Κακοκαιρία: 24 φωτιές από κεραυνούς – SOS στην Αττική – Χαλάζι σε Τρίκαλα και Ιωάννινα

Σε συναγερμό η Πυροσβεστική - Βίντεο από την κακοκαιρία

Parallaxi
κακοκαιρία-24-φωτιές-από-κεραυνούς-sos-στ-1208025
Parallaxi

Δεκάδες φωτιές από κεραυνούς εκδηλώθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια των ισχυρών καταιγίδων που έπληξαν πολλές περιοχές.

Ειδικότερα από τις 72 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα η 24 προκλήθηκαν από κεραυνούς.

Πολλές ήταν οι εστίες που εκδηλώθηκαν και στην Αττική κατά τη διάρκεια της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας.

Στο Μαρκόπουλο

Μια από αυτές ήταν στο όρος Μερέντα στην περιοχή του Μαρκόπουλου.

Μάλιστα κάτοικοι της περιοχής κατέγραψαν τη στιγμή που εκδηλώνεται η φωτιά σε δύσβατο σημείο στο βουνό λίγα δευτερόλεπτα μετά τον κεραυνό.

Μάλιστα παρά την έντονη βροχόπτωση η δύο εστίες που εκδηλώθηκαν συνέχιζαν να καίνε για αρκετή ώρα.

Φωτιά από κεραυνό εκδηλώθηκε και στον λόφο Σχιστού στο Κερατσίνι η οποία αρχικά φάνηκε να λαμβάνει διαστάσεις και χρειάστηκε να επιχειρήσουν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο μαζί με τις επίγειες δυνάμεις. Η φωτιά τελικά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από λίγη ώρα.

72 αγροτοδασικές πυρκαγιές

Σε 72 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα, κυρίως λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας σε διάφορες περιοχές. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι 50 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 22.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, 24 πυρκαγιές προκλήθηκαν λόγω κεραυνών.

Εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος επιχείρησαν ή και επιχειρούν σε αγροτοδασικές πυρκαγιές όπως σε Πελοπόννησο, Σκύρο και σε πολλές εστίες σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μίστρο Ευβοίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 12.20 , πιθανόν λόγω κεραυνού, και δεν απειλούσε κάποιον οικισμό. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 22 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 4ηςΕΜΟΔΕ, 6 οχήματα, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Μπουρίνι με χαλαζόπτωση στα Ιωάννινα

Καταιγίδα με δυνατό αέρα και χαλαζόπτωση κατά τόπους χτύπησε νωρίτερα το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και άλλες περιοχές του Nομού.

Το μπουρίνι προκάλεσε πτώσεις δέντρων και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής σε τέσσερις περιπτώσεις για την απομάκρυνση των κλαδιών από τον οδόστρωμα.

Η ένταση της βροχής ήταν τέτοια που οι οδηγοί στο κέντρο της πόλης σταμάτησαν στην άκρη του δρόμου τα αυτοκίνητα, καθώς δεν είχαν ορατότητα. Ταυτόχρονα έπεφταν πολλοί κεραυνοί. Το μπουρίνι χτύπησε με έντονη κεραυνική δραστηριότητα και το Μέτσοβο.

Χαλάζι και στα Τρίκαλα

Μήνυμα από το 112 για την περιοχή των Τρικάλων λόγω της κακοκαιρίας και κυρίως γιατί αναμένεται να πέσει πολύ χαλάζι.

Το μήνυμα του 112 στους κατοίκους των Τρικάλων τους καλεί να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους καθώς υπάρχει έντονη χαλαζόπτωση.

Στην περιοχή βρέχει καταρρακτωδώς από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής (30/08/24), τόσο στα ορεινά όσο και στο κέντρο της πόλης. Η βροχόπτωση συνοδεύεται από έντονους ανέμους, κεραυνική δραστηριότητα και ασθενή χαλαζόπτωση.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα παραμείνουν πάνω από τη χώρα μας μέχρι και το Σάββατο (31-08-24) επηρεάζοντας κατά τόπους το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Α. Σήμερα Παρασκευή (30-08-24)

1. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως την κεντρική και ανατολική, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και πρόσκαιρα την Εύβοια, τις Σποράδες, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Β. Αύριο Σάββατο (31-08-24)

1. Από τις πρωινές ώρες και κατά διαστήματα στις Σποράδες, την Εύβοια και πιθανώς στη Θεσσαλία.

2. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και κατά τόπους στην Ήπειρο και τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική και ανατολική).

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα