Καιρός

Καιρός: Με υψηλές θερμοκρασίες, σκόνη και ζέστη μας αποχαιρετά ο Μάρτιος

Η πρόγνωση καιρού από ΕΜΥ

Parallaxi
καιρός-με-υψηλές-θερμοκρασίες-σκόνη-κ-1037643
Parallaxi

Με υψηλές θερμοκρασίες μας αποχαιρετά ο Μάρτιος καθώς ο συνδυασμός αφρικανικής σκόνης και νοτιάδων δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην ατμόσφαιρα.

Εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης, ακόμα υψηλότερες αναμένεται να είναι οι θερμοκρασίες από την Δευτέρα με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε κάποιες περιοχές τα θερμόμετρα θα αγγίξουν τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με μια ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνει πως «από την Κυριακή 31 Μαρτίου έως και την Τρίτη 2 Απριλίου αναμένεται μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Βόρεια Αφρική που θα ανεβάσει τον υδράργυρο κατά 12-14°C παραπάνω σε σχέση με τη μέση θερμοκρασιακή τιμή για την εποχή, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενες ημέρες θα θυμίζουν προχωρημένη άνοιξη».

Ο Γιάννης Καλλιάνος δίνει τις θερμοκρασίες των επόμενων ημερών για τις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ενώ επισημαίνει πως σε κάποιες περιοχές το θερμόμετρο θα φτάσει ακόμα και 32 βαθμούς Κελσίου.

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου

«ΈΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΖΕΣΤΗΣ, ΠΑΡΟΔΙΚΩΝ ΝΕΦΩΣΕΩΝ, ΣΚΟΝΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΔΩΝ

Επειδή από την Κυριακή 31 Μαρτίου έως και την Τρίτη 2 Απριλίου αναμένεται μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Βόρεια Αφρική που θα ανεβάσει τον υδράργυρο κατά 12-14°C παραπάνω σε σχέση με τη μέση θερμοκρασιακή τιμή για την εποχή, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενες ημέρες θα θυμίζουν προχωρημένη άνοιξη.

Που θα φτάσει επομένως η θερμοκρασία – στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας – το προσεχές τριήμερο που θα συνοδεύεται και από μεταφορά Αφρικανικής σκόνης η οποία θα προκαλέσει και θολούρα στην ατμόσφαιρα:

* Κυριακή 31 Μαρτίου : Αθήνα : 25-26°C Θεσσαλονίκη : 24°C Πάτρα : 24°C Ηράκλειο : 25-26°C Λάρισα : 28°C

* Δευτέρα 1 Απριλίου : Αθήνα : 27-28°C Θεσσαλονίκη : 25°C Πάτρα : 25-26°C Ηράκλειο : 25-26°C Λάρισα : 29-30°C

* Τρίτη 2 Απριλίου : Αθήνα : 28-29°C Θεσσαλονίκη : 24-25°C Πάτρα : 23°C Ηράκλειο : 27-28°C (στα Χανιά τοπικά 29-30°C) Λάρισα : 28°C

Το σκηνικό του καιρού για σήμερα (21/3)

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σήμερα Κυριακή (31/3), αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του βορείου Αιγαίου.

Όπως προαναφέρθηκε, οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, με μικρές συγκεντρώσεις, κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε αρκετά υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 23 με 26 βαθμούς και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά πρόγνωση ανά περιοχή από την ΕΜΥ:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και βαθμιαία νοτίων διευθύνσεων έως 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα δυτικά και βόρεια τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 και στην Κρήτη έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια μεταβλητοί 3 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 και στα Δωδεκάνησα έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα