Καιρός

Αρναούτογλου : Aντικρουόμενες προγνώσεις καιρού από τα μέσα Νοεμβρίου

Βαρυχειμωνιά ή άνοιξη τελικά το επόμενο διάστημα; Οι προβλέψεις είναι αντικρουόμενες.

Parallaxi
αρναούτογλου-aντικρουόμενες-προγνώσ-840234
Parallaxi
foggy scenery in the center of Athens, Greece on Noevember 6, 2021. / Ομίχλη στο κέντρο της Αθήνας, 06 Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, αντικρουόμενες θα είναι οι προγνώσεις για τον καιρό το επόμενο διάστημα και ειδικά μετά τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς κάποιες προβλέψεις φαίνεται πως δείχνουν βαρυχειμωνιά, ενώ κάποιες άλλες άνοιξη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναλυτική ανάρτηση του στο facebook “Τα τελευταία “τρεξίματα” των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων αν και συμφωνούν σε γενικές γραμμές για την εξέλιξη του καιρού της ερχόμενης εβδομάδας, διαφωνούν αρκετά όσον αφορά στην εξέλιξη αυτού από τις 15 Νοεμβρίου και μετέπειτα.

Για παράδειγμα το ευρωπαϊκό μοντέλο (ΕCMWF), πάνω αριστερά για τις 15 Νοεμβρίου προβλέπει τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού (X) σχεδόν πάνω από την Ελλάδα και κάθοδο αρκετά ψυχρών- χειμωνιάτικου τύπου- αέριων μαζών (μπλε βέλη) κυρίως όμως για τα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας. Παρόμοια εικόνα δείχνει και το καναδικό προγνωστικό μοντέλο (GEM) πάνω δεξιά .
Αντίθετα το Αμερικανικό μοντέλο (GFS), κάτω αριστερά, προβλέπει τη δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού (X) πολύ πιο δυτικά από την Ελλάδα και θερμότερες – ανοιξιάτικες αέριες μάζες (κόκκινα βέλη) πάνω από τη χώρα μας.
Παρακάτω, ολόκληρη η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα