Καιρός

Μέχρι πότε θα κρατήσει ο καύσωνας στην Ευρώπη

 Τι λέει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός

Parallaxi
μέχρι-πότε-θα-κρατήσει-ο-καύσωνας-στην-1033613
Parallaxi

Η Ευρώπη πρόκειται να συνεχίσει να ψήνεται κάτω από ακραία ζέστη του καύσωνα για εβδομάδες, καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες εκτινάσσονται στα ύψη και αναμένεται να σπάσουν κι άλλα ρεκόρ.

Η Ελλάδα, η οποία έδινε και συνεχίζει να δίνει μάχη για να περιορίσει τις πυρκαγιές που προκάλεσαν την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων, προετοιμάστηκε για ένα δεύτερο κύμα καύσωνα την Πέμπτη, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

Ο υδράργυρος αυξήθηκε περαιτέρω την Παρασκευή, με μέγιστη τιμή τους 44 βαθμούς Κελσίου, σχολιάζει ο Independent.

«Κόκκινος» συναγερμός σε 23 ιταλικές πόλεις

Εν τω μεταξύ, κόκκινος συναγερμός για ακραία ζέστη τέθηκε σε ισχύ σε 23 πόλεις της Ιταλίας την Τετάρτη, αφού η Ρώμη κατέγραψε την πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, με 41,8C.

Ο δεύτερος γύρος καύσωνα την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκε από έναν άλλο αντικυκλώνα που ονομάστηκε «Χάροντας» – ένας χαρακτήρας της ελληνικής μυθολογίας που ήταν ο μεταφορέας των νεκρών – ο οποίος προχώρησε στην περιοχή της Μεσογείου από τη Βόρεια Αφρική.

Κανένα σημάδι ύφεσης του καύσωνα

Ο ανελέητος καύσωνας δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι στο βόρειο ημισφαίριο πλήττονται από τις καυτές θερμοκρασίες.

Μάλιστα, οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν ότι οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν μέχρι να ξεπεράσουν το σημερινό ρεκόρ της Ευρώπης των 48,8 βαθμών Κελσίου, που σημειώθηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) δήλωσε στην εφημερίδα The Independent ότι οι «θερμοκρασίες πάνω από το κανονικό επίπεδο» αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Σταδιακή μετακίνηση προς τη νοτιανατολική Ευρώπη

Η Ele Hands, αναπληρώτρια επικεφαλής μετεωρολόγος του Met Office, δήλωσε ομοίως στην εφημερίδα The Independent ότι ο καύσωνας στη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική αναμένεται να «επιμείνει και να ενταθεί αργά» κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, με την εστίαση να μετακινείται σταδιακά προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η μετεωρολόγος δήλωσε ότι πολλά μέρη της Ελλάδας, της Τουρκίας, της νότιας Ισπανίας και της Ιταλίας και των γύρω νησιών θα φτάσουν σε θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Η Cathryn Birch, καθηγήτρια μετεωρολογίας και κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Leeds, δήλωσε ότι «υπάρχει πιθανότητα» το θερμότερο ρεκόρ θερμοκρασίας των 48C στην Ευρώπη να καταρριφθεί «κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας».

Θερμοκρασίες 8-12 βαθμών πάνω από το κανονικό

«Ο αεροχείμαρρος έχει κολλήσει σε ένα σταθερό κυματοειδές μοτίβο, με υψηλή πίεση πάνω από τη νότια Ευρώπη», προσθέτει.

«Αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει πριν από το τέλος του μήνα, ενδεχομένως μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Οι θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη θα παραμείνουν πολύ υψηλές μέχρι να αλλάξει το μοτίβο του αεροχείμαρρου».

Το Met Office δήλωσε επίσης ότι οι θερμοκρασίες, περίπου 8-12C πάνω από το κανονικό, θα συνεχιστούν και τον Αύγουστο, αν και οι ακραίες τιμές των προηγούμενων εβδομάδων θα είναι όλο και λιγότερο πιθανές.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι πιθανό να σημειωθούν και πάλι στη Σικελία, όπου οι απόλυτες μέγιστες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ξεπερνούν τους 40C και την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο μετεωρολόγος.

Εκπρόσωπος του WMO προέβλεψε επίσης ότι ο ζεστός καιρός σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων θα μπορούσε να συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, είπε ότι ο οργανισμός του ΟΗΕ δεν γνωρίζει ακόμη πόσο έντονη θα είναι η ζέστη, ούτε αν θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο πραγματικός κίνδυνος

Είπε, επίσης, ότι παραμένει άγνωστο το ερώτημα αν θα υπάρξει νέο εθνικό ρεκόρ θερμοκρασίας. Ωστόσο, τόνισε ότι οι επιμέρους σταθμοί θα σπάσουν «σίγουρα» τα ημερήσια ρεκόρ τους.

Ο πρωταρχικός της φόβος είναι ότι οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς «τότε είναι που προκύπτουν πραγματικά οι κίνδυνοι για την υγεία».

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προβλέψει ότι οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα φτάσουν κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου στα πιο θερμά σημεία.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας δήλωσε ότι η τρέχουσα έκταση του ζεστού καιρού πιθανώς θα νοσηλεύσει ή θα σκοτώσει «πολλούς» ανθρώπους, όπως έχουν κάνει οι καύσωνες σχεδόν κάθε καλοκαίρι από το 2015.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι το 2022 και το 2021 ήταν τα θερμότερα καλοκαίρια της Ευρώπης που έχουν καταγραφεί ποτέ, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των καύσωνων της ηπείρου το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Robert Vautard, κλιματολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Pierre-Simon Laplace της Γαλλίας, δήλωσε: «Η ανησυχία μου είναι πραγματικά η υγεία – η υγεία των ευάλωτων ανθρώπων που ζουν ακριβώς κάτω από τις στέγες των σπιτιών που δεν είναι προετοιμασμένα για τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλούς θανάτους».

Η ελληνική μετεωρολογική υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αυτή την εβδομάδα, καθώς οι παραθεριστές απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εν μέσω εντεινόμενων πυρκαγιών κοντά στην Αθήνα που έφτασαν μέχρι τις πόρτες των ανθρώπων.

Η χώρα έχει ακόμη μνήμες από την καταστροφή από πυρκαγιά το 2018, όταν η πυρκαγιά σκότωσε 101 ανθρώπους στην παραθαλάσσια πόλη Μάτι, ανατολικά της πρωτεύουσας.

Οι καύσωνες αυξάνονται σε συχνότητα, ένταση και διάρκεια

Η θανατηφόρα ζέστη στην Ευρώπη έρχεται την ώρα που οι ακραίες θερμοκρασίες, λόγω της κλιματικής κρίσης, σπάνε ρεκόρ παγκοσμίως, καθώς τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 50 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κλιματική κρίση, που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων, θα κάνει τους καύσωνες πιο συχνούς, σοβαρούς και θανατηφόρους. Λένε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών για να αποτρέψουν την κλιματική καταστροφή.

«Βλέπουμε τους καύσωνες να αυξάνονται σε συχνότητα, ένταση και διάρκεια – η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί και η δυτική Ευρώπη αναμένεται να κινδυνεύσει ιδιαίτερα», λέει η δρ Βίκι Τόμσον, κλιματολόγος στο Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο των Κάτω Χωρών.

Πηγή: ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα