Top

Και στην Αλβανία η Όμικρον – Αξιοσημείωτη αύξηση κρουσμάτων στο Ισραήλ

Την ώρα που οι Αμερικανοί σχεδιάζουν κανονικά τα Χριστούγεννα τους, ανεξάρτητα με την πορεία της πανδημίας.

Parallaxi
και-στην-αλβανία-η-όμικρον-αξιοσημεί-861870
Parallaxi

Πάνω η εικόνα της πανδημίας στον πλανήτη το πρωί της Παρασκευής 24/12 – Κάτω η αντίστοιχη εικόνα το πρωί της Πέμπτης 23/12

Την καταγραφή των πρώτων δύο κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2 ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η τεχνική επιτροπή ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Αλβανία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, η υφυπουργός Υγείας και επικεφαλής της επιτροπής, η Μίρα Ρακατσόλι, διαβεβαίωσε ότι προς το παρόν, η επιδημιολογική χώρα στη χώρα των Βαλκανίων παραμένει σταθερή.

Η Εουγκένια Τομίνι, η διευθύντρια του Αλβανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, επισήμανε από τη δική της πλευρά ότι η παραλλαγή Δέλτα συνεχίζει να είναι η κυρίαρχη.

Η υφυπουργός παρότρυνε τους πολίτες να εμβολιαστούν για την COVID-19, θυμίζοντας πως όλοι όσοι είναι άνω των 18 έχουν δικαίωμα να λάβουν αναμνηστική δόση εάν έλαβαν τη δεύτερη έξι μήνες νωρίτερα.

Κατά τη Σίλβα Μπίνο, επιδημιολόγο, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί βρίσκεται στο 40%, καθώς καταγράφηκε μικρή αύξησή του τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το αλβανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε χθες ότι επιβεβαιώθηκαν 343 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες. Το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων έφθασε έτσι τις 206.616· ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται, επισήμως, σε 3.180 νεκρούς.

Ισραήλ: Πάνω από 1.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού –ο υψηλότερος αριθμός του τελευταίου διμήνου

Τα 1.400 έφθασαν τα κρούσματα του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν σε 24 ώρες στο Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου, καθώς η χώρα πλήττεται από νέο κύμα της πανδημίας.

Επρόκειτο για τον υψηλότερο αριθμό από τη 18η Οκτωβρίου, όταν είχαν καταγραφεί πάνω από 1.500 μολύνσεις, που αύξησε το σύνολο των περιπτώσεων στις 1.360.098.

Παράλληλα, υπέκυψαν ακόμη 4 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων στους 8.239 νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα έφθασαν τα 9.591, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από την 1η Νοεμβρίου, ενώ ήταν λιγότερα από 5.400 στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία αυξήθηκαν σε 83.

Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (R0) αυξήθηκε στο 1,34, ενώ βρισκόταν στο 0,73 στις αρχές του Νοεμβρίου. Όταν ο δείκτης αυτός βρίσκεται πάνω από το 1, επαπειλείται εκθετική αύξηση των μολύνσεων.

Εκατομμύρια Αμερικανοί προχωρούν με τα σχέδια τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων

Εκατομμύρια Αμερικανοί θα κάνουν διακοπές σύμφωνα με τα σχέδια τους, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε όλη των αμερικανική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων σε τουριστικές περιοχές, αλλά και της συμμετοχής τους σε εορταστικά γεύματα, παρά το γεγονός ότι η έξαρση μετάδοσης των μολύνσεων της παραλλαγής Όμικρον, τους αναγκάζει να αναπροσαρμόσουν μερικά από τα σχέδια τους, κατά τη διάρκεια των πτήσεων τους.

Η Ντέμπι Ροντρίγκεζ δήλωσε ότι σκέφτηκε «πολύ και για μεγάλο χρονικό διάστημα» σχετικά με την ακύρωση των φετινών σχεδίων για το οικογενειακό ταξίδι των Χριστουγέννων στη Νέα Υόρκη, πριν κάνει μία επιλογή της τελευταίας στιγμής χθες, για να ταξιδέψει από το Χιούστον.

«Απλά αποφασίσαμε ότι δεν θα ζήσουμε με το φόβο» δήλωσε η 48χρονη Ροντρίγκεζ, καθώς περίμενε για τις αποσκευές της στο αεροδρόμιο ΛαΓκουάρντια της Νέας Υόρκης, μαζί με τον σύζυγο της και τα δύο παιδιά της.

Η Ροντρίγκεζ και η πλήρως εμβολιασμένη οικογένειά της είχαν προγραμματίσει να παρακολουθήσουν την παράσταση «the Rockettes’ Christmas show», ένα ετήσιο μουσικό εορταστικό σκηνικό σόου που παρουσιάζεται στο μουσικό μέγαρο Ράδιο Σίτι στη Νέα Υόρκη, πριν από την ακύρωση της εκδήλωσης εξαιτίας τους ξεσπάσματος των κρουσμάτων από την COVID-19. Έτσι, θα επισκεφτούν τουριστικά αξιοθέατα, όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας, αλλά και το Σέντραλ Παρκ.

Την αυριανή Ημέρα των Χριστουγέννων, θα δειπνήσουν στο εσωτερικό ενός εστιατορίου στο Χάρλεμ, απομονωμένοι από τον πολύ κόσμο, ενώ μετά θα επισκεφτούν το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ, όπως δήλωσε η ίδια.

Τα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19 αυξάνονται στις ΗΠΑ κατά τις τελευταίες ημέρες σε ποσοστό περίπου 73% επί των συνολικών περιστατικών μόλυνσης σε όλη τη χώρα, αλλά ακόμη και σε ποσοστό 90% επι του συνόλου των περιστατικών σε μερικές περιοχές, όπως οι ανατολικές αμερικανικές πολιτείες, που βρέχονται από τον Ατλαντικό ωκεανό.

Καθώς οι Αμερικανοί σπεύδουν για να κάνουν διαγνωστικά τεστ για την COVID-19 και αποφασίζουν σχετικά με το πως θα τηρήσουν τις υγειονομικές οδηγίες, προκειμένου να συναντηθούν με άλλους ανθρώπους για τα δεύτερα Χριστούγεννα που στιγματίζονται από την πανδημία, αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να αψηφήσουν την τελευταία αύξηση των κρουσμάτων και να λάβουν μέρος στον παραδοσιακό εορτασμό των Χριστουγέννων, όπως η συμμετοχή τους σε θρησκευτικές εκδηλώσεις, αλλά τα γεύματα εκτός του σπιτιού τους (https://www.reuters.com/world/us/us-testing-struggles-keep-up-with-omicron-2021-12-22).

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ πραγματοποίησε 2.081.297 ελέγχους σε επιβάτες στα αμερικανικά αεροδρόμια, με μία αύξηση κατά 144.000 επιβάτες, σε σύγκριση με τον αριθμό των επιβατών που ελέγχθηκαν πριν από την πανδημία, κατά την ίδια ημέρα, το 2019.

Η Θεία Λειτουργία για τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις εκκλησίες και τις ενορίες της Καθολικής Αρχιεπισκοπής της Νέας Υόρκης, που περιλαμβάνει περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια Ρωμαιοκαθολικούς σε δέκα κομητείες, σύμφωνα με το διευθυντή επικοινωνίας Τζοζεφ Ζουίλινγκ.

Δεν θα εφαρμοστούν νέοι περιορισμοί εξαιτίας της Όμικρον, αλλά ο Ζουίλινγκ δήλωσε πως η Αρχιεπισκοπή θα συνεχίσει να απαιτεί την χρήση μάσκας, αλλά και την τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως έπραξε και την προηγούμενη χρονιά. «Τα μέτρα που εφαρμόζονται αποδίδουν» είπε ο ίδιος.

Δύο εστιατόρια στην Ουάσινγκτον, που έχουν αστέρια Michelin, το Kinship και το Metier, έχουν κρατήσεις για όλα τα τραπέζια τους, αλλά και λίστες αναμονής για το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων, αλλά και για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τον σεφ και ιδιοκτήτη Έρικ Ζίμπολντ. Παράλληλα και οι παραγγελίες γευμάτων για τα Χριστούγεννα έχουν αυξηθεί, ενώ είναι πολύ νωρίς να πούμε το ίδιο και για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε ο ίδιος.

«Οι καλεσμένοι επιθυμούν να περάσουν τις πρώτες διακοπές, πριν επικεντρώσουν την προσοχή τους στις επόμενες, καθώς οι λεπτομέρειες για την παραλλαγή Όμικρον ανακοινώνονται καθημερινά» είπε ο ίδιος.

Γερμανία: 370 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 35.000 κρούσματα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 35.431 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 6.959.067, κατά τους αριθμούς που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 370 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 110.119 νεκρούς μέχρι σήμερα, κατά την ίδια πηγή.

Νιγηρία: Ρεκόρ 4.000 και πλέον κρουσμάτων 

Οι υγειονομικές αρχές της Νιγηρίας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.035 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Νιγηριανού Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (NCDC), υπέκυψαν ακόμη 2 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Το Λάγκος, η οικονομική πρωτεύουσα και επίκεντρο της πανδημίας στη Νιγηρία, κατέγραψε το μεγαλύτερο μέρος των μολύνσεων (3.393), σύμφωνα με το NCDC.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Κέντρο προειδοποίησε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με τέταρτο κύμα της πανδημίας εξαιτίας των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον του SARS-CoV-2. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 500%.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού μέχρι σήμερα έχει φθάσει τους 2.991 νεκρούς επί συνόλου 231.413 μολύνσεων. Οι αριθμοί αυτοί όμως φαντάζουν πολύ χαμηλοί στη Νιγηρία των 220 εκατ. κατοίκων. Θεωρούνται πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα, αφού γίνεται μικρός αριθμός τεστ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα