακόμα οικογένεια».

Πάντως, ο Στέλιος Πέτσας δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες.

«Οι γιορτές θα είναι μοναχικές φέτος για να μην θρηνήσουμε θύματα» σχολίασε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Για το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων ο προαναφερθείς ανέφερε «μια παράμετρος που πρέπει να μετρηθεί είναι η κινητικότητα και αυτά τα πράγματα πρέπει να σταθμιστούν». «Μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα όταν πάει κάποιος να ψωνίσει. Εγώ θα έλεγα να μην ανοίξει τίποτα, αλλά εγώ έχω μια θεώρηση περισσότερο από πλευράς δημόσιας υγείας».

«Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι η κατανομή τους αλλά και το πόσο αντέχει το σύστημα υγείας. Καλό είναι να μην αρρωσταίνει κάποιος. Αυτή τη στιγμή μας κατηγορούν δύο ομάδες ανθρώπων, εκείνοι που λένε ότι πήραμε υπερβολικές αποφάσεις και καταστρέψαμε την οικονομία και εκείνοι που μας κατηγορούν ότι δεν πήραμε υπερβολικές αποφάσεις και καταστρέψαμε την υγεία», συνέχισε.

«Η συνισταμένη των όσων βλέπουμε είναι ότι δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη τίποτα. Συνολικά η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Ακόμη όμως δεν έχει τελειώσει τίποτα και ο κόσμος πρέπει να το συνειδητοποιήσει».

Στο ίδιο μήκος ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, «βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης. Περάσαμε δύσκολα όλους αυτούς τους μήνες. Το Πάσχα το γιορτάσαμε μόνο με τις οικογένειές μας, το ίδιο νομίζω θα συμβεί και τα Χριστούγεννα».

Αδ. Γεωργιάδης: Περιμένουμε το πράσινο φως από την Επιτροπή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Δε βγαίνει ο χρόνος να ανοίξουν ανά εβδομάδα

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να ανοίξει όλο το λιανικό εμπόριο μέσα στις γιορτές, κλιμακωτά, με διαφορά 3-4 ημερών μεταξύ τους με τα εμπορικά κέντρα να ανοίγουν τελευταία.

«Τη Δευτέρα το πρωί ανοίγουν 110 εποχικά καταστήματα σε όλη την επικράτεια, αυτά που πουλάνε αμιγώς χριστουγεννιάτικα είδη. Έχουμε δεχτεί μια σφοδρή κριτική από τον κλάδο αυτό, γιατί δεν ανοίξαμε όλα τα καταστήματα που έχουν χριστουγεννιάτικα είδη και μόνο τα αμιγώς. Όλα τα καταστήματα αυτά είναι 19.000. Καταλαβαίνετε το ρίσκο που θα είχε μια τέτοια απόφαση, την ώρα που προσπαθούμε να ελέγξουμε την πανδημία. Όμως αυτά τα 110 καταστήματα είναι λίγα, μπορούμε να τα ελέγξουμε και πιστεύω ότι και οι ίδιοι θα τηρήσουν τα μέτρα». Αυτά σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξης σου σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαι αναφερόμενος στον οδικό χάρτη του ανοίγματος της αγοράς, τονίζοντας ότι τα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν κλιμακωτά, με διαφορά 3-4 ημερών μεταξύ τους.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αν καταγραφούν σκηνές συνωστισμού, δε θα υπάρχει άλλη δυνατότητα και θα πρέπει να ξανακλείσουν. «Δε θα ρισκάρουμε τη διάδοση του κορονοϊού στο κρισιμότερο σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς, ο υπουργός τόνισε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά ώστε να αποφευχθεί πολύ μεγάλος συνωστισμός ταυτόχρονα, την ίδια μέρα. Περιμένουμε το πράσινο φως από την Επιτροπή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Δε βγαίνει ο χρόνος να ανοίξουν ανά εβδομάδα, ανά 3-4 ημέρες θα ανοίγουν», πρόσθεσε.

«Προφανώς τα κομμωτήρια είναι αυτά που θα προηγηθούν, τα παιχνίδια, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία. Στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά και δουλέψουμε 3-4 μέρες με αυτά ανοιχτά και δούμε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και κυρίως τηρούνται τα μέτρα, θα πάμε και στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο», υπογράμμισε. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ως υπουργός Ανάπτυξης σχεδιάζει να ανοίξει όλο το λιανικό εμπόριο μέσα στις γιορτές, «γιατί είναι μεγάλη η ζημιά για μια επιχείρηση να μη δουλέψει αυτό το διάστημα».

Όπως είπε, τα εμπορικά κέντρα στην κλιμακωτή σειρά είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν. Πρώτα θα ανοίξουν τα μικρότερα καταστήματα και μετά τα μεγάλα. «Πάντως και τα εμπορικά κέντρα πρέπει να ανοίξουν τις γιορτές», ξεκαθάρισε.

Ειδικά στα παιχνίδια, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι όταν θα επαναλειτουργήσουν, θα ανοίξουν όλα μαζί, μικρά και μεγάλα. «Τα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών έχουν τεράστιο όγκο εμπορεύματος που επίσης έχει εποχικά χαρακτηριστικά. Το μεγαλύτερο μέρος τους πωλείται κατά τη διάρκεια των εορτών», σημείωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι όσοι θα παραβιάζουν τα μέτρα, δε θα έχουν μόνο πρόστιμο, αλλά θα κλείνουν αυτόματα και θα παραμένουν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών.

Με πληροφορίες από in.gr/AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα